Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė John Rodyti pranešimą

    Gal yra šaltinis?
    EU: 2022: https://www.cnbc.com/2022/07/06/euro...mstances-.html

    >The European Union voted to keep some specific uses of natural gas and nuclear energy in its taxonomy of sustainable sources of energy

    Kinams neturiu po ranka.

    Comment


      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

      EU: 2022: https://www.cnbc.com/2022/07/06/euro...mstances-.html

      >The European Union voted to keep some specific uses of natural gas and nuclear energy in its taxonomy of sustainable sources of energy

      Kinams neturiu po ranka.
      Bet ne renewables.

      Comment


        Parašė John Rodyti pranešimą

        Bet ne renewables.
        Pagal naujas direktyvas net biokuras nebėra renewable, atitinkamai tokie projektai kaip Vilniaus kogeneracinė elektrinė nebegaus ateityje paramos, tai apie gamtines dujas net negalima kalbėti, kad tai renewable išteklis, ypač kai akcizas joms didės stipriai.
        Flickr

        Comment


          Parašė John Rodyti pranešimą

          Bet ne renewables.
          sustainable sources ir renewables yra tą patį reškiantys terminai. Ypač su politiko išprusimo lygiu.

          Comment


            Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

            sustainable sources ir renewables yra tą patį reškiantys terminai. Ypač su politiko išprusimo lygiu.
            Bet kokiu atveju dujos nėra nei sustainable, nei renewable.

            Comment


              Parašė Sula Rodyti pranešimą

              Bet kokiu atveju dujos nėra nei sustainable, nei renewable.
              Sutinku, tikiuosi kadanors sutiks ir politikai.

              Comment


                Weekly update. Beje, lyg nujausdamas mūsų diskusijas šiame forume apie šias apžvalgas, (ar tai propoganda ar tai nepropoganda? Ar tikrai čia Kinijoje viskas tik blogai ir pan? ) apžvagų autorius aptaria šaltinių rinkimo klausimą, kuom tikėti, kuom ne. Aptaria ir žmones skleidžiančius informaciją.

                P.S. apžvalgų autorius gan kategoriškas žmogus, tad noriu pabrėžti, jog mano asmeninė nuomonė nebūtinai sutampa su nekuriais autoriaus teiginiais,

                Sveiki nesulaukę Kenedžio Nr.2. Iš karto patikslinsiu, kad naudoju frazė kaip mandagybę, nes dėl manęs tai Trumpą galėjo ir nukepti, nebūčiau labai verkęs. Aš, matote, jaučiu aštrų dygėjimąsi, kai matau prastą melagį. Raktinis žodis “prastą”, nes kaip pardavėjas su dvimplius metų stažu neturiu nieko prieš, kai meluojama gerai, nu bent jau truputį sklandžiau, nei darželinukas pagautas rudom rankom ir šokoladuotu snukiu. Ta proga rubrikoje “toli toli už jūrių marių” pašnekėkime apie melus ir informacijos analizę.
                #ToliToliUzJuriuMariu
                ___
                Informacijos higiena

                Pradėkim nuo bazinių dalykų - kaip nepakliūti. Turiu omenyje, be abejo, itin platų spektrą informacijos apie Pietryčių Aziją bendrai, ir Kiniją konkrečiai. Prie to pločio pridėkime informacijos kiekio gylį, atstumo faktorių (vienok šalis tokia tolima, kad net “kūmas sakė” nelabai paeina), kalbos barjerą (aš pvz nemoku nei kalbėti, nei skaityti), interneto ribojimus (pasaulinis tinklas iš Kinijos ir Kinijos tinklai iš išorės prieinami tik per nelegalius VPNus) ir turėsime tiesiog puikią pasitikėjimo problemą.

                Peržvelkime pagrindinius šaltinius.

                1. Jeigu informaciją teigia “oficialioji Kinija”, galim būti tikri tik dėl vieno - tai daroma CCP labui. Ne visuomenės informavimo, ne Kinijos kaip šalies, o tik partijos labui. Būna, tiesa, kai kurios išimtys - kartais informacija yra teikiama tarpinės partinės grandies labui, idant negauti pyzdakų iš aukščiau stovinčių. Iš kur mes tai žinom? Partijos informaciniai šaltiniai atvirai tai deklaruoja. Pvz ne taip seniai vienas iš aukščiausių pareigūnų net nemirktelėjęs pasakė, kad negali pasitikėti savo šalies Statistikos Biuro teikiama informacija, because they made that shit up.
                Tokia informacija klasifikuotina, kaip propaganda, ir yra tinkama tik labai specifinėms užduotims, pvz pyzdinti per galvą dar labiau apsimelavusius pro-kiniškus propagandistus, apie kuriuos vėliau.

                2. Jeigu informacija atvirai priešiška Liaudies Respublikai (antraštės “tuoj sugrius”, “viskas blogai”), tai greičiausiai kanalas irgi propagandinis, bet anti-CCP. Vėlgi, greičiausiai valdomas iš Taivano. Mano patirtyje faktai tokiuose šaltiniuose dažnai būna teisingi, bet visuomet pateikiami ypatingo spalvų sutirštinimo fone ir nepilnam kontekste, o jau išvados išvedžiojamos tokios, kad tik laikykit kelnes.
                Žodžiu ignoruojant spalvų tirštinimą ir neklausant išvadų, kartais info galima naudoti protingų žmonių pokalbyje, bet pageidautina prieš tai pasitikrinti kituose šaltiniuose.

                3. Respektabiliausi Vakarų žiniasklaidos portalai kaip taisyklė siekia išlaikyti minėtą respektabilumą, tad tikėtina, jog pateikia informaciją arba A. pakankamai patikrintą, arba B. bent jau tiksliai nurodo, kas jiems pasakojo/melavo. Vis tik nereikia pamiršti, kad daugelis portalų palaiko vieną ar kitą politinę agendą.

                4. Mano mėgstamiausi šaltiniai yra, be abejo, specialistai. Tokiais aš laikau puikią reputaciją turinčius žurnalistus (pvz. Bill Bishop) ir mokslininkus (pvz. Michael Pettis). Taip pat labai sveika paskaityti atvirai išpublikuojamą konsultuojančių įmonių (pvz. Rhodium Group) ir taip vadinamų “think tank” (pvz. Atlantic Council) informaciją. Mano kuklia nuomone, tai yra aukščiausio pasitikėjimo verti šaltiniai, nes jie turi stiprų vidinį poreikį atsakyti už bazarą.

                5. Neužmirškime paminėti ir vadinamųjų “shills”. Pats žodis “shill” sunkiai verčiasi iš anglų kalbos, tad naudosiu gražų tautinį būdvardį “rudanosis”. Taigi šie rudanosiai yra visuomet vakariečiai, ir beveik visuomet - baltaodžiai. Tikėtina, kad kai kurie yra tiesiog naudingi idiotai, bet didžioji dalis (bent jau pačių populiariausių) yra vienaip ar kitaip “remiami” partijos pinigais. Jų pagrindinis darbas yra - kaip netikėta! - visais būdais platinti PRC propagandą. Vieni “specializuojasi” Kinijos šlovinime, kiti - varyme ant Vakarų bendrai, arba specifinių šalių konkrečiai. Praktiškai visi teigia kaip minimum daug keliavę, o kai kurie ir gyvenę Kinijoje. Kaip nekeista, beveik nei vienas nemoka nei bū nei mę kiniškai, bet jiems ir nereikia - partijos propagandos biuras parūpina būtiniausią informaciją griežtai nurodytu tekstu (įskaitant gramatines ir stiliaus klaidas), o visa kita gali ir patys iš piršto išlaužti. Jeigu niekada su tokiais nesusidūrėte, bet pakankamai nekenčiate savęs (arba kaip ir aš - turite nelabai sveiką smalsumą), galite paspoksoti į vieną kitą rinktinį egzempliorių, pvz Jason Smith. Pastarasis reziduoja “The Bridge Podcast” kanale Jūtūbėj. Kanalas, beje, priklauso CGTN, vienai iš valstybinių PRC televizijų.

                Prieš uždarydamas temą, jaučiu pareiga paminėti, kad jei kažkas nesutinka su nuomone, jog Kinijoje yra labai daug blogų dalykų, nebūtinai tai yra rudanosis ar naudingas idiotas. Kinija šalis milžiniška, ir neabejotinai turi ir gražių, ir stiprių dalykų, ką irgi reikia pripažinti. Tačiau jei oponentas savo nuomonės neargumentuoja, o pastačius prieš faktus mazinasi “atvažiuok ir pats pažiūrėk”, “ne nu tai aš labiau apie turinį (formą), o ne formą (turinį)”, galite drąsiai klijuot lipduką, leidžiu. Tik paskui rankas nusiplaukit.
                ___
                Naujienos prizmėje

                Kadangi laiko ir vietos liko mažai, tai tik greitosiomis prasibėgsiu pro kelias praeitos savaitės naujienas, bet panagrinėsiu iš skirtingų požiūrio taškų.

                Kinijos-Vakarų prekybinis karas vis labiau įsibėgėja. Oficialioji Kinija vis karščiau šeria bybiais Amerikas ir Europas, negailėdama komentarų, kad “Amerika jau supiso gyvenimą Europoje (atseit sukėlė karą Ukrainoje), ir dabar bando padaryti tą patį pas mus”.

                - Vakarai: “ne tik mes, bet ir neutralios šalys įvedė muitus ir tarifus”.
                - Kinija: “px tie jūsų tarifai, birželio mėnesį eksportas šoko į aukščiausias aukštumas, o importas mažėjo”.
                - Specialistai: eksportas iš Kinijos šoko pagrinde todėl, kad gamintojai siekdami išvengti naujų muitų ekstra turbo rėžimu atkrovinėjo prekes “į priekį”. Prekybinis karas neabejotinai pakeis 40 metų galiojusią paradigmą, tikėtina, kad nuskriaus Kiniją labiau, nei Vakarus, bet abi pusės garantuotai išgyvens, taip kad neskubėkite laidoti.

                NT rinka pamažu, bet užtikrintai pinga. Tiesa sakant, paskutiniu metu visiems jau px ta rinka, nes ir arkliui aišku, kad burbulas gali tik bliukšti, o su esamu inventoriaus pertekliumi statybos net nepradės atsigavinėti artimiausius du metus. Ištraukiau naujieną į paviršių, nes vienas anit-CCP kanalas kaip tik paleido vidosiką, kuriame teigia, jog “kainos krito 75%, ir vistiek niekas neišjudėjo”. Jie kaip ir nemeluoja, bet iš tiesų šneka tik apie vieną konkretų statybų projektą, kuris neiliustruoja ne tik, kad šalies rinkos, bet net ir konkretaus miesto rinkos. Tuo tarpu pasverta nuomonė turėtų orientuotis į šiuos faktus:
                • kainos krenta, bet jų kritimą maksimaliai stabdo suinteresuotos grupės, tame tarpe ir partija.
                • pagrindinis naujų statybų (ir tuo pačiu atsigaunančios rinkos) rodiklis yra žemės pirkimai, kurie PRC skelbiamais duomenimis, krito vidutiniškai keturis kartus, plius daugiau kaip 90% nupirko valstybinės įmonės, kas yra tolygu pinigų kilnojimui iš kairės kišenės į užpakalinę.
                • pramonė ir ekonomika dėl burbulo sprogimo labai nukentėjo, bet ilguoju laikotarpiu persiorientuos. Vienintelis klausimas - kaip greitai, ir su kokiais nuostoliais.
                Na ir pabaikime šiandienos rubriką naujausiu trendu oficialiojoje Kinijos žiniasklaidoje - fenomeno, įvardinamo “šūdinas istorijos momentas” (garbage time in history), kalimu prie kryžiaus. Termino autoriumi laikomas berods austras istorikas, ir juo įvardijamas laikotarpis prieš valstybės ar tvarkos žlugimą, kuomet sprendimai ir aplinkybės jau atvedė prie kracho, tačiau inercija dar išlaiko buvusią struktūrą. Didžiausias pavyzdys: Sovietų Sajunga nuo Afgano karo pradžios (1979) iki subyrėjimo (1991).
                Taigi sprendžiant pagal “autorizuotus” pasisakymus, PRC vidaus internetuose per paskutines dvi savaites smarkiai išplito termino citavimas irgi rypavimai, kokiais šūdinais laikais gyvename. Ir tie rypavimai pakankamai sunervino partiją, idant būtų duota komanda masiškai neigti patį fenomeną bei pasakoti, kad tai tėra “vakarų skleidžiami naratyviniai spąstai”.

                Ar iš tiesų tai problema? Ar pats fenomenas taikytinas šiandieninei Kinijai? Kol kas neįmanoma užtikrintai atsakyti nei taip, nei ne. Spręsdami pagal reakcijos stiprumą galime pasakyti tik viena - partija vertina situaciją kaip keliančią grėsmę pilkųjų masių moralei.
                Paskutinis taisė taspac; 2024.07.15, 11:55.

                Comment


                  Dėl kepto Trumpo, tai IMHO būtų blogai, būtų išaukštintas kaip kankinys ėjas prieš valstybė su katruo "režimas" susidorojo, o copycat`ai jau dabar eilėje laukia.
                  Pažiūrėsime, kaip JAV išgyvens tuos sekančius 4-5 metus, gal kiek kitokia taps, panašesnė i Lotynų ar Pietų Amerikos šalis, nors vis dar galinga (Hondūrasai, Argentinos ir tt)
                  "Garbage time in history", - tai kinai mėgsta laiką į epochas skirstyti, bet jeigu "shit epacha" tada ir padišachas/režimas nori nenori asocijuojasi su tuom pačiu, nebent užspausi viska kaip Š. Korėjoje, kur už mintį į šoną gali atsidurti koncentracijos stovykloje, bet Kinijai nesigaus taip, reikia tada paprastinti viską ty ekonomiką ir tt
                  pramonė ir ekonomika dėl burbulo sprogimo labai nukentėjo, bet ilguoju laikotarpiu persiorientuos. Vienintelis klausimas - kaip greitai, ir su kokiais nuostoliais.
                  Vat čia klausimas kur persiorientuos? Nes vienintelis šansas - vidinė rinka, kas reiškia piliečių turtingėjima, ekonomikos ir socialinių santykių sudėtingėjimą žodžių poreikį liberalesnio režimo kažkur eigoje, ten su demokratijom, daug partijų, žodžiu palengva rišant su tais autoritarizmais.
                  Nes Kinijos masinio eksporto modelio tiesiog pasaulio ekonomika nepaveš ir jau nepaveža.
                  Alternatyva mažas/didelis karas (geriau pergalingas) - ir ekonomika įdarbinama, be piliečių ryškaus turtingėjimo, ir darbo vietos kuriasi tiek pramonėje tiek mūšių laukuose ir autoritarizmas klesti - win win strategy.

                  Comment


                    Kaip ir kiekvieną pirmadienį....

                    Sveiki sulaukę antrosios vasaros pusės. Jeigu ašarą spaudžia suvokimas, kad tos vasaros dar nepajutote, o laikas bėga nenumaldomai, tai pradžiuginsiu jus klasiko žodžiais: “prašikom visokiems niekams pirmąją pusę, prašiksim ir antrąją”. O šiandienos rubrikoje “toli toli už jūrių marių” bandysim prisivyti su naujienomis.
                    #ToliToliUzJuriuMariu
                    ___
                    Sino-Nipono

                    Apie JAVų piliečių subadymą Kinijoje jums raportavau. Ką praleidau, tai savaite vėliau įvykusį Japonijos turistų užpuolimą. TL;DR versija: bedarbis kinas atakavo peiliu Japonijos turistus, du sužeidė ir mirtinai nusmeigė į autobusą kelią užtvėrusią palydovę. Autobuse, jeigu ką, buvo pilna vaikų, į kuriuos kvanktelėjes PRC pilietis ir kėsinosi. Mums tačiau įdomiausia yra iš kart po įvykio Kinijos internetuose kilus pasipiktinimo banga… kad palydovė pasimaišė po kojomis. Tiesa sakant, šlapimas taip mušė į galvą kai kuriems internautams, kad po dviejų dienų rėkimo - ir visai netikėtai vienu metu - visos socplatformos ne tik išplatino rūsčius raginimus neįsijausti, bet ir iš karto pradėjo seikėti pyzdakus ypač vokaliems nacionalistams. Valdžios retorika Japonijos atžvilgiu irgi stebėtinai sušvelnėjo, bet kaip pamatysite, nelabai ilgam.

                    Vos ne tuo pačiu metu Kinijos internetų įžymybis Gelažinė Galba (“Iron Head”) apmyžo Jasukuni koplyčią Tokijuje, o jo draugeliai užgrafitino ant kolonos “tūlikas”. Viską filmavimo būdu dokumentavo Tiktoke ir tuojau pat išpublikavo. Gelžgalvis spėjo pasiplauti iš šalies, o draugelis nespėjo (šikančių traukinys nelaukia, atleiskit už kalambūrą) ir buvo areštuotas. Kadangi Jasukuni koplyčia (altorius?) yra dedikuotas WWII žuvusiems, tai nereikia net sakyti, kad dėl tokio publicity stunt’o Japonijos piliečiams šiek tiek pakilo kraujospūdis. Ar draugelį areštinėje mušė smarkiai, ar tik vidutiniškai, istorija nutyli, tačiau ką japonai padarė, tai “metė knygą” į visus atvykstančius kinus. Jau antrą savaitę iš eilės visi iki vieno atvykėliai yra tikrinami tiksliai pagal patvirtintą tvarką, ir nemažas skaičius apgręžiamas ir išsiunčiamas namo be atsiprašymo. Formaliai japonai tai daro JAVų prašymų, idant nepraleisti kinų pabėgėlių, kurie iš Japonija skrisdavo į vizų neprašantį Ekvadorą, o iš ten kartu su latinosais keliaudavo per džiungles ir lipdavo per tvorą į JAVus. Bet taip jau visai atsitiktinai sutapo, kad sankcijos aktyvavosi akurat po apmyžimo, ir nekreipiant dėmesio į faktą, kad Ekvadoras dar iki tol panaikino bevizį rėžimą PRC piliečiams. Tvarka bus!

                    Dar viena užvėluota žinutė: “Beidžino naujienos”, visiškai ir absoliučiai partijos liniją kultivuojantis laikraštis, leido sau prieš pat Trečiąjį Plenumą išpublikuoti žinutę apie tai, kad toksiškus chemikalus pervežusi autocisterna iš karto, be jokių valymų, užsipylė krovinį maistinio aliejaus ir pristatė vienai iš didžiausių maisto procesinimo įmonių. Skandalas kilo neįtikėtinas (vienok toksiškas maistas yra ir reali problema, ir didis rūpestis didmiesčių populiacijai), ir ant bangos išsipublikavo dar krūva naujienų, iš kurių paminėsiu tik vieną - dažnai aliejų pervežančio tanklaivio kapitonas on the record pabėdavojo, kad pasaulis ritasi šiknon, mat jei seniau buvo galima gauti padirbtą bakų sterilizavimo sertifikatą už 400 baksų, tai dabar supisti valdininkai plėšia trigubai ir keturgubai tiek. Bet toksiško maisto naujienos Kinijoje nieko naujo, nesigilinsim. Mums įdomesnis būdas, kaip vykdoma PR kampanija, skirta užgniaužti šiai tyčia ar netyčia išsprūdusiai žinutei. O receptas paprastas ir išbandytas: vietoje pažadų išsiaiškinti ir nubausti, per visus ruporus trimituojama, kaip baisiai prasileido lochai Taivanyje, nes vienoje iš Japonijos pirkto aliejaus siuntų buvo aptikta kar-ci-no-ge-nų!!

                    Kitaip sakant metai bėga, gerosios praktikos tiktai tvirtėja - kai reikia nukreipti dėmesį, kaltink Japoniją.

                    A, jo, vos ne pamiršau. 2013 metais Vinipūchas įšovė frazę, kuri šio įvykio kontekste vėl nubangavo per soctinklus, nes cituoti genseką yra ne tik saugu, bet ir pagirtina: “jeigu partija nėra pajėgi užtikrinti maisto saugumo ir tai tęsiasi, tai žmonės pradės kelti klausimą, ar partija yra kvalifikuota valdyti šalį?”.
                    ___
                    Iki Trumpo

                    Baideno administracijai nepavyko gražiuoju susitarti su Japonija ir Nyderlandais, kad šių šalių čipų gamybos mašinų gamintojai ne tik nepardavinėtų įrangos PRC, bet ir liautųsi aptarnauti jau parduotą. Todėl JAVai metė aukščiausią kozirį ant stalo ir pagrąsino įkalt vadinamą “Foreign Direct Product Rule”, kurios pagrindu gali uždrausti visą eksportą šaliai ar įmonei, jeigu gamyboje naudojama kad ir mažiausias JAVų pagamintas daiktas, įrankis ar patentas. Paskutinį kartą šita taisyklė buvo panaudota prieš Huawei, kai tų pačių JAVų įmonės tęsė regis uždraustą prekybą, naudodamiesi atmazu, kad “pagaminta tai ne JAV jurisdikcijoje”.
                    Sąjungininkai pastebimai surūgo (ne tai, kad iki tol buvo labai laimingi, nes ASML ir TEL lobina kaip pasiutę, kad draudimų nebūtų; vienok per paskutinius 12 mėnesių 49% pardavimų nukeliavo į PRC) ir nuėjo į kitą kambarį pasitarti.

                    Regis jau jau išjudėjęs iš mirties taško vėl sustojo JAVų ir PRC bazaras dėl ginklų kontrolės ir neplatinimo (tame tarpe ir branduolinių ginklų). Pokalbį įšaldė PRC, tačiau žinoma apkaltinio JAVus, atseit šie pyzdelint pyzdelina, bet tuo pat metu pardavinėja bombas ir raketas Taivanui. Tang Žao, vyresnysis Karnegio Kinijos Centro bendradarbis, pateikia šiek tiek platesnę ir macniai gilesnę šio reikalo perspektyvą straipsnyje. Straipsnis ypač vertingas tuo, kad jame bandoma įsigilinti į abiejų pusių motyvus būtent iš tų pusių požiūrio taško. Pateikiu labai mažą ištrauką apie Kinijos mąstyseną ir raginu besidominčius tarptautiniais santykiais skirti laiko visam straipsniui.

                    Beidžinas nelaiko savo augančios “galios politikos” mąstysenos problema, nes kaltina būtent JAVų „hegemonišką“ elgesį privertus priimti šį požiūrį, nors tai atseit ir neatspindi Kinijos pageidaujamos pasaulėžiūros ir moralės principų. Kitaip sakant, JAVų koncentracija į brutalią galią ir pasitikėjimas ja įtakoja, kad Kinija atsakydama turi sutelkti dėmesį į savo realios galios kūrimą, idant priverstų JAV priimti taikų sambūvį. Gilėjantis egzistencinių grėsmių jausmas ir baimė, kad mažėjantis pajėgumų atotrūkis sukels galutinį Beidžino ir Vašingtono susirėmimą, irgi prisidėjo prie to, kad Kinija jaučia poreikį imtis greitų, radikalių atsakomųjų priemonių, įskaitant branduolinės ekspansijos spartinimą.
                    Kinija vis labiau įsitikina, kad apginti savo interesus tik sunkės, jei pasaulinė galios dinamika nebus perbalansuota jos naudai, ir mano, kad šis tikslas yra pasiekiamas tik aktyviai ginčijant JAVų dominavimą ir sistemingai įtvirtinant savo įtaką tarptautinėje arenoje. Taigi Kinijos siekis pertvarkyti tarptautinę tvarką išaugo iki neregėto lygio
                    .”
                    ___
                    Po Trumpo

                    Ne-ypač-gerb. eks-prez. Trumpas jau tiek įtikėjo savo būsima pergale 2024 rudenį, kad pradėjo atvirai taškytis (kol kas, dar tik būsimu) JAVų užsienio politikos polisu. Bet palikime rinkimus komentuoti Mykolas Katkus, susikoncentruokime tik į mus dominančią geolokaciją. Tai štai, minėtas trumparankis tėškė va tokį komentarą, cituoju pažodžiui: “Taivanas turėtų mums sumokėti už gynybą. Žinote, mes niekuo nesiskiriame nuo draudimo bendrovės. Taivanas mums nieko neduoda... Jie paėmė visą mūsų lustų verslą. Jie nepaprastai turtingi. Ir aš manau, kad mes niekuo nesiskiriame nuo draudimo poliso. Kodėl? Kodėl mes tai darome?”. Tokia dovanėlė praeitą kadenciją taip nemėgtai Kinijos Kamunistų Parcijai numušė stogus daugmaž visiems logiškai mąstantiems dvikojams, bet kaip žinia nuoseklumo nuodėmė oranžinio veido blondino niekuomet nekamavo. Nieko nuostabaus, kad Taivano lustų gamintojų akcijos per vieną dieną krito žemyn 2,4%. Iš kitos pusės nereikia Trumpo laikyti ir visišku idiotu. Pvz iš-tiesų-labai-gerb. Bilas Bišopas mato vaizdą pro kiek kitokią prizmę: “Šie komentarai yra vertintini drauge su visiška tyla Taivano atžvilgiu Respublikonų Nacionalinio Kongreso platformoje. Greičiausiai tai reiškia, kad Taivano lobistai Vašingtone turės paskubomis susirasti naujus kontaktus ir išleisti dar daugiau pinigų. Tuo pačiu tai priminimas mums visiems, kad turime pasiruošti dar labiau chaotiškesnėms užsienio politikos nuotaikoms, nei matėme pirmoje kadencijoje. Vėlgi, ar tai reiškia, kad JAV apleis Taivaną? Aš dėl to nesilažinčiau”. PRC valstybinė žiniasklaidą vienok sureagavo žaibiškai ir nuspėjamai: “ajajai, kaip Taivanas prasileido, kaip JAVų politikai pyksta dėl nupyzdinto čipų verslo, kaip JAVų politikai kelia įtampą mūsų padangėje vien tam, kad išnaudotų Taivaną pardavinėdami ginkluotę už dvigubą kaina”.

                    Užtat naujasis Trumpo viceprezikas JD Vancikas tuojau pat po tėtuko pasisakymo drožė labai anti-kinišką prakalbą, kurioje gyrė visus naujus muitus ir ragino karines pajėgas super-ekstra susifokusuoti į “Beidžino problemą”, o Taivano gyventojams liepė “norėti savo nepriklausomybės ne mažiau, nei mes norime”.

                    Ak taip, Trumpas pamiršo, kad labai nemėgsta TikToko, ir dabar jau yra prieš uždraudimą, nes “nebus konkurencijos tam pyzdukui Cukerbergui”. Pyzduku tiesiogiai gal ir nepavadino, bet manau, kad esmę gerai perdaviau.
                    ___
                    Ar žinote kad…

                    …Honkonge vis dar egzistuoja toks fenomenas, kaip Honkongo Žurnalistų Asociacija (HKJA). Oficialioji Beidžino laikraštija pastoviai ir su džiaugsmu pila purvus ant asociacijos, tame tarpe kaltindama “pastoviu bendravimu su nusikaltėliais separatistais ir separatistinio vėžio auglinimu”. Užtat ypač liūdna, kad Wall Street Journal atleido be perspėjimo savo žurnalistę Seliną Čeng dėl dalyvavimo asociacijos prezidiumo rinkimuose. Prieš metus WSJ filialo Honkonge vadovybe neleido kitam savo žurnalistui Danui Strumfui dalyvauti HKJA prezidento rinkimuose. Wall Street Journal teisinasi bandymu “apsaugoti kompaniją”.

                    …Three Gorges Dam, apie kurią tiek daug šnekėjom prieš pora savaičių, išleidinėja vandenį maksimaliu pajėgumu (ko pasekoje žemupyje prasidėjo antras potvynis), bet paskutiniais pranešimais vanduo vis dar kyla. Tiesa, jei tikėti oficialiais duomenimis, vandens lygis dar “toli gražu ne katastrofiškas”, tik 161 metras. Užtvanka yra 185m aukščio ir reguliariai atlaikydavo 175m vandens aukštį, tad kaip ir viskas tvarkoje. Išskyrus faktą, kad maksimalaus vandens nuleidimo nenaudojo net tada, kai vanduo siekdavo projektinę 175 ribą.

                    … Pasibaigė labai analitikų lauktas Trečiasis Plenumas. Kas anas toks ir ką ten partiečiai aptarinėjo plačiau tikiuosi pateikti kitą pirmadienį, nes kol kas išviešintas tik oficialus pranešimas. Analitikai ko ne vienbalsiai sutaria, kad A. partijos valdžia tvirtai mano, jog eina teisingu keliu, B. pranešimas gausus pažadais “ką”, bet labai skūpas paaiškinimais “kaip”. Tikėtina, kad pastarųjų bus daugiau, kai bus išviešinta pilna plenumo medžiaga.
                    ___
                    Įvairumo dėlei šiandienos abrozdėlis iš anti-komunistinės propagandos. Konkrečiai 1937 metais Japonijos paskirtos administracijos išpublikuotas plakatas, rodantis kaip Imperinė Japonijos Armija liberuoja šalį nuo komunistinių piderastų, kuriems šaibas patyliukais moka raudonu vialniu apsimetę Vakarai.
                    Ačiū, kad skaitėte. Linkiu gerų atostogų atostogaujantiems ir neužsipisti darbuose dirbantiems.
                    Click image for larger version

Name:	452555768_10225090568759163_5139338621128948395_n.jpg
Views:	145
Size:	66,7 kB
ID:	2142069

                    Comment

                    Working...
                    X