Parašė Lettered
Rodyti pranešimą
O kad universitetų nereikia - tai dalinai pritariu. O tiksliau jie smarkiai turėtų keistis, nes dabar ką jie daro yra totalus briedas. Tik tiek, kad jie kaip bažnyčia, gyvenę pagal vieną sistemą šimtmečius metų, nelabai geba persiorientuoti ir persigrupuoti.
Nekalbu aš apie daktarus ar teisininkus, kurių moksle išties reikalingos platesnės žinios (tikriausiai dėl to norint tapti daktaru bakalauro neužtenka). Kalbu apie 80% kitų specialybių, kurias baigę žmones ir įsidarbinę pagal tą specialybę, geriausiu atveju panaudoja 5% universitete įgytų žinių. Tai jeigu 95% ką universitete moko vėliau darbe yra nereikalinga - tai vadinasi, kad jeigu žmonės mokytųsi tik tai, kas būtina, jie universitetą baigti galėtų per pusmetį.
Ir čia net nekalbant apie tuos, kurie baigę universitetus pasuka dirbti visai kita linkme. O tokių - aibės.
Aš pats, baigęs vadybą ir vėliau supratęs, kad buvau kvailas tokią specialybę rinkdamasis, paėmiau ir per kelis mėnesius savarankiškai išmokau programavimo. Taigi kelių mėnesių savarankiškas mokslas man buvo daug naudingesnis, nei keturių metų valstybinis.
Dėl to manau, kad universitetai sparčiai besikeičiančiame pasaulyje yra atgyvena, juose prikišta tiek daug nereikalingų dalykų, kurių prireikus bet kada gali tiesiog pagooglinti ir rasti pačia naujausią informaciją. Universitetai turėtų mokinti išskirtinai tik tai, ko žmogui prireiks jo būsimame darbe, nes visą kitą informaciją žmonės yra pajėgūs susirasti patys. Problema iškyla tada, kada pats žmogus nežino ko nori ar nėra tikras, jog gaus norimą darbą. Bet investuoti keturis metus žmogaus laiko ir valstybės lėšų į tai, kas realiai neduos jokios naudos - na, manau yra įmanoma rasti racionalesni sprendimą, tik kad jo niekas neieško.
Comment