Tai, kad dabartiniai teritorijos savininkai lyg ir yra IKI (Palink, ar kaip ten jie), tai šiuo metu jie lyg ir ieško įdėjų, ką ten daryti, gali būti, kad pajudės kažkas
2013 buvo minima "Megapilė", nebent "Palink" perpirko iš jų, gal turite kokią nuorodą, kur minimi dabartiniai savininkai?
Aš visiškai neįsivaizduoju bet kokio tos teritorijos sutvarkymo nepaliekant tarkuparinės dalies.
Mano akyse ją griaut būtų nusikaltimas.
Čia tiesiog požiūrių skirtumas, Aš už daugumos tarpukario architektūros išsaugojimą. Bet jei retkarčiais tam tikrus pavienius objektus tam tikrose vietose ir pašalintų - nesupykčiau. Viskas priklauso nuo paties objekto, jo vietos, aplinkos ir tikslų. Tikriausiai mano atveju tai būtų gamybinės ir/ar sandeliavimo paskirties objektai, esantys besivystančiame miesto centre, ypač jei apsupti tarybinių vaiduoklių. Bet čia tik mano nuomonė.
"Lietuviškoje enciklopedijoje pažymėta fabriko įkūrimo data – 1934 m."
"1940 m. įmonė, kurioje dirbo apie 100 žmonių, rugsėjo mėn. buvo nacionalizuota, o karo metais – sunaikinta. Pirmosiomis pokario dienomis įmonė buvo skubiai atstatyta ir „Lituanica“ pagamino 27 tūkst. porų avalynės."
"1959-1981 m. fabrikas žymiai išsiplėtė. Tuo metu pastatyti gamybiniai korpusai, įdiegti nauji įrengimai ir pažangios avalynės gamybos technologijos."
Nuotrauka iš interneto:
Taip išeina, kad originalus pastatas, pastatytas 1934 metais nėra išlikęs, o ta "Smetoninė dalis" pastatyta iškart po karo, o ne tarpukariu. Raudona "sovietinė dalis" pristatyta 1959-1981 metais.
Išvada gaunasi, kad Lituanicos teritorijoje nėra originalių tarpukario pastatų, o ta žaliai pažymėta, geriausiu atveju yra atstatyta replika (ir tai kažin ar replika, reikia daugiau info).
Kad ir kaip bebūtų, žiūrint į bendrą pastatų kompleksą, nematau tame pastate nieko išskirtinio, dėl ko reikėtų jį palikti jei kada nors būtų griaunamas visas kompleksas. Mano nuomonė.
"Lietuviškoje enciklopedijoje pažymėta fabriko įkūrimo data – 1934 m."
"1940 m. įmonė, kurioje dirbo apie 100 žmonių, rugsėjo mėn. buvo nacionalizuota, o karo metais – sunaikinta. Pirmosiomis pokario dienomis įmonė buvo skubiai atstatyta ir „Lituanica“ pagamino 27 tūkst. porų avalynės."
"1959-1981 m. fabrikas žymiai išsiplėtė. Tuo metu pastatyti gamybiniai korpusai, įdiegti nauji įrengimai ir pažangios avalynės gamybos technologijos."
Nuotrauka iš interneto:
Taip išeina, kad originalus pastatas, pastatytas 1934 metais nėra išlikęs, o ta "Smetoninė dalis" pastatyta iškart po karo, o ne tarpukariu. Raudona "sovietinė dalis" pristatyta 1959-1981 metais.
Išvada gaunasi, kad Lituanicos teritorijoje nėra originalių tarpukario pastatų, o ta žaliai pažymėta, geriausiu atveju yra atstatyta replika (ir tai kažin ar replika, reikia daugiau info).
Kad ir kaip bebūtų, žiūrint į bendrą pastatų kompleksą, nematau tame pastate nieko išskirtinio, dėl ko reikėtų jį palikti jei kada nors būtų griaunamas visas kompleksas. Mano nuomonė.
Man irgi viskas vienodai baisai atrodo, net negalvojau kad ten 2 dalys yra.
Maxwan ir laimėjo tą konkursą - dirbtuves. (Kam įdomu nuorodoj ir brėžiniai ir pristatymas, ir recenzijos). Beje, bent jau laimėjęs projektas siūlė išsaugoti "Žemyn upe" pastatą. Barzdžiukas darė DP daugmaž pagal Maxwan projektą. Deja, į DP neįtraukta laimėtojų plano dalis, kuri siūlė naikint žiedą, statyt stovėjimo aikštelę. Ta visa teritorija palikta už šito DP.
Detaliojo plano brėžinys - http://www.kaunas.lt/wp-content/uplo...9/maziukas.jpg
Tas Baltisches Haus yra prancūzų-belgų Ortizų šeimos, kuri ir įkūrė IKI, bet visai neseniai, prieš pora mėnesių, galutinai pardavė visas akcijas, bet pasiliko pačių parduotuvių kaip NT objektų valdymą + vysto kitus NT projektus. Turint omeny, kad metinis pelnas nuolat 10+ mln. eurų, tai labai jau toli gražu ne "neaiški kontora", o kaip tik vienas geresnių atvejų kas galėtų imtis kažko tokio (stabilios pajamos/ pelnas + didelės papildomo vidinio/ išorinio finansavimo galimybės + matyt orientaciją į ilgalaikę grąžą). Tiesa, panašu, jog dabar koncentruojasi į kitus projektus ir tik anuos užbaigus žiūrės ar verta dabar šokti. Plius, nori investuoti tik iš savų lėšų, tai arba labai nukels šitą projektą, arba po kiek laiko vystys etapais (kas buvo viena iš konkurso sąlygų, berods). Visai nesenas interviu su vadovu - https://www.vz.lt/nekilnojamasis-tur...auju-galimybiu
Turint minty, kad patys savininkai įsitraukia į projektus reiktų kam uždegti juos Kaunu ir šita vieta Galėtų Matijošaitis išsikelt uždavinį gal kitai kadencijai ir asmeniškai užsiimt. Kažkaip atrodo, kad su tinkamu dėmesiu ir veiksmais būtų įmanoma įtraukti ir paspartinti projekto "savaeigą".
Būtų gal net ryškiausias urbanistinis judesys nepriklausomybės Kaune ir labai rimtai stumteltų visą vystymąsį/ epicentrą šiton pusėn + Vilijampolėj, ypač jeigu įvyktų prieš Aleksoto krantinės konversiją.
Marvelės ( Marvos ) upelio kaskadų vietoje statomas dar vienas amfiteatras Kaune. Gal ir gerai, kad bus sutvarkyta ši nuošali miesto vieta, bet ar dažnai šiame amfiteatre kas nors vyks? Ar stovės tuščias, apleistas, purvinas ir nelabai kam reikalingas. Duok Die, jei juo bus rūpinamasi ir jam labai seksis (pvz., su koncertais, šniokščiant upeliui per akmenis ššššššššššššššš...)
Marvelės ( Marvos ) upelio kaskadų vietoje statomas dar vienas amfiteatras Kaune. Gal ir gerai, kad bus sutvarkyta ši nuošali miesto vieta, bet ar dažnai šiame amfiteatre kas nors vyks? Ar stovės tuščias, apleistas, purvinas ir nelabai kam reikalingas. Duok Die, jei juo bus rūpinamasi ir jam labai seksis (pvz., su koncertais, šniokščiant upeliui per akmenis ššššššššššššššš...)
Comment