Parašė Wycka
Rodyti pranešimą
Iš tikrųjų atsakymas į Jūsų klausimą slypi pačiame klausime. "Ištisi kaimai ir miesteliai lenkų" tarpusavy kalbasi savo kalba, vakare pasižiūri slavakalbią (čia toks mano sugalvotas neologizmas) televiziją, o jei yra dar kokio žemesnio rango darbininkas (koks mūrininkas ar piemuo), tai niekas ir darbe iš jo nereikalauja lietuviškai kalbėti. Va ir gaunas toks uždaras ratas. Nors, manau, kad jaunimui ši problema jau nebeegzistuoja. Jie visi puikiai supranta, kad be lietuvių kalbos toli nenužygiuosi. Aišku, lietuviai tokią situaciją linkę politizuoti, kaltinti nenoru mokytis, nepagarba Lietuvai ir pan., bet aš manau, kad pagrindinė priežastis yra daug pragmatiškesnė ir prozaiškesnė. Kaip pavyzdį pateiksiu mano šeimos pavyzdį. Tėvas prieš 20 metų nuėjo į lietuvių kalbos kursus, kažkiek išmoko. Bet kai pradeda kalbėti lietuviškai, tai aišku, kad ausį rėžia ir tarmė, ir akcentas ir linksniavimas. Visą gyvenimą dirbo stalium rusakalbiam kolektyve, tai lietuvių kalba nelabai ir buvo reikalinga. Va tokia va ir situacija. O dabar jam jau 70, tai jau matyt ir neverta tokių žmonių prievartaut.
Comment