Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ar Rusija vis dar kelia grėsmę Lietuvai?

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

    Šiaip aš airių varianto niekad nesupratau. Ir ypač šiais laikais, kai pereiti prie savo kalbos valstybiniu lygiu yra visos galimybės.
    Lyg ir yra visos galimybės, bet nėra masinio įsitikinimo, kad tai verta pastangų, nes jų reiktų nemažai. Kaip ir Lietuvoje tarpukariu, airiams dabar reiktų mokytis airių kalbos nuo nulio ar beveik nuo nulio, iš pradžių kalbėti ir rašyti ja visur visiems sunkiai ir netobulai.
    Iš tikrųjų, airių kalbos atsisakymą lėmė didžiulis badmetis, kai milijonas airių tiesiog išmirė, o dar milijonai emigravo į JAV.
    Panašiai marai lėmė greitesnį ir efektyvesnį Rytų Prūsijos lietuvių vokietėjimą ir Vilnijos lenkėjimą. Daugybė lietuviakalbių žmonių tiesiog išmirė.
    ПТН ПНХ
    «Русский военный корабль, иди нахуй!»

    Comment


      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

      Šiaip aš airių varianto niekad nesupratau. Ir ypač šiais laikais, kai pereiti prie savo kalbos valstybiniu lygiu yra visos galimybės.
      Yra galimybės bet nėra noro. Niekam ta airių kalba neįdomi ir niekas nenori ja kalbėti išskyrus keli tūkstančiai užkietėjėlių kalbotyrininkų.

      Comment


        Parašė Kaimai

        Airijoje 5+ milijono gyventojų. Airių diaspora angliškai kalbančioje Amerikoje 30+ milijonų. Nežinia ar Airijos Respublikoje dominuotų anglų kalba jei neegzistuotų JAV ir Airijos ekonomika nebūtų taip glaudžiai susieta su amerikiečiais. Teko susidurti su dvejais airiais (white collar viršutinesnė vidurinioji klasė) tai patologiškai nekenčia anglų, bet vis tiek marinuojasi britų kultūroje. Vakarais žiūri britų Channel 4 pramogines pokalbių laidas ir britų Premier League futbolą. Šiaip jie iš tikro savotiški žmonės su perskelta sąmone (imtis = 2), kas mums lietuviams irgi nėra svetima.
        Yep, kaip ir škotai ir velsiečiai. Dėl istorinių aplinkybių tiesiog žmonės kalba namuose istorinio užkariautojo kalba, tačiau nepraranda savo atskiro identiteto suvokimo. Ir čia įsimaišo visokie asmeninio lygio niuansai kaip mišrios šeimos ir kelios gimtosios kalbos namie. Todėl keista skaityti, kaip lietuviai aiškina ukrainiečiams kaip būti tikrais ukrainiečiais, panašiai galima ir airiams ir škotams bišk proto įkrėst kaip būt tikrais airiais ir škotais. Augant Vilniuje dauguma vaikų kalbėjo 2-3 kalbomis, mišrios šeimos ir bendruomenės, ir puikiai suprantu ukrainiečius, kurie dėl aplinkos niekada ukrainiečių ypatingai ir nenaudojo, o dabar galbūt intensyviai mokosi, bet vis tiek dominuoja rusų kad susikalbėti su baltarusiais/vietiniais rusakalbiais

        Dar įdomus atvėjis yra Suomija, kur užkariautojų švedų dabar yra 5-6 proc, švedų yra valstybine kalba ir niekas jos rimtai neišmoksta

        Comment


          Parašė PoDV Rodyti pranešimą

          Neturėjus 20 m. Nepriklausomybės tarpukariu įsivaizduoju labiau Gruzijos scenarijų.
          Lyg ir turėtų pro-ES tendencijų, bet tiesiog vis trūksta iki ES kandidatės statuso. Valdžia mėtytųsi tarp rus. ir Vakarų ir t. t.
          Rizikuotume nauja okupacija, o gal net būtume okupuoti. Geresniu atveju rusiškas statytinis su kažkiek geresniais santykiais tarp baltarusių ir kaliningradiečių, bet blogesni su lenkais (dėl latvių, estų neįsivaizduoju, ten ypatingi kraštai). Didesnė rusakalbė populiacija, mažesnis tautinis intelektualinis sluoksnis.

          Lietuva ir Gruzija iš ties turi šiokių tokių dvasinių panašumų. Galbūt nepriklausoma tarpukarinė Gruzija būtų žymiai toliau pažengusi link ES, gal net kokia nutolusi ES narė, įstojusi su kokiais rumunais ir bulgarais.

          Dar veikia subtilus santykis tarp slaviškumo ir tikėjimo. Gruzinų savastį kompensuoja visiškai kitokia kalba, bet artina prie rusų Ortodoksų tikėjimas.
          Su lietuviais atvirkščiai, nuo rusų tolintų tikėjimas ir gilesnė Europos įtaka su ATR, bet per kalbą (balto-slaviška) būtų artimesnė +artimas klimatas ir geografija.
          Visai nenustebčiau, kad mes taip pat turėtume kažkokį savitą trasiankos-suržyko variantą, kuris būtų artimas kai kurių visuomenės grupių itin slavizuotam žargonui su tam tikra net pakeista gramatika.
          Bet būtu privežta daugiau ruZZų, nes neaišku ar išvis būtu partizaninis pasipriešinimas LT, o kitose BAL šalyse mažesni pasipriešinimai kokie buvo po nepriklausomybių praradimo. LT gal būtu 25-40 proc. ruZZų (apskritai privežtų slavų), o LV ir EST iki 50 proc., jei ne daugiau.

          Comment


            Parašė neamos Rodyti pranešimą

            Galima paklausti jų, internetas laisvas ir prieinamas

            Bet kuriuo atveju, aišku kad gimtos kalbos, istorinės kalbos ir identiteto santykis kiek sudėtingesnis nei "kalba rusiškai? Nu tik vata taip gali!!!"
            "Ne viskas taip vienareikšmiška" ir kiti vatos atmazai

            Comment


              Parašė RokasLT Rodyti pranešimą
              Bet būtu privežta daugiau ruZZų, nes neaišku ar išvis būtu partizaninis pasipriešinimas LT, o kitose BAL šalyse mažesni pasipriešinimai kokie buvo po nepriklausomybių praradimo. LT gal būtu 25-40 proc. ruZZų (apskritai privežtų slavų), o LV ir EST iki 50 proc., jei ne daugiau.
              Jei Lietuva tampa SSRS po revoliucijos, tai po visų valymų, sunkiai įsivaizduoju kaip iš vis kažkas būtų buvę įmanoma po Antro pasaulinio karo.
              Tie partizaniniai judėjimai greičiausiai ir buvo rezultatas, kad buvo tarpukaris, katalikybė, vienkiemiai, atėjo rusai/sovietai labai stipriai pakeisti visuomeninį žmonių gyvenimą ir prasidėjo pasipriešinimas.
              Dalies mūsų greičiausiai net nebūtų gimę, mūsų vietą užimtų atvykėliai jau su savo pažiūromis.
              Taip kaip dar dalies lietuvių nebėra gimę, nes turėjom nuožmų WWII ir pokario laikotarpį.
              Paskutinis taisė PoDV; 2023.11.10, 13:45.

              Comment


                Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                Turkija dabar ir 36 vietoje būdama nesugeba įstoti, nėra taip paprasta didelėms šalims ES reikalavimus įgyvendinti, plius nelabai įsivaizduoju, kaip teisiškai tik dalis šalies galėtų būti priimta į ES?
                ES tai juk ne NATO, tie teritoriniai konfliktai tokios didelės įtakos stojimo procesui nedaro. Galų gale, buvo laikas kuomet Vakarų Vokietija priklausė ES, o Rytų Vokietija - ne, tai ir su Ukraina galėtų būti panašiai.

                O Turkijai Europos Sąjungoje ne vieta, įsileistumėm dar vieną trojos arklį, kaip kad dabar Vengriją esam įsileidę. Takoskyra tarp Europos ir Turkijos su laiku tik didėja, o tarp Europos ir Ukrainos - mažėja.

                Comment


                  ICIJ partners reveal that Hubert Seipel — known for his unusual access to the Russian president — agreed to receive around $700,000 from a shell company tied to steel tycoon Alexey Mordashov.
                  – ICIJ: International Consortium of Investigative Journalists
                  The documents, and Seipel’s response, suggest the payments were for his work on a 2015 biography called "Putin: Inner Views of Power" and a 2021 title, "Putin’s Power: Why Europe Needs Russia", both originally written in German.

                  Seipel does not appear to have disclosed the payments to his publisher.
                  – The Guardian
                  Seipel was one of the most prominent voices in the German public debate over how to handle Russia, and a frequent advocate of detente with the Kremlin as its relations with the west deteriorated.

                  Winner of several national journalism awards — including two German television prizes, the equivalents of Emmys — Seipel has been making documentaries and films about Russia for more than two decades and was until recently promoted as “the ultimate Putin expert” by national broadcaster ARD.
                  – Financial Times: Germany’s ‘ultimate Putin expert’ took secret payments from Russia
                  The Cyprus Confidential investigation has raised the possibility that the Kremlin secretly tried to influence public debate in Germany.

                  – Le Monde: German journalist was paid by Russian oligarch for pro-Putin books



                  Galit būt ramūs kad visuomenę galintys įtakoti lietuviai, kurie turi Rusijai palankias nuomones, yra lygiai taip pat "targetinami" Kremliaus pinigais. Žurnalistai, autoriai, blogeriai, politikai, savivaldų atstovai, nevyriausybinių organizacijų vadovai ir t.t.

                  Ne tik tik kad ”atsidėkoti“ ir toliau skatinti tokį elgesį, bet ir dėl Rusijoje plačiai naudojamo "kompromat".
                  Kai pardavei savo sielą, tai neturi kur dėtis. Prašys paskui ir to ir ano, kol galų gale...
                  Deniss Metsavas, estas kuris pabaigoje gavo 15+ metų įkalinimą, gali papasakoti plačiau.

                  Comment


                    Dar vienas inkščiantis neurotikas, kuris nemato, kaip pas mus viskas gerėja

                    https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=95134469

                    Comment


                      Turime krašto gynybai skirti minimum 3,5%, realiai arčiau 5%. Visuotinis šaukimas, vokiečių brigados infrastruktūrą, tragiškai mažos amunicijos atsargos - akivaizdu, kad su 2,5% šitų itin aktualių problemų nepavyks išspręsti.
                      If a lion could speak, we could not understand him.

                      Comment


                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                        Turime krašto gynybai skirti minimum 3,5%, realiai arčiau 5%. Visuotinis šaukimas, vokiečių brigados infrastruktūrą, tragiškai mažos amunicijos atsargos - akivaizdu, kad su 2,5% šitų itin aktualių problemų nepavyks išspręsti.
                        Kad reikia tai visi pritaria, tik niekas nesiūlo iš kurio sektoriaus reiktų paimti tuos procentus nuo BVP.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                          Kad reikia tai visi pritaria, tik niekas nesiūlo iš kurio sektoriaus reiktų paimti tuos procentus nuo BVP.
                          Vien panaikinus įvairias mokestines lengvatas ir įvedus NT mokestį (suskaičiavau 867M €) būtų galima padidinti KAM biudžetą nuo 2,5% iki 3,8%. Už 867 mln per metus būtų galima rimtai apsipirkti.

                          Click image for larger version

Name:	Capture.PNG
Views:	328
Size:	18,4 kB
ID:	2091530
                          If a lion could speak, we could not understand him.

                          Comment


                            Reikia galvose atsisakyti tų BVP procentų šūdeliavimo.

                            Jei yra planas turėti 2 realias mechanizuotas brigadas ir trečia rezervinę, t.y. pilnai personalu užpildoma tik mobilizacijos metu, reikia paprasčiausiai susirašyti kiek tam reikia batų, šautuvų, uniformų, šarvuočių, sunkvežimių, lauko virtuvių, kareivinių, palapinių, tranšėjų kasimo mašinų ir kitų reikalų, susidaryti tarkim 2,3 ar 5 metų pirkimo planą ir pradėti įsigijimus, statybas ir visa kitą. Ar tai pareikalaus 3,5% ar 10% BVP - dzin. Jei reikia skolintis - reikia skolintis, jei reikia pažeisti Mastrichto kriterijus - reikia juos pažeisti.

                            Bet to nebus, nes KAM ir LK ruošiasi kariauti sertifikatais. Nes KAM popieriuose LK JAU TURI 3 mechanizuotas ir SERTIFIKUOTAS mechanizuotas brigadas ir tais sertifikatais ruošiasi pamojuoti maskvėnams po nosim.
                            It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                            Comment


                              Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                              Dar vienas inkščiantis neurotikas, kuris nemato, kaip pas mus viskas gerėja

                              https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=95134469
                              Tu turbūt iš tų, kurie piktinosi tuo, kad jo senelis nuo kolūkio fermų šiferio stogus plėšė?
                              Ir sakė, kad tik jam vaidenasi jau 30 metų kad rusas puls? Jie juk tokie balti, pūkuoti ir nekalti. Be jų atseit neįmanomas pasaulio saugumas, ypač Europoje.
                              Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                              Comment


                                Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                Šiaip tai būtent kairieji gyvendami savo iliuzijų pasaulyje ir užiimdami ne tais dalykais, kuriais reiktų, prie tų apkasų ir privedė Europą. Tai gerai, kad bent kažkas keičiasi ir tų apkasų gal nereiks kasti ir kariauti šakėmis, nes turėsim normalias karines pajėgas, kurių dabar nėra.
                                Putinas leftystas?

                                Comment


                                  Parašė rmss Rodyti pranešimą

                                  Putinas leftystas?
                                  Vagis.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                    Vagis.
                                    Žmogus tikrai nuoširdžiai kliedi didinga Rusijos istorija, svajoja apie imperijos atkūrimą, ir leidžia vagims vogti dar daugiau – bet su priežiūra ir sąžiningomis dalybomis. Dešinesnių vadovų šiais laikais dar reikia gerai paieškoti.

                                    Comment


                                      Parašė Kecal Rodyti pranešimą

                                      Žmogus tikrai nuoširdžiai kliedi didinga Rusijos istorija, svajoja apie imperijos atkūrimą, ir leidžia vagims vogti dar daugiau – bet su priežiūra ir sąžiningomis dalybomis. Dešinesnių vadovų šiais laikais dar reikia gerai paieškoti.
                                      Nedaug skiriasi nuo sovietyno. TIk pakeist imperiją pasauliniu dominavimu.

                                      Comment


                                        Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                        Nedaug skiriasi nuo sovietyno. TIk pakeist imperiją pasauliniu dominavimu.
                                        Skiriasi,
                                        po II pasaulinio, kadangi labai daug nukentėją, buvo apsiraminę, nes prieš tai programa buvo (ty nuo 1917 iki 1945) komunizmas laimės visame pasaulyje, nuo 1945 pasikeite plokštelė "sukurti komunizmą atskirai paiimtoje šalyje" ty pasitenkino savo įtakos zona ir gana uždaru ekonominiu bloku ir kažkiek periferijoje virė "varkes". Pasitenkino nes suprato, kad daugiau nepaiims, ty nepavyks "komunizmas visame pasaulyje", žaidimas praloštas.
                                        Dabar revanšizmas ir užsigrobti kiek galės, liaudės pragyvenimas ant minimum (nuo Chruščiovo kėlė liaudės pragyvenimo lygį), Vakarai supuvę reikia naudotis šansu. Ekonomika globali.
                                        Išmirė kartos kurios prisiminė II pasaulinį, kuris buvo labai skausminga tema. Pergalės kulto nebuvo iki Brėžnevo, o kuo toliau tuo labiau jis stiprėjo, ty nebuvo pergalės paradų iki 1970 smth.
                                        Per II pasaulinį Rusijoje žuvo ~15%, tai dabar (minkštesni laikai) reikia bent 2-3% kas nuo kokiu 130mln ~3mln, pakolkas žuvo 100k, yra potencialo. Na gal 1mln. užteks, bet tai vis tiek 10x.
                                        Šansas, kad iki Putino mirties Rusija gerai gauna į skurą (smth nėra nauju juntamu teritorijų po 2022) ir dideli nuostoliai, tada bent aktyvius veiksmus suvyniotų ilgam. Bet Putinas gali dar pagyventi iki 2030 kokių. Dar galimybė taip militarizuos savo ekonomiką, kad ji subyrės na arba reikės Šiaurės Korėjos tipo režimo, kas irgi klausimas ar pavyks realizuoti su rusų liaudimi.

                                        Comment


                                          Parašė Dundorfas Rodyti pranešimą
                                          po II pasaulinio, kadangi labai daug nukentėją, buvo apsiraminę, nes prieš tai programa buvo (ty nuo 1917 iki 1945) komunizmas laimės visame pasaulyje, nuo 1945 pasikeite plokštelė "sukurti komunizmą atskirai paiimtoje šalyje" ty pasitenkino savo įtakos zona ir gana uždaru ekonominiu bloku ir kažkiek periferijoje virė "varkes". Pasitenkino nes suprato, kad daugiau nepaiims, ty nepavyks "komunizmas visame pasaulyje", žaidimas praloštas.
                                          Stalinas po antro pasaulinio pilnu tempu ruošėsi trečiam. Tai gal ne iki 1945, o bent 1952. Bet ir be Stalino toliau sukosi planai bent horizonte. Su visokio plauko revoliucionierių finansavimais. Arba Mažeikių naftos ir geležinkelių terminalo į rytų vokietiją statybom.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X