Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonomikos naujienos (archyvas)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
    /\

    Nedidelis patikslinimas - 'Nokia' yra suomių įkurta kompanija, o jie nėra skandinavai, bet šiaurės europiečiai.
    Na, nebūk bent tu kaip senamadiškas švedas - suteik suomiams šansą

    Comment


      Parašė Wycka Rodyti pranešimą
      Dėl NOKIA suomiškumo žinau, bet šiame kontekste Skandinaviją suprantu ne kaip geografinį, o kaip geopolitinį darinį: Švedija, Norvegija, Danija, Suomija ir Islandija.
      Tai būtų Šiaurės Europos tautų derinys.

      Comment


        Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
        Na, nebūk bent tu kaip senamadiškas švedas - suteik suomiams šansą
        Na, taip yra. Suomiai turėjo šansą būti skandinavų tauta, bet atsiskyrė nuo Švedijos, o kartu ir pakariavo su rusais.

        Comment


          Kai rašiau, kad skandinavai nieko neišrado, turėjau galvoje santvarką. Tai tas pats kapitalizmas, tačiau kažkiek modifikuotas, siekiant mažinti socialinę atskirtį. Dar pridėkim žmonių mentalitetą, kuris yra kitoks nei kokių rytų europiečių, ir tampa aišku, kodėl jie taip gyvena ir traukia imigrantus.

          Comment


            Parašė John Rodyti pranešimą
            Esmė ta, kad nereikia visko suvesti ir supaprastinti vien tik į pigumą. Jau ne kartą buvo įrodyta, kad nereikia nuvertinti Kinijos ir jų galimybių kurti ir inovuoti.
            industrial robotics

            Sis rodiklis geriausiais apibudina Kinijos gamyklas. Svarbiausia, kad Kinija vis dar labai daug perka zmogaus rankomis valdomu irengimu. Japonijoje 10 kartu maziau gyventoju nei Kinijoje, bet 10 kartu daugiau robotu. Pagal ta statistika labai grubiai primetus Kinija pasivys Japonija tik per 30 metu, jeigu japonai stoves vietoje.

            Comment


              Vilniuje pradedamas naujas NT projektas

              Vilniuje, Pavilnių regioninio parko kaimynystėje pradedamas įgyvendinti nekilnojamojo turto projektas „Pilies gyvenvietė“. Projekto plėtotojas „Red Haus” į projektą ketina investuoti apie 10 mln. Lt, čia 1,5 ha plote turėtų įsikurti 11 namų gyvenvietė.

              „Šį sumanymą vertiname kaip iššūkį, kurį teks priimti ne tik statytojui, bet ir visai nekilnojamojo turto rinkai. Pirmiausia, tai pirmasis naujai pradedamas statyti individualių namų projektas po krizės. Antra, deklaruojama projekto koncepcija įpareigoja plėtotoją kokybės kartelę iškelti itin aukštai, nepasiduodant jokiems kompromisams“, - bendrovės pranešime cituojamas Algirdas Navickas, UAB „Ober-Haus“ ekspertas.

              Anot specialisto, be užuolankų galima teigti, kad „Pilies gyvenvietės“ potenciali auditorija – aukštesnes nei vidutines pajamas uždirbantis pirkėjas. „Ober-Haus“ atstovas priduria, kad šiuo metu, dėl ženkliai kritusių tiek statybinių medžiagų, tiek pačių statybos darbų kainų, itin palankus laikas pradėti statybas.

              „Siekiame, kad pirkėjas jaustųsi saugiai: žmogus mokės tik už įvykdytus įsipareigojimus. Pavyzdžiui, statytojas išlieja namo pamatus ir tik tuomet pirkėjas už atliktą darbą sumoka pinigus, pastatomas namo pirmas aukštas – klientas atsiskaito už tai, ir t.t. Prisiminus netolimą praeitį, kai turtas buvo perkamas „iš brėžinių“ net negavus jokių statytojo garantijų, kad jo plėtojamas nekilnojamojo turto projektas išvys dienos šviesą, mes savo ruožtu klientams siūlome patikimą ir užtikrintą finansinės partnerystės formą. Pirkėjas moka tik už atliktus darbus“, - teigia Rokas Volungevičius, „Red Haus” vadovas.

              Plėtotojai žada gyvenvietės centre įkurti privatų parką „Pilies gyvenvietės“ gyventojams
              "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
              Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

              Adam Mickiewicz

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                Kai rašiau, kad skandinavai nieko neišrado, turėjau galvoje santvarką. Tai tas pats kapitalizmas, tačiau kažkiek modifikuotas, siekiant mažinti socialinę atskirtį. Dar pridėkim žmonių mentalitetą, kuris yra kitoks nei kokių rytų europiečių, ir tampa aišku, kodėl jie taip gyvena ir traukia imigrantus.
                Sukūrė Skandinaviškąjį, Šiaurės valstybių, modelį, kas ir yra nauja.
                Paskutinis taisė Silber418; 2010.10.25, 12:40.

                Comment


                  „Nokia“ planuoja panaikinti 1 tūkst. 800 darbo vietų

                  „Nokia“ įspėjo, kad jos užimama rinkos dalis gali sumažėti. „Nokia“ išmaniųjų telefonų pardavė 61 proc. daugiau nei praėjusių metų trečiąjį ketvirtį ir pasiekė 26,5 mln. ribą. Vis dėlto kompanija patiria labai aršią konkurenciją dėl kompanijos „Apple“ gaminamo „iPhone“ ir kitų kompanijų išmaniųjų telefonų, naudojančių „Google Android“ operacinę sistemą.
                  Apple kartais ne Kinijoje gaminasi produkcija?

                  Comment


                    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                    Na, taip yra. Suomiai turėjo šansą būti skandinavų tauta, bet atsiskyrė nuo Švedijos, o kartu ir pakariavo su rusais.
                    Tada mes, lietuviai, "turėjom šansą" tapti slavų tauta

                    Comment


                      Parašė Kecal Rodyti pranešimą
                      Tada mes, lietuviai, "turėjom šansą" tapti slavų tauta
                      Na taip. Kabutes pamiršau.

                      Comment


                        Būsto paskolų ruletė pamažu vėl pradėjo suktis

                        Nors nei mažėja nedarbo lygis, nei auga atlyginimai, komerciniai šalies bankai skaičiuoja vis gausesnį būsto paskolų derlių. Jau dabar jų išduodama penktadaliu daugiau nei prieš metus, o kitais metais šis procesas turėtų dar labiau įsibėgėti, rašo „Lietuvos rytas“.

                        sibėgėjanti bankų konkurencija besiskolinantiems teikia vilčių, kad sąlygos ims gerėti kliento naudai. Tačiau klientai susidūrė su kita bėda: neįmanoma rasti tinkamo būsto.

                        Šiuo metu būsto paskolų per mėnesį išduodama 4–6 kartus mažiau nei 2008-aisiais.

                        Tais metais iki spalio net prasčiausią mėnesį bankai išdalijo daugiau nei 400 mln. litų vertės būsto paskolų, balandį buvo pasiektas rekordas – 624 mln. litų paskolų.

                        Tačiau jau 2008 metų lapkritį prasidėjo greitas nuosmukis. Kai jis baigėsi, rinka susitraukė dešimteriopai: per mėnesį buvo išdalijama tiktai 60–70 mln. litų vertės naujų būsto paskolų.

                        Šių metų viduryje prasidėjo lėtas atsigavimas. Dabar būstams įsigyti per mėnesį suteikiama apie 100 mln. litų. O bankų atstovai laukia, kad kitąmet jų vertė pakils dvigubai – iki 150–200 mln. litų.

                        „Jei ekonomika ir toliau augs, perspektyvos vėl gerės, atsiras ir noras skolintis. Dabar skolinasi tie, kuriems būsto reikia gyventi, o ne spekuliantai. O norinčių pagerinti savo sąlygas daugėja”, – sakė Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas.

                        Tačiau paskolų bumą stabdo tai, kad tinkamą būstą rasti sunku. Be to, pardavėjai jau mano, kad kainos nebekris, todėl nusiteikę laukti, kol jos ims kilti.
                        "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                        Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                        Adam Mickiewicz

                        Comment


                          2010-10-25, 07:00
                          Okeaninė žvejyba atsigauna
                          http://www.jura24.lt/lt/naujienos/ju...a-306583/psl-1
                          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                          Comment


                            Kuodis: "Sodros" įmokas turi mokėti tik darbuotojas

                            Parašė VZ.lt
                            Visą socialinio draudimo įmoką turėtų mokėti darbuotojas, o ne darbdavys - tokį pasiūlymą valdžiai pateikė Raimondas Kuodis, Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius. Anot jo, tokia naujovė - vienas būdų, galinčių paskatinti dirbti menko našumo ar žemos kvalifikacijos bedarbius. Tokio siūlymo naudą mato ir finansų ministrė.

                            Tokią mintį p. Kuodis išdėstė antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) posėdyje, kuriame Ingrida Šimonytė, finansų ministrė, pristatė 2011 m. biudžetą.

                            Ministrė, sako, jog toks siūlymas nėra naujiena, tačiau pritaria, kad siūlymą įgyvendinus būtų skatinami tiek darbuotojai, tiek ir darbdaviai.

                            Anot p. Kuodžio, visą socialinio draudimo įmoką mokant darbuotojui, padidėtų alga „ant popieriaus“, be to, kadangi pinigai eitų į žmogaus individualią sąskaitą „Sodroje“, jis taip lengvai neatiduotų jų darbdaviui ryždamasis imti algą "vokelyje", ir tai padidintų žmogaus pajamas "su visomis pasekmėmis sprendimui dirbti".

                            Pamatytų sąnaudas

                            Pasak finansų ministrės, Lietuvoje problema yra ta, kad darbuotojai, nematydami net 30% mokamų mokesčių, "nesuvokia, su kokiomis sąnaudomis jų atlyginimas yra susijęs".

                            "Jei visa našta būtų darbuotojams, ta prasme, visi mokesčiai būtų ant darbuotojų pečių, tai realiai atrodo, niekas nepasikeistų, tiesiog padidėtų bruto alga, būtų surenkami didesni mokesčiai iš darbuotojų. Tačiau manau, kad tai galėtų būti motyvuojantis veiksnys ir darbuotojams, ir neabejotinai - darbdaviams", - po LPK posėdžio kalbėjo p. Šimonytė, pridūrusi, kad tai būtų gera paskata darbdaviams pamiršti mokėjimus "vokeliuose".

                            Anot finansų ministrės, tokia tvarka, kai darbavys visai nemoka jokių socialinio draudimo įmokų, galioja Danijoje.

                            Tarp kitų p. Kuodžio pasiūlymų, kaip skatinti dirbti menko našumo ar žemos kvalifikacijos bedarbius - sumažinti žmonių, gaunančių "kažką artimo minimaliai algai", pajamų mokestį, palaipsniui mažinti bedarbių gaunamą paramą, atsieti nepiniginę paramą bedarbiams nuo bedarbio statuso.

                            Pasiūlymai dėl minimalios algos

                            Ponas Kuodis taip pat siūlo diferencijuoti minimalią algą pagal amžių. Ekonomisto nuomone, keičiantis amžiui, keičiasi ir našumas, vyresni žmonės yra labiau kvalifikuoti.

                            Finansų ministrė sako tokio pasiūlymo atskirai nevertinsianti, vertinsianti tik komplekse su kitais pasiūlymais.

                            "Manau, kad turėsime ieškoti sprendimų, ne tokių, tai kitokių, kaip įtraukti žmones, kurie nedirba arba nedirba legaliai, į legalų darbą, kad jie mokėtų mokesčius ir gautų visas socialines garantijas", - po LPK posėdžio žurnalistams sakė p. Šimonytė.

                            Šiuo metu minimali mėnesio alga Lietuvoje siekia 800 Lt.
                            Ką Jūs kolegos manote apie šį pasiūlymą?

                            Comment


                              Prognozės: trečią ketvirtį Lietuvos BVP augo sparčiau

                              Lietuvos ūkis šiemet trečiąjį ketvirtį pademonstruos geresnį rezultatą nei ankstesnį ketvirtį, prognozuoja ekonomistai.

                              Tarp pateikusiųjų prognozes optimistiškiausias lieka SEB bankas, Bloomberg pateikęs prognozę, jog 2010 m. trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, BVP pasistiebė 4,5%. Negalutiniais duomenimis, antrąjį ketvirtį metinis BVP augimas sudarė 1,3%. Antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju ketvirčiu, Lietuvos BVP augo 6,9% (...)
                              http://vz.lt/2/straipsnis/2010/10/26..._augo_sparciau

                              Comment


                                Parašė Gytaz Rodyti pranešimą
                                Prognozės: trečią ketvirtį Lietuvos BVP augo sparčiau
                                gal pagaliau jau atsitiesim po krizes.

                                Comment


                                  Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                                  2010-10-25, 07:00
                                  Okeaninė žvejyba atsigauna
                                  http://www.jura24.lt/lt/naujienos/ju...a-306583/psl-1
                                  nieko sau valtelėm okeane žvejojama

                                  Comment


                                    Parašė pauliaK Rodyti pranešimą
                                    Kuodis: "Sodros" įmokas turi mokėti tik darbuotojas

                                    Ką Jūs kolegos manote apie šį pasiūlymą?
                                    Mano nuomonė trumpa – pasiūlymai yra idiotiški.
                                    Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                                    Comment


                                      Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                      Mano nuomonė trumpa – pasiūlymai yra idiotiški.
                                      Kodėl idiotiški? Visai geri.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Parašė pauliaK Rodyti pranešimą
                                        Kuodis: "Sodros" įmokas turi mokėti tik darbuotojas

                                        Ką Jūs kolegos manote apie šį pasiūlymą?
                                        Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                        Mano nuomonė trumpa – pasiūlymai yra idiotiški.
                                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                        Kodėl idiotiški? Visai geri.
                                        Mano nuomonė taip pat trumpa — įgyvendinus pasiūlymą, trumpoje perspektyvoje jokių pakyčių nepajusime. Algos nuo to nei išaugs, nei sumažės. Darbdavys tiesiogiai dėl to nei uždirbs daugiau pelno, nei patirs nuostolių. Net valstybė nuo to nesurinks daugiau mokesčių. Tiesiog pinigai iš vienos liemenės kišenės bus padėti į kitą liemenės kišenę. Tačiau šią reformą vadinti idiotiška ar betiksle yra trumparegiška.
                                        Nauda pasijus ilgalaikėje perspektyvoje. Manyčiau, maždaug už 2,5-3 metų pasijus pirmieji pokyčiai. Kokie jie — parašyta straipsnyje.
                                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                        Comment


                                          Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                                          Mano nuomonė taip pat trumpa — įgyvendinus pasiūlymą, trumpoje perspektyvoje jokių pakyčių nepajusime. Algos nuo to nei išaugs, nei sumažės. Darbdavys tiesiogiai dėl to nei uždirbs daugiau pelno, nei patirs nuostolių. Net valstybė nuo to nesurinks daugiau mokesčių. Tiesiog pinigai iš vienos liemenės kišenės bus padėti į kitą liemenės kišenę. Tačiau šią reformą vadinti idiotiška ar betiksle yra trumparegiška.
                                          Nauda pasijus ilgalaikėje perspektyvoje. Manyčiau, maždaug už 2,5-3 metų pasijus pirmieji pokyčiai. Kokie jie — parašyta straipsnyje.
                                          Tai yra tik teorija, praktikos matau įvairios, dabar negaliu visko sakyti.............
                                          "Всё тайное становится явным"
                                          Paskutinis taisė Edvard; 2010.10.26, 23:40.
                                          "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                          Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                          Adam Mickiewicz

                                          Comment

                                          Working...
                                          X