Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonomikos naujienos (archyvas)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kad BVP rodiklis nėra tobulas, senokai diskutuojama ir kitose šalyse. Tačiau kol kas nieko geriau nėra pasiūlyta. Atsigaus kažkiek statybos (labiausiai smukęs sektorius), vidaus vartojimas ir bus tie 3-5 proc. normalaus augimo. O po minus keliolikos ir plius vienas jau neblogai. Nėra ko norėti, kad staiga vėl taptų viskas kaip 2007 m., kai tą augimą visi jautė daugiausia dėl skolintų pinigų. Tuos BVP augimo procentus daug sunkiau išspausti, kai bankai nedalina pinigų į kairę ir į dešinę. Todėl jau geriau 4 proc. realaus ir tvaraus augimo (manau tiek bus po metų kitų), nei 8-10 proc. burbulinio augimo. O eksportuotojų rezultatais iš tikrųjų reikėtų džiaugtis. Nežinau, kokią dalį Lietuvos ekonomikos sudaro, pvz., eksportas ir statybos, bet spėju, kad statybos buvo užgrobusios nemažą dalį. Todėl toks kritimas ir yra. Ispanijoje irgi panaši situacija. Tačiau vien daugiabučiai ir prekybos centrai ekonomikos nepatemps. Todėl visai natūralu, kad statybininkai, per keletą metų pristatę greitai ir daug, skausmingai grįžta į realybę kartu su savimi tempdamiesi ir BVP rodiklį.
    O kad valdžia kalba apie atsigavimą tai tik į naudą. Ekonomikoje svabu ir lūkesčiai bei psichologija. Jei valdžia įjungtų tokią plokštelę, kaip buvo 2008 m. gale - krizė, krizė, krizė, tai net ir stiprią ekonomiką galima nuvaryti į recesiją.
    Paskutinis taisė senasnamas; 2010.08.02, 12:30.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
      O kada jau gyvenimas yra geras ir kada jisai yra blogas? Jeigu žiūrėsime pasaulio mastu, tai lietuviai gyvena geriau už 80% likusio pasaulio gyventojų. Jeigu tai būtų mokykla, tai mes gautumėm 8 iš 10. Tai ar čia yra blogas gyvenimas? Žinoma, yra kas geriau gyvena, bet yra nepalyginamai daugiau, kas gyvena blogiau.
      Palyginai taip, kaip išvesti vidurkį tarp 1 ir 1000. Jei Lietuva būtų kur nors Afrikos kontinente, sakyčiau, gyvename gerai, nors dėl rytojaus ir nėra absoliučiai jokių garantijų. Bet Švedija yra čia pat, už keleto šimtų kilometrų. Arba Suomija, kurioje veikia tokio pačio tipo reaktoriai, kaip uždarytoje Ignalinos AE. Tada man meta: „Nežiūrėk tu į Švediją!“ O kodėl? Ar mes turime žiūrėti į gilios Afrikos valstybes, lyginti jas su Lietuva ir guostis sadomazochistinėmis tezėmis, kad „pas mus viskas tvarkoj, visi žmonės gyvena gerai?“. Net iš Afrikos į Lietuvą žmonės nesiveržia, o jei veržiasi, tai tik tam, kad startuotų į labiau pažangias sistemas Vokietijoje, Švedijoje, Austrijoje ir pan.

      Gyvenimas, nuo 1989 metų pasikeitė neatpažįstamai- pasižiūrėk į nuotraukas, mašinų gatvėse buvo vos kelios, kai dabar per kamščius nepravažiuosi, pridyko begalės restoranų, žmonės važiuoja atostogauti ne tik į sodą, tačiau ir į užsienį. Niekas dar nemirė nuo bado (nors dažnai bandoma guostis, kad valgyti nėra už ką). Žmonės šiuo metu visko turi nepalyginamai daugiau, nei kad turėjo 1989 metais, tačiau dauguma niurzga, verkia ir valdžią keikia.
      Dar pamiršta pridurti, kad kojines darbo kolektyvuose vienu metu dalijo (nors Lietuvoje kiek lengvosios pramonės fabrikų buvo!), kad dešreles ir mėsą tik ribotais kiekiais galėjai nusipirkti (o kokie mėsos kombinatai buvo visoje Lietuvoje, ir kolūkiai su visu žemės ūkiu klestėjo!), nors šaldytuvuose pas žmones praktiškai buvo tas pats asortimentas, kaip ir dabar – svietas, pienas, „šlapiankė“, dešra, dešrelės, konservai. Mašinų trūko, tai tiesa – gamino, neprigamino. O dabar drelę gali išmainyti į važiuojantį kledarą. Bet: žmonės kaimuose tada kiaules duona šėrė ir nei kiek nesivargino kažką auginti, kad šerti ne duona. Laukdavo atvažiuojančios „avtolavkės“ su didžiuliais maišais ir stebėjosi: „Kad kiaules duona šertumėm? Tokių laikų dar nebuvo!“. Žmonėms butai ir sklypai buvo dalinami veltui (for free), o valytoja ir paprastas sargas galėjo važiuoti atostogauti į Sočį. Ir vaikai vasaros metu galėjo važiuoti nemokamai atostogauti į taip vadinamas pionierių stovyklas. Dabar ten kotedžai stovi. Šiais, labai gerais laikais, valytoja, sargas arba paprastas vadybininkas, inžinierius, mokytojas tegul nusiperka butą Vilniuje, jei neturi ką nors parduoti užsilikusio iš tarybinių laikų, pvz., sodą. Ir terminas „antstoliai“ tada buvo nežinoma sąvoka, nes tokių, panašu, ir nebuvo.

      Kodėl? Kaip sakoma- prie gero greit priprantama. Aš manau, kad pas mus vis dar vyksta transformacija iš socializmo į dekokratiją. Žmonėms kažkodėl atrodo, kad dėl jų nesėkmių labiausiai kalta yra valdžia, nors realiai valdžia įtakoti individo gyvenimą gali labai minmaliai, tai ką jis pasieks absoliučia dauguma priklauso tik nuo jo paties.
      Pvz., Graikija – veik ne kiauri socialistai ir komunistai. Žiūrėk, kaip jie nepasiduoda ir sprandą valdžiai suka dėl to, kad pablogėjo jų gyvenimas. Ir taip vyko visoje Europoje. Žr., vien Prancūzijoje kiek revoliucijų įvykdyta. Žmonės Europos senbuvėse neleidžia nei valdžiai, nei darbdaviams, skirtingai nuo Lietuvos, įsijausti. Ir jie tą žino, todėl žmonės ten yra jėga. Jei valdžia atrūktų nuo žmonių, kaip kad yra Lietuvoje, ten pakaktų vienam paimti vėliavą ir pradėti iš priemiesčių žygiuoti link Vyriausybės, tai skaityk, kad jos jau kaip ir nebėra, nes bus nuversta kai kokioj Kirgizijoj. Tegul nuvažiuoja į Graikiją Kubilius su savo ekonomikos planu – 150 EUR/mėn į rankas, tai tikrai apie jį visų laikų istorijos vadovėliuose rašytų. Dėl per Kubiliaus planą kaip skatinti ekonomiką protestuotojais sugriautų Atėnų.

      Pagal patį išeitų, kad Lietuvoje yra labai daug nesėkmingų žmonių – dabar apie 350 tūkstančių + dvigubai tiek emigravusių ir dar tiek pat tyliai dirbančių ir garsiai valdžią keikiančių. Tas pasakymas „tik nuo jo paties“ veda į individualizmą, visuomenės suskaldymą, sistemos ir visuomenės regresiją, degradaciją, kas dabar ir vyksta Lietuvoje. Ne su vienu vyr. buhalteriu esu „užvirinęs“ diskusiją, kuri pasibaigdavo tokia pačia reziume – durnas, kad nevogiau (o galėjau veik ne vagonais), nes jei ne aš pavogiau, tai kitas pavogė vietoj manęs. Kiek perspektyvų turi tokia sistema „Kiekvienas už save!“? Pažiūrėk augančių nusikaltimų, psichozių ir savižudybių statistiką. Dabar jau turtuolių vaikai nerimauja: „Man reikia mauti iš Lietuvos, nes mane čia papjaus!“. Patiko A.Mamontovo pasakymas: „Lietuviai stengiasi užpūsti vienas kito žvakę, vietoj to, kad kilę drauge“, ar panašiai. Taigi, valdžia yra kalta, nes ji nesudaro sąlygų, kad visi kiltų drauge. O dabar kyli tik tada, jei numurdai kitą.

      O tas pyktis ant valdžios ir pastovus jos kaltinimas (kada jau mes mėgom savo valdžią?) neleidžia žmonėms blaiviai mąstyti ir įvertinti situacijos. Pvz. mokesčių kėlimas- galbūt jisai yra būtinas, tačiau dėl to pykčio ir išankstinio nusistamymo, jie paprasčiausiai negali blaiviai įvertinti situacijos, ko geras pavyzdys esi ir tu, Combat.
      Tai – ne pyktis, o blaivus neužhipnotizuotas, neužrunkelizuotas, ir pan., situacijos vertinimas.

      Sistema 1989 metais, aišku nebuvo ideali. Buvo daug prievartos, draudimų. Bet iš kitos pusės, jei pasigėręs negiedojai Lietuvos himno ir nemosikavai Lietuvos vėliava, praktiškai turėjai visas galimybes ir ilgalaikes garantijas. Tiesa, kas dėl vėliavos. Dabar išeik ir pamosikuok LTSR vėliava, pvz., kad ir Gedimino prospekte kur nors. Bus tas pats, kaip ir tada už Lietuvos vėliavą.

      Ir nėra prasmės tą diskusiją tęsti – kiek argumentų rasi
      „už“ Kubilių, konservatorius, dabartinę santvarką ir sistemą, kiek argumentų rasi „prieš“ 1989 metus, tai aš dvigubai tiek rasiu atvirkštinių argumentų.

      Laukti liko neilgai. Manau, kokius 3 - 5 metus, o tada pamatysime, kuris mūsų buvo teisus.
      Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

      Comment


        Viskas gerai buvo, taukai visiems per barzdą varvėjo, o kai atsimerki iš sapno, tai fabrikai gamino tūkstančius tonų niekam nereikalingos produkcijos, kuri puvo ir rūdijo sandėliuose, nes planai visiškai neatitiko paklausos, žaliavos buvo švaistomos į kairę ir į dešinę, TSRS importavo maisto produktus, nes kolūkių gamybiniai pajėgumai buvo visiškai neadekvatūs, skolinosi sąjunga iš kur tik galėjo, kol galų gale paprasčiausiai bankrutavo. Ir šitą krizės nustekentą šalį, šitą neefektyvią ekonominę sistemą, pastatytą ant vagystės ir „blato“ tamsta už pavyzdį statote?

        Comment


          Parašė Combat Rodyti pranešimą
          Laukti liko neilgai. Manau, kokius 3 - 5 metus, o tada pamatysime, kuris mūsų buvo teisus.
          Kad ir kaip nebūtų liūdna, bet prielaidų revoliucijai Lietuvoje nematau, nei per 3-5 metų, nei per 20 ...
          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

          Comment


            Parašė Combat Rodyti pranešimą

            <...> Sistema 1989 metais, aišku nebuvo ideali.... <...>
            Pries WWII kara Lietuva savo ukio rodikliais stovejo vienoje gretoje su Danija ir Suomija. Po tokio "pasakisko" laiko sovietu sajungoje apteke viskuo, kur mes atsidurem su savo rodikliais? Gal irgi greta skandinavu turejom pozicija? Kaip bebutu per tuos 20 metu siek tiek priartejome, o tai yra gerai. Aisku galejom atsidurti ir arciau, bet kalbeti, kas butu jeigu butu yra beprasmiska.
            Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

            Comment


              Parašė Combat Rodyti pranešimą
              Palyginai taip, kaip išvesti vidurkį tarp 1 ir 1000. Jei Lietuva būtų kur nors Afrikos kontinente, sakyčiau, gyvename gerai, nors dėl rytojaus ir nėra absoliučiai jokių garantijų. Bet Švedija yra čia pat, už keleto šimtų kilometrų. Arba Suomija, kurioje veikia tokio pačio tipo reaktoriai, kaip uždarytoje Ignalinos AE. Tada man meta: „Nežiūrėk tu į Švediją!“ O kodėl? Ar mes turime žiūrėti į gilios Afrikos valstybes, lyginti jas su Lietuva ir guostis sadomazochistinėmis tezėmis, kad „pas mus viskas tvarkoj, visi žmonės gyvena gerai?“. Net iš Afrikos į Lietuvą žmonės nesiveržia, o jei veržiasi, tai tik tam, kad startuotų į labiau pažangias sistemas Vokietijoje, Švedijoje, Austrijoje ir pan.
              Gerai, gal nežiūrėkime nei į Afrikas, nei į Švedijas. Lietuva yra tarp Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Rusijos. Lyginant su kaimyninėmis valstybėmis Lietuva laikosi visai normaliai. Bent jau aš tikrai nesikraustyčiau į kurią nors iš išvardintų

              O kad mes gyvename beveik turtingiausiame žemyne, tai tik į gerą, nors dėl to ir sunkiau prilygti kai kurioms arčiau esančioms valstybėms.

              Comment


                Hitleris Vokietijoje į valdžią atėjo ŽMONIŲ valia, dėl ko tie patys ŽMONĖS smarkiai gailėjosi. Žmonių visiškai laisva valia yra labai reikalinga tiems, kurie valdo šalies mass-media, finansus ir istatymų leidėjus.
                Būtent per tokius ponas Putinas atėjo į valdžią, o vėliau perėmė mass-media (pvz NTV), finansus (YUKOS) į savo rankas, istatymų leidžiamoji valdžia jau buvo sukoncentruota jo rankose tų pačių išteklių dėka.
                Prisiminkime Jelcino išrinkimą antrai kadencijai. Reitingas pries rinkimus buvo apie 5%, o komunistų lyderio Ziuganovo - 40%. Gerbiamieji bankininkai su kišenine Gaidaro vyriausybę (per kuria pirkdavo tie bankai įmones į skolą už 1,7 mėn tų įmonių pelno arba keisdavo į paskolą valstybei su 30-40% palūkanom) nusprendė nerizikuoti ir savo turimų išteklių dėka išvengė jų valdomo turto nacionalizacijos (Ziuganovo).
                Pasiūsk Kubilių su savo socialine politika motinų atžvilgiu į Liuksemburgą, tai jaunos mamytės jį ant rankų nešiotų. Šioje šalyje buvo sprendžiamas svarbus klausimas - motinystės laikotarpį trumpinti iki 4 mėn ar palikti dabartinius 6 mėn.
                Po 5 metų žmonės dėkos dabartinei vyriausybei už darbą ne vien į kišenę, o už dujų terminalą, įšvystytą Klaipėdos uostą, efektyviai dirbančias valstybines įstaigas kaip oro uostai, geležinkeliai, paštą, energetikos sektorių, bei šalies finansus, kurie remsis realiu produktų gamyba bei paslaugomis, o ne vien Vakaruose esančių spausdinimo mašinų produkcija.
                Kirgizijoje Bakijevas su savo planais energetikoje būtų galutinai atsikratęs priklausomybės nuo Kremliaus, todėl dabar ir pastatyta "bobikė", buvusi vietinė komunistų lyderė, bei CCCP atstovė Jungtinėse Tautose (kas reiškia, kad ir KGB agentė). Galvoji Janukovičius ar Juščenka buvo išrinktas ŽMONIŲ? Sutiksiu su tavim, jeigu mass-media, finansai ir leidžiamoji valdžia = žmonės.

                Parašė Combat Rodyti pranešimą
                Pvz., Graikija – veik ne kiauri socialistai ir komunistai. Žiūrėk, kaip jie nepasiduoda ir sprandą valdžiai suka dėl to, kad pablogėjo jų gyvenimas. Ir taip vyko visoje Europoje. Žr., vien Prancūzijoje kiek revoliucijų įvykdyta. Žmonės Europos senbuvėse neleidžia nei valdžiai, nei darbdaviams, skirtingai nuo Lietuvos, įsijausti. Ir jie tą žino, todėl žmonės ten yra jėga. Jei valdžia atrūktų nuo žmonių, kaip kad yra Lietuvoje, ten pakaktų vienam paimti vėliavą ir pradėti iš priemiesčių žygiuoti link Vyriausybės, tai skaityk, kad jos jau kaip ir nebėra, nes bus nuversta kai kokioj Kirgizijoj. Tegul nuvažiuoja į Graikiją Kubilius su savo ekonomikos planu – 150 EUR/mėn į rankas, tai tikrai apie jį visų laikų istorijos vadovėliuose rašytų. Dėl per Kubiliaus planą kaip skatinti ekonomiką protestuotojais sugriautų Atėnų.

                Laukti liko neilgai. Manau, kokius 3 - 5 metus, o tada pamatysime, kuris mūsų buvo teisus.
                "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                Comment


                  Parašė Švyturys Rodyti pranešimą
                  Gerai, gal nežiūrėkime nei į Afrikas, nei į Švedijas. Lietuva yra tarp Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Rusijos. Lyginant su kaimyninėmis valstybėmis Lietuva laikosi visai normaliai. Bent jau aš tikrai nesikraustyčiau į kurią nors iš išvardintų

                  O kad mes gyvename beveik turtingiausiame žemyne, tai tik į gerą, nors dėl to ir sunkiau prilygti kai kurioms arčiau esančioms valstybėms.
                  Absoliuciai taikliai visiems bumbekliams ir "vaj kaip pas mus tragiskai blogai, visi vagys" niuriu nuotaiku skleidejams

                  Comment


                    Parašė zajcik Rodyti pranešimą
                    Hitleris Vokietijoje į valdžią atėjo ŽMONIŲ valia, dėl ko tie patys ŽMONĖS smarkiai gailėjosi. Žmonių visiškai laisva valia yra labai reikalinga tiems, kurie valdo šalies mass-media, finansus ir istatymų leidėjus.
                    Tai gerai, kas pasak taves geriau nei zmoniu laisva valia? Tada tiem patiems valdantiems isteklius net nereiketu stengtis pakeist zmoniu nuomone per media, iskart patys paskirtu prezidentus? Ar kokie marsieciai balsuotu, kuriu nebutu imanoma paveikti media? Koks geresnis alternatyvus budas pagal tamsta?

                    Comment


                      Parašė Gator Rodyti pranešimą
                      Tada tiem patiems valdantiems isteklius net nereiketu stengtis pakeist zmoniu nuomone per media, iskart patys paskirtu prezidentus?
                      Yra taip vadinamas procesas - revoliucija. Visada atsiras žmonių, kurie norės paimti valdžią į savo rankas, tačiau be finansų ir mass-media sunku to pasiekti. Šioje vietoje atsiranda užsienio valstybių interesai ir yra bandoma per tokius žmones šalyje vykdyti sau palankią politiką.
                      PVZ: Kirgizija.
                      "We need to better use Russian loan money and revenues, generated by the sale of national assets". Roza Otunbaeva proposed to establish the Development Bank that would accumulate all resources and provide credits for economic development in Kyrgyzstan.
                      Nebent prieitas toks taškas, kai žmonės nebeturi kur trauktis - tokiu atveju buna labai daug kraujo.

                      Tai gerai, kas pasak taves geriau nei zmoniu laisva valia?
                      Čia toks hipotetinis dalykas, kas kaip supranta. Kodėl aš per prezidento rinkimus negaliu prabalsuoti už save? Man primeta kažkokius istatymus ir reikalavimus.
                      Žmonės prabalsuoja laisva valia už tuos kandidatus, kurie turi gerą mass-media, finansinę bei politinę paramą. Aš juk neprabalsuosiu už tave, o tu už mane pamatęs mano pavardę sąrašuose. Žmogus be mass-media yra niekas. Mass-media galią įrodė Valinskas per praeitus rinkimus. Politinė galia taip pat yra didelis ginklas. Rusijoje - Kasparovas, o Baltarusijoje - Kozulinas atsidūrė už grotų. Lietuvoje - prokurorai spaudė Uspaskycha.

                      Koks geresnis alternatyvus budas pagal tamsta?
                      Alternatyvą kam? TV parodė -> liaudis prabalsavo procesui? Kaimo vietovėse per vietos rinkimus socialiniai darbuotojai eina pas neįgalius bei pensininkus ir atlieka išankstinę balsavimo procedūrą vietoje už bonkę arba saldainių dėžutę. Ir negalvokite, kad tokie procesai Lietuvoje nevyksta.
                      "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                      Comment


                        Tavo pranešime ir yra visi atsakymai.
                        Bet Švedija yra čia pat, už keleto šimtų kilometrų. Arba Suomija,
                        Žmonėms butai ir sklypai buvo dalinami veltui
                        valytoja ir paprastas sargas galėjo važiuoti atostogauti į Sočį
                        Dabar todėl ir dairomės į švedus pavydžiai, nes tol, kol valytojos važinėjo į Sočį ir džiaugėsi "nemokamais" butais, švedai dirbo ir kūrė BVP. Per tuos 50 m. lietuviai, be visa kita, įgijo tokių "teigiamų" savybių paketą, kad vakariečiai tik išsižioja su jomis susidūrę. Todėl nėra ko norėti iš karto būti kaip švedams - tuos 5 dešimtmečius reikės kažkaip kompensuoti. Deja, bet estams šitame reikale daug geriau sekasi ir visai ne dėl to, kad būtų protingesni ar darbštesni.

                        Comment


                          Parašė zajcik Rodyti pranešimą
                          Žmonės prabalsuoja laisva valia už tuos kandidatus, kurie turi gerą mass-media, finansinę bei politinę paramą. Aš juk neprabalsuosiu už tave, o tu už mane pamatęs mano pavardę sąrašuose. Žmogus be mass-media yra niekas. Mass-media galią įrodė Valinskas per praeitus rinkimus.
                          Na aišku, mass-media yra labai svarbu, tačiau paimkim Grybauskaitės pavyzdį. Ji buvo pakankamai mažai žinoma Lietuvoje, nepasakyčiau, kad turėjo labai didelį mass-media palaikymą ar vykdė kažkokias labai dideles ir ryškias reklamines akcijas (kažkaip čia prisimenu Darbo Partijos 111/11/1-os dienos kampaniją, kurią net lyginti su Grybauskaitės kampanija nesiryžčiau), važinėjo po kaimus ir pan.
                          BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

                          Comment


                            Parašė Carnifex Rodyti pranešimą
                            Viskas gerai buvo, taukai visiems per barzdą varvėjo, o kai atsimerki iš sapno, tai fabrikai gamino tūkstančius tonų niekam nereikalingos produkcijos, kuri puvo ir rūdijo sandėliuose, nes planai visiškai neatitiko paklausos, žaliavos buvo švaistomos į kairę ir į dešinę, TSRS importavo maisto produktus, nes kolūkių gamybiniai pajėgumai buvo visiškai neadekvatūs, skolinosi sąjunga iš kur tik galėjo, kol galų gale paprasčiausiai bankrutavo. Ir šitą krizės nustekentą šalį, šitą neefektyvią ekonominę sistemą, pastatytą ant vagystės ir „blato“ tamsta už pavyzdį statote?
                            Ale ir surašei kai iš istorijos vadovėlio pagrindinių ir vidurinių mokyklų moksleiviams, pradedant nuo 6–os klasės, kurio skyriuose rašo apie sovietinį žmogų ir sovietinę santvarką. O kas dėl vagysčių ir blato, tai ir po šiai dienai niekas nepasikeitė, tas pats yra ir, pvz., UK.

                            Pats spėjau padirbėti bent 4 tarybinėse įmonėse (darbo ir poilsio stovykloje kolūkyje, 2 gamyklose ir vienoje transporto įmonėje) ir nei kiek taip, kaip rašai, nebuvo. Produkcija nei rūdijo, nei puvo, kažkur vis būdavo išvežama ir realizuojama. Vagonais. Aišku, pasitaikydavo ir švaistymo, bet su juo būdavo kovojama. Daug kas atitekdavo ir žmonėms, jei tik ne vietoje kažkas būdavo padėta ar menkesnė apsauga. Kažką iš įmonės parsinešti savo reikmėms jau buvo kaip ir normalu, ir niekas į tai pernelyg didelio dėmesio nekreipė. Bet kova prieš liaudies turto grobstymą vyko. Dėl planų vykdymo pasitaikydavo ir kuriozų: neįvykdysi, kitą kartą, kai reikės, negausi. Todėl jei skiedinio mašinos nepavykdavo kam nors iškišti už butelį baltosios, jį išversdavo miške arba pas kokį čigoną kieme. Dėl planavimo nelankstumo, kai medžiagos vyksta pas gavėją, bet talpos pilnos ir nėra kur priimti, daugelis pamatus gyvenamiesiems namams ir sodo nameliams išsiliejo. Ar tai ne medus per barzdą? Ir tai buvo ne sapnas, o realybė.

                            Dėl kolūkių gamybinių pajėgumų Lietuvoje.

                            ********1990 m.***********2010m.

                            galvijų 2 321 000 vnt...............760 000 vnt
                            karvių 842 000 vnt...................374 000 vnt
                            kiaulių 2 435 000 vnt...............928 000 vnt

                            Ir pasakyk man, kad kolūkiai Lietuvoje merdėjo, bet ne klestėjo. Beje, pamiršau pridurti, kad neretam kolūkiečiui tarybinė valdžia ir namą pastatydavo ir padovanodavo, bi tik pastarasis iš kolūkio į miestą neišlėktų.

                            Aišku, tokios sistemos už pavyzdį dabar pateikti negalima, nes jos nebesukursi. Bet ta sistema buvo nebloga. Paprastam darbo žmogui gan humaniška, todėl ir teigiu, kad žmonės Lietuvoje gerai gyveno gal kokiais 1989 metais. Nors neatmetu varianto, jei ES negrius, tai ir joje turės būti kažkas panašaus, nes provalas jau dabar pareina, kad ir kaip nesiraitytų su savo tom fiskalinėm politikom.

                            Paminėjai TSRS griuvimą, ko pasekoje griuvo ir visas socialistinis lageris.
                            Nereikia pamiršti, kad vyko aršus šaltasis karas. Kubai ir po šiai dienai jis nėra baigtas, arba Šiaurės Korėjai. Santvarkos, kurios yra kitokios nei JAV, yra gniuždomos. JAV ideologija nugalėjo. Visi įtikėjo sočiu ir laimingu kapitalistinės sistemos gyvenimu. Tuo pačiu JAV eliminavo stiprų ekonominį konkurentą tuo pat užvaldydama buvusio soc. lagerio rinkas ir įmones. Pvz., naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose. Iščiulpė, pardavė ir dar pelno gavo.
                            Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                            Comment


                              Skaičiau skaičiau, beveik iki galo priskaičiau, bet kai TSRS pavadinote „stipriu ekonominiu konkurentu JAV“, atleiskit, juokas suėmė. Manau, per dvidešimtį su trupučiu metų jūs tiesiog atsimenate praeitį idealizuotai. Vienintelis stiprus TSRS aspektas buvo kariuomenė ir karinės technologijos, visa kita atsiliko nuo Vakarų, ir kuo toliau, tuo labiau. Dėl to dabar ir vejamės Švediją, nors kažkada buvome viename lygyje.

                              Santvarkos, kitokios nei JAV, yra gniuždomos? Kaip keista, neatkreipiau dėmesio, kad Kanada ar Švedija būtų gniuždomos, nors santvarkos ten skiriasi esmingai... Beje, mano nuomone, kaip tik ta Švedija ir turėtų būti mums kelrodė žvaigždė, o ne JAV su savo laukiniu kapitalizmu ar TSRS su savo stagnuojančia sistema.

                              Comment


                                Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                Tada man meta: „Nežiūrėk tu į Švediją!“ O kodėl? Ar mes turime žiūrėti į gilios Afrikos valstybes, lyginti jas su Lietuva ir guostis sadomazochistinėmis tezėmis, kad „pas mus viskas tvarkoj, visi žmonės gyvena gerai?“.
                                Lyginti Lietuvą su Švedija yra tiesiog kvaila. Švedija jau gal 150 metų nedalyvavo jokiame kare, ten labai gilios demokratijos tradicijos ir t.t. Panašiu metu kai mes bandėme sukilti prieš caro Rusiją (1863 m), švedas išrado dinamitą (teko girdėti apie tokį Alfredą Nobelį?). Galų gale po to, kai mūsų tauta iškentė du pasaulinius karus, masinius trėmimus ir 50 metų trukusią masinę žmonių durninimo politiką, praėjo tik 20 metų. Kaip mes realiai galime tikėtis taip greitai pasiekti Švedijos lygį? Tai neįmanoma. Dėl to ir turėtume save verčiau lyginti su tokiomis šalimis kaip Baltarusija, kurios dar tik laukia savosios šoko terapijos ir perėjimo į rinkos ekonomiką.
                                BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

                                Comment


                                  O kur čia ponai ekonomikos naujienos ?

                                  Manau reiktų temos 'ant statinės'...
                                  Propoganda ir penas mintims >>>

                                  Idėjos, mokslo pasiekimai ir įdomybės
                                  www.ted.com

                                  Comment


                                    Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                    Dėl kolūkių gamybinių pajėgumų Lietuvoje.

                                    ********1990 m.***********2010m.

                                    galvijų 2 321 000 vnt...............760 000 vnt
                                    karvių 842 000 vnt...................374 000 vnt
                                    kiaulių 2 435 000 vnt...............928 000 vnt
                                    Lyginti šiuos skaičius ekonominiu požiūriu yra visiškai absurdiška. Ką mums gali parodyti toks lyginimas? Galbūt tai, kad 1990 metais daugybė žmonių priverstinai dirbo kolūkiuose? Galbūt tai, kad Lietuvoje užauginta žemės ūkio produkcija būdavo vagonais išvežama į Maskvą ir Leningradą už centus? Atsiprašau, bet man atrodo, kad 1990 metais visos parduotuvės buvo tuščios - tai kur dingdavo tie tūkstančiai vienetų galvijų, karvių ir kiaulių? Aš šiandien buvau Maximoje ir rinkausi faršą iš gal kokių 6 skirtingų rūšių, tad trūkumo tikrai nepastebėjau, nors pateikti skaičiai, tarytum, rodo visai ką kita.

                                    Gal užtenka apskritai lyginti socializmą su kapitalizmu? Tiek teoriškai, tiek praktiškai įrodyta, kad kapitalizmas yra pranašesnis ir jei taip nebūtų, dabar mes vis dar gyventume LTSR. Galų gale prisiminkime, kokia iš tiesų tai buvo diktatūra.

                                    Apskritai, ar moralu kalbėti apie tokius nereikšmingus dalykus, kaip kolūkiuose užaugintų galvijų skaičius, turint omenyje dešimtis tūkstančių nekaltų žmonių, kuriuos komunistai ištrėmė ir išžudė?
                                    BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

                                    Comment


                                      Parašė LC.
                                      Bet šiaip sutinku, kad viskas klestėjo pradedant tuo, ir baigiant velniai žino kuo. Tik bėda, kad visas klestėjimas byrėjo ne į paprasto žmogaus kišenę.
                                      Kaip tai – ne? Butų statyba Vilniuje: 1985-19 000 vnt, 1986-24 000 vnt. Aišku, „nubyrėjo“ ne viskas europinėje TSRS dalyje.
                                      Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                                      Comment


                                        Parašė Recoiler Rodyti pranešimą
                                        Pries WWII kara Lietuva savo ukio rodikliais stovejo vienoje gretoje su Danija ir Suomija.
                                        Gal galite pagrįsti šiuos teiginius skaičiais? (nesu TSRS fanas)

                                        Comment


                                          Parašė Berliner Rodyti pranešimą
                                          Lyginti šiuos skaičius ekonominiu požiūriu yra visiškai absurdiška. Ką mums gali parodyti toks lyginimas?
                                          Ogi tai, tegul Kubilius mums čia nepučia miglos su tuo 1,1 procento BVP ir tegul neaiškina, kad su ekonomika Lietuvoje yra lyg ir viskas tvarkoj, kad jau esame duobės dugne ir kad va tuo tuoj atsigausim, o laisvosios rinkos ekonomikos ir nevaržomo kapitalizmo šalininkai – kad valstybė čia niekuo dėta, kad žmogaus gerovė priklauso tik nuo jo paties, kad tik vienas jis turi susidaryti sau sąlygas, antru atveju jis yra lūzeris, nevykėlis ir nenusisekėlis. O tie pateikti statistiniai 1989 – 1990 metų duomenys palyginimui, kaip valstybė gali prisidėti prie žmogaus gerovės kūrimo (tiesa, tuos duomenis labai sunku rasti; lyg ištrinti būtų. Matyt, kad moksleiviai nepalygintų anuometinių statistinių duomenų su tuo, kas rašoma dabartiniuose istorijos vadovėliuose apie sovietinį žmogų ir sovietinę santvarką). Atsigavimas nevyksta, duobės dugne dar nesam, o kai ten būsim, tai jau nebeišlipsim be gausių, labai gausių, tikslinių ir kryptingų dotacijų. Bet jų, atrodo, nebus, nes panašu, Putinas jau susitarė su Merkel dėl Lietuvos. Jei JAV pirmieji nesuskubs į šį regioną.

                                          Taip pat žr. http://www.delfi.lt/news/economy/ene....d?id=35104541
                                          Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X