Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonomikos naujienos (archyvas)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kas įdomiausia, tai užėjus į vilniaus energijos puslapį ir įvedus šildymo kainą kurią moki, norėdamas sužinoti kokią dalį sudaro dujos, apačioje papildomai išmeta tekstuka:

    "Šiuo metu sostinėje šilumos energijos kaina yra 39 % mažesnė už savikainą.
    Šiems nuostoliams padengti „Vilniaus energija" yra priversta papildomai skolintis pinigų iš bankų. Nuo Jūsų sąskaitos tai sudaro 235 Lt." Čia nuo 600lt saskaitos.

    Ko gero būsi teisus, belieka tikėtis, jog šildymo kaina nekils nuo rugsėjo mėnesio.... Nebent naftos kaina artimiausiu metu nukris iki ~25$/barr, o $ smarkiai nekils.


    Kas liečia pačias dujas - tai pagrindo joms nekristi daugiau 15% kaip ir nėra.

    "Kalbėdamas apie 2009 m. Bendrovės planus V. Valentukevičius akcentavo.......Pabrėžė prioritetinius 2009 m. investicijų projektus, gerokai padidinsiančius tiekimo saugumą ir sistemos darbo patikimumą: naujos kompresorinės stoties statybą Jauniūnuose (Širvintų raj.) ir magistralinio dujotiekio išplėtimo darbus atkarpoje Šakiai-Kaliningradas."

    Reikėtų atsisakyti investicinių planų vartotojų saskaita bent jau krizės laikotarpiui. Valdžios vyrai turėtų būti suinteresuoti atsinaujinančios energetikos vystymų, o ne tolimesne šalies dujofikacija.

    "Lietuvos šilumos tiekimo įmonėse, kuriose virš 50 proc. šilumos pagaminama naudojant biokurą, šilumos kainos yra mažiausios vidutiniškai apie 18 ct/kWh (neskaitant brangių investicijų įrengimų pakeitimui pereinant nuo iškastinio kuro prie biokuro). Tokių įmonių yra 18: Ignalinos, Lazdijų, Molėtų, Širvintų, Varėnos, Tauragės, Šilalės, Švenčionių, Birštono, Šakių, Mažeikių, Šilutės, Utenos, Raseinių ir UAB „Litesko" (Marijampolės, Biržų, Kelmės, Kazlų Rūdos) įmonės. Šios įmonės patiekia vartotojams apie 16 proc. visos šalyje pagaminamos šilumos.

    Dėl laiku neperskaičiuotų šilumos kainų, kuomet dujos brango kas mėnesį, o šilumos tarifai buvo perskaičiuojami vos kartą per metus, iš viso per 2006 m., 2007m. ir 2008 m. I pusmetį šilumos tiekimo įmonės patyrė 303 mln. Lt nuostolį. Jeigu situacija nepasikeis iki šių metų pabaigos nuostoliai sieks virš 400 mln. Lt. Šilumos ūkio patikimumui iškils didelė grėsmė.

    Jeigu šiandien šilumą gamintume ne kūrendami gamtines dujas, o biokurą (medieną, šiaudus, komunalines atliekas, energetinius augalus, dumblą ir kt.), viena tona kuro leistų sutaupyti apie 700 litų. Gamtinių dujų kaina dabar siekia 1 434 Lt/tūkst.. m3, biokuras kainuoja virš 700 Lt t.n.e. Už 2008-2009 m. šildymo sezono metu sudegintas 900 mln. m3 dujų Rusijai sumokėsime apie 1,3 mlrd. litų, o jeigu kūrentume vietinį biokurą, sumokėtume tik apie 600 mln. litų. Be to, šie pinigai liktų Lietuvoje, o dabar jie iškeliauja į Rusiją.

    LŠTA skaičiavimu, į katilines investavus 1 mlrd. litų įrenginių pakeitimui pereinant nuo gamtinių dujų į biokurą, gamtinių dujų suvartojimas šilumos gamybai sumažėtų nuo 77,6 iki 28 procentų. Ši investicija Lietuvos šilumos ūkiui leistų per metus sutaupyti apie 360 mln. litų ir atsipirktų mažiau nei per 3 metus."

    Tai neblogai paskatintų vietinius ūkininkus, miškų urėdijas, medienos pramonei būtų papildomos pajamos. Kuriama pridėtinė vertė šalyje, mažėja importas, pritraukiamos ES lėšos. Kogeneracinės jėgainės, gaminačios elektrą paspartintų elektros energijos gamybos liberalizavimą.
    Paskutinis taisė zajcik; 2009.04.29, 15:34.
    "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

    Comment


      Kas nori giliau pažvelgti į pasaulinės krizę sukėlusį šaltinį. Pasirodo NT burbulo sprogimai ir NT nuvertėjimas vis dar epicentras JAV recesijos. Nenuostabu, kodėl Fyniksas, San antonijus, Dalasas, Tampa ir kiti bumo išpūsti "Saulės juostos" miestai - tai miestai su labiausiai pervertintu NT. Plius puse Fynikso suburbijos užimančioje Mesoje, kainos jau sproginėja; o naujienos tam pačim NYTimes.com , jog visokie, dar nuo krizės nenukentėję, hedge fondai jau darbuojasi Mesoje, o eiliniai Mesos gyventojai nesusimokėję ir vėluojantys susimokėti savo mortgage loan - bijo, kad į duis nepasibelstų kostiumuoti vyrukai.

      O, jog didžiausi kritimai NT vertės (pageindiniai kritimai Sunbelt'e) tik patvirtina, kai kurių ekonomistų ir analitikų nuomonę, jog NT problema, ne viso JAV NT fondo problema, o lokalių valstijų ir regioninė pietinių valstijų problema.

      Tik, kad redneck'ų gyvenamos valstijos netaptų depresiniu Rust Belt ir JAV Vidurio vakarais, kaip koks Detroitas.



      NYTimes.com
      Phoenix Leads the Way Down in Home Prices

      Home prices in the Sun Belt city, the 12th-largest metropolitan area in the United States, dropped 4.5 percent in February, according to the Standard & Poor’s Case-Shiller Home Price Index. Prices in Phoenix are now down 50.8 percent since the market peaked in June 2006.
      The Case-Shiller data show that housing markets across the United States are still suffering. Half of the 20 metropolitan areas in the index posted record year-over-year declines. In all, the 20-city index was down 2.2 percent from January.
      Paskutinis taisė tivoli; 2009.04.30, 00:49.
      Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
      Dordrechtas/Haarlemas
      Nesebaras/Plovdivas
      Kiolnas

      Comment


        Kauno diena:

        Balandį užfiksuota 0,1 defliacija

        Metinė infliacija balandį Lietuvoje (šį balandį, palyginti su pernai balandžiu) siekė 6,3 proc., o vidutinė metinė infliacija - 9,9 proc., pranešė Statistikos departamentas.

        Statistikai prognozavo, kad balandžio mėnesį bus užfiksuota nulinė suderinta mėnesio infliacija, 6 proc. metinė infliacija bei 10 proc. vidutinė metinė infliacija.
        Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
        Dordrechtas/Haarlemas
        Nesebaras/Plovdivas
        Kiolnas

        Comment


          Latvijos BVP smuko beveik penktadaliu

          VZ.LT
          2009.05.11 13:09

          Latvijos ekonomika preliminariais duomenimis pirmąjį šių metų ketvirtį smuko 18% - tai yra didžiausias kritimas visoje ES. Analtikai tikėjosi, kad Latvijos ūkio nuosmukis pirmąjį ketvirtį sieks 16,3%.
          Latvijos BVP nuosmukis – mažesnis nei skaičiuota anksčiau
          Latviams prognozuojama 12% griūtis

          Latvijos ūkio nuosmukis praėjusių metų paskutinį ketvirtį siekė 10,3%, skelbia šios šalies statistikos tarnyba.

          Šis Latvijos ekonomikos nuosmukis yra didžiausias nuo 1995-ųjų, kad buvo pradėti rinkti statistiniai ketvirčių duomenys. Patikslinti BVP duomenys bus paskelbti birželio 9 d., Latvijos statistikos tarnybą cituoja Bloomberg naujienų agentūra.

          Comment


            tik pyst ir penktadalio ekonomikos neliko.. fatališkai..
            Jūsų,
            Analitikas PlėtRa™

            Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

            Comment


              Parašė Analitikas PlėtRa Rodyti pranešimą
              tik pyst ir penktadalio ekonomikos neliko.. fatališkai..
              Tai kad jos ir nebuvo

              Comment


                /\ Na kad ir išpūstas NT sektorius Rygoje, vistiek sugeneravo 18 procentėlių daugiau menamų/realių pinigų Latvijoje...
                Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                Dordrechtas/Haarlemas
                Nesebaras/Plovdivas
                Kiolnas

                Comment


                  iki metų pabaigos turesim ne mazesnius skaicius ir Lietuvoj - mano optimistine prognoze -20proc. Noretųsi kolegų prognozių
                  Statybos Technikumo Technikumas

                  Comment


                    Manau -20 per daug, spėju vidutinis bus tarp 13-14 gal 15. Kažkaip įsivaizduoju neįsusukę dar buvom kaip latviai į ekonominį perkaitimą (tiksliau nespėjom - atėjo motušė krizė) ir kreditų vartojimą (ypač NT sektoriuje). Plius turim kas oficialią statistiką pastumia - išlikusią šiokį tokį pramonės sektorių ir Mažeikius su Klaipėda.
                    Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                    Dordrechtas/Haarlemas
                    Nesebaras/Plovdivas
                    Kiolnas

                    Comment


                      Nu taip , atmetus kaimo rajona,ir paskolas padalinus ant likusiu miestiečių , pamatytumė lygiai ta patį prasiskolinimo lygį....

                      Comment


                        Parašė Tomasl Rodyti pranešimą
                        Nu taip , atmetus kaimo rajona,ir paskolas padalinus ant likusiu miestiečių , pamatytumė lygiai ta patį prasiskolinimo lygį....
                        Tuomet atmesk latviškus rajonus ir jų paskolas padalink ant likusių miestiečių ir čia kaži, ar dar didesnės žirklės neišeitų.
                        Mano galerija Flickr'yje

                        Comment


                          D.Grybauskaitė: EK tikriausiai skelbs Lietuvos fiskalinio deficito perviršio procedūrą
                          delfi.lt
                          Europos Komisija trečiadienį tikriausiai paskelbs Lietuvos fiskalinio deficito perviršio procedūrą, pranešė savo veiklą Europos Komisijoje laikinai sustabdžiusi eurokomisarė Dalia Grybauskaitė.

                          "Šiandieną turbūt sulauksime tokios nerimastingos žinios iš Europos Komisijos - darbotvarkėje yra klausimas apie Lietuvos deficito perviršį - tai yra pernai minus 3,2 proc. (2008 metrų šalies fiskalinis deficitas - 3,2 proc. BVP - BNS) ir atrodo, kad bus paskelbta perviršio procedūra prieš Lietuvą", - prezidento rinkimais skirtoje Lietuvos radijo laidoje sakė Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvaujanti D.Grybauskaitė.

                          Anot jos, procedūra reikštų, kad Lietuvos reitingai kristų toliau, skolinimasis brangtų, nukentėtų šalies reputacija, o vėliau, jei Vyriausybė nesiimtų atitinkamų priemonių, būtų imtasi sankcijų, bet tai būtų ilgesnis procesas.

                          "Taigi, čia užuomina tiems, kurie vis mėgina aiškinti, kad Lietuva turi ir gali skolintis vis daugiau ir daugiau ir kištis į šią sergančią ekonomiką, kuri susirgo būtent dėl to, kad buvo įstumta į skolinę duobę. Skolomis grįstas burbulas buvo vystomas būtent neatsakingos finansų politikos praėjusių vyriausybių", - kalbėjo eurokomisarė.
                          In your face, socialdemokratai
                          Paskutinis taisė Perfect; 2009.05.13, 09:38.

                          Comment


                            Ta "perviršinio deficito procedūra" - daugiau simbolinė, ji užtrunka labai ilgai ir paprastai baigiasi valstybės pažadais susitvarkyti. Tačiau tai oficialus skelbimas - Lietuva neatitinka kriterijų eurui įsivesti.
                            Taigi, čia užuomina tiems, kurie vis mėgina aiškinti, kad Lietuva turi ir gali skolintis vis daugiau ir daugiau ir kištis į šią sergančią ekonomiką, kuri susirgo būtent dėl to, kad buvo įstumta į skolinę duobę. Skolomis grįstas burbulas buvo vystomas
                            Džiugu girdėti pripažinimą, kad šios krizės priežastis (ne tik Lietuvoje, bet ir bendrai) - prasiskolinimo padidėjimas iki neįmanomo lygio. O tuo tarpu dauguma balsų vis dar siūlo principą "nuo ko susirgai - tuo ir gydykis" (iš krizės išeisime pasiskolinę daugiau).

                            Comment


                              „The Economist“: Baltijos šalims gali pavykti

                              http://www.delfi.lt/news/economy/bus...hp?id=22219035
                              W. Churchill: "Niekada, niekada, niekada nepasiduokit".
                              Burlenčių ir jėgos aitvarų maratonas, Šventoji 2007
                              Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas, Sinagoga ir Ch. Frenkelio vila Šiauliuose

                              Comment


                                Lietuva pakilo konkurencingumo reitinge

                                Pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime Lietuva pakilo iš 36 į 31 vietą 57 valstybių reitinge, paskui save pirmą kartą palikdama Estiją, Lenkiją bei euro zonos naujokę Slovėniją.

                                Šveicarijoje veikiančio Tarptautinio vadybos vystymo instituto (International Institute for Management Development – IMD) tyrimas parodė, kad Lietuvos konkurencingumą labiausiai smukdė išaugęs biudžeto deficitas, 2008 m. išsikerojusi infliacija, smukusi ekonominė plėtra, pablogėjusios verslo kreditavimo sąlygos, taip pat išaugęs nedarbo lygis bei sumenkusi tiesioginių užsienio investicijų dalis šalies bendrajame vidaus produkte.

                                Konkurencingiausių valstybių sąrašo viršuje, kaip ir pernai, puikuojasi JAV, Honkongas ir Singapūras. Aukštose pozicijose taip pat išsilaikė Lietuvai svarbios prekybos partnerės Danija, Norvegija, Švedija, Suomija, Nyderlandai.

                                O štai pirmą sykį žemiau nei Lietuva atsidūrusioje Estijoje šiais metais užfiksuotas didžiausias konkurencingumo kritimas (iš 12 į 35 vietą).

                                Daugiau info: http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID...4ab09&open=sec

                                Comment


                                  Parašė Metropolis Rodyti pranešimą
                                  [B]Pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime [B]Lietuva pakilo
                                  Laikinas reiškinys - šiemet situacija kardinaliai keičiasi.

                                  Comment


                                    Turiu patikslinti:

                                    Lietuva 31 vietoje yra 2009 m. reitinge.
                                    Daugiau pozicijų (2008 ir 2009 m):

                                    JAV 1 ir 1
                                    Honkongas 3 ir 2
                                    Singapūras 2 ir 3
                                    Šveicarija 4 ir 4
                                    Danija 6 ir 5
                                    Švedija 9 ir 6
                                    Australija 7 ir 7
                                    Kanada 8 ir 8
                                    Suomija 15 ir 9
                                    Nyderlandai 10 ir 10
                                    Lenkija 44 ir 44

                                    Comment


                                      Japan Economy Shrinks Record 15.2% as Exports, Spending Plunge

                                      http://www.bloomberg.com/apps/news?p...0bs&refer=home

                                      Įspūdingai košmariška.. gaunasi taip, kad labiausiai dėl šitos krizės nukentėjo Japonija ir Baltijos šalys..
                                      Jūsų,
                                      Analitikas PlėtRa™

                                      Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                                      Comment


                                        Kubilius: skolinimosi sąlygos Lietuvai sparčiai gerėja

                                        http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID...9f527&open=sec
                                        W. Churchill: "Niekada, niekada, niekada nepasiduokit".
                                        Burlenčių ir jėgos aitvarų maratonas, Šventoji 2007
                                        Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas, Sinagoga ir Ch. Frenkelio vila Šiauliuose

                                        Comment


                                          Parašė Karolis! Rodyti pranešimą
                                          Kubilius: skolinimosi sąlygos Lietuvai sparčiai gerėja

                                          http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID...9f527&open=sec
                                          Na, nors dar blogosios naujienos valdo, taciau kuo toliau, tuo dazniau ir gerosios smesteli. Manau sitas ketviurtis turetu buti luzis, kur kritimas prades slopti.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X