Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonomikos naujienos (archyvas)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė liutass Rodyti pranešimą
    Uch, nafta jau 98 USD/barelį
    O čia pasaulinės rinkos kaina, ar JAV rinkos kaina?
    Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
    Dordrechtas/Haarlemas
    Nesebaras/Plovdivas
    Kiolnas

    Comment


      Parašė tivoli Rodyti pranešimą
      O čia pasaulinės rinkos kaina, ar JAV rinkos kaina?
      Tokia kaina vakar buvo užfiksuota New York biržoje:

      Nafta pakilo iki 98 dol. už barelį
      When a man lies, he murders some part of the world

      Comment


        Kinija suvalgo musu nafta
        Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

        Comment


          Parašė liutass Rodyti pranešimą
          Uch, nafta jau 98 USD/barelį
          Pats laikas pradėt skanduot „Šimtą! Šimtą!“

          Pažvelkim iš kitos pusės, gal tai paskatins naujų ekologiškai švarių technologijų plėtrą, o ateityje sumažins Lietuvos energetinį priklausomumą
          Įžvalgos.lt - FB - G+

          Comment


            ir benzas jau 3,43Lt... ryte varai paskaitas, būna viena kaina, grįžinėji po poros valandų - jau 6 centais brangiau, ir taip visą savaitę jau

            Comment


              Benzinas UK jau kainuoja per £1, ko dar nebuvau mates

              Kita vertus, Europa neturetu taip smarkiai sito jausti del mums siuo poziuriu palankios situacijos su € ir $ santykiu.

              Comment


                Pries kelias savaites teko susipazinti su Europos alternatyviu technologiju centro moksline ataskaita apie alternatyvios technologijos galimybes. Deja ju (o jie entuziastai ir solidus specialistai) nuomone prespektyvos kol kas liudnos. Norint biokuru patenkinti vien JAV poreikius su dabartinem technologijom tektu apseti rapsais 7 JAV teritorijas Zinoma pasaulyje tokiu plotu paprasciausiai nera. Todel reikalinga radikali tokiu technologiju revoliucija. Jie teigia, kad kol kas mokame kuru paversti tik kai kuriu augalu seklas - rapsu semenis, grudus, kukruzus, taciau norint apsirupinti alternatyviu kuru reikia ismokti pavesrti kuru visa biomase, tai yra celiulioze. O kaip ta padaryti - dar nieks nezino.
                Atmetus subsidijavima ir sulyginus apmokestinima biokuro naudojimas taptu ekonomiskai rentabilus tik naftos kainoms pasiekus 250-300 doleriu.
                Vienintelis artimiausiu metu imanomas sprendimas - taupymas, tame tarpe ir radikalus taupymas. Vis dazniau pasigirsta siulymu apriboti max leistina automobiliu greiti (iki 120 arba net 90 km/h) idejus visiems privalomus greicio ribotuvus. Tai leistu sutaupyti per metus net apie 5 mlrd. bareliu naftos pasaulio mastu. Net uzdrausti naudotis perspektyvoje kai kuriomis transporto priemonemis , pvz. dzipais. Paprasciausiai uzdrausti.

                Beje siandien NYTimes dar vienas liudnokas straipsnelis. Ties labiau apie politines problemos - apie galios perpasiskirtsyma pasaulyje. Turincios kuro salys - nugaletojai ir privilegijuotosios, o visos kitos - Europa, JAV, ir Kinija su Indija - struggling to maintain economic countries.

                High-Priced Oil Adds Volatility to Power Scramble
                http://www.nytimes.com/2007/11/07/bu...ld&oref=slogin

                Comment


                  Parašė keen Rodyti pranešimą
                  Kinija suvalgo musu nafta
                  Kinija suvalgo didžiąją dalį visko, ką pagamina ar išgauna pasaulis. Manau, šitą " kinišką rėksnį vaiką" norinčio dar ir dar reiktų truputį užčiaupti (atsiprašau už tokias metaforas). Kinija suvalgo ne tik naftą, bet ir tuos pačius pieno produktus, kurie brangsta dar ir dėl kitos priežasties. Dauguma Europos Sąjungos tikslų siejama su biodezelino plėtojimu, tad nemažai žemės ūkių pereina iš nepelningo ir mažiau subsidijuojamo pieno, grūdų ūkio į rapsų ir linų kultūrų kultivavimą. Taip mažėja maistinės kultūrų žemės kiekis ES, tad dar labiau brangsta pieno ir kiti produktai, nes daugėja biodyzelino Europoje ir tai mažais kiekais. Geras to pavyzdys Lietuvoje yra Panevėžio rajonas: dabar ūkininkai linksta link linų ir rapsų auginimo iš pieninkystės, o Malsena plečia veiklą į rapsų perdirbimą.
                  Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                  Dordrechtas/Haarlemas
                  Nesebaras/Plovdivas
                  Kiolnas

                  Comment


                    Tų ekologiškų automobilių, vandeniliu varomų, elektra važiuojančių ir tt ir pan jau yra prikurta belekiek. Tik, kad žmonės perka šitus paprastus automobilius. Tai kol žmonėms gerai - kainos kils.
                    O va kai jau žmonės nebepirks šitų automobilių, arba nevažinės jais tiek daug dėl benzino kainos, tuomet jau ir eis kalba apie kažkokių taupių automobilių paklausą.
                    Noriu pasakyti, kad kai benzinas taps žmonėms iš tikro brangus - tuomet jie rinksis ekologiškas ar pigiai važiuojančius automobilius. Nesvarbu, ar važiuotų rapsais, ar elektra, ar saulės energija.

                    Comment


                      Zmones aisku perka ir pirks dar ilgai tuos paprastus automobilius, nes jie yra ir bus pigesni. Tie taupesni ir pazangesni visi yra ir bus gerokai brangesni - ten naudojama daugiau ir sudetingesnes irangos, naudojamos geresnes medziagos ir t.t. Nereikia mums tureti iliuziju, kad bus galima isigyti geresni daikta ir pigiau arba uz ta pacia kaina. Kol kas tobulinimai neatsiperka, ypac asmeniniams automobiliams. Beje ir dar ilgai neatsipirks - dar nafta turi laaabai pabrangti

                      Comment


                        Biofuels can match oil production

                        http://www.ft.com/cms/s/0/ad770a0c-8...nclick_check=1

                        Comment


                          Parašė somis Rodyti pranešimą
                          Tų ekologiškų automobilių, vandeniliu varomų, elektra važiuojančių ir tt ir pan jau yra prikurta belekiek. Tik, kad žmonės perka šitus paprastus automobilius. Tai kol žmonėms gerai - kainos kils.
                          Žmonės perka "paprastus" automobilius ne iš įgimto durnumo. Tiesiog tie 'ekologiški automobiliai" daugumoj yra prototipai, kurių neįmanoma naudoti realiam gyvenime realiems poreikiams.

                          Įsivaizduok elektrinį automobilį, kuris vienu pakrovimu nuvažiuoja 200 km - kaip nuvažiuosi iki Palangos? Arba kokį vandenilinį automobilį, kurį papildyti kuru gali vienoj vienintelėj kolonėlėj?

                          Comment


                            Užsienio prekybos deficitas pasiekė 12,8 mlrd. Lt
                            Parašė Delfi.lt
                            Statistikos departamentas praneša, kad, negalutiniais muitinės deklaracijų ir Intrastato ataskaitų duomenimis, 2007 m. sausio–rugsėjo mėn. eksportuota 32,2 mlrd. litų vertės prekių, importuota prekių, kurių vertė 45 mlrd. litų. Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 12,8 mlrd. litų ir buvo 29,1 procento didesnis nei 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu.

                            2007 m. sausio–rugsėjo mėn., palyginti su 2006 m. sausio–rugsėjo mėn., eksportas ir importas padidėjo atitinkamai 10 ir 14,9 procento, praneša Statistikos departamentas.

                            Comment


                              PauliaK:
                              o kaži ES parama šiemet didesnė ar mažesnėnegu ši suma?

                              Comment


                                „Danske Bank” : situacija Baltijos šalyse toliau blogėja

                                www.DELFI.lt
                                2007 lapkričio mėn. 10 d. 11:03

                                Ekonominė ir politinė situacija Baltijos šalyse toliau blogėja, tokį verdiktą paskelbė „Danske Bank” analitikai šeštadienį išplatintoje ataskaitoje. Šią savaitę buvo gauti nauji infliacijos skaičiai iš Latvijos ir Estijos, kurie rodo, kad infliacija Baltijos šalyse tebedidėja. Visos trys Baltijos šalys 2008 m. greičiausiai turės dviženklę infliaciją. Be to, pablogėjo politinė situacija, ypač Latvijoje, kurios premjeras Aigars Kalvitis paskelbė, jog atsistatydins gruodžio 5 d.

                                Ataskaitoje teigiama, kad situacijos blogėjimas buvo labiausiai matomas Lietuvos rinkoje. Lietuvos trijų mėnesių VILIBOR nuo rugsėjo vidurio pakilo beveik 175 punktais dėl valiutų nestabilumo. Situacijos Lietuvoje negelbsti tai, kad liko mažiau nei metai iki visuotinių rinkimų, o premjeras Gediminas Kirkilas, vadovaudamas mažumos vyriausybei, nelabai gali „prastumti” ekonomines reformas.

                                Situacijos Baltijos šalyse blogėjimas vyksta pačiu netinkamiausiu metu. Per paskutines porą savaičių pasaulinė kreditų krizė sustiprėjo, o tai tikrai nėra gera naujiena Baltijos šalių ekonomikoms, kurios kovoja su pervertintomis turto rinkomis ir biudžeto deficitu.

                                Žiūrint į priekį, aiškiai matomas pavojus, kad finansinis nestabilumas Baltijos rinkose toliau stiprės, todėl skaudus Baltijos šalių ekonomikų nusileidimas darosi vis labiau tikėtinas.
                                ,
                                When a man lies, he murders some part of the world

                                Comment


                                  H. Chavezas įspėjo dėl didžiulio naftos kainų šuolio

                                  Per Saudo Arabijos sostinėje Rijade vykstančio Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) viršūnių susitikimo atidarymą šeštadienį Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas įspėjo, kad naftos kainos gali išaugti dvigubai, jei Jungtinės Valstijos užpuls Iraną, praneša BBC.

                                  Anot H. Chavezo, tokiu atveju naftos kaina gali pasiekti 150 arba net 200 JAV dolerių už barelį.

                                  Naftos kainos pasiekė rekordines aukštumas – perkopė 90 dolerių už barelį, kadangi rinkos įsitikinusios, jog OPEC nedidins naftos gavybos.


                                  ELTA
                                  Va čia tai būtų ir ankščiau ar vėliau bus, nes panašu, kad tik tokia šoko terapija galėtų priversti realiai imti dirbti su alternatyvomis juodajam auksui .

                                  Comment


                                    Nekenčiu Chavezo ir kitų OPEC atsilikėlių, žaidžiančių "galingas" nors realiai gyvena iš vakarų sąskaitos. Iš šono jie atrodo kaip maži vaikai, pistoletais gąsdinantys beginklius žmones. Pasaulio vystymosi stabdis OPEC. Tikiuosi kals JAV jiems visiems vienu ar kitu būdu per kiaušus ir panaudos jų naftą geresniems tikslams



                                    You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                                    Comment



                                      Labai demokratiskomis vertybemis gristas poziuris

                                      Pradeti reiktu nuo masines automobiliu gamybos su alternatyviais varikliais (elektra, vandenilis, biokuras ir t.t.) ir galbut valstybes subsidijomis perkantiems tokias masinas (bent jau pradzioje, kad paspartintu perejima)... bet pala pala, JAV naftos kompaniju lobistai uzkimso baltuosius rumus ir Senata $ is naftos biznio... o didziausias Venesuelos (Chavez'o) prekybos partneris ir naftos $ tiekejas yra... JAV
                                      Kazkaip nelabai svariai viskas atrodo. Jeigu jau grindziame viska vertybemis, reiktu pagal tas vertybes ir elgtis, nes dabar JAV elgesys neturi nieko bendro su jos deklaruojamomis vertybemis, o tik stumia tu paciu naftos kompaniju interesus. Va tau ir God Bless America... Geriau skambetu God Bless Oil Indistry and Oil $ that it makes t.y. kuo vadovaujasi JAV savo politikoje. NEsakau, kad tai labai blogai (galu gale pasaulis sukasi, nes turi $), bet kai sakoma viena, o daroma visiskai kita, tiesiog neatrodo kazkas, kuo vertetu pasitiketi.
                                      Paskutinis taisė John; 2007.11.19, 20:17.

                                      Comment


                                        Nelabai suprantu, apie ką tu kalbi. Ką tu siūlai JAV? Nepirkti naftos ir taip sužlugdyti savo ekonomiką? Viskam yra ribos.
                                        You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                                        Comment


                                          Parašė blitz Rodyti pranešimą
                                          Nelabai suprantu, apie ką tu kalbi. Ką tu siūlai JAV? Nepirkti naftos ir taip sužlugdyti savo ekonomiką? Viskam yra ribos.
                                          Siulau JAV uzuot burnojus apie Chavez'a ir kitus "blogiukus", is kuriu perka nafta, imti rimciau ziureti i alternatyvaus kuro varikliu taikyma uzuot atsidavus naftos kompaniju interesams. Per desimtmeti ar pora butu gaima pasiekti labai realiu rezultatu. Lobizmas JAV siek tiek per toli nuejes, ko rezutate paminamos kai kurios visuomenines vertybes ir iskeliami grupiu (kompaniju) interesai. ES tai nera taip toli nueje, ko pasekoje kai kurios vertybes netgi formuoja realia bloko politika (pvz del klimato kaitos).

                                          Comment

                                          Working...
                                          X