Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Užsienio kalbos Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Kaštonas Rodyti pranešimą
    Šiandien Vilniaus centre, vienoje iš maisto alėjų. Azijietiška kavinė aptarnaujantis azijietiškos išvaizdos žmogus šneka tik angliškai, nuo pasisveikinimo iki ačiū. Stovi minios kostiumuotų inteligentų ir uoliai šneka angliškai vieni laisvai kiti laužytai ir jokio bandymo kalbėti lietuviškai. Kadangi įmonė yra UAB, įstatymiškai turėtų aptarnauti lietuviškai bent A2 lygiu. Galima pranešti inspekcijai ir ji reaguotų, bet... jeigu 100% , klientų tinka kam vargti. Juk cool viskas.
    Pagal kokį įstatymą? Kokia inspekcija? Klausiu rimtai, ne piktybiškai, o iš įdomumo.

    Comment


      Ričardas Savukynas FB
      Lietuviai yra vieni iš geriausiai anglų kalbą mokančių žmonių Vidurio ir Rytų Europoje, o taip pat ir visoje planetoje, taip rodo objektyvūs kalbos mokėjimo tyrimai.

      Lietuva pagal anglų kalbos mokėjimo lygį 2024 metais pakliuvo į 19-ą vietą per visą planetą, smarkiai aplenkusi tokias šalis, kaip Šveicarija, Latvija, Estija ar netgi dar neseniai britiškas Hong Kongas.

      Ir tas mokėjimo lygis gana sparčiai kyla. Kaip pvz., 2023 metais mes buvome 21 vietoje.

      Nuostabu yra tai, kad dėl savo neadekvataus kuklumo mes nuolat gauname labai prastus rodiklius, kai vykdomos apklausos - pvz., jei kokioje nors apklausoje bus klausimas, prašantis įvertinti savo anglų kalbą balais nuo 1 iki 5, tai koks nors estas įsivertins 4-5, o lietuvis - 1-2 balais, nors realiai lietuvis bus geriau suprantantis, daugiau žodžių mokantis ir turintis kokiais 3 leveliais geresnį tarimą.

      To pasekmė - tyrimuose, kurie paremti apklausomis, vis gaunasi, kad lietuvių anglų kalba esą prasta ir kartais gal netgi tokia beviltiška, kaip kokioje Rusijoje.

      Bet realiai patikrinus, rezultatas būna visiškai kitas.

      Kodėl taip yra? Matomai, viena iš esminių priežasčių - kadaise įvykusi didžiulė emigracijos banga, ypač į Jungtinę Karalystę bei Airiją. Kita iš priežasčių - jau labai seniai kraštutinai geras Internetas, kurio dėka visi gavo itin daug kokybiško turinio anglų kalba.

      Dabar anglų kalba Lietuvoje kalba dažnas šešiasdešimtmetis ir praktiškai kiekvienas keturiasdešimtmetis, tuo tarpu dvidešimtmečiai kalba taip laisvai, lyg ši kalba būtų natyvinė (ir jie visiškai nieko nesupranta rusiškai).

      Drįstu užtikrintai teigti, kad bent jau kai kuriuose Lietuvos regionuose (pvz., Kaune) anglų kalba yra daug labiau žinoma ir daug geriau mokama, nei rusų kalba.

      Ar taip jau yra visoje Lietuvoje - teigti nedrįstu, bet galiu užtikrinti, kad dar kokie 10 metų ir tikrai bus galima sakyti, kad anglų kalba yra daug geriau mokama, negu rusų.

      Išmokime didžiuotis tuo, kas yra, ir nustokime kartais per daug kuklintis.

      Anglų kalbos mokėjimas - tai viena iš tų sričių, kur jau dabar galime pasigirti.

      Komentaruose - linkas į žemėlapį.
      https://worldpopulationreview.com/co...dex-by-country




      Comment


        Pabūsiu cinikas. Rokiškis greičiausiai eilinį kartą atidirbinėja iš valdžios gautus pinigus. Vilniui toliau virstant rusakalbiu miestu jau būtinas damage control, nes gali ir konformistiški ofisynų užingridai pastebėt kad padėtis krypsta nekokia linkme. Matot, mes vakarietiški ir rusų kalbos mums nebereikia. Su rusakalbiais susikalbėsim angliškai! Mes visi gavom 100-ukus iš anglų kalbos egzamino!

        Comment


          Na, taip, Estijoje ir Latvijoje daug rusakalbių, kurie, matyt, nesimoko kalbų ir gyvena savo rusiškame burbule, net jei Estijoje per TV visi filmai rodomi originalo kalba.
          Ar mūsų naujieji imigrantai iš ten pat uoliai mokysis anglų kalbos ir ar išmokę liks Lietuvoje, dar neaišku.
          ПТН ПНХ
          «Русский военный корабль, иди нахуй!»

          Comment


            Kiek toks tyrimas patikimas? nes jame vengrai ir lenkai mus lenkia pagal anglų kalbos mokėjimą, nors kiek tenka bendrauti su vengrais, tai jie apskritai jokių kalbų beveik nemoka, o lenkai moka, bet ar geriau tai didelis klausimas. Laisvai angliškai kalba 90% lietuvių programuotojų, tuo tarpu lenkų - gal 75%, tenka su nemažai jų susidurti.

            Comment


              Parašė sauls Rodyti pranešimą
              Kiek toks tyrimas patikimas?
              100 %

              Comment


                Taip ir turėtų būti daromi kalbos tyrimai. Sutikrini pagal kategorijas: žodynas, gramatika, įvardžiai, etc. Gauni kiekvienai šaliai po rezultatą.

                Subjektyvūs klausimai gali būti tik "skanu" arba "neskanu" ir panašūs.

                Comment

                Working...
                X