Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvių kalba

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

Parašė bebop Rodyti pranešimą

Ir čia sako oranger, kad tų x visur pilna ir visi jas supranta. Nė velnio, pilna žmonių sutinku, kurie maxima sako, ne maksima, o machima. Ypač tai pastebėtina rusakalbių tarpe.
    Machima?

Žinoma, lietuvių kalbai geriau taikytis prie neišsilavinusių rusakalbių nei prie normalios europietiškos tvarkos.
    Paskutinis taisė oranger; 2012.06.03, 12:40.

Comment

Parašė oranger Rodyti pranešimą
      Machima?
      Jop, machima.

Žinoma, lietuvių kalbai geriau taikytis prie neišsilavinusių rusakalbių nei prie normalios europietiškos tvarkos.
      Ir kokios gi tos Europietiškos taisyklės? Niekas man taip ir nepasakė tiksliai, bet supratau, kad kiekviena valstybė derina pavardes pagal savo valstybinę kalbą, ką daro ir Lietuva. Ir garantuoju, kad visos Europos valstybės draudžia rašyti pavardes raidėmis, kurios nėra jų valstybinės kalbos abėcėlėje, ką daro ir Lietuva. Niekas man neduotų rašyti savo pavardės lietuviškomis raidėmis. Kitose šalyse kažkodėl visiems gerai ir jie taiko savo pavardes prie tos valstybės taisyklių, tik mat vėl tos vargšės Lietuvos niekas nemyli.
      Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

Comment

Jop, machima.

Ir kokios gi tos Europietiškos taisyklės? Niekas man taip ir nepasakė tiksliai, bet supratau, kad kiekviena valstybė derina pavardes pagal savo valstybinę kalbą, ką daro ir Lietuva. Ir garantuoju, kad visos Europos valstybės draudžia rašyti pavardes raidėmis, kurios nėra jų valstybinės kalbos abėcėlėje, ką daro ir Lietuva. Niekas man neduotų rašyti savo pavardės lietuviškomis raidėmis. Kitose šalyse kažkodėl visiems gerai ir jie taiko savo pavardes prie tos valstybės taisyklių, tik mat vėl tos vargšės Lietuvos niekas nemyli.
        Kad tu skaityt nemoki ką tau rašo. Tai nesiskųsk kad niekas ir "nepaaiškina"

Comment

Kad tu skaityt nemoki ką tau rašo. Tai nesiskųsk kad niekas ir "nepaaiškina"
          Na pradžią diskusijos neskaičiau, tai tikėtina, kad kažką ir praleidau ką būtent turėjai omeny?

Comment

Lietuva draudžia rašyti pavardėse kai kurias lotyniškas raides: W, Q ir X. Motyvacija panaši turbūt į tavo: rusakalbiai ir kaimiečiai jų nesupranta
            Vakarų Europoje to nėra, ten galimos visos lotyniškos raidės.
            Lyg ir viskas.

Comment

Tokios, kad niekas (galbūt išskyrus kai kurias slavų šalis) neperrašo vardų ir pavardžių pagal tarimą (Wright - Rait), dėl ko ji gali tapti visiškai neatpažįstama.
              Išskirtinių raidžių (nors kokią w leidžia rašyti daugelis šalių, kurių kalbose šiaip jos nėra) gal daug kur ir nerašo, bet klasikinėms lotynų abėcėlės raidėms jokių apribojimų nėra. O toje pačioje Lenkijoje galima rašyti ir ąčęėįšųž.
              Post in English - fight censorship!

Comment

Lietuva draudžia rašyti pavardėse kai kurias lotyniškas raides. Motyvacija panaši turbūt į tavo: rusakalbiai jų nesupranta.
                Vakarų Europoje to nėra, ten galimos visos lotyniškos raidės.
                Lyg ir viskas.
                Taip, ten galimos visos, nes jų visų abėcėlėse yra. Ne dėl to, kad jie kažkaip specialiais įstatymais leidžia, todėl, kad jų abėcėlėse nuo seno yra šios raidės. Na lietuvių kalba šių raidžių neturi, bet užtat gali w pakeisti į v, o x į ks, kaip ir kitakalbiai mūsų š, ž pakeičia į s,z. Nesuprantu, nejau taip sunku tas w ir x pakeisti į v ir ks, kuomet kitų kalbų žmonės atsisako raidžių.

O tas rašimas pagal tarimą, mano nuomonė, yra nesąmonė. Šitą dalyką reikėtų keisti.
                Paskutinis taisė bebop; 2012.06.03, 13:05.

Comment

Taip, ten galimos visos, nes jų visų abėcėlėse yra. Ne dėl to, kad jie kažkaip specialiais įstatymais leidžia, todėl, kad jų abėcėlėse nuo seno yra šios raidės.
                  Taigi, kad ne. Pavyzdžiui kokioje Italijoje galima pase užsirašyti w, nors jie naudoja klasikinę lotynų abėcėlę, kur šitos raidės nėra.
                  Post in English - fight censorship!

Comment

Nesuprantu, nejau taip sunku tas w ir x pakeisti į v ir ks
                    Tai kodėl tada mes naudojame ne Vindovs ir ne Kseroks, o štai pavardėms tas negalioja?
                    Man tai tiesiog kvaila ir tiek. Jau tada geriau išversti įmonės pavadinimą į "Langai", nei specialiai darkyti kalbas. Tas pats ir su pavardėmis.

Comment

Tai kodėl tada mes naudojame ne Vindovs ir ne Kseroks, o štai pavardėms tas negalioja?
                      Man tai tiesiog kvaila ir tiek. Jau tada geriau išversti įmonės pavadinimą į "Langai", nei specialiai darkyti kalbas. Tas pats ir su pavardėmis.
                      O tai Jasikevičiaus parašymas Jasakeviciumi yra mažesnis sudarkymas, nei Wright parašymas Vright?

Comment

Manau kad taip.
                        Aš nemanau kad kokie danai Lundstrøm ar Håkansson baisiai pyksta kai jų pavardės kitose šalyse rašomos tiesiog Lundstrom ir Hakansson. Rašymas be cirkumfleksų vis dėlto nelygus raidės pakeitimui
                        Paskutinis taisė oranger; 2012.06.03, 13:25.

Comment

Manau kad taip.
                          Aš nemanau kad kokie danai Lundstrøm ar Håkansson baisiai pyksta kai jų pavardės kitose šalyse rašomos tiesiog Lundstrom ir Hakansson. Rašymas be cirkumfleksų vis dėlto nelygus raidės pakeitimui
                          O tai labai didelis pasikeitimas būtų jeigu Kawasaki, pakeisi į Kavasaki? Lygiai tas pats garsas, prasmė nė kiek nepasikeitė, o simbolis pasikeitė taip pat kaip ø ir å.

Comment

Parašė bebop
                            Tai kodėl turėtų pykti kuomet Wright bus parašyta Vright? Ar čia kažkokia stebuklinga raidė?
                            Taip, tai yra viena iš lotyniško raidyno raidžių. Jokios ø, š ar å nėra lotyniškos raidės, tai tiesiog lokalios raidės su savo cirkumfleksais.

Comment

O tai labai didelis pasikeitimas būtų jeigu Kawasaki, pakeisi į Kavasaki? Lygiai tas pats garsas, prasmė nė kiek nepasikeitė, o simbolis pasikeitė taip pat kaip ø ir å.
                              Dieve mano, jei ponas Kawasaki neprieštarauja, galima nors ir Kavosakevičius užrašyti... Bet jei jo žmona Snieguolė Gražveidytė-Kawasaki nori buti Kawasaki žmona, o ne kažkokio Kavosakevičiaus, tai gal ji turi teisę į tai?
                              Paskutinis taisė oranger; 2012.06.03, 13:34.

Comment

Dieve mano, jei ponas Kawasaki neprieštarauja, galima nors ir Kavosakiavičius užrašyti... Bet jei jo žmona Snieguolė Gražveidytė-Kawasaki nori buti Kawasaki žmona, o ne kažkokio Kavosakiavičiaus, tai gal ji turi teisę į tai?
                                Jeigu jau visoje Europoje taip deklaruojame, kad visi esame lygus, tai kodėl kalbos turėtų būti nelygios. Kodėl aš užsinorėjęs, kad kokioje Vokietijoje, Prancūzijoje mano pavardė būtų rašoma su lietuviškomis raidėmis, aš to negausiu, o čia žmonės užsimano w ir reikalauja visomis jėgomis. Tai ar aš neturiu teisės? Ką aš esu menkesnis? Ir tas w pakeitimas į v žymiai mažesnę žalą daro, nes garsas nesikeičia visai, negu su š ir ž atveju.
                                Paskutinis taisė bebop; 2012.06.03, 13:57.

Comment

Parašė rat
                                  TAIP. Wilno nasze!
                                  Na kaim taip radikaliai? Twoje też, pan litwin
                                  Paskutinis taisė oranger; 2012.06.03, 13:51.

Comment

Jeigu jau visoje Europoje taip deklaruojame, kad visi esame lygus, tai kodėl kalbos turėtų būti nelygios. Kodėl aš užsinorėjęs, kad kokioje Vokietijoje, Prancūzijoje mano pavardė būtų rašoma su lietuviškomis raidėmis, aš to negausiu, o čia žmonės užsimano w ir reikalauja visomis jėgomis. Tai ar aš neturiu teisės? Ką aš esu menkesnis? Ir tas w pakeitimas į v žymiai mažesnę žalą daro, nes garsas nesikeičia visai, negu su š ir ž atveju.
                                    Nėra "lietuviškų" raidžių, yra tik lietuviški raidžių variantai, bet jie remiasi lotynišku raidynu.
                                    Pagal tavo logiką, aš turiu jaustis baisiai menkas dėl to,kad mano pavardė Lietuvoje rašoma lotyniškomis raidėmis, o ne kirilica?

Comment

Pagal tavo logiką, aš turiu jaustis baisiai menkas dėl to,kad mano pavardė Lietuvoje rašoma lotyniškomis raidėmis, o ne kirilica?
                                      Pagal mano logiką, jeigu leidžiama rašyti pavardes orginalo forma vienose valstybėse, tai tegul būna leidžiama ir kitose.

Šiaip daugeliu atveju koja kiša tai, kad Lietuva kolkas yra silpna ekonomikoje ir kultūroje. Verta prisiminti, kuomet JAV paprastino "keistas" pavardes, kuomet prasidėjo masiška emigracija į ją. Ir jokio cypt. Arba buvo cyptelėjimai, tik jie niekam nerūpėjo. Be to verta prisiminti, kaip lietuviai mielai atsisako savo lietuviškų raidžių užsienio pasuose. Tada visi patriotiškumai išnyksta. Bet kažkodėl užsieniečiams labai sunku atsisakyti w, kuomet reikia gauti lietuvišką pasą. Aišku, dėl šio mano teiginio galima daug ginčytis Aš ir pats neneigiu, kad jis gali būti klaidingas.
                                      Paskutinis taisė bebop; 2012.06.03, 15:56.

Comment

Ta pavardžių problema bent jau man panaši į dirbtinių demonų kūrimą ir tiek. Idant būtų galima inscenizuoti aršią kovą. Kažkas panašaus į amerikietišką wrestlingo teatrą.

Juk pavardė pase yra ne tautybės deklaracija, o tiesiog praktinė informacija, tradicinė ir patogesnė vartoti asmens kodo forma. Kuri turi prasmę tik tada kada užkoduojama sutartiniais simboliais. Kurie Lietuvos Republikoje šiuo momentu yra lietuviški.

Kitaip visiems pataps labai nepatogu, o nepatogiausia patiems tokių pavardžių savininkams. Tada prasidės dar didesni verksmai ir pasipiktinimas dėl jų "diskriminacijos" ir "žeminimo".

Pvz koks nors p. Šlėkta piktisis, kad paskambinus telefonu jo neranda sąrašuose ir jam kiekvieną kartą tenka diktuoti raidėmis. Be abejo neranda, nes jis ten užsirašęs kaip koks nors Szlęnkta su perbraukta "L". Kaip tokį rast sąraše? Iš kur žinot ar jis iš tų lenkų kurie nori lenkiškos rašybos ar iš kitų, kurie jos nenori, nes lenkas buvo pro-pro-pro-senelis ir tai tik todėl, kad lenkai jėga privertė pakeist pavardę? Kaip žinot kaip tokią nelietuviškais simboliais parašytą pavardę taisyklingai perskaityt?

Ar dabar ties kiekviena tokia pavarde reikia rašyti ir kalbą ir tada visus lietuvos piliečius mokyti taisyklingos rašybos visom įmanomom kalbom? Tipo Szlęnkta (len)?

Taip pat koks nors Lietuvoje apsigyvenęs ir lietuvišką pilietybę priėmęs ispanas vardu Jose ar Juan vargu ar reikalautų savo vardą rašyt ispaniškai. Nes jis juk ne Juan o Chuanas.

Ar atvirkščiai - jei koks nors ponas Vagnorius sugalvotų išvažiuot tarkim Vokietijon, tai priėmęs vokišką pilietybę ir palikęs lietuvišką savo pavardės rašybą jis staiga pataptų herr. Fagnoryus, t.y. faktiškai pasikeistų pavardę. Vargu ar tai tautiškumo įrodymas.
                                        Paskutinis taisė a_p; 2012.06.03, 16:20.

Comment

Parašė a_p Rodyti pranešimą
                                          Ta pavardžių problema bent jau man panaši į dirbtinių demonų kūrimą ir tiek. Idant būtų galima inscenizuoti aršią kovą. Kažkas panašaus į amerikietišką wrestlingo teatrą.

Juk pavardė pase yra ne tautybės deklaracija, o tiesiog praktinė informacija, tradicinė ir patogesnė vartoti asmens kodo forma. Kuri turi prasmę tik tada kada užkoduojama sutartiniais simboliais. Kurie Lietuvos Republikoje šiuo momentu yra lietuviški.

Kitaip visiems pataps labai nepatogu, o nepatogiausia patiems tokių pavardžių savininkams. Tada prasidės dar didesni verksmai ir pasipiktinimas dėl jų "diskriminacijos" ir "žeminimo".

Pvz koks nors p. Šlėkta piktisis, kad paskambinus telefonu jo neranda sąrašuose ir jam kiekvieną kartą tenka diktuoti raidėmis. Be abejo neranda, nes jis ten užsirašęs kaip koks nors Szlęnkta su perbraukta "L". Kaip tokį rast sąraše? Iš kur žinot ar jis iš tų lenkų kurie nori lenkiškos rašybos ar iš kitų, kurie jos nenori, nes lenkas buvo pro-pro-pro-senelis ir tai tik todėl, kad lenkai jėga privertė pakeist pavardę? Kaip žinot kaip tokią nelietuviškais simboliais parašytą pavardę taisyklingai perskaityt?

Ar dabar ties kiekviena tokia pavarde reikia rašyti ir kalbą ir tada visus lietuvos piliečius mokyti taisyklingos rašybos visom įmanomom kalbom? Tipo Szlęnkta (len)?

Taip pat koks nors Lietuvoje apsigyvenęs ir lietuvišką pilietybę priėmęs ispanas vardu Jose ar Juan vargu ar reikalautų savo vardą rašyt ispaniškai. Nes jis juk ne Juan o Chuanas.

Ar atvirkščiai - jei koks nors ponas Vagnorius sugalvotų išvažiuot tarkim Vokietijon, tai priėmęs vokišką pilietybę ir palikęs lietuvišką savo pavardės rašybą jis staiga pataptų herr. Fagnoryus, t.y. faktiškai pasikeistų pavardę. Vargu ar tai tautiškumo įrodymas.
                                          Na, patikėk, ispanai gyvenantys Lietuvoje tikrai nekeičia savo vardų dėl lietuviškos rašybos

Jei pavardė yra "praktinė" informacija - jos tuo labiau nereikia keisti. O sąrašuose pagal pavardes seniai neieško, pasakai asmens kodą ir viskas aišku
                                          Kaip aš supratau, tavo norai yra tokie: užsieniečiai Lietuvoje turi rašyti savo pavardes "lietuviškai", o lietuviai užsienyje irgi "lietuviškai", nes Juan Lietuvoje blogai, bet Fagnoryus kitur irgi blogai, taip?
                                          Paskutinis taisė oranger; 2012.06.03, 17:10.

Comment

Working...
                                          X