Parašė edgaa
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Lietuvių kalba
Collapse
X
-
Parašė edgaa Rodyti pranešimą
Jei nepriimi "kai kurių" taisyklių, kurias priimi? Kaip pasirenkame kurių taisyklių laikomės, kurių ne? Metam monetą? Kiek taisyklių galima nesilaikyti, bet toliau vartoti taisyklingą lietuvių kalbą?
Čia viskas veikia gan paprastai - jeigu traukinys nuvažiavo ir visi be problemų sako vienaip, tai šikanti VLKK nebepaaiškins, net jeigu nuspręs jog toks vartojimas nėra gerai. Jie gali turėti įtakos tik naujadaro vartojimo pradžioje, kol VLKK-škinams nepriimtina alternatyva nėra pasklidusi.
- 1 patinka
Comment
-
Man atrodo, kad tiesiog nesusišnekam.
Aš pilnai sutinku, kad žmonės kuria kalbą. Ji natūraliai vystosi. Tačiau kaip ir visi "oficialūs" (įteisinti, nesvarbu, turintys kažkokias taisykles) dalykai, ji turi kažkaip būti formalizuota. Tą nutarėme (neiname prie seimo su šakėmis), kad padaro VLKK. Oficialios lietuvių kalbos taisyklės yra nustatomos jų. Todėl jei kalbame apie būtent taisyklingą kalbą, t.y. kalbą, kuri laikosi lietuvių kalbos taisyklių, yra taip ir ne kitaip.
Tik tą aš ir bandau pasakyti. Užvedėm diskusiją apie "sekantis" vartoseną, numečiau linką į VLKK su paaiškinimu. Kai kuriems tas paaiškinimas yra nepriimtinas, bet tai nekeičia taisyklių.
Šiuo atveju man asmeniškai "sekantis" skamba ne taip, labiau asocijuojasi su iš paskos einančiu. Tačiau neapsimetu, kad nesuprantu išgirdęs. Pats VLKK paaiškinimas teigia, kad "sekantis" yra vengtinas, o ne nevartotinas. Tai nereiškia, kad jie draudžia, tiesiog pagal istoriškai susiklosčiusias aplinkybes, toks vartojimas yra, sakykime, keistas.
Comment
-
Parašė digital Rodyti pranešimąČia geras klausimas ir ilga diskusija. Pradėkim nuo to, kad kalbą kuria žmonės (jos vartotojai), o ne kalbininkai.
Comment
Comment