Matau, kad čia žmonės yra pasiruošę rimtam karui šitame off-topic'e NE Į TEMĄ!!!!
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Vilnius - ne visa Lietuva
Collapse
X
-
Nu blyn... apsidziaugi zmogus pamates, kad idomioj temoj atsirado nauju postu; darbai kaip ir pajudeje, tai tikiesi kazkokiu naujienu ar foto is objekto pamatyti, o cia atsiverti ir na tau porcija eilinio purvadrabscio Vilnius vs Kaunas. Slykstu...
O padugniu ir tarp Vilniaus faunos yra, todel tikrai nereiketu protinio neigalumo priristi prie gyvenamos vietos...
peace!Mano blogas kaip aš pastačiau savo svajonių namą.
Comment
-
Nuo Vilniaus ir Kauno bokštų
Eilutė, kurią norėtųsi pabaigti „kyla man noras pokštaut“ – ir nors iš šios grupės „Antis“ dainos žodžių neišmesi, šįkart tikrai ne apie pokštus.
Atkeliavau iš miesto, kur tris valandas per dieną turi išmesti į gatvę tiesiogine to žodžio prasme – automobilių spūstims kentėti, kur visi skuba, kur didmiesčio privalumai, tolerancija ir, deja, arogancija tvyrote tvyro ore.
Atkeliavau iš sostinės išlaižyto Gedimino prospekto, iš vasaromis italų ir lenkų turistų knibždančios Pilies gatvės, iš prestižinių naktinių klubų, Verslo trikampio, kur dirba trys tūkstančiai vyrų juodais drabužiais, galų gale – atvažiavau iš didmiesčio, kuris tiki, jog geresnio nėra.
Atvažiavau girdėjusi apie vaiduoklišką Laisvės alėją, apie vaikinus guminėmis šlepetėmis ir baltomis kojinėmis miesto centre, apie gražias merginas, prievarta išvežtas į Kleboniškio mišką, ir gatvės stendus, skelbiančius, kad ir Kaune gyventi galima. Atvažiavau, nors mane vyte vijosi kandžios pastabos – apie tai, kad grįšiu su priaugintais nagais ir auksiniais aukštakulniais. O gal net negrįšiu – nes ištekėsiu ir tapsiu „kavenska“. Gyniausi sakydama, kad vadovautis išankstinėmis nuostatomis ir stereotipais jau savaime yra stereotipas. Bet vilniečiai dedasi tokiais originaliais žmonėmis, jog suprasti to nesugebėjo.
Mano gyvenimas toli gražu nebuvo stereotipinis. Gal tai dar viena priežastis man, vilnietei, būti Kaune. Nes dažniau būna atvirkščiai. Keisčiausia, jog net patys kauniečiai mane įtikinėjo darant klaidą.
Šiandien suprantu, kad Vilniaus dvasia yra visa ko sintezė. Kultūrų ir subkultūrų, tautų ir tradicijų, pinigų ir bado. Čia verslininkai yra inteligentai, bet mokytojai – jau nebe. Čia gyvena didžioji dalis elito, pažįstama ne tik iš žurnalų antraščių. Čia gyvenimas kaip mišrainė, kurią visi labai godžiai valgo. Nežinau, ar susimąsto apie skonį. Pastaraisiais metais man atrodė, kad nėra labai gardu.
Atvažiavau į laikinąją sostinę, kurios reljefas ir gatvelės retkarčiais primena Norvegiją. Ir nors Žaliakalnyje fiordų nematyti, idilės jausmas išlieka beveik toks pat.
Taip, pagrindinėje Kauno gatvėje, Laisvės alėjoje, pakėlus akis nuo kardelių pardavėjų šiek tiek aukščiau, sugriebia vaiduokliška nuotaika. Perregimos apleistos sienos ir kartonu užkalti langai, trupantys balkonai be turėklų ir ant stogų želiančios samanos. Smetoniškojo senamiesčio antri aukštai – ne ką kitokie. Eini ir klausi savęs, o po to ir praeivių – kodėl, kam tai priklauso? Pasak rimtesnių žmonių, šio turto savininkai savivaldybės yra neva ilgai ir nuobodžiai ieškomi...
Atkeliavau iš miesto, kur verslininkai pasirengę vienas kitam gerkles perrėžti – kuris pirmesnis nupirks, įsikurs, išnuomos ar perparduos nors ir špygos dydžio plotelį Vilniaus centre. Kuris greičiau gaus leidimą iš kultūros paveldą kontroliuojančių institucijų renovuoti, kuris iškels didesnį plakatą su užrašu PARDUODAMA.
Kaune? Kaune tai niekam nerūpi. Čia Laisvės alėja, čia laisvė. Ir staiga vietoj objektų, turėjusių priklausyti kultūros paveldui ir paminklosaugai, pūpso stikliniai pastatai. Nusipirkote butą su per mažais langais? Nesijaudinkite, šiek tiek praplatinkite, vargu ar kas pastebės. Ir jei jums atrodo, kad būsite laimingesni gyvendami už ryškiai žalių sienų – nesvarbu, kad viso namo spalva – kreminė, dažykite.
Nors investicijų, miesto viešųjų ryšių ir darbo rinkos atžvilgiu, daugelio akimis, Kaunas pralaimi lenktynes dėl pinigų, mano nuomone, šiandien Kaunas laimi.
Vytauto Didžiojo universitetas laimi prieš Vilniaus – tiek fiziniu, tiek moraliniu modernumu ir akademine kultūra. Duobėtos Kauno gatvės laimi prieš Vilniaus automobilių spūstis, nors laikinosios sostinės vairavimo kultūra – velniška. Senoji Kauno inteligentų karta, rytus leidžianti centrinėje miesto bibliotekoje, o vakarus – koncertuose, laimi prieš Vilniaus inteligentiją – bohemą. Vidutiniai Kauno verslininkai laimi prieš Vilniaus vidutiniokus – gudrumu, apsukrumu ir paprastumu. Nes Vilnius sudėtingas – čia ir žmonės sudėtingesni. Kauno moterys – nesvarbu, kokio amžiaus ar storio, laimi grožiu, kiekvieną rytą ryškiu lūpdažiu nusipiešdamos šypseną. Galbūt todėl vyresnės porelės čia dar vaikšto susikibusios už rankų. O nuoširdžios, dažnai neskoningos kaunietiškos vestuvės laimi prieš skubotas vilnietiškas vestuves su šampanu iš vienkartinių puodelių. Net Kauno ruduo su pilnomis gatvėmis klevo lapų laimi prieš išlaižytas sostinės gatves. Kaunas laimi muziejų įvairove ir parkais. Dar laimi gebėjimu stebėtis naujovėmis – nes niekuo nebesistebintys žmonės yra paprasčiausiai nelaimingi žmonės. Taigi, Kaunas turi erdvės tobulėti, o kauniečiai – ką veikti.
Laiminga, kad esu tarp Jūsų.
Liepa
VDU pirmo kurso studentė
Comment
-
Parašė liutass Rodyti pranešimągera gyventi gerai
Comment
-
-
Parašė kaunaz Rodyti pranešimąGrazu, bet sunku patiketi, kad tai pirmakurses darbas.
Comment
-
Parašė kaunaz Rodyti pranešimąGrazu, bet sunku patiketi, kad tai pirmakurses darbas.
Comment
-
Ir man rašinėlis patiko Bet dėl merginų grožio... Juk į didžiuosius miestus suvažiuoja iš įvairių rajonų, miestelių, kaimelių, tai net nežinau kaip čia galima objektyviai įvertinti taip. Na kiek teko girdėti, kad dažosi kaunietės labai, nors ir Vilniuje ne ką mažiau + stilius įvairus, kuris ne visiems priimtinas, bet visur visokių yraPaskutinis taisė Irma; 2007.11.06, 11:17.*******
Miestai.net Fb
Comment
-
Galvojau dėti ar ne, bet tai bus šiokia tokia atsvara pateiktam straipsniui Prie aukščiau pateikto straipsnio radau vieno kauniečio komentarą. Ir tikrai manau, kad tik šitaip - realiai, galvojantys žmonės gali kažką pakeisti (bent stengtis), nes žino, supranta esamą situaciją. Juk visumą sudaro ne vien geri dalykai...
Komentaras: Straipsnis nieko ypatingai naujo cia gyvenantiems pilieciams nepasako. Mes kiekvienas turime savo skoni, savo nuomone ir savo mylimus ir nemylimus dalykus. Kaunas nera toks nuostabus ir tvarkingas, kad reiktu cia taip vaikiskai didziuotis! Kaunieciams skirtas straipsnis daugeliui patiko. Zinoma malonu skaityti ne kauniecio liaupses cia gimusiems ir gyvenantiems kaunieciams. Bet turime neuzmirsti, kad yra ir kitaip galvojanciu, taip pat apie Kauna ir ne taip graziai rasanciu. Ir nereiketu matyti tik vienos spalvos dalykus, ka kalbet jau vien prisiminus Gerbiamo Kunigo Mikutaviciaus nuzudyma tu paciu "garbingu" kaunieciu rankomis. Kaunas jau tapo daug kur (pvz. Norvegija, Svedija, Vokietija, Suomija ,Prancuzija ir kt) Blogio Sostine, nes ten siam miestui geda per rekordiskai trumpa laika uztrauke is Kauno laikinai vogti , plesti ir zydyti pabege kaunieciai. Autore apie tai nutyli, ji nutyli ir apie uzpultus ir sumustus pas mus i svecius atvykusius uzsieniecius, cia prarastus lengvuosius ir krovininius automobilius, apie super auksta korupcijos lygi ir kt. Pasakyk miela merguzele, kur yra nors vienas gerai sutvarkytas miesto kampelis, kad tikrai galetumem parodyti kitiems ir nebijoti pasigirti net pasauliui. Gatvese duobes dar ir dabar neuztaisytos, autobusu vairuotojai - visi iki vieno!! - nesigedydami keleiviu naglai ruko, jie visi apsepe, nesiprause ir prakaituoti. O kaip uzsienio svecius apgaudineja taksistai, gal nezinote ir norite suzinoti.... Sakote cia rekordiskai daug muzieju, bet paziuirek kokia ju bukle. Kaip parodyti sveciui toki garbinga , bet apleista Sugiharos muzieju ar 9 Forta, kur niekad tualete nerasi tualetinio popieriaus. Merguzele, gal ten nebuvai ir to nezinai, nes as ten-9 Forte- buvau su sveciais ir buvo toks siaubo stresas, kai mano sveciams prireike i tualeta!!!! Jie ir as niekad neuzmirsime to, tai kaip man skaityti jusu liaupses ir tyleti!? Del Sugiharos muziejaus viskas gal issispres gerai, nes "Laikinoji Sostine" 2007 03 15 rase, kad ne Lietuva, ne Kauno valdzia ar kaunieciai, bet Japonijos vyriausybe skirs 248000 litu parama muziejui atnaujinti. Bus galima didziuotis, tik kazin kuo! Japonai ir tualetinio popieriaus parupins, nes mes kol kas to sau ir kitiems negalime leisti. Ar dar pavardinti gyvenimisku istoriju, nes as cia kasdien ju daug patiriu.
Daug graziu komentaru parasete, bet buk malonus tu graziu komentaru kurejau ir pasakyk, kur gi yra ta Kauno nuostabumo vizitine kortele? Gal kas nori parasyti, kad Kaunas jam mielesnis uz Minska ar ar Liepoja. O gal atsiras, kuris parasys , kad Kaunas jau pirmauja pasaulyje tarp miestu, kurie... Taigi nuomoniu gali buti visokiu ir nereikia cia mums kazkuo isskirtinai girtis. Girtis dar nera kuo.Paskutinis taisė Irma; 2007.11.06, 21:44.*******
Miestai.net Fb
Comment
-
Comment
-
Parašė Irmux Rodyti pranešimąGalvojau dėti ar ne, bet tai bus šiokia tokia atsvara pateiktam straipsniui Prie aukščiau pateikto straipsnio radau vieno kauniečio komentarą. Ir tikrai manau, kad tik šitaip - realiai, galvojantys žmonės gali kažką pakeisti (bent stengtis), nes žino, supranta esamą situaciją. Juk visumą sudaro ne vien geri dalykai...
Comment
-
Parašė c2h5oh Rodyti pranešimąTikrai, tokio tipo rašinėliai paprastai rašomi 8-11 klasėje. Dešimtuką tikriausiai gautų, bet tai grožinės literatūros kūrinėlis.
"Gyniausi sakydama, kad vadovautis išankstinėmis nuostatomis ir stereotipais jau savaime yra stereotipas. Bet vilniečiai dedasi tokiais originaliais žmonėmis, jog suprasti to nesugebėjo."
"galų gale – atvažiavau iš didmiesčio, kuris tiki, jog geresnio nėra."
Comment
-
Parašė kaunaz Rodyti pranešimą"kur didmiesčio privalumai, tolerancija ir, deja, arogancija tvyrote tvyro ore."
Parašė kaunaz Rodyti pranešimą
"galų gale – atvažiavau iš didmiesčio, kuris tiki, jog geresnio nėra."
Dėl manęs Vilnius nors ir 4-as pagal dydį būtų Lietuvoj, apgriuvęs ir apš...as vis tiek labiau patiktų ir už Kauną, ir už Klaipėdą, ir už Šiaulius, ir už Panevėžį, ir už Alytų, Marijampolę, Druskininkus, New York'ą, Maskvą ir t.t.
Comment
Comment