Parašė e2ards
Rodyti pranešimą
Pirmiausia, 1940m. birželį, kai A. Smetona pasitraukė į Vokietiją, nebuvo nei NATO, nei kitų realiai veikiančių tarpvalstybinių saugumo organizacijų, nebent 1939m. spalio 10d. sutartis su TSRS, neleidžianti paremti su TSRS kariaujančios valstybės. Dar gerai, kad buvo (beje, ginčytinas) punktas, kad Lietuva galėjo likti neutrali, todėl galėjo neįsivelti į karą prieš Suomiją 1939.XI.30-1940.III.12, tačiau pagalbos negalėjo tikėtis. Realios karinės pagalbos nesulaukė ir Lenkija 1939.IX.01 užpuolus Vokietijai ir 1939.IX.17 prisijungus ir TSRS. Taip, buvo bandymų sudaryti Baltijos Antantę berods dar 1934m., tačiau skirtingi interesai neleido susikurti "mažajai NATO" ar kažkam panašiam.
Dar, kas dėl ginklų. Esu skaitęs, bet dabar labai tingiu versti ~10 knygų ir specialiai ieškoti citatos, kad 1938m. Lietuva Čekoslovakijoje nupirko toliašaudžių sunkiųjų ginklų (atrodo priešaviacinė artilerija, gal kas žinote smulkiau ir galite mane patikslinti?), tačiau paaiškėjo, kad čekoslovakai kartu su pabūklais davė tik 50 sviedinių (tiek pakaktų tik išbandyti ginklą), kitus reikėjo papildomai pirkti. Plius, nerasta nuolatinių patalpų kur tuos pabūklus laikyti nekaro ir nepratybų metu, vadinasi, reikėjo statyti naujas patalpas. Gal ir per vėlai apsižiūrėta, kad pinigų tiek nėra. Tai ką daryti? Visgi valstybės galvos dar dirbo, ir jie tuos pabūklus dar spėjo ne tik perparduoti Rumunijai, bet dar ir užsidirbti!!! Tačiau jau 1939m. rudenį ir vėliau dėl to pasigailėta, nors viešai neafišuota.
Kodėl visgi valstybė 1940m. birželio 14-15d. nepasipriešino Raudonajai armijai? Labai daug priežasčių. Politinės — ne šiai temai, o karinės maždaug tokios: didelė kariuomenės dalis buvo pratybose, kurios vyko gana tolokai nuo Vilniaus krašto (kažkur apie Šiaulius ar Raseinius), todėl pirma puolimo banga būtų tik pradedama atremti nuo ~Kauno, taigi pasikartotų 1920m. rudens įvykiai, tik su gerokai stipresniu priešu. Visą tarpukarį LR kariuomenei trūko motorizuotos technikos, todėl kariuomenė specializavosi į pėstininkus. Lietuvos teritorijoje buvo net 4 sovietų karinės bazės, pavojingiausios iš jų — Naujoje Vilnioje ir Rukloje. Tomis dienomis jos buvo pasiruošusios gavus įsakymą šturmuoti Vilnių ir Kauną. Na gal ne viską ir nesuper tiksliai išvardinau. Labai dėkosiu mane papildantiems
Comment