Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos įvaizdis užsienyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Tokie pareiškimai skirti "vidinei rinkai". Abejoju, kad Rusijos valžia kada sugebėtų objektyviai vertinti istoriją. Eilinio caruko demagoginiai išvedžiojimai, ir tiek.
    beg, borrow and steal

    Comment


      Parašė molotov_47 Rodyti pranešimą
      Tiesos jo žodžiuose yra.
      Pavyzdžiui?

      Comment


        Lietuvos įvaizdis ir įvaizdis Lietuvoje

        Dar apie LT pirmą įvaizdį, vietos lietuvio akimis iš [w.alfa.lt; autorius: S. Racevičius | Žurnalas „Fortuna privata“ ]:

        Apie Lietuvos įvaizdį, kaip pamenu, diskutuojama nuo pat nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų pradžioje. Ir šios diskusijos vis nepasibaigia tikrais darbais. Tai ženklą į Kanados Ontarijo provincijos panašų pagaminame, tai, pasirodo, drąsūs už per didelę sumą pasidarome. Bet pinigai Lietuvoje yra sudėtinga materija, nes jų visą laiką nėra arba visada sumokama per daug, žinoma, ne saviems, o tik kitiems. Toliau apie pinigus irgi šiek tiek parašysiu, bet jau ne tiesiogiai, o įvaizdžio kontekste.

        Su kokia problema kurdami Lietuvos įvaizdį susiduriame? Manyčiau, kad tai esminė dilema – ar Lietuva (teisingiau, mes, jos piliečiai) pati gali sukurti savo įvaizdį ir jį parduoti pasauliui, ar mūsų darbai, veiksmai ir net mintys sukuria Lietuvos įvaizdį pasaulyje? Kas šiuo atveju yra priežastys, o kas – padariniai? Gal pabandykime panagrinėti keletą paprastų ir labai buitiškų pavyzdžių, kurie, manyčiai, tikrai kuria ir kryptingai formuoja Lietuvos įvaizdį tarp mūsų pačių ir pasaulyje.

        Tarkime, tai galėtų būti atvykimas į Lietuvą lėktuvu, miesto švara ir naujausia mada – visuotinis taupymas(is).

        ***

        Manau, kad gerbiami skaitytojai turi galimybę stebėti „BBC World“, CNN ar panašių, tarptautinei auditorijai skirtų, televizijų kanalų laidas. Nemažą dalį reklamos laiko ten užima įvairių smarkiai augančių šalių oro transporto įmonių informacija. Daugelis iš šių šalių (kaip, beje, ir Lietuva) yra pasiekiamos iš Šiaurės Amerikos ar Europos tik oru. Todėl oro transporto įmonė, vežanti į tokią šalį, gali sudaryti pirmą ir labai stiprų įspūdį apie šalį. Viskas svarbu – ir lėktuvų parko naujumas, ir aptarnavimo kokybė, ir informacija apie šalį, kuri randama lėktuve. Tarkime, skrisdamas į Prahą gali daug ką sužinoti apie vasaros sezono kultūros renginius iš specialaus čekų oro linijų leidinio ar apie Kalėdų Senelio planus ateinančioms Kalėdoms iš „Finnair“ leidinio, jeigu skrendi į Helsinkį. Ką gali sužinoti apie Vilnių ir Lietuvą, jeigu skrendi pas mus?

        Tiesa, apie kultūros sostinę (bet Lincą) gali sužinoti, jeigu skrendi iš Vienos į Vilnių. Nusileidus Vilniuje prasideda dar svarbesnės šalies įvaizdžio įdomybės. Vertinga ir tikriausiai mums ideologiškai labai „prasminga“ Vilniaus oro uosto fasado architektūra irgi prisideda prie šalies įvaizdžio formavimo. Kaip ir šaunieji oro uosto taksistai, brangiausia mieste automobilių stovėjimo aikštelė, į kurią dažnai reikia eiti per lietų ar sniegą, taip pat policininkai, gaudantys skubančius keleivius prie įvažiavimo į oro uostą. O jau pati Dariaus ir Girėno gatvė, matyt, galutinai sudeda visus taškus. Čia jau aktyviai dalyvauja ir socialiai neatsakingi piliečiai, Kirtimų tabore pasisėmę nelegalių linksmybių ir vis bandantys iššokti prieš iš oro uosto važiuojančius automobilius prie pirmosios autobusų stotelės, taip pat toks mūsų dvasinio paveldo reiškinys kaip padžiauti skalbiniai. Mane ši įvaizdžio detalė labiausiai „veža“. Įsivaizduokite kokio nors Vilniaus – kultūros sostinės – svečio reakciją. Žmogelis tikisi išvysti kokį plakatą su neregėtos Lietuvos vaizdais, o pamato sukabintus įvairius apatinius ir viršutinius baltinius šalia namų prie posūkio į gatvę, vedančią į oro uostą. Tai jau tikrai drąsi šalis, jeigu taip pristato save kaip Europos kultūros ir pagaliau vieną iš ES šalių sostinę. Gerbiamas Vilniaus mere! Negi taip sunku apdėti tų namelių kiemus stendais, kur būtų galima kabinti regėtos ir neregėtos Lietuvos vaizdus?

        Taigi pirmasis drąsios šalies įvaizdis suformuotas! O svarbiausia, labai pigiai.

        ***

        Miesto švara – irgi labai svarbus įvaizdžio formuotojas. Tiesa, čia naujajam Vilniaus merui priekaištauti negalima – šiemet miestas tvarkomas ir valomas daug geriau negu pernai. Bet įdomu stebėti kitų miestų taupymosi vajų. Neretai pirmiausia pradedama tvarkytis mažinant išlaidas, skirtas švarai. Tai viename, tai kitame didesniame Lietuvos mieste randasi iniciatyvų nustoti tvarkyti daugiabučių kiemus, šluoti gatves. Suprantu, kad Lietuva – šalis, kurioje pinigų nėra, bet tikrai nėra būtina taupyti iš švarai ir higienai skirtų lėšų. Ne tokios čia ir didelės išlaidos, bet svarbios elementariam šalies įvaizdžiui. Kaip sunkiai turi gyventi žmogus, kad nustotų skalbtis drabužius, praustis ar valytis dantis? Negi mūsų valstybė – ES ir NATO narė – dvidešimtaisiais nepriklausomybės metais visiškai nusigyveno? Ar čia vėl vyksta man nesuprantamas drąsios šalies įvaizdžio formavimas?

        ***

        Nors, tiesą sakant, matau ir gerų su taupymosi vajumi susijusių dalykų. Neseniai perskaičiau vieno aukšto valstybės pareigūno mintį, kad dėl pinigų stygiaus Lietuva vėl pradės formuoti savo įvaizdį tik krizei pasibaigus – maždaug 2012 metais. Labai gerai, vėlgi netiesiogiai formuosime šalies įvaizdį. Galėsime būti drąsi ir dar taupi šalis. Tiesiog mes tokie drąsūs ir taupūs, ir nereikia mums nei naujų ar senų draugų iki pačių 2012 metų. Tegul jie visi varo į Rygą, Liublianą ar dar kur nors. Mes čia užsidarę nuo pasaulio spręsime esminę mūsų bėdą – pinigų nebuvimą. Įdomu tai palyginti su verslo įmonėmis. Juk daugeliu atvejų būtent sunkmetis yra laikotarpis, kai įmonių savininkai ir vadovai intensyviai ieško naujų draugų ir partnerių, aktyviai plečia savo pažintis. Ir nebūtinai reikia išleisti daug pinigų. Nuostatos ir žmogiški santykiai pasidaro patys svarbiausi.

        ***

        Matyt, mūsų veiksmai, moralės nuostatos, (ne)valyvumas ir požiūris į aplinką, ilgalaikių valstybės augimo, o konkrečiu atveju – civilinės aviacijos plėtimo strategijų nesukūrimas ir formuoja mūsų šalies įvaizdį. O gal iš tiesų skandinavai yra teisūs pirmiausia rūpindamiesi patogiu savo šalių gyvenimu ir darniu augimu. Jeigu jiems patiems gera gyventi savo šalyse, tai ir kitų šalių gyventojai tai matydami susikuria teigiamą jų įvaizdį. Argi ne mums patiems reikia tvarkingos aplinkos, patogaus susisiekimo su pasauliu, strategiškai mąstančios valdžios ir produktyvaus tarpusavio darbo. Matyt, jeigu patys darniai gyvensime tarpusavyje, ir mūsų įvaizdis bus geras, nors greitai pinigų Lietuvoje gal dar neatsiras.

        Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo šventimas leidžia būti optimistui ir tikėti, kad mes tai galime. Apiplaukėme pasaulį (be valdžios pinigų), sugiedojome himną, padainavome Vingio parke. Ir tai padarėme nuoširdžiai, sau ir kartu. Tikrai tai buvo labai gražu. Ir tai ne suvaidintas, o tikras mūsų įvaizdis. Pasauliui jis tikrai patinka...

        Comment


          Man visai patiko
          http://www.vesti.ru/videos?vid=242879

          Comment


            Parašė WILD_WEST Rodyti pranešimą
            Tikrai geras, šiltas reportažas, net nesitiki, kad tai rodė per Rusijos TV O toliau dar bus apie Lietuvą?

            Comment


              Parašė oranger Rodyti pranešimą
              Tikrai geras, šiltas reportažas, net nesitiki, kad tai rodė per Rusijos TV O toliau dar bus apie Lietuvą?
              Reportažo pabaigoje buvo anonsas, dar bus, ir matyt ne viena dalis.
              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

              Comment


                Kitoje dalyje apie Palanga ir Kryziu kalna. Gal bus ir daugiau Bet, manau, apsiribos Siauliais nes jie planuoja vaziuot i Latvija ir Estija, tai turbut nuo Siauliu ir vaziuos i ta puse.

                Kita dalis, manau, rytoj apie 9val ryto per www.vesti.ru. Klaipedoj tikrai yra toks kanalas, del kitu miestu tiesiog nezinau
                Paskutinis taisė WILD_WEST; 2009.09.12, 12:49.

                Comment


                  Na va, viduriavimas dėl to įstatymo prasideda:
                  http://www.guardian.co.uk/commentisf...?commentpage=4
                  Kaimiečiai parlamente padarė savo, o vakarų bulvarinė spauda dabar iš to išpūs burbulą dar didesnį nei jis yra. Vien pirma pastraipa ko verta:

                  How would you feel if your government tried to render you invisible? If they denied you access to healthcare or healthcare information? Isolated you from people like yourself? Prevented you from having a relaxed, fulfilling romantic life? Stigmatised and bullied you? If your character was constantly slandered and libelled but when you tried to defend yourself, or just tried to live your life peaceably, you were criminalised?

                  Tas įstatymas tikrai yra blogas, bet ši pastraipa viską žymiai perdeda (nesąmonių ten prirašyta, iš esmės). Rezultatas - įstatymas jokios naudos neduos absoliučiai niekam, o mes vakarų akyse atrodysime kaip runkelių šalis To ir buvo galima tikėtis. Ačiū idiotams seimūnams.
                  You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                  Comment


                    Aer Lingus puslapyje aptikau toki banneri, ant kurio puikuojasi Traku pilis. Siuo metu jis idetas www.aerlingus.com pagrindiniame puslapyje ir nesikeicia



                    paspaudus reklama, atsiveria toks paveiksliukas


                    Deja, niekur neparasyta, kad tai Trakai ar Lietuva. Beje, idomu, is kur jie gavo pacia nuotrauka? Ar nebus paiskoline is Miestu forumo (kaip kartais pasitaiko)?

                    Comment


                      Parašė John Rodyti pranešimą
                      Aer Lingus puslapyje aptikau toki banneri, ant kurio puikuojasi Traku pilis. Siuo metu jis idetas www.aerlingus.com pagrindiniame puslapyje ir nesikeicia

                      Atvaizdas


                      paspaudus reklama, atsiveria toks paveiksliukas
                      Atvaizdas


                      Deja, niekur neparasyta, kad tai Trakai ar Lietuva. Beje, idomu, is kur jie gavo pacia nuotrauka? Ar nebus paiskoline is Miestu forumo (kaip kartais pasitaiko)?
                      Kas čia per šalis tokia - "Europe"?

                      Comment


                        Labai puiki reklama Lietuvos pajūriui. Ir netikėtai puikūs atvykusiųjų atsiliepimai.

                        Guardian.co.uk ir The Observer
                        Lithuania: the beach holiday you can afford.
                        With its empty beaches, mild climate and unbelievably low prices, Lithuania's Curonian spit made a perfect family holiday destination
                        Visas straipsnis http://www.guardian.co.uk/travel/200...-curonian-spit
                        Aš tikrai myliu Lietuvą!

                        Comment


                          Parašė le bronius Rodyti pranešimą
                          Labai puiki reklama Lietuvos pajūriui. Ir netikėtai puikūs atvykusiųjų atsiliepimai.



                          Visas straipsnis http://www.guardian.co.uk/travel/200...-curonian-spit
                          Labai teigiamas straipsnis. Tik truputuka paveluotas

                          Beje, kaip Neringoje su kainomis? Nejau ten tikrai viskas taip pigu, kaip rasoma? Kiek, tarkim, kainuoja Nidoje paprastame restoranelyje pavalgyti ar isgerti 0,5 alaus?

                          Comment


                            Parašė John Rodyti pranešimą
                            Labai teigiamas straipsnis. Tik truputuka paveluotas

                            Beje, kaip Neringoje su kainomis? Nejau ten tikrai viskas taip pigu, kaip rasoma? Kiek, tarkim, kainuoja Nidoje paprastame restoranelyje pavalgyti ar isgerti 0,5 alaus?
                            Na vasarą, tai tikrai buvo nepigu. Šitas straipsnelis kaip ir fantastikos srities. Vien jau persikelt į Neringą su keltu (auto + 4 žmonės) ir ekologijos mokestis, kainavo apie 80 lt. Na alus kaip ir visur panašiai.
                            Na bet jeigu buvo keliautojai rugsėjo pradžioj, tai gal jau pataikė ant akcijų, ir nesezoninių kainų? Galima tik speliot. Bet parašyta gražiai, o tai - džiugu
                            Aš tikrai myliu Lietuvą!

                            Comment


                              Parašė John Rodyti pranešimą
                              Labai teigiamas straipsnis. Tik truputuka paveluotas

                              Beje, kaip Neringoje su kainomis? Nejau ten tikrai viskas taip pigu, kaip rasoma? Kiek, tarkim, kainuoja Nidoje paprastame restoranelyje pavalgyti ar isgerti 0,5 alaus?
                              Tikrai nėra labai brangu. Alus 5-7 Lt, maistas - nuo 10 Lt už "dienos pietus" (anksčiau tokių pasiūlymų nebūdavo, čia krizės teigiamoji pusė). Karbonadas (didelis ir skanus): 15-20 Lt, sriuba 5-7 Lt, koks nors įmantresnis žuvies kepsnys 25-30 Lt.
                              Žodžiu, dviese sočiai pavalgyt su sriuba, antru patiekalu ir alum/sidru kainuos apie 50-60 Lt.

                              Kadangi šią vasarą teko apsilankyti ir Nidoje ir Palangoje, galiu patvirtint, kad Palangoj pavalgyti Basanavičiaus g. kainuos iki 50 proc. daugiau nei Nidos centre esančioj kavinėj. O ir maisto kokybė Nidoj geresnė ir šiaip viskas ten geriau

                              Comment


                                Parašė Valiukas Rodyti pranešimą
                                Tikrai nėra labai brangu. Alus 5-7 Lt, maistas - nuo 10 Lt už "dienos pietus" (anksčiau tokių pasiūlymų nebūdavo, čia krizės teigiamoji pusė). Karbonadas (didelis ir skanus): 15-20 Lt, sriuba 5-7 Lt, koks nors įmantresnis žuvies kepsnys 25-30 Lt.
                                Žodžiu, dviese sočiai pavalgyt su sriuba, antru patiekalu ir alum/sidru kainuos apie 50-60 Lt.

                                Kadangi šią vasarą teko apsilankyti ir Nidoje ir Palangoje, galiu patvirtint, kad Palangoj pavalgyti Basanavičiaus g. kainuos iki 50 proc. daugiau nei Nidos centre esančioj kavinėj. O ir maisto kokybė Nidoj geresnė ir šiaip viskas ten geriau
                                Hmm... apie Palanga nekalbu... ten su geru pavalgymu sunkiai. Bet Vilniuje lyg ir nereikia 50Lt norint pavalgyti? Kiek pamenu, pakaktu ir ~20.

                                Comment


                                  Jonai juk sakė, kad dviese už 50 lt.

                                  Bet kokiu atveju, britams čia pigu, o anksčiau buvo dar pigiau... Tik ta vasara mūsų neprognozuojama ir labai jau trumpa.
                                  You've got one life! Live it!

                                  Comment


                                    Specialistai geriausia XXI a. knyga išrinko Lietuvą groteskiškai vaizduojantį JAV bestselerį

                                    Lietuviai jame pavaizduoti kaip arklieną valganti ir merginas už kelis dolerius pardavinėjanti laukinių tauta, kuri neturi net elektros.
                                    http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=24290716

                                    You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                                    Comment


                                      Parašė blitz Rodyti pranešimą
                                      Specialistai geriausia XXI a. knyga išrinko Lietuvą groteskiškai vaizduojantį JAV bestselerį



                                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=24290716

                                      Galejo iki IAE uzdarymo palaukt ir tada knygoj vaizduojami ivykiai butu beveik realus

                                      Comment


                                        Vkr žiūrėjau filmą: The Taking of Pelham 1 2 3. Ir ten Travoltos personažas ir sako, kad savaitgaliui buvo nulėkęs į Islandiją ir ten klube linksminosi su lietuve užpakalio-modeliu (suprask, toks modelis, kuris tik "ass'ą" rodo) Krstcicsc (klausiau gal keliokia kart, bet vardo taip ir neįkirtau). Man kaip lietuviui aišku stipriai užkliuvo tas žodis: "Lithuanian girl". Kažin ar kam nors užsienyje užkliuvo tas Lithuanian girl
                                        You've got one life! Live it!

                                        Comment


                                          Pats dar neziurejau, ka tik radau

                                          "Моя планета": Паланга
                                          http://www.vesti.ru/videos?vid=244760

                                          Comment

                                          Working...
                                          X