Vakarai Rusijai įvedė turbūt didžiąją dalį sankcijų, kurias galima buvo realiai įvesti, karui prasidėjus visi prašė uždrausti SWIFT, kas ir buvo padaryta, bet dabar jo jau niekas nebeprisimena, buvo vos ne pilnai uždraustas naftos ir dujų eksportas į Europą, kas anksčiau atrodė neįmanoma, o jį ne tik uždraudė, bet ir pradėjo kaišioti pagalius į Rusijos dujų/naftos eksporto grandinę į trečias šalis, tai nemanau, kad teisingas pasakymas, kad vakarai visiškai nesiekia ekonomiškai nuskausminti Rusiją. Problema ta, kad vakarai nėra visagaliai ir nėra visas pasaulis, Rusija su kita puse pasaulio savo ekonominius ryšius tik suintensyvino taip kompensuodama dalį prarastų ryšių su vakarais, priedo turėjo dar ir antrą pagalvę - nemažus sukauptus finansinius rezervus, kurių dėka gali švelninti vakarų ekonominį spaudimą. Bet aš nemanyčiau, kad su Rusijos ekonomika viskas ten labai tvarkoje, man atrodo jinai dabar didele dalimi laikosi deginamų rezervų dėka, nes pajamos iš dujų/naftos eksporto yra ryškiai susitraukusios, o išlaidos dėl karo ryškiai padidėjusios.
Bent jau aš iš Europos pusės dabar matau nemažą suaktyvėjimą, turbūt buvo gautas šaltas dušas po Trumpo kalbų ir užblokuotos pagalbos Ukrainai, o ir to, kad Rusijai Ukrainoje pavyko pasiekti tam tikrų rezultatų. Ir ne tik iš Europos tas matosi, čia forume turbūt net nebuvo paminėta, bet Japonija neseniai pranešė, kad Ukrainai skirs 12 mlrd. USD finansinę paramą, kas yra nemažai net lyginant su trumpistų blokuojama 60 mlrd. USD parama. Aišku jeigu JAV neišeis trumpistų nuleisti ant žamės - tai Ukrainai bus sudėtinga, bet jei Europa ir kitos šalys suaktyvins savo paramą, o priedo dar ir JAV ji bus atblokuota, kam manau yra nemaži šansai - tai gausis WIN WIN.
Plečiasi nuostata uždrausti Ukrainai gauti bet kokių ginklų, ir tuo pačiu remti ir skatinti RF apginklavimą.
Comment