Parašė cozzamarra
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Lietuvos demografija
Collapse
X
-
Parašė cozzamarra Rodyti pranešimą
Elementaru – 3 vaikus turint „auginti“ nereikia, jie patys auga :] Rimtai, vieną auginant jam dėmesio reikia nuolatos, o štai trys žaidžia tarpusavyIf a lion could speak, we could not understand him.
Comment
-
Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
Tu kaip suprantu pats 3 vaikus augini?
- 2 patinka
Comment
-
Tu kaip suprantu pats 3 vaikus augini?
Parašė Lettered Rodyti pranešimą
Neaugina, kaip sakė patys auga kažkur gatvėje.
suoliuojantis puikiai parašė - skaitykite ir mokykitės.
Comment
-
Parašė cozzamarra Rodyti pranešimąSakė? Ne pirmą kartą pagalvoju, kad, atsižvelgiant į tamstos gerbėjimą suprasti kelių eilučių tekstą bei pranešimų kokybę, pačiam rimtai reikėtų apsvarstyti savo miestai.net pseudonimą paredaguoti pirmąją e pakeičiant į i.
- 1 patinka
Comment
-
Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimąSu savo trimis galiu pasakyti, kad tikrai didžiausia probolema ne pinigai (bent jau mano tokia patirtis). Didžiausia problema, kad tai didelis papildomas "darbas". Ir atitinkamai gyvenimo būdo ir lūkesčių pasikeitimas ir suderinimas. Susitaikymas su tuo, kad kolegos (tie kur su vienu) po darbo bėgs alaus išgerti, o pats turi lėkti namo, nes vienas serga, o kitą tuo metu reikia kažkur nuvežti. Kad atostogų planus reikia suderinti, nes tuo metu vienas nori ten, kitas ten. Kad kartais iš darbo reikia rasti galimybę parlėkti vidury dienos, nes kažkurį reikia pas medikus nuvežti. O po to sugebėti atidirbti už tai. Ir beje ta priemiesčių mada: mes sąmonigai būstą statėmės mieste kur gera infrastruktūra ir arti viskas, kad į mokyklą būtų galima patiems nueiti ir pan. Bet tie priemiestiniai tai nežinau kaip tvarkosi ...
Dėl pinigų tai kaip čia pasakius. jeigu uždirbama kiek daugiau nei vidurkis ir protingai planuojamos išlaidos, tai manau įmanoma. Bet yra tam tikros visuomenės dalies mentalitetas. Mano žmona finansininkė ir anksčiau pas ją atvažiuodavo draugės bendramokslės finansininkės, dirbusios Vilniuje tarptautinėse finansinėse kompanijose, uždirbdavusios tikrai daug. Taip ir nežinau ar pasigimdė jos vaikų ir kiek, bet tuo klausimu savo šnekomis jos mane nuolat nervindavo. Ten pastoviai buvo maždaug taip: vaikus galima gimdyti šiais laikais tik jei suvoki, kad galėsi jiems duoti viską kas geriausia. Negi galima pirkti vaikams maistą Maximoje. Jeigu nesugebėsi užsisakinėti maisto iš ekologinių ūkių, tai kaipgi galima auginrti vaikus. Negi leisi vaikus į paprastą mokyklą ar darželį ? Jei matai, kad nesugebėsi apmokėti už itin madingą privatų darželį ar mokyklą, nu taigi visiška neatsakomybė. Jei matai, kad nepajėgsi apmokėti studijų prestižiniame užsienio universitete, tai kaipgi galima gimdyt vaikus ... Ojojoj. Mano replikos ar to vaikams reikia ir kas iš jų išaugs toku atveju likdavo be atsakymo. Nors įsitiikinęs, kad čia buvo tiesiog atsikalbinėjimas ir noras rasti pasiteisinimą dėl nenoro savęs apkrauti papildomu darbu.
Tas nuima labai daug vaikų auginimo rūpesčių.
Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimąDėl pinigų tai kaip čia pasakius. jeigu uždirbama kiek daugiau nei vidurkis ir protingai planuojamos išlaidos, tai manau įmanoma. Bet yra tam tikros visuomenės dalies mentalitetas. Mano žmona finansininkė ir anksčiau pas ją atvažiuodavo draugės bendramokslės finansininkės, dirbusios Vilniuje tarptautinėse finansinėse kompanijose, uždirbdavusios tikrai daug. Taip ir nežinau ar pasigimdė jos vaikų ir kiek, bet tuo klausimu savo šnekomis jos mane nuolat nervindavo. Ten pastoviai buvo maždaug taip: vaikus galima gimdyti šiais laikais tik jei suvoki, kad galėsi jiems duoti viską kas geriausia. Negi galima pirkti vaikams maistą Maximoje. Jeigu nesugebėsi užsisakinėti maisto iš ekologinių ūkių, tai kaipgi galima auginrti vaikus. Negi leisi vaikus į paprastą mokyklą ar darželį ? Jei matai, kad nesugebėsi apmokėti už itin madingą privatų darželį ar mokyklą, nu taigi visiška neatsakomybė. Jei matai, kad nepajėgsi apmokėti studijų prestižiniame užsienio universitete, tai kaipgi galima gimdyt vaikus ... Ojojoj. Mano replikos ar to vaikams reikia ir kas iš jų išaugs toku atveju likdavo be atsakymo. Nors įsitiikinęs, kad čia buvo tiesiog atsikalbinėjimas ir noras rasti pasiteisinimą dėl nenoro savęs apkrauti papildomu darbu.If a lion could speak, we could not understand him.
- 4 patinka
Comment
-
Dar norėčiau pridurti (buvau rašęs berods kitoje temoje) kad ganėtinai sunku vaikus auginti jei šalia nėra "extended family" - tėvų, kitų artimų giminaičių. Mano atveju, jei suserga vaikas, ir reikia pasiimti iš darželio, nei man nei žmonai nereikia mesti darbų - seneliai nuvažiuoja, paima vaiką iš darželio, ir aš iš jų pasiimu jau sveiką vaiką po 3 ar 4 dienų. taip pat neturiu jokių problemų jeigu noriu išeiti tik dviese su žmona į teatrą ar koncertą. Jei vaikų seneliai gyvena už 100+ km, visos šitos pagalbos jau nebeturi.
Tas nuima labai daug vaikų auginimo rūpesčių.
Iš esmės sutinku, bet tarkime pagalvoju apie ketvirtą vaiką, kaip ir norėčiau, ir finansinės galimybės leidžia, bet mane stabdo mintis ar galėsiu skirti pakankamai kokybiško laiko ir dėmesio keturiems vaikams, visiškai neatsisakant sau skiriamo laiko. Čia toks pagrindinis stabdis - kad nebeužteks pakankamai skiriamo laiko ir dėmesio visiems.
Comment
-
Parašė sankauskas Rodyti pranešimąDar norėčiau pridurti (buvau rašęs berods kitoje temoje) kad ganėtinai sunku vaikus auginti jei šalia nėra "extended family" - tėvų, kitų artimų giminaičių. Mano atveju, jei suserga vaikas, ir reikia pasiimti iš darželio, nei man nei žmonai nereikia mesti darbų - seneliai nuvažiuoja, paima vaiką iš darželio, ir aš iš jų pasiimu jau sveiką vaiką po 3 ar 4 dienų. taip pat neturiu jokių problemų jeigu noriu išeiti tik dviese su žmona į teatrą ar koncertą. Jei vaikų seneliai gyvena už 100+ km, visos šitos pagalbos jau nebeturi.
Tas nuima labai daug vaikų auginimo rūpesčių.Paskutinis taisė Lettered; 2023.02.10, 16:06.
Comment
-
Kieno seneliai gyvena kur nors kitame Lietuvoje gale arba apskritai jų nėra samdosi aukles tiems reikalams, arba vienas iš sutuoktinių tiesiog nedirba (arba labai apribotai) iki kol vaikai nepaauga iki tokio amžiaus, kol gali būti vieni. Bet kokiu visi variantai nemažai kainuoja, tai juokinga skaityti tokius teiginius neva vaikai nekainuoja. Realiai kainuoja kaip ir kiekvienas šeimos narys. Nebent kažkas nuėjęs į pvz. kavinę su vaikais sau užsisako normalų patiekalą, o vaikams duoda kokių nors atsineštų čipsų pavalgyti. Arba keliauja tik vieni, o vaikai lieka su seneliais.
If a lion could speak, we could not understand him.
- 1 patinka
Comment
-
Nemažai Europos šalių kenčia nuo mažo gimstamumo. Tai čia gal net ES lygio klausimas daryti nuodugnius tyrimus.
Šiaip išskirčiau ir būsto plotį, nes maži būstai ir šiaip erdvė mažina gimstamumą.
Vienu metu Lenkija, Slovakija labai mažai gimdė, mažiau nei Lietuva. Dabar lyg Lenkija atsigauna, dėl Slovakijos nežinau.
Lietuvos atveju tai paprasčiausias neapibrėžtumas per pandemiją ir dabar karą. Žodžiu reikalinga šalies Izraelizacija, o senos iliuzijos dužo, žmonės nebežino ar verta. Aš nors dar vaikų neplanuoju, bet jau atėjus svarbiam pasirinkimo momentui savo atveju dabar irgi turėčiau abejonių, kai per žinias ten gąsdina apie NATO-Rusijos branduolinį karą, o atsargos karininkai spekuliuoja, kad gal ir nieko būtų parizikuot nueit iki Maskvos, nes "taip ar taip šakės". Beje. nesakau, kad nesąmones šneka dėl galimo tiesioginio įsitraukimo, bet tas neapibrėžtumas veikia sąmonę, nors pavykus išvengti rimtesnio WWIII, greičiausiai lauktų kūdikių bumas.
Comment
-
Kieno seneliai gyvena kur nors kitame Lietuvoje gale arba apskritai jų nėra samdosi aukles tiems reikalams, arba vienas iš sutuoktinių tiesiog nedirba (arba labai apribotai) iki kol vaikai nepaauga iki tokio amžiaus, kol gali būti vieni. Bet kokiu visi variantai nemažai kainuoja, tai juokinga skaityti tokius teiginius neva vaikai nekainuoja. Realiai kainuoja kaip ir kiekvienas šeimos narys. Nebent kažkas nuėjęs į pvz. kavinę su vaikais sau užsisako normalų patiekalą, o vaikams duoda kokių nors atsineštų čipsų pavalgyti. Arba keliauja tik vieni, o vaikai lieka su seneliais.
„Kam jums pinigai, jeigu neturite fantazijos“.
- 2 patinka
Comment
-
Padidinti gimstamumą padėtų pasikeitęs valstybės požiūris į didmiesčius ir daugiau uždirbančiuosius. Dabar geriausia auginti vaiką regione uždirbant daugmaž vidutinį atlyginimą - gausi kompensaciją pirmam būstui, tavo pajamos išėjus tėvystės/motinystės atostogų nepasikeis, šalia namų turėsi neapkrautą, ir dažnai naują ar atnaujintą socialinę infrastruktūrą. O jei daugiau uždirbi ir mieste - tada viskas iš savęs - brangesniam būstui jokios nuolaidos, per tėvystės atostogas turėsi susimažinti pajamas iki vidurkio, galimai patogiausias variantas bus primokėti už privatų darželį, o vėliau gal ir už mokyklą, su kitom paslaugom irgi panašiai. Didmiesčio gyventojas ir dar daugiau uždirbi - pats kaltas, pasirūpink savim, vyriausybei vis dar rūpi tik dirbtinų sovietmečio industrializacijos sukurtų miestelių išlaikymas.
- 1 patinka
Comment
-
Parašė Kristisz Rodyti pranešimąvyriausybei vis dar rūpi tik dirbtinų sovietmečio industrializacijos sukurtų miestelių išlaikymas.Paskutinis taisė R.D.; 2023.02.11, 00:24.
Comment
-
Na, LT maža šalis, kasdien po darbo ir Vilniuj ne visi eina kultūrintis, o savaitgaliais, turbūt max 1,5h ir tu didesniam mieste. Sporto užsiėmimai irgi yra kiekvienam rajono centre, tai po mokyklos irgi nereikia kažkur po miestą bastytis ir mokėt brangiai už treniruotes. Tikrai nėra taip, kad Vilnius, Kaunas ir kita Lietuva
Comment
-
Parašė cozzamarra Rodyti pranešimąElementaru – 3 vaikus turint „auginti“ nereikia, jie patys auga :] Rimtai, vieną auginant jam dėmesio reikia nuolatos, o štai trys žaidžia tarpusavy (be abejo, dėmesio taip pat reikia skirti).
Jeigu gyveni pėstute įveikiamu atstumu nuo darbo, darželio/mokyklos ir poliklinikos (svarbiausios kasdienybės įstaigos), tai nėra jokių problemų. Vaikus auginti nėra brangu (į spec. poreikius nesuplečiant), sunkiausia lūkesčius/gyvenimo būdą pakeisti atsiradus vaikams. Tiesa, nelabai ilgam, nes gana greitai savo paties vaikams pasidarai nebeįdomus.
Comment
-
Nezinau ar kazkas jau minejo tai, bet labai daug kur akcentuojama apie tai kad Lietuva labai dosni mokanti uz vaiko preziuros atostogas. Bet paziurejus kokios sumos mokamos tevam kurie iseje 2 metu vaiko preziuros atostogu. Asmuo uzdirbantis vidutini darbo uzmokesti 1 metais gauna 771.86 eur o antrais metais 441.00 eur, tai finansiskai tikrai gali buti sunku tuos pirmus du metus jei yra busto paskola ir pan dalykai, o ypac dabar prie tokios infliacijos ir dabartinio euribor. Aisku variantas eiti tik 1 metu vaiko prieziuros atostogu kur butu mokama 1102.57 eur, bet daugumai manau nera galimybiu eiti 1 metu del darzeliu trukumo ir pan. tai siti skaiciavimai paemus vidutini darbo uzmokesti pvz. MMA gaunatis tevas/mama gautu 1 metais 360.40 eur o 2 metais
218.04 eur, jei dar susilaukiama antro vaiko per tuos 2 metus, tai isvis turbut situacija nepavydetina tampa.
- 4 patinka
Comment
-
Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimąDėl pinigų tai kaip čia pasakius. jeigu uždirbama kiek daugiau nei vidurkis ir protingai planuojamos išlaidos, tai manau įmanoma. Bet yra tam tikros visuomenės dalies mentalitetas. Mano žmona finansininkė ir anksčiau pas ją atvažiuodavo draugės bendramokslės finansininkės, dirbusios Vilniuje tarptautinėse finansinėse kompanijose, uždirbdavusios tikrai daug. Taip ir nežinau ar pasigimdė jos vaikų ir kiek, bet tuo klausimu savo šnekomis jos mane nuolat nervindavo. Ten pastoviai buvo maždaug taip: vaikus galima gimdyti šiais laikais tik jei suvoki, kad galėsi jiems duoti viską kas geriausia. Negi galima pirkti vaikams maistą Maximoje. Jeigu nesugebėsi užsisakinėti maisto iš ekologinių ūkių, tai kaipgi galima auginrti vaikus. Negi leisi vaikus į paprastą mokyklą ar darželį ? Jei matai, kad nesugebėsi apmokėti už itin madingą privatų darželį ar mokyklą, nu taigi visiška neatsakomybė. Jei matai, kad nepajėgsi apmokėti studijų prestižiniame užsienio universitete, tai kaipgi galima gimdyt vaikus ... Ojojoj. Mano replikos ar to vaikams reikia ir kas iš jų išaugs toku atveju likdavo be atsakymo. Nors įsitiikinęs, kad čia buvo tiesiog atsikalbinėjimas ir noras rasti pasiteisinimą dėl nenoro savęs apkrauti papildomu darbu.
Bet manau, kad paskutinis sakinys tikrai dažnais atvejais būna atsakymas.
Ir dar kitas, sakyčiau labai šlykštus niuansas - tėvų noras vieniems prieš kitus pasirodyti savo "suš*ktą statusą", vaikus tam panaudojant tik kaip priemonę - "mano geriau aprengtas, šustresnėj mokykloj mokosi, ekologiškai valgo".
Mane labai panašiai vaikystėje stebindavo toks dalykas (manau, psichologiškai giminiškas anksčiau paminėtiems reiškiniams): jeigu mokykloje kas primušdavo kokį vaiką, labai daug kurie pažįstami tėvai tuojau pat puldavo skaičiuoti vieni kitų pinigus - aha, mes mažiau uždirbam, jie mus laiko niekuo, tai užtat vaiką primušė. Tokie dalykai priversdavo net žagtelėti, nes nieko mes vaikystėje apie tuos tėvų pinigus nesuprasdavom ir jie mažiausiai mums rūpėdavo. O tie primušimai įvykdavo grynai dėl vaikškų nesąmonių, kur tėvų alga būdavo kaip kitos visatos dimensija.
Parašė R.D. Rodyti pranešimąNu nu, už tai rajonose užsidarinėja ligonines ir jos apjungiamos, kaip ir visokie bankų skyriai, kaip ir mokyklos, ir jau nekalbu apie darželius. Išvyksti į rajoną gyventi ir tampi ilgamečiu savo vaikų taksistu, be mašinos esi miręs, gyveni iš esmės nesibaigiančiuose privačių namų kvartaluose be iš vis žmogiškos infrastruktūros, o ką jau kalbėti apie socialinę infrą. Ten tiesiog nieko nėra, išskyrus, jeigu pasiseka bažnyčia, gal kultūrkė, o gal dar ir kapines šalia, kad būtų ne taip toli vežti. Jokios socializacijos vietos, išskyrus vietinę koops ar dar kokią parduotuvę. Čia yra didžiausias socialinės politikos pravalas, koks tik galėjo būti. Padaryta be galvos. Bet kitko iš šitos valstybės tikėtis ir negalima buvo.
Aš irgi priėjau prie išvados, kad vaikų auginimas rajone paprastesnis, pigesnis, mažiau streso keliantis ir gal netgi kokybiškesnis. Labai gerai kad Vilnius šalia, o gauti algą Vilniuje ir leisti ją rajone - tai labai populiarus variantas, kuris labai pasiteisina. Ir jeigu jau prisireikia kokų nors super pramogų, paslaugų, apsipirkimų, per oro uostą kur nors skristi... Visada nesunkiai pavažuosi, mašina ar traukiniu.Paskutinis taisė Tomizmas; 2023.02.13, 00:10.Snowflakes will attack U <3
- 1 patinka
Comment
-
Iš G. Žiemelis interviu.
Gal toks biški į šoną.
https://youtu.be/pVKv7xh2GiY?t=4506
~1990
Izraelis - 4.7 mln
Lietuva - 3.7 mln
~2023
Izraelis - 10.5 mln
Lietuva - 2.45 mln