Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Didvyriai ar kolaborantai?

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
    Sunku susigaudyti dėl Noreikos? Reikia žiūrėti, kas ir ką rašo.

http://alkas.lt/2019/12/19/jonas-nor...uliuose-video/

Lietuvoje normalios liustracijos juk nebuvo, tai veikla tęsiasi .

Čia kaip pavyzdys, kad kai kurie vaidinantys "kritiškai mąstančius ir objektyvius", suprastų, kieno dūdą pučia ir kas apskritai primetė tas tuščias diskusijas, kurioms anksčiau nebuvo jokio poreikio.

Paranormalumas užvaldė Lietuvą. Kaip nacių bendrininkas Noreika tapo šventuoju

Read more: https://sputniknews.lt/columnists/20...sventuoju.html

Dar reikėtų prisiminti, kaip Rusijos žiniasklaida džiūgavo, kai buvo nuimta Noreikos atminimo lenta ir kaip Šimašius buvo vadinamas tikru vyru.
    Prieš sovietus kovojusių atminimas naikinamas, paslapčia, su niekuo nesitarus, o vežusių stalino saulę - toliau saugomas.
    L. Landsberis kaip visada labai taikliai viską išdėstė, kas yra kas šioje istorijoje.

„R. Šimašius – prieštaringas. (Kai kurie mėgsta tokį apibūdinimą. Mėto net J. Noreikai). Lyg ir nepritarė chuliganizmui, bet paskui ir pats liepė slapčia (?) nukabinti išniekintą, sulipdytą atminimo lentą. KGB rūmų cokolio pavardžių dar nesiryžo gramdyti. O Valerijos Valsiūnienės – J. Noreikos išdavikės – lentos galų gale atsisakė, nors vėlokai. Dėl Petro Cvirkos paminklo kaip nacionalinio paveldo – lyg laiko klausimas, bet būtų šaršalo, tai delsia“, – Eltai atsiųstame atsakyme teigia V. Landsbergis.
    „LGGRTC pažymos apie J. Noreiką neprieštarauja, o papildo viena kitą. Faktai ir faktai. Gerai, kai netyčia atsiranda. Kartu su A. Nikžentaičiu meras sutinka, kiek išsisukinėdamas, kad laikotarpį reikia tirti, reikia kontekstų ir t. t. Tai tirkit, vyrai, nejau CK draudžia? Palikot vienam A. Bubniui, o akademinės istorijos apie Lietuvos 1940-1945 m. okupacijų laikotarpį vis nėra. Propaganduojančiam priešui tai patogu“, – sako profesorius.
    „Visuomenė nėra tokia perskilusi į dvi puseles, kaip akcentuoja dalis žurnalistų, bet yra skirtingos grupės. Vieni – įsitikinę gynėjai, nes yra ką ginti. Kiti – grupė, kuri buvo linkusi niekinti, o joje – ir galimai angažuotieji visos rezistencijos – nacionalinio pasipriešinimo oponentai, aktyviai naudojęsi J. Noreikos atveju, dabar jaučiasi prastai. Sąžiningesni galėtų atsiprašyti paskubėję, klydę. Stokojantys tam jėgų dabar mėgina menkinti net patį kun. J. Borevičių, tad ir jo liudijimą apie kitus žydų gelbėtojus, o ten mat yra ir J. Noreika, net organizatorius. Linksta menkinti ir tuos, kurie paskelbė naują dokumentą, – kodėl jie be istorikų diplomo? Panašu į suirzimą, kai vienas be diplomo rado Vasario 16-osios aktą. Tokie reagavimai psichologiškai suprantami, bet apgailėtini“, – teigia V. Landsbergis.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=83109935
    Paskutinis taisė Lettered; 2019.12.23, 10:58.
    Flickr

Comment

Parašė evvt Rodyti pranešimą

Iš Borevičiaus pasakojimo aiškėja kad Noreika pats negelbėjo(gal būtų čutačku neatsargu jo kailyje?), bet organizavo jų gelbėjimą. Ar tokia veikla jau nenusipelno pagarbos?
      Kai (neduokdie jei) ateis okupantas ir bus matyti kad vien kariniu būdu pasipriešinti neįmanoma, gero piliečio pareiga būtų jei įmanoma nebendradarbiauti su okupanto valdžia. Bet dar geresnio piliečio pareiga būtų bendradarbiauti su okupantu - apsimestinai bendradarbiauti, darant paslėptą žalą okupantui. Ar kažką naujo pasakiau?
      Na, tai žymiai geriau, negu nuoširdžiai karštai bendradarbiauti. Ir akivaizdžiai silpnesnei pusei yra dalinai pateisinama, suprantama.

Iš tikrųjų nesant tiesiog žmogaus naciškumo ir žiaurumo įrodymų, galima kabinti jam lenteles ir atkakliai aiškinti nepatenkintiems, kad lentelės tikrai nėra už bendradarbiavimą su okupantais, o už visai kitą, garbingą, veiklą, už kurią tas žmogus net nukentėjo ar net buvo žvėriškai nukankintas arba šiaip neteisėtai nužudytas. Kai kas supras, kai kas ne.

Gali labai neapsimokėti lentelė, jei nesupras ir keršys didelė dalis turtingo ir reikšmingo pasaulio, bet jei nesupras tik tie, kas iš principo nekenčia Lietuvos, visokie putlerio sputnikai ir kai kurie žydų liaudies keršytojai, galima nekreipti dėmesio.

Galima viską aiškinti saviems ir svetimiems, kuriems apskritai rūpi, ir be lentelių, o sudėtingesnėmis knygomis, filmais, televizijos ir interneto laidomis, istorikų straipsniais. Bus nei tik didvyris, nei tik kolaborantas, o sudėtingą ir sunkų, ne paprastą gyvenimą nugyvenęs žmogus.
      ПТН ПНХ
      «Русский военный корабль, иди нахуй!»

Comment

Parašė manometras Rodyti pranešimą
        Priplaukė čia Jemeljanų ir senų namų, kurie primygtinai siūlo daryti iš žmonių šventuosius tam, kad putlerio purvasklaida galėtų garsiai ir teisėtai tuo piktintis.
        Visokie angažuoti J.Noreikos whitewashing'u užsiimantys naudingi idiotai yra tikra dovana Kremliui. Ne veltui tas pats Stancikas yra iš proKremliškų marginalių portalų kaip ekspertai.eu, aklas.lt ir tiesos.lt
        If a lion could speak, we could not understand him.

Comment

Tai nustokim vaidinti, kad žmonės gali būti šventaisiais. Liuteronai jau seniai nustojo.
          Gal pasiūlykit žydams objektyviai peržvelgti Kovnerio, Begino, Brancovskajos ir panašių biografijas. Ir praneškit apie jų reakciją į pasiūlymą .

Priplaukė čia Jemeljanų ir senų namų, kurie primygtinai siūlo daryti iš žmonių šventuosius tam, kad putlerio purvasklaida galėtų garsiai ir teisėtai tuo piktintis.
          Reikia žiūrėti, nuo ko viskas prasidėjo. Ogi nuo Noreikos atminimo lentos sudaužymo ir vėlesnio nukabinimo paryčiais. Lenta daug metų kabėjo ir kažkodėl niekam nekliuvo. Reikia skirti akciją nuo reakcijos ir neversti visko aukštyn kojom.

Visokie angažuoti J.Noreikos whitewashing'u užsiimantys naudingi idiotai yra tikra dovana Kremliui.
          Svarbiausia, viską apversti aukštyn kojom ir elementarią Lietuvai nusipelniusio asmens gynybą vadinti dovana Kremliui. Kažin kaip pavadinti jo juodinimą ir kokie idiotai (kam naudingi/nenaudingi) tai atlieka?
          Paskutinis taisė senasnamas; 2019.12.23, 11:08.

Comment

Svarbiausia, viską apversti aukštyn kojom ir elementarią Lietuvai nusipelniusio asmens gynybą vadinti dovana Kremliui. Kažin kaip pavadinti jo juodinimą ir kokie idiotai (kam naudingi/nenaudingi) tai atlieka?
            S. Tomo gerbėjai ir visokie vatnikai susimovė, tai reikia kažkaip vartytis, nors Kremliui kaip tik naudingiausi yra tie, kurie "kovoja" prieš rezistencijos dalyvius ir garbina vežusius stalino saules.
            Flickr

Comment

Parašė Jemelia

Tai kad net nesupratai ko klausiu Tu kritikuoti gali kiek tik širdis geidžia, gal tau net padėčiau, matydamas kaip oponentai tave spaudžia į kampą su tavo kritika, bet klausimas buvo ne apie tai. Klausiau, ar daug tau pavyksta tarp lenkų rasti tokių sankauskų, jonų ir kitokių šepečių, kurie kaltų prie gėdos stulpo savus didesnius ar mažesnius herojus, net jei jų biografija ne be dėmių?
              Erm, ar man turėtų rūpėti, kad negudrūs lenkų prasčiokai, balsuojantys už visokius PiS, aukština viskokas moralines padugnes?

Comment

Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

Aš dirbdamas su visokiais lenkų ura-patriotais tiek juos ėsdavau dėl Pilsudskio, ir apskritai Vilniaus krašto, kad galvodavau kad insultas ištiks iš įsiūčio. Tai čia apie kažkokį mažareikšmį kolaborantą savo kritišką nuomonę pareikšti ko gero nebūtų sunku.
                Tai kad net nesupratai ko klausiu Tu kritikuoti gali kiek tik širdis geidžia, gal tau net padėčiau, matydamas kaip oponentai tave spaudžia į kampą su tavo kritika, bet klausimas buvo ne apie tai. Klausiau, ar daug tau pavyksta tarp lenkų rasti tokių sankauskų, jonų ir kitokių šepečių, kurie kaltų prie gėdos stulpo savus didesnius ar mažesnius herojus, net jei jų biografija ne be dėmių?

Parašė manometras Rodyti pranešimą
                Tu nors taip jau visiškai atviru tekstu neatsiskleidinėk "Jėzus Marija, o ką dabar Kremlius pasakys?" Elkis protingai, maskuokis, negi Lubiankoj instruktoriai to nemokė? Šauk kiek tik išgali, kad tokie provokatoriai kaip Jemelia kompromituoja Lietuvą prieš progresyvią Vakarų pasaulio visuomenę, parodo jos akyse mūsų šalį kaip antisemitų irštvą - šitaip kur kas greičiau ir kur kas didesnį efektą pasieksi - žiū, koks nors naivuolis tavimi ir patikės!

Erm, ar man turėtų rūpėti, kad negudrūs lenkų prasčiokai, balsuojantys už visokius PiS, aukština viskokas moralines padugnes?
                Ne lenkų prasčiokai, o Lenkijos Respublika. Net tokių dalykų neskiri

Ne veltui tas pats Stancikas yra iš proKremliškų marginalių portalų kaip ekspertai.eu, aklas.lt ir tiesos.lt
                Borevičiaus liudijimą iš dūlančių archyvų ištraukė geologas, kaip čia kažkas virkauja, Stancikas (panašiai kaip Nepriklausomybės aktą ištraukė berods biologas, ar chemikas? Bet kokiu atveju ne istorikas, kuris tą darbą turėjo padaryt). Stanciką kartais spausdina ir delfis (ne taip dažnai, žinoma, kaip Užkalnį ), bet 56 puslapiams Borevičiaus liudijimo kopijų delfyje matyt vietos neužteko Tuo tarpu marginaliame portale tiesos.lt - užteko. Ir visa Lietuva (ir ne tik ji), neišskiriant ir marginalių portalų nekentėjų, tupinčių šiame forume, dabar naudojasi tomis kopijomis - kitaip nežinotų tiesos (simboliška, bet portalo pavadinimas atitinka realią situaciją šiuo atveju ) apie Noreiką.

p.s.: šiaip tai Kremlius prastai dirba, anot vietinių eGZpertų. Kažkokie idiotai ten sėdi - išspausdina prokremliškame portale tiesos.lt pirminio šaltinio kopijas, kur yra palanki Noreikai informacija, po to tų dokumentų reikšmę marginalizuojant turi sunkiai prakaituoti kurpdami straipsnius kituose prokremliškuose portaluose (sputnik). Apie prakaitą, išlietą dirbant tą patį tų dokumentų marginalizavo darbą visokių eilinių prokremlinių sankauskų, turbūt net ir kalbėt neverta
                Paskutinis taisė Jemelia; 2019.12.26, 13:23.

Comment

Parašė Jemelia Rodyti pranešimą
                  Ne lenkų prasčiokai, o Lenkijos Respublika. Net tokių dalykų neskiri
                  Na, Lenkijos respubliką absoliučia didžiąja dalimi ir sudaro lenkų prasčiokai. Taip kad čia ekvivalentu.

Comment

Iš LRT radijo laidos, LGGRTC vadovės B.Burauskaitės citata.
                    Aš pati gi nesu istorikė. Ir man labai yra svarbu mano pačios vidinis įsitikinimas.
                    Žiaurumėlis. Vidinis įsitikinimas, arba, kitais žodžiais tariant, ideologija. Aš ne istorikė, man svarbiau ideologija.

Paskutinis taisė sankauskas; 2019.12.23, 12:52.

Comment

Iš LRT radijo laidos, LGGRTC vadovės B.Burauskaitės citata.

Žiaurumėlis. Vidinis įsitikinimas, arba, kitais žodžiais tariant, ideologija. Aš ne istorikė, man svarbiau ideologija.
                      Užtat Šimašius yra istorikas, geriausiai už visus žinantis ir suprantantis istoriją.
                      Flickr

Comment

Gal yra norinčių pasivartyti iš gaidžio ir pakritikuoti Genocido tyrimo centro pažymos autoriaus Stanciko mintis, kurias didžiausias Lietuvos internetinis portalas perspausdino po to, kai jos buvo išspausdintos "marginaliame prokremliškame portale" tiesos.lt?

"Panašiai kalbėjo ir istorikas Alvydas Nikžentaitis, vertindamas pažymą dar jos nematęs (!): „jei Jonas Noreika ir dalyvavo antinacinėje veikloje, tai jis turėjo taip gerai veikti, kad apie jo veiklą niekas nieko neįtarė. Jo atleidimo iš apskrities viršininko pareigų priežastys tuo metu buvo nurodytos visiškai kitos. Ten nieko nėra apie jo antinacinę veiklą“. Nėra duomenų apie J. Noreikos antinacinę veiklą? Tai už ką jis buvo nacių įkalintas baisioje Štuthofo koncentracijos stovykloje? Net trijose Centro pažymose apie Joną Noreiką yra nurodyta pagrindinio Lietuvos žydų žudymo organizatoriaus, vokiečių saugumo policijos ir SD vado Lietuvos teritorijoje Karlo Jägerio parašyta J. Noreikos suėmimo priežastis: „vadovavo lietuvių pasipriešinimo judėjimui ir ypač kurstė prieš Reicho komisaro paskelbtą lietuvių tautos mobilizaciją“. Taip nurodyta Štuthofo koncentracijos stovyklos kalinių kortelėje (Archiwum Muzeum Stutthof, Sygn., I-III-11224)."

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/ringas/lit....d?id=83117679

Comment

Parašė Lettered

Man vartytis nereikia, čia tik tu vartaisi su whataboutizmais apie LGGRTC direktorės profesiją (lyg vadovaujamą vadybinį darbą turėtų dirbti istorikas), lyg tai keistų istorinius faktus apie Noreiką.
                          O kam tie istoriniai faktai, gi LGGRTC veikloje svarbiausia - ideologija. Bent jau taip teigia centro vadovė.

Comment

Parašė Saliamonas

O kalbant plačiau, man vis tik kelia nuostabą tokie sankauskai, šepečiai, nikžentaičiai, kurie net ir visiems faktams bylojant, kad greičiausiai jų tautietis buvo garbingas žmogus ir net didvyris vis tiek bando jį sumaišyti su žemėmis? Man įdomu iš grynai psichologinės pusės, kur tokios keistos neapykantos savo tautiečiui šaknys?
                            Man tai nuostabą kelia tokie kostmonautai, kurie mano jog jei negarbini žmogaus, uždariusio tavo šalies piliečius į getą ir nacionalizavusio jų turtą, esi kažkoks tai mažiau patriotas.
                            Ar Tėvyne mylintys yra tik tie ura-patriotai, pragertais balsais rėkaujantys "Lietuva - lietuviams"?
                            Spėčiau kad Rusijos agresijos atveju didelė dalis ura-patriotų daug neburbėdami pereitų į kolaborantų stovyklą, kol aš su savo kitais vaivorykštiniias liberastais eičiau karo kariauti.

Comment

Man tai nuostabą kelia tokie kostmonautai, kurie mano jog jei negarbini žmogaus, uždariusio tavo šalies piliečius į getą ir nacionalizavusio jų turtą, esi kažkoks tai mažiau patriotas.
                              Ar Tėvyne mylintys yra tik tie ura-patriotai, pragertais balsais rėkaujantys "Lietuva - lietuviams"?
                              Spėčiau kad Rusijos agresijos atveju didelė dalis ura-patriotų daug neburbėdami pereitų į kolaborantų stovyklą, kol aš su savo kitais vaivorykštiniias liberastais eičiau karo kariauti.
                              Danija ir Suomija kaip valstybės buvo nacių kolaborantai ar visgi jų vadovai elgėsi patriotiškai?

Comment

O kurios valstybės ideologija turėtų vadovautis Lietuvos institucijos vadovė - Izraelio ar Rusijos?

Manau taiklų atsakymą čia pateikia V. Laučius - esmė ne tai, kad Noreika buvo "nacių pakalikas", o tai, kad Noreika visu savo gyvenimu byloja dalykus, kurie yra priešingi ir priešiški šimašinių hipsteriukų vavorykštinei pasaulėžiūrai:
                                Būtent. Tautiškumas ir patriotizmas yra didelis baubas šiandienos liberalmarksistams, svaigstantiems apie pasaulį be sienų ir lyčių įvairovę.

Comment

Parašė mantasm Rodyti pranešimą

Danija ir Suomija kaip valstybės buvo nacių kolaborantai ar visgi jų vadovai elgėsi patriotiškai?
                                  Ir tas, ir tas. Jau 27 puslapius rašinėju, kad pasaulis nėra vien juodai-baltas. Pvz gali žydus suvaryti į getą ir atimti jų turtą, bet tuo pačiu būti aktyvus kovotojas prieš savo šalies nacistinę okupaciją.

Comment

O kurios valstybės ideologija turėtų vadovautis Lietuvos institucijos vadovė - Izraelio ar Rusijos?
                                    Šiaip tai būtų smagu kad vadovautųsi faktais.

Būtent. Tautiškumas ir patriotizmas yra didelis baubas šiandienos liberalmarksistams, svaigstantiems apie pasaulį be sienų ir lyčių įvairovę.
                                    O iš kur žinai? Esi matęs gyvą liberalmarksistą?

Comment

Bėda ta, kad visi įrodymai ir kontekstas leidžia laisvai daryti išvadą, kad žydus uždarė į getą ir vėliau išžudė Lietuvą tuo metu kontroliavę vokiečiai, o Noreika tik užėmė pareigas tam, kad, priešingai, sunkiomis sąlygomis galėtų kuo labiau padėti savo šalies piliečiams, įskaitant tuos pačius žydus. Šitą išvadą leidžia daryti visi turimi faktai, jei į savo tautietį žiūri nors su kruopelyte simpatijos ir supratingumo, bet esmė ta, kad tokie kaip tamsta nori, kad Noreika būtų "nacis", o aukščiau pateikta Laučiaus citata puikiai paaiškina iš kur kyla šis patologinis noras

Comment

Parašė Saliamonas Rodyti pranešimą

Bėda ta, kad visi įrodymai ir kontekstas leidžia laisvai daryti išvadą, kad žydus uždarė į getą ir vėliau išžudė Lietuvą tuo metu kontroliavę vokiečiai, o Noreika tik užėmė pareigas tam, kad, priešingai, sunkiomis sąlygomis galėtų kuo labiau padėti savo šalies piliečiams, įskaitant tuos pačius žydus. Šitą išvadą leidžia daryti visi turimi faktai, jei į savo tautietį žiūri nors su kruopelyte simpatijos ir supratingumo, bet esmė ta, kad tokie kaip tamsta nori, kad Noreika būtų "nacis", o aukščiau pateikta Laučiaus citata puikiai paaiškina iš kur kyla šis patologinis noras
                                        Na tai kad ne, jau seniau buvau rašęs, ir galiu pakartoti, kad aš kaip retas kitas norėčiau kad atsirastų kažkokių Noreiką reabilituojančių faktų, pvz išgelbėtų žydų liudijimai. Iš esmės aš nesu prieš ir atminimo lentą Noreikai, ypač jei ten būtų įrašyti ir mažiau mums malonūs faktai.

Elementariai esu prieš istorijos whitewashing'ą, kai nemalonios, tamsios istorijos dėmės tyliai sušluojamos po kilimu ir ramiai užmirštamos, kol mes visi su ąžuolo lapų vainikais, ir susikibę rankomis giedame Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos.

P.S. o į Laučiaus ideologinę trydą atsakinėti kažkaip savigarba neleidžia
                                        Paskutinis taisė sankauskas; 2019.12.23, 15:26.

Comment

Na tai kad ne, jau seniau buvau rašęs, ir galiu pakartoti, kad aš kaip retas kitas norėčiau kad atsirastų kažkokių Noreiką reabilituojančių faktų, pvz išgelbėtų žydų liudijimai. Iš esmės aš nesu prieš ir atminimo lentą Noreikai, ypač jei ten būtų įrašyti ir mažiau mums malonūs faktai.

Elementariai esu prieš istorijos whitewashing'ą, kai nemalonios, tamsios iatorijos dėmės tyliai sušluojamos po kilimu ir ramiai užmirštamis, kol mes visi su ąžuolo lapų vainikais, ir susikibę rankomis giedame Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos.

P.S. o į Laučiaus ideologinę trydą atsakinėti kažkaip savigarba neleidžia
                                          Žydų liudijimai vienintelis įmanomas faktas? O oficialiai pripažinto žydų gelbėtojo liudijimas, kad Noreika prašė organizuoti pagalbą žydams nėra faktas? O tamstai neateina į galvą, kad nebūtinai gali būti išlikusių žydų liudijimų, nepaisant to, kad Noreika dėjo pastangas juos gelbėjant, nes 1) Nepaisant Noreikos pastangų, žydų nebebuvo įmanoma išgelbėti nuo vokiečių rankų, tačiau tai nesumenkina fakto, kad tokie kaip Borevičius ir Noreika rizikavo savo gyvybės juos gelbėdami (panašiai kaip Lietuvos pokario partizanai neiškovojo nepriklausomybės nes priešas buvo nepalyginamai stipresnis, tačiau tai nesumenkina jų pastangų) 2) Įvykiai vyko prieš daugiau kaip 70 metų, todėl daugelio išgelbėtųjų jau ir vaikų nėra likusių gyvųjų tarpe 3) Išgelbėti žydai, labai tikėtina, galėjo net nežinoti, kas organizuoja jiems pagalbą, nes esant tokio lygio rizikai buvo laikomasi konspiracijos, slaptumo principų.
                                          Kaip minėjau, užtenka nors kruopelės simpatijos ir iškart įvertinamos visos šitos aplinkybės, bet tokiems debilams kaip šimašius ir jo sekėjų banda Noreika yra "blogis", nes jam tėvynė, patriotizmas, pasiaukojimas buvo vertybės, o tokie žmonėms šimašinei bandai automatiškai tampa "pavojingais dešiniaisiais radikalais, naciais" ir t.t.

Comment

Working...
                                          X