Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Emigracija ir imigracija Lietuvoje

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

Tu, kaip ir Kaimai, ignoruoji faktą, kad vyksta integracija ir asimiliacija. Ji vyksta visose šalyse, net labai mažose, užtenka pažiūrėti ir į Lietuvos statistiką ir pažiūrėti į pokyčius per 30 metų, per tą laiką Lietuvoje mažėjo rusakalbių ir lenkų procentas populiacijoje ir mažėjo ne dėl to, kad jie kažkur pradingo, o dėl to, kad vyksta integracija ir asimiliacija ir čia aš ne tiek apie tai, kad sovietmečio rusakalbiai puikiai integravosi, o apie tai, kad dažnu atveju jų anūkų mes jau nebeatskiriam nuo lietuvių, nebent sužinom jų slavišką pavardę. Dėl to kai klausi 'kas bus po 50 metų su dabartiniais imigrantais' - tai bus jau pasikeitusios trys kartos ir daugumos tos trečios kartos jaunimo jau bus visiškai asimiliavęsi.

Manau čia jau ir baigiu off-topic.
    Esmė, kad dabar per metus privežama dešimtis kartų daugiau nei spėdavo per metus asimiliuotis.
    Ir asimiliacija kai yra kritiškai didelis užsieniečių kiekis nevyksta taip kaip vyksta kai jis mažas.
    Latvija gal pavyzdys.

Comment

Parašė dziugas99 Rodyti pranešimą

Nežiūriu į viską per asmeninės naudos prizmę. Tautos išlikimą vertinu labiau nei savo žmogiškuosius poreikius.
      Žmonių sveikata ir gyvybės nesvarbu, materialinė gerovė irgi nesvarbu. Užtat svarbu pasididžiavimas savo tauta. Manau nuvykę pas kaimyną rytuose tikrai rasite daugiau bendraminčių.

Comment

Parašė tajus2 Rodyti pranešimą

Žmonių sveikata ir gyvybės nesvarbu, materialinė gerovė irgi nesvarbu. Užtat svarbu pasididžiavimas savo tauta. Manau nuvykę pas kaimyną rytuose tikrai rasite daugiau bendraminčių.
        Žmonių sveikata, gyvybės ir materialinė gerovė yra svarbu. Tiesiog jūs rašėte, kad imigrantų norite dėl to, kad savo pensijoje turėtumėte prieinamą mediciną.
        Aš nesivadovauju principu "po manęs nors ir tvanas". Nediferencijuoju dabartinių pensininkų, savęs kaip ateities pensininko, pensininkų gyvensiančių po mano mirties, darbininkų, vaikų ir t.t. Noriu geriausio sprendimo visiems Lietuvos žmonėms. Jei vardan tautos išlikimo teks patirti materialinius ar kitokius sunkumus, reiškia taip reikia.
        Jei manote kitaip, jums prie širdies turėtų būti Taikos Koalicijos veikėjai. Na o jeigu esate adekvatus žmogus, turėtumėte suprasti, kad lygiai taip pat kaip ukrainiečiai siunčia savo vyrus į žūtį dėl savo tautos ateities, taip ir mes galėtumėme susitaikyti su tam tikrais ekonominiais sunkumais dėl mūsų bendros ateities.

Comment

Žmonių sveikata, gyvybės ir materialinė gerovė yra svarbu. Tiesiog jūs rašėte, kad imigrantų norite dėl to, kad savo pensijoje turėtumėte prieinamą mediciną.
          Aš nesivadovauju principu "po manęs nors ir tvanas". Nediferencijuoju dabartinių pensininkų, savęs kaip ateities pensininko, pensininkų gyvensiančių po mano mirties, darbininkų, vaikų ir t.t. Noriu geriausio sprendimo visiems Lietuvos žmonėms. Jei vardan tautos išlikimo teks patirti materialinius ar kitokius sunkumus, reiškia taip reikia.
          Jei manote kitaip, jums prie širdies turėtų būti Taikos Koalicijos veikėjai. Na o jeigu esate adekvatus žmogus, turėtumėte suprasti, kad lygiai taip pat kaip ukrainiečiai siunčia savo vyrus į žūtį dėl savo tautos ateities, taip ir mes galėtumėme susitaikyti su tam tikrais ekonominiais sunkumais dėl mūsų bendros ateities.
          Aš save įsivaizduoju kaip neatskirą Lietuvos visuomenės dalį ir užtai suprantu, kad jeigu aš turėsiu prieinamą mediciną, tai turės ir dar daugybė žmonių, kurie gyvena Lietuvoje. Ir tą atimti tik dėl to, kad dziugas99 nereiktų susidurti su rusakalbe sesele, man atrodo yra per didelė kaina, kuri kaip tik nustekens mūsų (iki šiol labai sėkmingą) valstybę.

Šioje vietoje diskusiją ir užbaikime.

Comment

Aš save įsivaizduoju kaip neatskirą Lietuvos visuomenės dalį ir užtai suprantu, kad jeigu aš turėsiu prieinamą mediciną, tai turės ir dar daugybė žmonių, kurie gyvena Lietuvoje. Ir tą atimti tik dėl to, kad dziugas99 nereiktų susidurti su rusakalbe sesele, man atrodo yra per didelė kaina, kuri kaip tik nustekens mūsų (iki šiol labai sėkmingą) valstybę.

Kai per porą metų įsivežame daugiau imigrantų, nei per 10 pokario metų į Lietuvą buvo importuota kolonistų, ir neplanuojame to stabdyti, tai pasekmės gali būti daug didesnės nei rusakalbė seselė.
            ​​Manau visi skirtingais lietuvių tautos etapais vykusią polonizaciją ir rusifikaciją laikome neigiamais procesais. Visgi kažkodėl pagaliau turėdami teisę rinktis savo likimą, lipame ant to paties grėblio, kurį mums praeityje kišo okupantai, imperialistai ir despotai. Man tai sunkiai suvokiama.

Galite baigti diskusiją, bet aš pasilieku teisę atsakyti į pranešimus.

Comment

Parašė liootas Rodyti pranešimą

Aš nemanau, kad Nacionalinis susivienijimas per ateinančius 4 metus išlaikys imigracijos klausimo monopolį. Jeigu imigracija taps svarbesniu klausimu rinkėjams, visos didžiosios ir mažosios partijos pačiups tą temą. Girdėsime Viliją kritiškai pasisakant dėl imigracijos ir pan. Galų gale tie balsai ir pasiskirstys po visus
              Beigi abejoju ar bus aktuali problema po 4 ir net po 8 metų ir tikėtina dar daugiau.
              a) nesame labai patraukli, turtinga šalis, kad masiškai pritrauktume
              b) Vis dar yra galimybės išplaukti į plačiuosius ES vandenis čia esantiems migrantams ty į turtingesnes šalis (vat čia gali mažėti galimybės)
              c) LT imigracijos įstatymai, biurokratija nėra labai liberali, kaip ir nuotaikos visuomenėje juos atvaržyti.

Ty dar galimos juodos gulbės: kaimynai iš rytų, ES byrėjimas, migracijos procesų suvaržymas turtingesnėse šalyse, globalinio pašilimo ar gamtinių katastrofų/karų sukeltos masinės migracijos bangos. Ma rodos bangos va kas gali iškelti ši klausimą į dienos šviesą.

Comment

Rinkčiausi daugiau pensininkų ir nebijau to pasakyti.
                Noriu geriausio sprendimo visiems Lietuvos žmonėms. Jei vardan tautos išlikimo teks patirti materialinius ar kitokius sunkumus, reiškia taip reikia.
                Tautos išlikimą vertinu labiau nei savo žmogiškuosius poreikius.
                Realybė yra tokia, kad jei Lietuvos jaunimui teks išlaikyti dvigubai daugiau pensininkų nei kitose civilizuotose šalyse, tai lems ne tik tai, kad Lietuvos ekonomika pradės stagnuoti, bet ir tai, kad Lietuvos jaunimas pradės masiškai emigruoti. Ir kai kažkas aiškina, kad Lietuvos jaunimo emigracija yra 'geriausias sprendimas Lietuvos žmonėms ir tautos išlikimui' - tai man kyla klausimas per kurią vietą? Tautos išlikimas visų pirma yra gerbūvio Lietuvoje sukūrimas, kad Lietuvos jaunimas norėtų čia pasilikti. Jaunimo emigracija Lietuvos tautos ateičiai turi nepalyginamai didesnę neigiamą įtaką, nei gatvėje išgirsta rusų kalba. O rusakalbių ar lenkiakalbių integracija ir asimiliacija yra faktas, Lietuva gyvena laisvoje šalyje, o ne okupacijoje ir čia nėra jokios rusifikacijos ar polonizacijos, yra lietuvinizacija, nes ne lietuviai asimiliuojasi ir tampa rusais ar lenkais, o rusakalbiai ar lenkai tampa lietuviais. Asimiliacija vyksta natūraliai, nieko net per daug nesistengiant, net neuždarant rusakalbių ir lenkiakalbių mokyklų, ką rodo statistika ir kas jei būtų padaryta - stipriai paspartintų asimiliacijos procesus. O va jei Lietuva taps pensininkų šalimi iš kurios bėgs jaunimas - tai gali būti nuosprendis Lietuvos tautos išlikimui, nes jei Lietuva bus pasmerkta sunykti ir nusilpti, tai anksčiau ar vėliau ją tiesiog praris Rusija. Kaip sako patarlė: "gera vieta ilgai tuščia nebūna".

Comment

Realybė yra tokia, kad jei Lietuvos jaunimui teks išlaikyti dvigubai daugiau pensininkų nei kitose civilizuotose šalyse, tai lems ne tik tai, kad Lietuvos ekonomika pradės stagnuoti, bet ir tai, kad Lietuvos jaunimas pradės masiškai emigruoti. Ir kai kažkas aiškina, kad Lietuvos jaunimo emigracija yra 'geriausias sprendimas Lietuvos žmonėms ir tautos išlikimui' - tai man kyla klausimas per kurią vietą? Tautos išlikimas visų pirma yra gerbūvio Lietuvoje sukūrimas, kad Lietuvos jaunimas norėtų čia pasilikti. "
                  Tai tada bus taisoma masine imigracija griūtine , issue solved.

Comment

Man tai rusakalbė seselė biški problema, nes neišeitų su ja susikalbėti. Gal pradžioj reiktų užsiimt normalia integracija ir rusiškų mokyklų uždarymu. Tada gal ir rusakalbiškos kilmės seselė nejaudintų, nes tenkant su ja turėt reikalų net nepastebėčiau.

Bet turbūt tuoj ateis eidvis paverkti kaip noras susikalbėti valstybine kalba yra literaliai neapykanta. Matyt vienintelis Lietuvos išlikimo būdas - pereit prie rusų kalbos.

Comment

Man atrodo problema Vilnius ir Klaipėda. Jie niekada nebuvo pilnai lietuviški miestai arba per daug seniai jie tokie buvo. Žmonės iš "Kauno Lietuvos" suvokia šiuos miestus šiek tiek kaip užsienio, nors yra svarbūs Lietuvai.
                      Net man Vilnius anksčiau vaikystėj paauglystėje kažkoks šiek tiek užsienio miestas, nelabai lietuviškas, neįprasta architektūra, bendras slaviškas vibe'as kuris man išlieka iki šiandien. Tai niekas ir nesuka galvos, kad susikalbėt lietuviškai nepavyksta (ir tai tik kartais iš to kaip suprantu). Šiek tiek rožinė svajonė gaunas grynaveislė gerbiama lietuvių kalba Vilniuje, kur visi atvykėliai pasididžiuodami išmoksta. Dar gal Gardine ir Bialystoke užsinorėkim lietuvių kalbos. Ok, šaržuoju.

Kartais manyje įsijungia vidinis kaunietis ir pradedu galvot, gal būtų šūdiniau, bet Kaunas Lietuvos sostinė būtų truputį sveikesnis variantas Lietuvos psyche, t.y. būtų išlaikytos 1923-1938 m. sienos. Daugmaž neturėtume teritorijų, kur būtų problematika su lietuvių kalba, kas būtų dar arčiau Lenkijos, ir dar toliau (žymiai toliau) nuo Latvijos Estijos situacijos. Didelė dalis Vilniaus progresyvo tiesiog bazuotųsi Kaune ir kurtų savo uždarus burbulus.
                      Pajūris yra svarbus dab. lietuvių sąmonėje ir niekam jo nereikia atiduot.
                      Vilnius yra truputį Briuselis, o Belgija yra truputį bardakas Vakarų Europoje kai juos supa žemyno juggernaut'ai Vokietija, Nyderlandai, (Danija), Prancūzija

Aišku turim ką turim. Vilnius turi savų privalumų ir trūkumų. Privalumas rimtesnio istorinio klodo miestas, šiek tiek didesnė buferinė zona, Vilnius tapo Vakarų politinio pasaulio dalimi. Trūkumai tai pastarųjų mėnesių/metų šio forumo temos apie kalbą ir imigraciją.
                      Paskutinis taisė PoDV; 2024.10.14, 16:13.

Comment

Parašė mantasm Rodyti pranešimą

Man tai rusakalbė seselė biški problema, nes neišeitų su ja susikalbėti. Gal pradžioj reiktų užsiimt normalia integracija ir rusiškų mokyklų uždarymu. Tada gal ir rusakalbiškos kilmės seselė nejaudintų, nes tenkant su ja turėt reikalų net nepastebėčiau.

Bet turbūt tuoj ateis eidvis paverkti kaip noras susikalbėti valstybine kalba yra literaliai neapykanta. Matyt vienintelis Lietuvos išlikimo būdas - pereit prie rusų kalbos.
                        Čia kažkuris forumiestis rašė, kad geriau numirs nei ji gydys ne lietuvis smth, įdomų būtų pamatyti realioje situacijoje, kažkodėl aš labai abejoju ar jis pasiruošęs numirti už savo žodžius.
                        Paskutinis taisė Dundorfas; 2024.10.14, 18:24.

Comment

Parašė Dundorfas Rodyti pranešimą

Čia kažkuris forumiestis rašė, kad geriau numirs nei ji gydis ne lietuvis smth, įdomų būtų pamatyti realioje situacijoje, kažkodėl aš labai abejoju ar jis pasiruošęs numirti už savo žodžius.
                          Čia ne kažkoks eidvio stiliaus marazmas buvo? Asmeniškai nematau problemų su neskaitlinga ir asimiliuojama imigracija ir į gydytojų pavardes nežiūriu.

Bet visiškai nesuprantu požiūriu esą negalima taikyti net minimalių standartų. Vien iš pragmatiškos pusės, toks požiūris užprogramuoja, kad pas mus važiuos tik žemiausios prabos liaudis, kuri tingi pakrutinti pirštą ir kuriai nusišikt ant naujos gyvenamosios vietos. Tokiam kontekste ilgainiui bus tik sunkiau konkuruoti dėl aukštos prabos žmonių, kurie nenorės gyventi tokioje aplinkoje. Tiek vietinių, tiek ne.

Pradžiai turim pradėt gerbt save pačius. Tada ir atitinkamus žmones pritrauksim. Nors žiūrint į šiandieninę VMS gal natašos ir džamšudai ir yra geriausia ko galim tikėtis genofondo gerinimui.

Comment

Realybė yra tokia, kad jei Lietuvos jaunimui teks išlaikyti dvigubai daugiau pensininkų nei kitose civilizuotose šalyse, tai lems ne tik tai, kad Lietuvos ekonomika pradės stagnuoti, bet ir tai, kad Lietuvos jaunimas pradės masiškai emigruoti. Ir kai kažkas aiškina, kad Lietuvos jaunimo emigracija yra 'geriausias sprendimas Lietuvos žmonėms ir tautos išlikimui' - tai man kyla klausimas per kurią vietą? Tautos išlikimas visų pirma yra gerbūvio Lietuvoje sukūrimas, kad Lietuvos jaunimas norėtų čia pasilikti. Jaunimo emigracija Lietuvos tautos ateičiai turi nepalyginamai didesnę neigiamą įtaką, nei gatvėje išgirsta rusų kalba.
                            Būtent, problema yra čia. Aš jau po truputį ruošiuosi, kad pensija bus arba labai maža ir iš jos neišeis išgyventi, arba pensinis amžius bus nukeltas į kokius 70-us žmogaus gyvenimo metus. Reikia susikaupti nemažą buferį bent jau per pensijų fondus. Bedarbio ir kitų pašalpų dydžiai irgi bus peržiūrėti, nekalbant jau apie vis problematiškesnį švietimo, sveikatos apsaugos ir kitų svarbių valstybinių paslaugų finansavimą. Veikiausiai bus pasukta JAV keliu, kuriuo jau dabar po truputį einama – švietimas, sveikatos apsauga bus vis labiau privatizuojami, todėl kas išgali susimokėti, tas sveikatos apsaugą turės, o kas neišgali – na, tam teks gyventi sunkiomis sąlygomis guodžiantis, kad visa tai dėl Tautos išlikimo

Tokia situacija sukurs daug naujų įtampų, ypač dėl vis didesnės turtinės nelygybės. Kaip jas seksis spręst – geras klausimas.
                            Lietuva visiems.

Comment

Parašė abruo Rodyti pranešimą

Būtent, problema yra čia. Aš jau po truputį ruošiuosi, kad pensija bus arba labai maža ir iš jos neišeis išgyventi, arba pensinis amžius bus nukeltas į kokius 70-us žmogaus gyvenimo metus. Reikia susikaupti nemažą buferį bent jau per pensijų fondus. Bedarbio ir kitų pašalpų dydžiai irgi bus peržiūrėti, nekalbant jau apie vis problematiškesnį švietimo, sveikatos apsaugos ir kitų svarbių valstybinių paslaugų finansavimą. Veikiausiai bus pasukta JAV keliu, kuriuo jau dabar po truputį einama – švietimas, sveikatos apsauga bus vis labiau privatizuojami, todėl kas išgali susimokėti, tas sveikatos apsaugą turės, o kas neišgali – na, tam teks gyventi sunkiomis sąlygomis guodžiantis, kad visa tai dėl Tautos išlikimo

Tokia situacija sukurs daug naujų įtampų, ypač dėl vis didesnės turtinės nelygybės. Kaip jas seksis spręst – geras klausimas.
                              Kažkuo primint turėtų Persijos įlankos šalių situaciją. Kažkokio rimtesnio vidurinio sluoksnio nereiktų tikėtis. Bus sluoksnis turtingų, kur viską gali privačiai užsimokėti. Spėju dar gabalas tingesnio ir lėtesnio būdo lietuvių vis tik emigruos, kurie ieškos būdų nedalyvaut žiurkių lenktynėse už elementarią būtį, o juos pakeis pigesnė darbo jėga iš trečiųjų šalių. Nebent ir Vakarų Europoje bus tas pats, tada kita kalba.

p.s. su nelygybės augimu reiktų atnaujintų duomenų. Kol kas panašu, GINI padidėjimas buvo karantinų metu, paskui prognozuotas kritimas.
                              Paskutinis taisė PoDV; 2024.10.14, 16:47.

Comment

Parašė PoDV Rodyti pranešimą

Kažkuo primint turėtų Persijos įlankos šalių situaciją. Kažkokio rimtesnio vidurinio sluoksnio nereiktų tikėtis. Bus sluoksnis turtingų, kur viską gali privačiai užsimokėti. Spėju dar gabalas tingesnio ir lėtesnio būdo lietuvių vis tik emigruos, kurie ieškos būdų nedalyvaut žiurkių lenktynėse už elementarią būtį, o juos pakeis pigesnė darbo jėga iš trečiųjų šalių. Nebent ir Vakarų Europoje bus tas pats, tada kita kalba.

p.s. su nelygybės augimu reiktų atnaujintų duomenų. Kol kas panašu, GINI padidėjimas buvo karantinų metu, paskui prognozuotas kritimas.
                                Kad su tuo dalyvavimu žiurkių lenktynėse, tai mūsuose jau ganėtinai panaši padėtis kaip vakaruose. Pas mus bent gali tikėtis nuosavo būsto bent provincijoje net ir dirbdamas paprastesnį darbą. Žiūrint dabartinės kokios Vokietijos tendencijas, tai panašu ir toliau artėsim prie jų. Tiksliau jie prie mūsų.

Comment

Realybė yra tokia, kad jei Lietuvos jaunimui teks išlaikyti dvigubai daugiau pensininkų nei kitose civilizuotose šalyse, tai lems ne tik tai, kad Lietuvos ekonomika pradės stagnuoti, bet ir tai, kad Lietuvos jaunimas pradės masiškai emigruoti. Ir kai kažkas aiškina, kad Lietuvos jaunimo emigracija yra 'geriausias sprendimas Lietuvos žmonėms ir tautos išlikimui' - tai man kyla klausimas per kurią vietą? Tautos išlikimas visų pirma yra gerbūvio Lietuvoje sukūrimas, kad Lietuvos jaunimas norėtų čia pasilikti. Jaunimo emigracija Lietuvos tautos ateičiai turi nepalyginamai didesnę neigiamą įtaką, nei gatvėje išgirsta rusų kalba. O rusakalbių ar lenkiakalbių integracija ir asimiliacija yra faktas, Lietuva gyvena laisvoje šalyje, o ne okupacijoje ir čia nėra jokios rusifikacijos ar polonizacijos, yra lietuvinizacija, nes ne lietuviai asimiliuojasi ir tampa rusais ar lenkais, o rusakalbiai ar lenkai tampa lietuviais. Asimiliacija vyksta natūraliai, nieko net per daug nesistengiant, net neuždarant rusakalbių ir lenkiakalbių mokyklų, ką rodo statistika ir kas jei būtų padaryta - stipriai paspartintų asimiliacijos procesus. O va jei Lietuva taps pensininkų šalimi iš kurios bėgs jaunimas - tai gali būti nuosprendis Lietuvos tautos išlikimui, nes jei Lietuva bus pasmerkta sunykti ir nusilpti, tai anksčiau ar vėliau ją tiesiog praris Rusija. Kaip sako patarlė: "gera vieta ilgai tuščia nebūna".
                                  Kalbėkime konkrečiai - ar mes esame pajėgūs asimiliuoti 60k užsieniečių per metus?

Comment

Kalbėkime konkrečiai - ar mes esame pajėgūs asimiliuoti 60k užsieniečių per metus?
                                    Kolks 2024 50 žmonių https://migracija.lrv.lt/public/cano...ig-2024-10.pdf

Comment

Puiku, tikiuosi 2024 metų tendencija išliks ir 2022 metų anšlagas nepasikartos.

Comment

60K imigrantų per metus yra aiškiai per daug, bet tokių bangų daugiau ir nebebus, nebent... nebent prieisim prie didelių imigracijos draudimų, pasieksim kritinį lygį kur dėl darbo jėgos trūkumo viskas pradės griūti ir tada būsim priversti plačiai atverti duris belekokiems imigrantams. Kad to nenutiktų mums reikia turėti imigracinę politiką kuri nėra banguota, kur mes turime galimybę rinktis kokius imigrantus įsileisti, galima netgi kvotas nustatyti kiek reikia mums imigrantų, sakykim 10 ar 20K žmonių per metus, nežinau kiek reikia demografiniams nuostoliams kompensuoti. Bet iš tiesų tiek nereikėtų, jei turėtumėm protingą imigracinę politiką ir valstybė užsiimtų kvalifikuotų imigrantų pritraukimu, kurie uždirba didelius atlyginimus ir sumoka didelius mokesčius - tokiu atveju ir imigrantų mažiau reikėtų. Galima būtų netgi susitaikyti su faktu, kad gyventojų skaičius Lietuvoje mažėtų, bet tas mažėjimas turi būti lėtas, o ne demografinis šokas, kuris gali įsukti emigracijos spiralę ir dar didesnes demografines problemas.

Comment

Parašė mantasm Rodyti pranešimą

Niekur nesu 'verkęs', kad noras susikalbėti valstybine kalba yra kokia nors neapykanta ir išvis niekur nesu sakęs, kad būtų normalu, jei atėjęs žmogus į kokią ligoninę ten negalėtų susikalbėti valstybine kalba. Ir visgi yra ir kita medalio pusė, kuri yra ta, kad mes tikėtina stipriai pritrūksim tiek seselių, tiek daktarų. Jei mes juos įsivešim iš kitų šalių, tai jie nemokės kalbos, o jei nemoka kalbos - vadinasi negali dirbti. Ir tada patenkame į užburtą ratą. Ir nereikia turėti iliuzijų, kad koks geras daktaras norės prieš tai sėdėti metus negaunant jokių pajamų ir mokytis kalbos, kad galėtų pradėti dirbti pagal savo profesiją. Išeitis yra visgi leisti tokiems žmonėms dirbti ir visų pirma dėl to, kad tai geriausias būdas išmokti valstybinę kalbą. Tiesiog iš pradžių leisti dirbti su žmonėmis, kurie sutinka būti aptarnauti ne valstybine kalba, dėl to tie, kurie nenorėtų, niekada neturėtų susidurti su lietuviškai sunkiai kalbančiu daktaru. Bet priedo tiems, kuirie dirba ne valstynine kalba, turėtų būti mokamas pvz. 20% mažesnis atlyginimas. Mano supratimu tai būtų geriausia paskata tą kalbą kuo greičiau išmokti ir kartu sudarytos geriausios sąlygos ją mokytis. Tikriausiai viso labo užtektų trijų-penkių metų, kad tas specialistas pasiektų tokį lietuvių kalbos lygį, kai jau galėtų laisvai aptarnauti ir senyvo amžiaus žmones.

Comment

Working...
                                          X