Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Rusijos informacinis karas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiek tiek apie sportą, kuris juk visai nesusijęs su politika. Po 10 savaičių turi įvykti šachmatų mačas, kuriame dabartinis Pasaulio čempionas iš Norvegijos gintų savo titulą. Tas norvegas yra ne tik Pasaulio čempionas, bet ir neabejotinai stipriausias šachmatininkas šiuo metu. Tai va, ėmė maivytis, prašo bent jau atidėti mačą kuriam laikui, nes jam nepatinka vieta ir finansavimas. FIDE prašymą atmetė, FIDE prezidentas davė 3 dienas pasirašyti, jei ne, tai vietoj jo loš kitas didmeistris. Kaip ir nieko ypatingo, bet ...
    Mačo vieta - Sočis. FIDE atsisako atskleisti sponsoriaujančios kompanijos savininkus, bet panašu, kad pinigus moka toks Aleksandr Tkačev, Krasnodaro krašto gubernatorius ir tuo pačiu vienas iš taip vadinamos Donetsko liaudies respublikos lyderių, ES sancijų sarašo narys. FIDE prezidentas, kuris nemato problemų, yra toks Kirsan Iljumžinov, buvęs Kalmukijos prezidentas, priklauso Putino partijai. O didmeistris, kuris pakeistų mače Pasaulio čempioną, yra Sergej Kariakin, iki 2009 metų buvo Ukrainos pilietis, nuo 2009 - Rusijos.

    Comment


      Dar viena feisbuko grupė kurstanti Lietuvos tautines mažumas

      https://www.facebook.com/stopLTfascism?fref=ts

      Наша группа возвращается! Мы продолжим отстаивать интересы нац. меньшинств Литвы, и мы не позволим фашистам топтать наши ценности.
      Paskutinis taisė Rasma; 2014.08.29, 09:22.

      Comment


        Kremlius tildo žuvusių karių motinas

        Rusijos Teisingumo ministerija įtraukė teisių gynimo organizaciją „Sankt Peterburgo karių motinos“ į užsienio agenčių registrą.
        Rusijos valdžia nusprendė, kad ši organizacija yra finansuojama iš užsienio, o jos veikla pripažinta kaip politinė.

        Comment


          Norėčiau kad ateitų ta valanda kada Putinas ir jo šutvė kabės kartuvėse, ir visa Rusija švęstų. Gaila tikrai tų motinų ir tėvų iš abiejų kariaujančių karių pusių.

          Comment


            BBC reportažas apie "Novorasijos KVN komandą":

            https://www.facebook.com/video.php?v=10153611191652588

            An amateur rock group claiming to be pro-Russian rebels based in Ukraine have become YouTube sensations.

            With more than 1.6 million views for one of their parody videos alone, is this a spontaneous social media phenomenon or an online propaganda coup?

            BBCTrending tracked them down for an exclusive interview.

            Comment


              Parašė laimutis Rodyti pranešimą
              Norėčiau kad ateitų ta valanda kada Putinas ir jo šutvė kabės kartuvėse, ir visa Rusija švęstų. Gaila tikrai tų motinų ir tėvų iš abiejų kariaujančių karių pusių.
              Man negaila ruskyno tėvų ir motinų. Kas jei ne jie išsirinko sau kagėbistą valdžion? Kas jei ne jie tyli, kai vyksta tokios neteisybės pačioje Rusijoje?

              Comment


                Провал проекта "Новоросия". Failure of the project "Novorosiya".
                www.youtube.com, 2014.08.23

                Aleksandras Nevzorovas paakoja apie projekto "Novorosija" žlugimą (įgarsino kitas žmogus, bet mintys aiškiai Nevzorovo). Deja manau Nevzorovas nuvertino tiesioginio Rusijos įsikišimo faktorių...

                Comment


                  Ukraine Today prieš Russia Today LIVE

                  Comment


                    Gal labiausiai šis pranešimas tiks čia...

                    Ar tai jau karas?
                    www.delfi.lt, 2014.09.02

                    Algimantas Kasparavičius nemaloniai nustebino:
                    A. Kasparavičiaus nuomone, rėksminga retorika, kuri gali būti priskiriama ir daliai Lietuvos politinio elito, neprisideda prie situacijos deeskalavimo, kurio siekia Vakarų Europa.
                    Na taip, geriau nepraleist progos ir išmintingai patylėt, kai visai šalia vykdoma agresija...

                    Comment


                      Parašė Dadis Rodyti pranešimą
                      Gal labiausiai šis pranešimas tiks čia...

                      Ar tai jau karas?
                      www.delfi.lt, 2014.09.02

                      Algimantas Kasparavičius nemaloniai nustebino:Na taip, geriau nepraleist progos ir išmintingai patylėt, kai visai šalia vykdoma agresija...
                      Čia jis tikrai taip galvoja, ar jau ir jam iš Latvių gatvės kapeikos byra?

                      Comment


                        Parašė disident Rodyti pranešimą
                        Čia jis tikrai taip galvoja, ar jau ir jam iš Latvių gatvės kapeikos byra?
                        Tai kad tame Istorijos institute tai visokių neaiškių tipų prilindę, nieko čia nuostabaus.

                        Comment


                          Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                          Tai kad tame Istorijos institute tai visokių neaiškių tipų prilindę, nieko čia nuostabaus.
                          Visiškai pritariu, nes taip yra iš tiesų. Dar komunistinės okupacijos laikais ten buvo suformuota tam tikra rūšis kolaborantų, kurie turėjo kurti "tarybinę istoriją" ir kitokias nesąmones. Už tai gaudavo kapeikų ir rublių, bei geresnes salygas kalėjime (LTSR).
                          beg, borrow and steal

                          Comment


                            Nežinau ar čia tinka, bet prasideda atakos prieš rusų blogerius, kurie gyvena JAV. Blokuojami kanalai, blogeriai sulaukia laiškų dėl susidorojimo. Kažkas labai nenori, kad žmonės matytų kaip skiriasi gyvenimas Rusijoje ir JAV.

                            Comment


                              Parašė grustnyj Rodyti pranešimą
                              Nežinau ar čia tinka, bet prasideda atakos prieš rusų blogerius, kurie gyvena JAV. Blokuojami kanalai, blogeriai sulaukia laiškų dėl susidorojimo. Kažkas labai nenori, kad žmonės matytų kaip skiriasi gyvenimas Rusijoje ir JAV.
                              Visi žinom, kas tas yra "kažkas"
                              beg, borrow and steal

                              Comment


                                Šiek tiek pastudijavau informacinio karo Lietuvoje galimybes ir perspektyvas, dalinuosi pastebėjimais. Bet iš pradžių norėčiau pasakyti, kad genetine prasme lietuviai nuo rusų ar lenkų beveik nesiskiria, skiriasi tik aplinka, kurioje yra auginamas žmogus. Ir nors kiekvieną žmogų reikia vertinti individualiai pagal jo asmenybę, tačiau rusų ir kitos tautinės mažumos Lietuvoje patenka į tą rizikos grupę, kuri yra labiausiai pažeidžiama ir kurią daugiausiai bando įtakoti informacinio karo politika iš Kremliaus. Dėl to tikriausiai yra teisinga manyti, kad kuo rusų tautinė mažuma Lietuvoje yra silpnesnė ar mažiau skaitlingesnė - tuo saugesnė yra pati Lietuva, juolab žinant, kad Putinas į užsienį turistauti su tankais važiuoja daugiausiai pas savo tėvynainius.

                                Ir šioje vietoje Lietuvai labai pasisekė, nes jinai iš sovietų sąjungos paveldėjo procentaliai mažiausią rusų tautinę mažumą. Nepaisant to, kuo jinai mažesnė - tuo pačiai Lietuvai geriau ir ne tik dėl intervencinės grėsmės iš Rusijos, tačiau ir dėl daugybės kitų priežasčių - pvz. rusų tautinė mažuma veikiama rusų propogandos atitinkamai balsuoja renkant Lietuvos valdžią. Daugumai seime sudaryti užtenka kiek daugiau nei 50% balsų, dėl to netgi sąlyginai nedidėlė 10% tautinė mažuma savo balsais gali labai daug ką lemti, kartais netgi tai, į kurią pusę ta politinė dauguma pasvirs.

                                Bandant įžvelgti kažkokias tendencijas, tam gerai pasitarnauja šitas grafikas (2011 m. surašymo duomenys):


                                Aiškiai matosi, kad Lietuvoje tautinių mažumų tarpe jaunimėlio yra kur kas mažiau. Šiuo metu apie 86% Lietuvos gyventojų save priskiria lietuviams, tai jeigu paimtumėm jaunimą ir vaikus - lietuvių dalis ten jau sudarytų >90%. Jeigu tarp lietuvių jaunimas iki 20 m. sudaro kone vieną iš penkių visų žmonių, tai rusų mažumos tarpe jaunuolis jau tik kas dešimtas, baltarusių ir ukrainiečių tarpe jaunimėlio dar mažiau, kai tuo tarpu pas lenkus jo daugiau ir visam tam tikriausiai yra lengvi paaiškinimai.

                                Šitie skaičiai daugiau mažiau rodo, kad tautinės mažumos Lietuvoje nyksta. Tačiau nyksta skirtingais greičiais ir pasirodo, kad stipriausiai laikosi lenkų mažuma. Taip tikriausiai yra dėl to, kad rusų mažuma daugiausiai gyvena didmiesčiuose, Vilniuje ir Klaipėdoje. Didmiesčiai Lietuvoje jau yra pasidarę lietuviškais - t.y. rusas, gyvenantis Vilniuje ar Klaipėdoje, ganėtinai sunkiai gali išsiversti be lietuvių kalbos, nes veikiausiai jo darbe pagrindinė kalba bus lietuvių, jos karts nuo karto prireikia ir parduotuvėse ar valstybinėse įstaigose ir pan. Yra didelė tikimybė, kad lietuvis pamils rusaitę ir mišrios šeimos vaikai jau bus priskiriami prie lietuvių. Tuo tarpu lenkai daugiausiai gyvena kaimiškose, izoliuotose vietovėse, kuriose jie sudaro daugumą, dėl ko veikiausiai jų darbe ir aplinkoje vyrauja jų pačių kalba, turi ne daug kontaktų su 'išoriniu pasauliu', atitinkamai ir tokiose vietovėse mišrių šeimų daug mažiau pasitaiko, dėl to ir jų vaikai yra toliau priskiriami lenkų mažumai. Tuo tarpu baltarusių ir ukrainiečių mažumos tarpe jaunimėlio mažiausiai. Taip yra tikriausiai dėl to, kad ne tik sukūrus baltarusiui su lietuve mišrią šeimą jų vaikai skaitysis lietuviais, tačiau ir greičiausiai šeimų sukurtų tarp ruso ir baltarusės vaikai bus laikomi rusais, o ne baltarusais. Gali prisidėti ir tai, kad ukrainiečiai ir baltarusiai greičuaisiai asimiliuojasi.

                                Jaunimas visų pirma yra visokių protestų, revoliucijų ir perversmų varomoji jėga. Dėl to jeigu Putinas norėtų pasinaudoti lietuvos tautinėmis mažumomis kelti masiniams neramumams - jam vėlgi reikėtų vežti 'turistus' iš Rusijos, nes vietinių rusų tarpe mažai jaunimo. Panašiai ir Ukrainoje Maidanas buvo pilnas jaunimo ir studentų, o keli mitingai organizuoti rytuose sulaukė daugiausiai močiučių palaikymo.

                                Tendencijos, kaip kinta Lietuvos tautinė sudėtis, matosi ir bendruosiuose skaičiuose. Rusai, kažkada buvę skaitlingiausia tautine mažuma, savo pozicijas užleido lenkams.
                                (% nuo visų gyventojų pagal tautybę)


                                Nors jaunimėlio tarp baltarusių ir ukrainiečių tautinės mažumos yra nedaug, tačiau pagal statistikos departamentą jų pastaraisiai metais pradėjo daugėti, kai iki šiol nuosekliai mažėjo. Tokie skaičiai gali būti nulempti imigracijos. (tikėtina ir klaidos tikimybė, nes lyginami 2011 m. surašymo duomenys su 'nesurašymo' 2014 m. duomenimis).

                                Mano supratimu, tautinės mažumos daugiausiai bėdos daro eidamos prie balsadėžių. Tačiau Vilniuje ir Klaipėdoje kritinė dauguma jau yra lietuviai. Dėl to, pvz. renkant seimo narį vienmandatėse apylinkėse, tautinių mažumų balsai galima sakyti yra nieko verti ir iššvaistomi, nes skirtingai nei kokiose Šalčininkuose, jie čia nesugeba surinkti daugumos.

                                Ištiesų dėl to lenkų tautinė mažuma Lietuvoje yra kur kas pavojingesnė, nei rusų, nes yra kur kas labiau koncentruota, iš ko seka jog geba susivienyti rinkimams (lenkų rinkiminė akcija), geba įveikti 50% balsų barjerus rinkimuose į seimą (vienmandatėse), lėčiausiai asimiliuojasi ir atitinkamai daugiausiai priekaištų dėl visokių gatvių pav. lentelių ir pavardžių reiškia. Bėda pasidaro tada, kai lenkų tautinė mažuma pradeda atstovauti ne lenkų, o kremliaus interesams.

                                Tačiau ne tik tautinės mažumos yra rizikos grupėje, į kurią taikosi Kremlius. Rizikos grupės yra ir tie, kuriems 'prie ruso gyventi buvo geriau', o tai yra tie, kurie didžiąją dalį savo gyvenimo džiaugsmo, tame tarpe ir jaunystę, patyrė gyvendami sovietų sąjungoje. Šitie vyresnio amžiaus žmonės nebūtinai turi būti pro-rusiški, tačiau dažnai taip yra ir dažnai yra, kad netgi nebūdami pro-kremliški, jie vistiek vadovaujasi panašiomis vertybėmis ir 'paniatkėmis', atėjusiomis iš sovietmečio ir rinkimuose balsuoja už kokį nors Uspaskichą ar Paksą. Tačiau ir čia situacija keičiasi, o turbūt geriausiai tai atspindi kalbų grafikas. Nuo to, kokia antroji kalba žmogui yra artimesnė, rūsų ar anglų, labai dažnai priklauso ir tai, kokiomis vertybėmis vakarietiškomis ar putiniškomis jis vadovaujasi ir kokia informacija tą žmogų pasiekia. Tačiau ir šioje vietoje aiškiai matosi lietuvos vakarietiškejimas, gerai matomas šitame grafike (2011 m. surašymo duomenis, šiuo metu grafikas bus dar labiau pasislinkęs links anglų kalbos).

                                Comment


                                  Keletas pastebėjimų. 1. Rusų mažumos ganėtina dalis gyvena Visagine (nepaminėtas), 2. Lenkų mažuma izoliuotuose kaimuose tarpusavyje daugiausiai bendrauja ne savo kalba (jeigu manytume, kad sava yra lenkų kalba), o rusiškai.
                                  Paskutinis taisė lietus; 2014.09.07, 20:11.

                                  Comment


                                    Dar vienas pastebėjimas: ukrainiečių mažuma yra labiau proeuropietiška ir, sakyčiau, prolietuviška.

                                    Comment


                                      Dar vienas pastebejimas - never underestimate'ink titulines nacijos; apie 2/3 stribu tautines sudeties buvo lietuviai.

                                      Comment


                                        Kaip primityviai dirba Rusijos propaganda - žymiai Rusijos disidentei ir žmogaus teisių gynėjai Liudmilai Aleksejevai pripaišė teiginį, kad ji remia Krymo aneksiją:

                                        Алексеева: Крым наш, без всяких
                                        http://www.vz.ru, 2014.09.05

                                        Aleksejeva paneigė šitą melą:

                                        Мне приписывают интервью
                                        http://echo.msk.ru, 2014.09.07

                                        Comment


                                          Brainwashas igauna naujas ir pavojingas formas...
                                          https://www.facebook.com/video.php?v...381612&fref=nf
                                          Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

                                          Comment

                                          Working...
                                          X