Parašė andyour
Rodyti pranešimą
1985-ųjų naftos kainos kritimas - žlunga sovietų sąjunga, nuverčia žmonės.
1998-ųjų naftos kainos kritimas - krenta Jelcinas, valdžia perduodama valdiškai, Putinui
2008-ųjų krizė, dėl kurios nafta krenta iki 40 usd, tačiau greit vėl pradeda kilti. Trunka trumpai, Rusija pasaulio kontekste atrodo ne taip ir blogai, praeina be didesnių incidentų.
2014-ųjų naftos kritimas nėra įtakotas kažkokių kataklizmų, ar krizių, kai rinkoje trumpam susidaro didžiulis perteklius. Tai gali būti tam tikri Amerikos žaidimai prieš Rusiją, bet kartu aš manau, kad jie eina all in vien dėl to, kad neblefuoja. Skalūnų nafta išties smarkiai pakeis rinką ir greičiausiai išardys OPEC, nes bus įvesta konkurencija ir panaikinta OPEC ir Rusijos oligopolija. Mano nuomone naftos kainos gal ir nebus tokios žemos kaip dabar, bet tikrai manau, kad kainos 100 usd už barelį pasieks dar labai labai negreitai. Putino valiutos rezervai sparčiai senka, o jam reikalinga 100 usd už barelį kaina jau šiandieną. Ir su kiekvienais metais dėl infliacijos ir noro neatsilikti nuo kitų šalių ekonominio augimo ta naftos kaina, reikalinga biudžetui subalansuoti, vis augs. Jeigu skalūnų nafta rinkoje situaciją pakeis taip pat, kaip pakeitė skalūnų dujos, tai arba Putinas bus tas mesijas, kuris sugebės Rusiją modernizuoti, arba rusų laukia labai nelengvos dienos. Galbūt dar šiandien daug kas tiki, kad Putinas yra mesijas, kuris gali išgelbėti Rusiją, bet juk tam reikia kovos su korupcija, laisvų teismų, laisvos žiniasklaidos ir kontaktų su vakarais. Greitai jų svajonės apie išgelbėtoją Putiną suduš ir pirmą kartą prie Putino metai iš metų bus sunkiau gyventi, nebesimatys perspektyvos ir šviesaus rytojaus.
Aš manau, kad rusai yra kantrūs pakentėti metus, du, bet ne penkis. Per daug jie pasaulio pamatė ir per daug prie iPhonų prisirišo, jie prie brangios naftos palyginus dar neblogai gyveno. Beto pvz. ir visas Putino valstybinis aparatas, kur valstybiniame sektoriuje dirba 50% žmonių, nuo propogandos iki gamyklų, tai ir jie visi nukentės, galbūt daugiau žurnalistų pradės būti kandūs. Tačiau tai dar nereiškia, kad Putino rėžimas žlugs. Tai gali reikšti ir tai, kad jis turės griežtėti ir vis labiau artėti link Šiaurės Korėjos valdymo stiliaus.
Comment