Parašė John
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Diskusijos apie lietuviškus banknotus
Collapse
X
-
Parašė John Rodyti pranešimąTam tikriausiai yra kažkoks racionalus paaiškinimas. Mano manymu, tokia tendencija ryškėja dėl to, kad užsieniuose gyvenantys ar ekstensyviai keliaujantys/studijuojantys Lietuviai paprasčiausiai praplečia savo akiratį ir suvokia, kad Lietuvoje taip šlovinami Maironiai ir panašūs tipai, yra iš esmės nieko verti. Šlovinami jie yra todėl, kad tiesiog nieko geresnio tuo metu Lietuvoje nebuvo, nors pasaulio ar Europos mastu Maironis ir panašūs Lietuviškos poezijos ir literatūros "didvyriai" yra apvalus nulis. Tai ne Maironio ar jo peikimo problema, bet, imho, elementaraus išprusimo, kurio tie gyvenantys UK tikriausiai yra įgavę šiek tiek daugiau, nei tipiški Maironio mylėtojai.
Comment
-
Ant banknotu valstybe reklamuoja (skleidzia IDEJAS) save uzsieniui ir uzsienieciams. cia kaip marketingas, paziures koks tulas vokietis i 20 lt, uzsimanys eiles paskaityt vokiskai... ir... ups net neisversta galbut, zemaite taip pat.
10 lt - Girenai , na ok aeronautika, inzinerija bet velgi tarpukaris arba nacionalines Lietuviu valstybes idealizavimas (su rupintojeliais ir neatstatyta Traku pilimi).
Ta prasme kad visa vakaru europa jau gyvena kitomis idejomis. Ir toks tiesioginis atgyvenes nacionalizmo supratimas daugumai tik sypsni sukelia.
Manau LT bankas (ir siaip politikai) padare klaida nubraukdami 700 metu 'kitos' istorijos.Paskutinis taisė DeSadas; 2012.11.06, 01:58."I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002
- George W. Bush President of the USA
Comment
-
Parašė DeSadas Rodyti pranešimąAnt banknotu valstybe reklamuoja (skleidzia IDEJAS) save uzsieniui ir uzsienieciams. cia kaip marketingas, paziures koks tulas vokietis i 20 lt, uzsimanys eiles paskaityt vokiskai... ir... ups net neisversta galbut, zemaite taip pat.
10 lt - Girenai , na ok aeronautika, inzinerija bet velgi tarpukaris arba nacionalines Lietuviu valstybes idealizavimas (su rupintojeliais ir neatstatyta Traku pilimi).
Ta prasme kad visa vakaru europa jau gyvena kitomis idejomis. Ir toks tiesioginis atgyvenes nacionalizmo supratimas daugumai tik sypsni sukelia.
Manau LT bankas (ir siaip politikai) padare klaida nubraukdami 700 metu 'kitos' istorijos.Paskutinis taisė Eikantas X; 2012.11.06, 03:10.
Comment
-
pasikartosiu IDEJOS, tos idejos, kaip lakmusas parodo respublikos vertybes (galvu ir stabu visur pilna).
Zinoma pinigas yra pinigas ir atsiskaityti juo galima , tai nera tragedija, tik neisnaudota galimybe."I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002
- George W. Bush President of the USA
Comment
-
Parašė DeSadas Rodyti pranešimąpasikartosiu IDEJOS, tos idejos, kaip lakmusas parodo respublikos vertybes (galvu ir stabu visur pilna).
Zinoma pinigas yra pinigas ir atsiskaityti juo galima , tai nera tragedija, tik neisnaudota galimybe.
http://en.wikipedia.org/wiki/FileMC_193.jpg
Tai latviai turi tokių gražių pinigų su ąžuolais ir triobom ir kitais etnosimboliais vietoj galvų.
Tai aišku gražu, galima ir tokius. Tik juokinga, kai bandoma kažką išsigalvoti apie kažkokias tai atseit svarbias progresyvias idėjas, kai pats principas irgi lygiai taip pat senas.
Japonai va supermoderni nacija, o jų pinigų (su galvom) dizainas atrodo kaip iš praeito šimtmečio pradžios. Ir ką? Ogi nieko ir viskas ok. Nes arba galvos, arba žvėreliai.Paskutinis taisė Eikantas X; 2012.11.06, 03:45.
Comment
-
Sutinku, kad galima diskusija dėl to, kurie lietuviai galėtų būti ant lietuviškų banknotų. Bet diskusijos pradžia buvo šis post'as:
Parašė blitz Rodyti pranešimąBūtų tik kiek solidžiau, jei ant litų būtų pasilikę gyvūnai (kaip ant talonų), vietoje dabartinių, Europoje absoliučiai niekam nežinomų poetų, neparašiusių nieko, kas būtų pripažinta tarptautinėje erdvėje, ir kitų antraeilių 'pranašų' veidukų.
Bet kažkaip nesmagu skaityti, kai tokias mintis reiškia išsilavinę Lietuvos išeiviai.
Lietuvos literatūros istorijos kūrėjų sulyginimas su žvėreliais - puikus laipsninio šalies identiteto praradimo proceso pavyzdys. Suprantu, kad jis neišvengiamas dėl dideliu greičiu vykstančios globalizacijos, bet pagarba savo gimtosios šalies istorijai (nesvarbu politinei, muzikinei, literatūrinei, ar bet kokiai kitai) - vis tik turėtų išlikti. Niekas juk neteigia, kad rašytojai, esantys ant dabartinių banknotų - buvo genijai, bet tai buvo labai svarbi mūsų istorijos dalis. Šie žmonės kūrė ir puoselėjo lietuvybę tuo laikotarpiu, kai lietuviška spauda buvo draudžiama ir buvo viskas daroma, kad ji išnyktų. Todėl teiginiai, kad jų kūryba iš esmės buvo bevertė - mano nuomone tikrai nedaro garbės jų autoriui.
Comment
-
Parašė MikasRidikas Rodyti pranešimąSutinku, kad galima diskusija dėl to, kurie lietuviai galėtų būti ant lietuviškų banknotų. Bet diskusijos pradžia buvo šis post'as:
Nekreipčiau dėmesio, jei tokius žodžius rašytų eilinis emigravęs delfio komentatorius, nes jam viskas, kas vyko ar vyksta Lietuvoje - asocijuojasi su neLYGIU.
Bet kažkaip nesmagu skaityti, kai tokias mintis reiškia išsilavinę Lietuvos išeiviai.
Lietuvos literatūros istorijos kūrėjų sulyginimas su žvėreliais - puikus laipsninio šalies identiteto praradimo proceso pavyzdys. Suprantu, kad jis neišvengiamas dėl dideliu greičiu vykstančios globalizacijos, bet pagarba savo gimtosios šalies istorijai (nesvarbu politinei, muzikinei, literatūrinei, ar bet kokiai kitai) - vis tik turėtų išlikti. Niekas juk neteigia, kad rašytojai, esantys ant dabartinių banknotų - buvo genijai, bet tai buvo labai svarbi mūsų istorijos dalis. Šie žmonės kūrė ir puoselėjo lietuvybę tuo laikotarpiu, kai lietuviška spauda buvo draudžiama ir buvo viskas daroma, kad ji išnyktų. Todėl teiginiai, kad jų kūryba iš esmės buvo bevertė - mano nuomone tikrai nedaro garbės jų autoriui.Paskutinis taisė blitz; 2012.11.06, 09:53.You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
Comment
-
Parašė blitz Rodyti pranešimąDabar, Mikai, pasakyk man nuoširdžiai, jei nuo lito atsiradimo, ant kupiūrų būtų pvz. Simonavičius, Vytautas (kunigaikštis), Jurgis Mačiūnas ir keli dar žmonės, kuriuos aš siūliau (tarp jų ir viena kupiūra su tautininkais, kurių jokiais būdais neniekinu) ir aš ateičiau, ir pasiūlyčiau nuimti nuo kupiūrų tuos žmonės, ir visus juos (daugiausia pasiekusį inžinierių, kiečiausią kunigaikštį, įžymiausia menininką ir tt.) pakeisti vien tautininkais. Ar tu ir toliau laikytumeisi savo pozicijos, t.y. kad ant LTL turi būti vien tautininkai? Ne! Tu galvotum, kad aš niekinu Lietuvos inžinierius, menininkus, kunikaiščius ir tt., keliu į viršų tik vienos srities žmones, bei toliau žviegtum visa gerkle, kad aš esu kažkoks tautos niekintojas ir priešas, o LTL kupiūros yra super.
Matai, Mikai, skirtumas tarp manęs ir tavęs yra tas, kad aš turiu savo nuomonę, o tu tesugebi neracionaliai klykauti ir surasti priešus žmonėse, kurie racionaliai kritikuoja.
Antra, taip ir nesupratai, ar nesistengei suprasti, ką norėjau pasakyti savo pranešimu.
Trečia, tai, ką aš parašiau ankstesniame post'e - ir yra mano nuomonė, o ne kaip kad tau pasirodė neracionalus klykavimas. Jei būtum bent pabandęs pasigilinti į tai, ką parašiau, būtum supratęs, kad nei aš tave priešu laikau, nei aš bandau klykauti, o tiesiog išreiškiau savo nuomonę, kad savo šalies istoriją reikia gerbti ir vertinti, kad ir kaip besikeistų laikai ir požiūriai į vienus ar kitus dalykus.
Comment
-
Parašė Tomas Rodyti pranešimąKas tas Mačiūnas?
Comment
-
Aš ir pats būčiau nieko prieš juos pakeisti banknotuose, bet taip pigiai žeminti Maironį ir Žemaitę yra ganėtinai kvaila. Visai ne vakarietiška. Suprantu emigravusius, jie tikriausiai jaučiasi svetimi, nepritapę, supranta, kad ir kiek jie norėtų, vis tiek nebus vienateisis su vietiniais. Vis tiek į juos šnairuos ir t.t. Tikėtina, kad čia tokia pasyvi agresija prieš Lietuvą. Kabinėjimasis prie visko, kas lietuviška. Įdomu, ar islandai taip pat tyčiojasi iš to savo menkaverčio dailininko ir nuolatos reikalauja užkelti Björk ant banknoto. O japonai mesti lauk tą savo rašytojėlę ir užklijuoti kokį žinomą Nobelio premijos laureatą. Asmeniškai aš tų kitų šalių pinigų netyrinėju, jie sau ramiai guli piniginėje ir ištraukiami, kuomet reikia atsiskaityti. Kažin, ar daug mūsų pasiima juos ir specialiai nagrinėja. Esmė, kokios vertės pinigai, o ne kas ant jų nupiešta. Ir šiaip, tikėtina, kad greitu laiku popieriniai pinigai dings. Kaip kad kažkada rašė, kad Švedija ketina jų atsisakyti.
Be to, Kiekviena šalis turėjo savo realizmo ir romantizmo stiliaus rašytojų, kurie puikiai tiktavo to laikmečio literatūros vėjams. O ar jau patinka, ar neptinka, čia jau visai kitas klausimas. Tiek skonio, tiek išprūsimo. Prisimenu, mūsų lietuvių kalbos mokytoja apsiverkė beskaitydama Maironį. O vienas dėstytojas universitete dar tokių sparnuotų Žemaitės frazių pamėtydavo pvz. "Aš dar prie mėšlavežio ją įsimylėjau".Paskutinis taisė bebop; 2012.11.07, 23:17.Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.
Comment
-
Zinot, o as visgi noreciau, kad Lietuva nors minimaliai pasinaudotu savo LDK paveldu, kuriuo puikiai naudojasi Lenkai ir Gudai. Turejom nuostabaus grozio monetas LDK laikais, kodel negaletume bent vienos simbolines isleisti su Zygimantu Augustu, Jonu Kazimieru, ar kad ir Radvilu/Sapiegu atstovu?
Toks vaizdas, kad begam nuo savo didingiausios istorijos ir uzsiciklinam ant veikeju, tokiu kaip Zemaite (cia ne izeidimas), kurie realiai naudojami tik pabrezti identitetui, kuri paniskai norima nukirsti nuo LDK...
Kolekcionuoju LDK monetas ir manau, kad jos vienos nuostabiausiu to laikotarpio europos monetu, tai kodel mes turetume to atsisakyti? Tiesiog galetume atsigaivinti bent viena moneta is LDK laiku ar bent su tu laiku motyvais, o ne vien su "lietuvybes puoseletojais"
Comment
-
Parašė bebop Rodyti pranešimąSuprantu emigravusius, jie tikriausiai jaučiasi svetimi, nepritapę, supranta, kad vis tiek nebus vienateisis su vietiniais. Vis tiek į juos šnairuos ir t.t. Tikėtina, kad čia tokia pasyvi agresija prieš Lietuvą.
Maironis ir emigracija šiuo atveju niekaip nesusijusi (na nebent užskaitytime argumentą dėl platesnės pasaulėžiūros). Argumentas čia kaip ir apie to žmogaus nuopelnus ir kontekstą, kuriame buvo/nebuvo labiau nusipelniusių. Kalbėjimas apie emigrantus/neemigrantus čia yra tiek pat aktualus, kiek kalbėjimas apie mėnulio fazes. T.y. kvailystė.
Comment
-
Parašė John Rodyti pranešimąTiesą sakant, nesitikėjau tokio lygio argumentų iš bebop.
Maironis ir emigracija šiuo atveju niekaip nesusijusi (na nebent užskaitytime argumentą dėl platesnės pasaulėžiūros).
Argumentas čia kaip ir apie to žmogaus nuopelnus ir kontekstą, kuriame buvo/nebuvo labiau nusipelniusių.Paskutinis taisė bebop; 2012.11.07, 19:35.Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.
Comment
-
Parašė bebop Rodyti pranešimąSuprantu emigravusius, jie tikriausiai jaučiasi svetimi, nepritapę, supranta, kad ir kiek jie norėtų, vis tiek nebus vienateisis su vietiniais. Vis tiek į juos šnairuos ir t.t.You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
Comment
-
Parašė blitz Rodyti pranešimąTuriu tave nuvilti, bet tokie klausimai apie 'priklausymą', 'šnairavimą' ir panašias gilaus kaimo 'aktualijas' (bent mano pažįstamiems) emigrantams nekyla. Tokie klausimai dažniausiai yra 'lukštenami' neemigravusiųjų forumiečių ir kažkodėl dažniausiai iš Kauno (sutapimas?). Jei jau pradėjom kalbėti ad hominem terminais, tai aš manau, kad žinau tą tipą, kuriam tokie klausimai dažniausiai kyla. Tu irgi turbūt jį žinai geriau nei bet kas... iš serijos Žalgiris, rusiška TV, 'Brigada', 'Brat 2', pseudo-patriotizmas, homofobija, ksenofobija, psichologinės problemos, pavydas ir tt. Nekelia jokių asociacijų?
Tiesiog emigravę žmonės dažnai pradeda apie save per gerai galvot, o Lietuvoje likusieji tai labai lengvai pastebi.
Kas dėl to tavo sukurto "tipo". tai jis net neegzistuoja. Kažkas panašaus gal buvo prieš ~10 metų, bet ir tai kai kurie jo bruožai nelabai "prie ko". Čia, matyt, pasireiškia emigravusiųjų atotrūkis nuo Lietuvos realijų.Paskutinis taisė Čikupakas; 2012.11.07, 02:49.
Comment
Comment