Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Sula Rodyti pranešimą

    Taigi didžiausia lygybė pasauliniu, net ne Europiniu, lygiu yra Slovakijoje, Baltarusijoje, Moldovoje, Ukrainoje...
    Lygybė ar GINI koeficientas su tam tikru aklu tašku?

    Comment


      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

      Šiaip tai turi, tendencija tokia, kad kuo šalies produktyvumas didesnis tuo ir nelygybė joje mažesnė.
      Na taip, koreliaciją gal ir būtų galima pritempti iki statistiškai reikšmingo dydžio. Bet čia susiduriame su taisykle numeris vienas statistikoje - correlation does not imply causation.
      If a lion could speak, we could not understand him.

      Comment


        Parašė mantasm Rodyti pranešimą

        Lygybė ar GINI koeficientas su tam tikru aklu tašku?
        Žmonės deda GINI, kai pateiks kitus rodiklius, diskutuosim, lyginsim pagal juos.

        Comment


          Parašė Sula Rodyti pranešimą

          Žmonės deda GINI, kai pateiks kitus rodiklius, diskutuosim, lyginsim pagal juos.
          Tiesiog sakau, kad panašus GINI Baltarusijoje ir Danijoje ant žemės duoda gerokai kitokį vaizdą.

          Comment


            Vilniaus regionas tapo turtingiausiu Baltijos šalyse: „Įspūdingas Vilniaus šuolis“

            Ilgą laiką turtingiausiu regionu Baltijos šalyse buvo Talino regionas, tačiau 2022 metais Vilnius aplenkė Taliną, skelbia „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas. „Įspūdingas Vilniaus šuolis, turint omenyje, kad dar 2014 metais Talino regionas buvo 22 proc., o 2004 metais – net 40 proc. turtingesnis nei Vilniaus regionas.
            Reikia turėti omenyje ir tai, kad Talino regione (Harju apskrityje) yra sukuriama 60 proc. Estijos BVP, Rygos regione yra sukuriama 69 proc. Latvijos BVP, o Vilniaus regione – vos 44 proc. Lietuvos BVP.

            Estijos BVP vienam gyventojui yra aukštesnis nei Lietuvos. Estijos BVP vienam gyventojui 2022 m. siekė 76 proc. ES vidurkio, o Lietuvos – 67 proc., nepaisant to, kad Vilniaus regiono rodiklis siekė 100 proc. ES vidurkio, o Talino – 99 proc.
            Click image for larger version

Name:	Ekrano nuotrauka iš 2024-05-18 12-33-30.png
Views:	446
Size:	393,5 kB
ID:	2130989
            Paskutinis taisė digital; 2024.05.18, 11:34.

            Comment


              EY: į Lietuvą pernai pritraukti 28 TUI projektai rodo atoslūgį, tačiau ateities perspektyvos palankios https://www.vz.lt/finansai-apskaita/...yvos-palankios
              Tiesioginių užsienio investicijų (TUI) Europoje pernai sumažėjo 4%, o Lietuvoje – 40%. Tačiau mūsų šalis išlieka tarp dešimties Europos valstybių, kurioms tenka daugiausia TUI projektų 1 mln. gyventojų. Tačiau tyrime pateiktas investicijų sentimento rodiklis, atskleidžiantis pozityvius investuotojų lūkesčius ir ateities planus Lietuvoje investuoti, išlieka aukštas – 68% (ES vidurkis – 72%).
              Pagal bendrai pritrauktų projektų skaičių pernai mūsų šalis atsidūrė 24-oje vietoje tarp 44 vertintų šalių (pernai buvo 20-ta). Latvija atsidūrė 28-oje, o Estija – 34 vietoje.
              Vis dėlto, vertinant santykinius rodiklius, L. Dičpetrio teigimu, Lietuva išlaikė gana aukštas pozicijas: 1 mln. gyventojų teko 10,02 TUI projekto (10 vieta), 1 mln. gyventojų teko 605,1 projekto sukurtos darbo vietos (11 vieta).
              Iš viso TUI projektai Lietuvoje pernai sukūrė 1.691, Latvijoje – 1.265, Estijoje – 1.230 darbo vietų.
              Didžioji TUI dalis pernai Europoje teko trims valstybėms: Prancūzijai (1.194 projektai), Jungtinei Karalystei (985) ir Vokietijai (733).
              Už didžiojo trejeto rikiavosi Turkija (375 projektai) ir Ispanija (304). Pažymėtina, kad Turkijoje pernai sukurta 17% daugiau TUI projektų, tuo metu Vokietija patyrė 12% susitraukimą.
              EY Europos investicinio patrauklumo tyrimo duomenimis, investuotojai, ketinantys plėsti savo dabartinę veiklą Baltijos šalyse, daugiausia dėmesio yra linkę skirti investicijoms į mokymo centrų plėtrą (Lietuvoje – 61% apklaustųjų), taip pat galima tikėtis reikšmingos plėtros mokslinių tyrimų ir plėtros (angl. R&D) srityje, nes su šia sritimi savo investicijų plėtros planus Lietuvoje sieja 54% apklaustųjų.
              Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų,
              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

              Comment


                Palankios tai mažės užsienio investicijos ir didės vietinės investicijos? Ar čia "palankios" nes toliau pridėtinė vertė bus išvežama iš šalies užsienio investuotojų?

                Comment


                  Jeigu kas dvejoja vokiečių brigados ekonomine nauda Lietuvai.

                  Kelias dienas Vilniuje viešėjęs Marco Fuchsas, kosmoso pramonės bendrovės OHB generalinis direktorius, VŽ pasakoja, kad į Lietuvą atvyko ieškoti naujų galimų partnerysčių. O tai padaryti paskatino glaudesnis lietuvių ir vokiečių bendradarbiavimas saugumo srityje: „Vokietija čia dislokuoja savo karius, su jais čia persikels didžiulė bendruomenė, tai bus postūmis visai šalies ekonomikai.“
                  Plačiau: https://www.vz.lt/inovacijos/2024/05...#ixzz8b3wDw3IQ
                  Paskutinis taisė Sklansky; 2024.05.23, 17:22.

                  Comment


                    Į Lietuvą ateina naujas didžiulis bankas

                    Matydamas galimybę iš Lietuvos plėsti verslo apimtį Vidurio ir Rytų Europoje, atstovybę Lietuvoje nori įsteigti didžiausias Taivano bankas „Bank of Taiwan“, skelbia portalas „Verslo žinios“.

                    Pasak jo, Taivano Finansų priežiūros komisija patvirtino valstybinio kapitalo banko paraišką steigtis Lietuvoje. Tai „Verslo žinioms“ patvirtino Lietuvos prekybos atstovybės Taipėjuje vadovas Paulius Lukauskas, informaciją skelbia ir vietos finansų žiniasklaida.

                    „Bank of Taiwan“ pabrėžia pastaraisiais metais sustiprėjusius prekybinius ir ekonominius ryšius su Lietuva ir jos geografinę padėtį tarp Europos ir Eurazijos. Nurodoma, kad atstovybės įsteigimas Lietuvoje padėtų išnaudoti verslo galimybes Vidurio ir Rytų Europos rinkose ir išplėsti banko verslą užsienyje.

                    Comment


                      Parašė VLR Rodyti pranešimą
                      Mes priklausome savai kategorijai - esame ES šalis su Ispanijos lygio BVP, kuri turi idealias sąlygas pasistatyti aukščiausio lygio infrastruktūrą savo miestuose. Deja, tapome turtingi neturėdami jokių rimtesnių urbanistikos tradicijų ar supratimo, kaip veikia kietas miestas. Pavyzdžiui, Vilniaus populiacijos bazė po karo buvo suformuota panašiai, kaip ji buvo suformuota kokiame Kaliningrade, t.y., didele dalimi tiesiog suvelkant įvairiausio plauko driskių ir valkatų iš visos USSR (įskaitant Lietuvos) užkampių į komiblokus, siekiant miestą kolonizuoti. Šie komiblokų žmonės su senąja miesto dalimi, kur dar galima rasti Europos, turi labai mažai bendro. Jie, dėl tik sau patiems suprantamų priežasčių, laiko save miestiečiais, bet tesugeba postringauti atgyvenusias mikrorajonines idėjas apie žalumą ir erdves, o savo fantazijos, idėjų ir supratimo nebuvimą slepia po racionalumo kauke (viSkAs peR BRanGu). Ilgalaikės perspektyvos planavimas ir didesni projektai šitiems nelaimėliams yra nesuprantami, viskas yra kosmosas ir Naujieji Vasiukai. Net ir žmonės, kurie laiko save teisingais ir prieštarauja, pavyzdžiui, automobilizmui, čia dažniausiai yra paprasčiausi myžčiotojai, kurie trukdo miesto plėtrai, nes ne siūlo Europos Sąjungos sostinės lygio esminių pertvarkų idėjas, o tokias idėjas išjunginėja meluodami, kad jos yra nerealisiškos, o patys tesugeba rūpintis šūdniekiais (kaip bordiūrai).
                      Įsinorėjau pakomentuoti, tai pakomentuosiu čia.

                      Nelabai mes suvokiam save Ispanijos BVP lygio valstybe. Mažu mažiausiai dėl to, kad iki to labai greitai atėjome. Sakyčiau, pagal pojūtį, išvedus vidurkį tarp visų kuršių nerijų, Vilniaus dangoraižių ir apgriuvusių kiemų su komiblokais, tai būtume kažkur lygyje kaip Vengrija, Rumunija ar Kroatijos labiau žemyninės dalys. Geriau nei slavų ortodoksų vidutinės valstybės (Bulgarija, Serbija, Ukraina, Š. Makedonija), bet prasčiau nei turtingesnės slavų katalikų valstybės (ta pati Lenkija, nekalbant apie Čekija) ar net romanų valstybės kaip ta pati Ispanija ar Italija.

                      Antras dalykas, manau, čia yra Nacionalinio stadiono sindromas. Valstybė neįrodė, kad gali vykdyti didelius savo šalies dydžiui projektus ir nėra pasitikima, kad bus kažkas rimtesnio įrengiamo nesustojus ir neišvaistant pinigų. Geriausiu atveju, labiau įsitvirtinus gen y/gen x anglicizuotai kartai galbūt atsiras tramvajaus linijos 2-3 Lietuvos miestuose. Gal klystu, būsime pagaliau ambicingesni, pritariu pasiūlymui Vilniuje centre kastis po žeme ar net po Neries upe, o už Centro gali būt ir antžeminiai bėgiai.
                      Paskutinis taisė PoDV; 2024.07.20, 21:01.

                      Comment

                      Working...
                      X