Parašė Arunasx
Rodyti pranešimą
Šitoj vietoj aš visų pirma turėjau galvoje šalis - Estijos užsienio prekybos partneres. Pas estus dominuoja Švedija ir Suomija, pas mus - pernai pirmavo Rusija, antroje vietoje stipriai atsilikusi buvo Vokietija (prieš kelis metus lyderių situacija išvis atrodė sekančiai - 1) Rusija, 2) Latvija, 3) Vokietija 4) Baltarusija). Šie šalių-lyderių sąrašai ir rodo mūsų ir jų geografinių padėčių skirtumus - Skandinavija yra gerokai arčiau Estijos ir prekyba su tokiomis šalimis kaip Suomija ir Švedija yra kur kas stabilesnis dalykas. Tai yra vienos labiausiai išsivysčiusių šalių, jos tikrai yra ir bus draugiškos Estijai, todėl šioje srityje didelių sutrikimų vargu ar bus. Rusija mums žinoma yra ir galimybė, bet kartu ir didelė rizika, todėl čia visada gali tikėtis tiek spartaus kilimo, tiek ir spartaus kritimo (ir be jokios politikos - Rusijoje situacija priklauso ir priklausys nuo situacijos žaliavų rinkose ir aš kažkaip netikiu, kad ta šalis kada nors pataps nežaliavine šalimi su normalia ekonomika). Be to ir Latvija nelabai jau stabilus prekybos partneris.
Žinoma mainland Europa (Vokietija, Beneluxas, ir t.t.) nuo mūsų yra kiek arčiau negu nuo estų, tačiau čia yra kita problema - mes vistiek nuo šių šalių nutolę daug toliau nei lenkai ar čekai ir esam bei būsim pvz. vokiečių verslui užstoti "plačių lenkų pečių". Todėl man kartais juokingi atrodo kai kurių mūsų veikėjų pasvaičiojimai apie labai gerą Lietuvos geografinę padėtį (va Lenkijos tikrai gera, o kokios nors Šveicarijos tai aplamai superinė).
Comment