Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sveikata, medicina, mityba

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
    Bent jau Lietuvoje grūdų propaganda tebevyrauja ir garbūs dietologai ragina kuo labiau riboti sočiuosius riebalus. Aišku, kaip naudingus pabrėžia pilno grūdo gaminius, tačiau nesu girdėjęs, kad ką nors bloga pasakytų apie baltus miltus, į kuriuos organizmas reaguoja panašiai kaip į cukrų. Daugelyje Vakarų šalių juodos ruginės duonos, kuri kažkiek vertingesnė, net nėra, vyrauja balta ir daug kam ji yra kasdieninis maistas. Dar pridėjus dažnai valgomus saldžius kepinius, blynus, makaronus ir picas gaunasi ideali "diabetinė" dieta .
    Makaronus valgo visi profesionalūs sportininkai (pvz. Lietuvos krepšinio rinkytinė), kuriesm svarbu sveikai maitintis. Jie klysta ir iš tiesų žaloja save?

    Comment


      Angliavandeniai po treniruočių ar varžybų yra reikalingi, tačiau yra vertingesnių - iš makaronų maistiniu požiūriu naudos nedaug. Sotumą užtikrina, angliavandenių atsargas atstato, tačiau sportininkai turėtų valgyti kokius grikius, lęšius, avižas. Daugiau medžiagų gautų su maistu, mažiau papildų reikėtų gerti . Makaronai tinkami norintiems priaugti masės. Bet ir tarp sportininkų, ir eilinių žmonių mažai kas tokį tikslą turi.
      Prekybos centruose jau yra neskaldytų grūdų makaronų (tamsūs), jie vertingesni, o tie įprasti balti makaronai yra miltai ir tiek. Juose kažkokių vitaminų ar mikroelementų yra minimumas.
      Paskutinis taisė senasnamas; 2014.08.22, 17:38.

      Comment


        Parašė John Rodyti pranešimą
        Bet tai kad anokia čia naujiena. Jau seniai aiškinama, kad angliavandeniai yra blogis ir didžiausias antsvorio kaltininkas.
        Aš pats padariau full stop bet kokiems saldumynams ir kitiems nenaudingiems angliavandeniams, o dėl riebalų net per daug nesivarginu aiškintis, nes net ir norėdamas tų ruebalų kažin kiek nesuvalgysi kaip kokių ledų ar šokolado. Tai kaip ir savaime suprantamas dalykas, kad saugotis, visų pirma, reikia būtent angliavandenių.
        Mitybinio balanso prasme tarp baltymų/riebalų/angliavandenių - ko gero taip. Tačiau pagrindinė nutukimo priežastis, mano nuomone, yra valgymo reguliarumas ir kiekis. Valgome tiesiog per daug, ir per dažnai, ir tiek. Antras svarbus aspektas - dažnai ignoruojame mineralų, vandens ir nemaistingo pluošto (vaisiuose, daržovėse, košėse etc.) įtaką bendram sveikatos balansui. Būtent jų organizmo bendram funkcionavimui reikia ne ką mažiau, nei maistinių medžiagų.

        N.B. Asmeniškai, niekada neturėjau problemų su nutukimu matyt dėl to, kad visada mėgdavau truputį išlikti alkanas ... Bet valgau absoliučiai viską.
        Paskutinis taisė nomad; 2014.08.24, 19:13.
        There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

        Comment


          Parašė nomad Rodyti pranešimą
          Mitybinio balanso prasme tarp baltymų/riebalų/angliavandenių - ko gero taip. Tačiau pagrindinė nutukimo priežastis, mano nuomone, yra valgymo reguliarumas ir kiekis. Valgome tiesiog per daug, ir per dažnai, ir tiek.
          Be jokios abejonės. Bet tai tik žiūrint grynai iš techninės pusės.

          Problema ta, kad kai kurie produktai yra labiau linkę valgytis, nei kiti. Normalių pietų ar vakarienės valgymas yra baigtinis procesas: suvalgei porciją (tegul ir didelę) ir baigta. Į pilvą įėjo koks 1000-1500Kcal.

          O kaip yra su ledais/šokoladais/pyragaičiais? Jie dažnaiusiai ateina didelėmis pakuotėmis, oficialiai skirtomis ne vienam meal'ui ir ne vienam žmogui, bet grupei žmonių. Bet realybė yra ta, kad daugelis žmonių (visų pirma, aišku, saldumynų mėgėjai, kaip John, kuriems sunku jausti saiką su saldumynais) tiesiog valgo tol, kol nesibaigia pakuotės turinys, net jeigu jie neseniai pavalgė savo pietus/vakarienę ir jau gavo 1000Kcal. Taip jie gauna dar papildomus 1500-2000 Kcal be jokio reikalo. To rezultate, vietoj 2500 Kcal dienos normos jie visai "netyčia" jau gauna 4000Kcal.

          Būtent to pasekoje, nusprendžiau, kad bet kokiems saldumynams reikia daryti visišką stop ir taip gana paprastai iš dienos raciono eliminuoti 1000-1500Kcal. Ir tada net nereikia per daug žiūrėti, ką valgau likusią dienos dalį, nes net ir valgant ką noriu, kada noriu ir kaip noriu, kalorijų kiekis beveik neperlipa per rekomenduojamą dienos normą.

          Comment


            /\ Tavo pakelta problema su saldumynais rodo ir marketingo įtaką šiuo klausimu. Todėl šiek tiek nukrypdamas nuo klasikinių libertariškų pažiūrų matau prasmę riboti saldumynų/sodos gėrimų pardavimą mokyklose ir tarp kitų lengvai pažeidžiamų/įtakojamų vartotojų grupių. Taip pat mažinti 'extra portion' ar 'supersize' (bulvyčių, kolos ir kitų itin greitų maistų) marketingo kultūrą, kuri tiesiog žmones skatina prisišlamšti daugiau - nors ir už dyką, bet visai be reikalo. Kaip rodo empyrika (tarki JAV obesity rates), vidutinis vartotojas kartais yra gan durnas ir nesamoningai daro žalą savo sveikatai, kas galų gale išpūstos sveikatos apsaugos sistemos forma kainuoja visiems mokesčių mokėtojams. Todel Bloombergo politika šiuo atžvilgiu - kai jis kaip N.Y. meras uždraudė dideles kolos porcijas - yra diskutuotina, bet suprantama ir kai kurių atskirų retų produktų kategorijų atžvilgiu pateisinama. Deja ši politika neįsigaliojo dėl teismo sprendimo dėl techninių priežasčių.

            N.B. Sodos gėrimai, suprantama, labiausiai žalingi nutukimo prasme ne dėl tiesioginio poveikio, o kaip 'gateway', kuris tiesiog didina apetitą ir leidžia suvalgyti daugiau - kas pavojinga kombinacijoje su fast foodu.
            Paskutinis taisė nomad; 2014.08.24, 19:54.
            There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

            Comment


              Kai saldumynai kasdienis maistas, tada jau nepadeda nei kalorijų skaičiavimas, nei sportas, nes pritrūksta paroje laiko viskam išdeginti. Tačiau papiktnaudžiavus tik, pvz., vieną dieną per savaitę, didelės įtakos tai nedarys, jei kitomis dienomis maitinamasi normaliai. Šiaip jau jei žmogus susitvarko svorį, medžiagų apykaita yra gera, tai valgant normalų maistą (be baltų miltų ir cukraus) svoris neauga nepaisant kalorijų skaičiaus. Bent jau man neauga .

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                Šiaip jau jei žmogus susitvarko svorį, medžiagų apykaita yra gera, tai valgant normalų maistą (be baltų miltų ir cukraus) svoris neauga nepaisant kalorijų skaičiaus. Bent jau man neauga .
                Sviestas sviestuotas, visų pirma be miltų ir cukraus praktiškai neįmanoma tiek prisivalgyti, kad kalorijos viršytų dienos normą, visų antra, labai sunku kažką skanaus sugalvoti pavalgyti be tų produktų. Bet svorio neauginti arba net numesti galima valgant viską, pats tą galiu patvirtinti. Svarbu kiekiai to cukraus ir miltų. Pvz. Milka šokolado plytelė turi apie 500 cal, tai dienos normoje (3000-3500 cal) ne tiek ir daug.
                Flickr

                Comment


                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                  Kai saldumynai kasdienis maistas, tada jau nepadeda nei kalorijų skaičiavimas, nei sportas, nes pritrūksta paroje laiko viskam išdeginti. Tačiau papiktnaudžiavus tik, pvz., vieną dieną per savaitę, didelės įtakos tai nedarys, jei kitomis dienomis maitinamasi normaliai. Šiaip jau jei žmogus susitvarko svorį, medžiagų apykaita yra gera, tai valgant normalų maistą (be baltų miltų ir cukraus) svoris neauga nepaisant kalorijų skaičiaus. Bent jau man neauga .
                  Šiaip, valgant "normalų maistą", kalorijų kažin kiek ir neprivalgysi. Didžiausios "kalorijų bombos" yra būtent saldumynai. Dar tokie dalykai, kaip alus, kai geriama daug (pvz., savaitgaliais), įvairūs limonadai/fizzy-drinkai ir t.t. Eliminavus visa tai iš raciono, paaiškės, kad net ir valgant sočiai, kalorijų kiekis nėra labai didelis ir, netgi nieko neskaičiuojant, daugmaž įsipaišo į rekomenduojamas normas. Tai galiotų net ir, tarkim, kasdien valgant McDonad'o BigMac meal'ą pietums (tik be milkshake'o ar Coca Colos, o su juoda kava ar arbata).

                  Comment


                    Iš saldumynų tai vertingiausi ir didžiausią sotumą suteikia chalva ir juodasis šokoladas, nes jų sudėtyje yra riebalų. Pvz., chalvos suvalgyti daugiau kaip 200 g (maždaug 1000 kalorijų) gali būti gana sudėtinga - po to norėsis pagulėti . Ir kitais požiūriais tai nėra vien tuščios kalorijos. Po Milkos juodasis šokoladas atrodys kartus, bet čia įpratimo reikalas, prideda cukraus ir į juos.
                    Paskutinis taisė senasnamas; 2014.08.24, 20:31.

                    Comment


                      Paskaičiau visa tai, labai užsinorėjau ir suvalgiau 2 Mars ledų ...
                      There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                      Comment


                        Parašė nomad Rodyti pranešimą
                        Paskaičiau visa tai, labai užsinorėjau ir suvalgiau 2 Mars ledų ...
                        Aš snickers batonėlio, kurio nevalgiau jau kokius metus, užsimaniau. Tačiau dėl lietaus patingėjau eit iki parduotuvės

                        Comment


                          Ok, nenervuojam John su tokiu hedonizmu
                          There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                          Comment


                            Parašė nomad Rodyti pranešimą
                            Ok, nenervuojam John su tokiu hedonizmu
                            Tiesą pasakius, skirtingai, negu Nomad arba Gator, John šiandien neužsinorėjo nei Snickers, nei ledų, nors jau buvo supermarkete ir prisipirko kalną visokių gėrybių. Sunkaiusia tai pasiekti pirmas kelias dienas. Po to abstinencija tokiems dalykams tampa norma. Svarbiausia susitaikyti su idėja, kad toks dalykas, kaip saldumynai, kasdieninio valgymo racione tiesiog neegzistuoja. Kaip ir koks heroinas. Man ir pačiam šiek tiek keista, kaip, visą gyvenimą nesugebėjus atsilaikyti saldumynų craving'ui, galima taip staigiai viską pakeisti lyg niekur nieko. Pasirodo, galima. Kol kas nesinori sakyti "op" iki galo neperšokus griovio (t.y. vos po kokių 4 savaičių tokios "dietos"), bet panašu, kad šiame gyvenime John su saldumynais jau baigta. Mėnesio ilgumo track-record'as dar nėra absoliutus to įrodymas, bet tai jau daugiau, nei geras startas.

                            Comment


                              Man šiuo atveju gerai, nesu saldumynų mėgėjas, kokia šokolado plytelė gali savaitę po nosim gulėti iki kol užsimanysiu pradaryt. Žodžiu saldumynų organizmas pareikalauja kartą ar du į mėnesį

                              Comment


                                Parašė John Rodyti pranešimą
                                Tiesą pasakius, skirtingai, negu Nomad arba Gator, John šiandien neužsinorėjo nei Snickers, nei ledų, nors jau buvo supermarkete ir prisipirko kalną visokių gėrybių. Sunkaiusia tai pasiekti pirmas kelias dienas. Po to abstinencija tokiems dalykams tampa norma. Svarbiausia susitaikyti su idėja, kad toks dalykas, kaip saldumynai, kasdieninio valgymo racione tiesiog neegzistuoja. Kaip ir koks heroinas. Man ir pačiam šiek tiek keista, kaip, visą gyvenimą nesugebėjus atsilaikyti saldumynų craving'ui, galima taip staigiai viską pakeisti lyg niekur nieko. Pasirodo, galima. Kol kas nesinori sakyti "op" iki galo neperšokus griovio (t.y. vos po kokių 4 savaičių tokios "dietos"), bet panašu, kad šiame gyvenime John su saldumynais jau baigta. Mėnesio ilgumo track-record'as dar nėra absoliutus to įrodymas, bet tai jau daugiau, nei geras startas.
                                Bravo. Įsivaizduoju, kaip tai turėtų būti nelengva, anksčiau taip pripratus. Maistas iš tiesų gali būti kaip narkotikas.
                                There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                Comment


                                  http://vz.lt/article/2014/8/25/zalio...voje-dar-nebus

                                  Na čia nelabai suprantu prasmės. Kola, kurioje dalį cukraus pakeičia saldiklis.
                                  Tiems žmonėms, kuriems geriau tinka cukrus verta rinktis klasikinę kolą.
                                  Tiems, kuriems labiau saldikliai - light/zero (tiksliai nežinau kuri kuri).
                                  O šitą žalią kuriems rinktis? Kurie nežino kas geriau - saldikliai ar cukrus ir renkasi kompromisą?

                                  Comment


                                    O ko norėt iš gėrimo, kuris buvo sukurtas kaip vaistas?
                                    You might surprise yourself.

                                    Miestai.net FB

                                    Comment


                                      Ne kažkoks dirbtinis saldiklis, o stevija. Čia plačiau, kas tai per daiktas:
                                      http://www.vlmedicina.lt/2013/07/sal...natyva-cukrui/
                                      Aišku, jos tik trečdalis (cukrus išlieka), bet vis tiek teigiama tendencija.
                                      Čia esminė vieta, kodėl "žalios" kokakolos Lietuvoje dar teks palaukti
                                      Lietuvoje gėrimų kategorija su sumažintu cukraus kiekiu – vis dar labai maža. „Becukriai gazuoti gėrimai Lietuvoje tesudaro mažiau nei 3% Lietuvoje ir, palyginus su praėjusiais metais, jų vartojimas neauga
                                      Kitaip sakant, tie, kas perka kokakolą, cukrumi nesidomi.

                                      Comment


                                        Ar tikrai esame bulvių valgytojų tauta? Ką valgė Lietuvos didikai?
                                        http://www.delfi.lt/projektai/lietuv...#ixzz3C3gO0a96
                                        Nors atvykę į Lietuvą turistai neretai sako, kad mūsų šalies maistas – labai kaloringas ir riebus, o saldumynai – išskirtinai saldūs ir persotinti kiaušinių tryniais, R. Laužikas to vadinti mūsų šalies kulinarijos unikalumu, ar gėda, nelinkęs.
                                        „Ar vokiečiams gėda dėl alumi „nuplaunamų” dešrelių su raugintais kopūstais? Ne, iš šio labai nesveiko maisto jie sukūrė ir iškomunikavo šiuolaikinio turizmo produktą „Oktoberfest” – šventę, kurioje dalyvauja per 6 milijonus žmonių. O gal škotams gėda daro hagis, o anglams keptos ropės ar žuvis su bulvytėmis? Jei žiūrėsime istoriškai, lietuviškos (beje ir lenkiškos) virtuvės patiekalų kaloringumas, riebumas, saldumas, persotinimas kiaušiniais ir t.t. yra ne tik susijęs su mūsų klimatu (Šiaurės Europa), bet kartu – būdingas baroko epochos bruožas, kurį pastebėjo dar XVII–XVIII amžiaus keliautojai – ypač tie, kurie atvykdavo iš Viduržemio jūros regiono ar Prancūzijos.

                                        Comment


                                          gal galite padarti ka ir kiek valgyti,kad priaugti 5 kg?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X