Gerai, kad pasakei esmę, nes kai mėginant pateisinti savo priklausomybę imamas kritikuoti organinis/natūralus/ekologiškas maistas (tegu tame kartais ir daug komercijos) bei aiškinti, kad žvėriena nebūtinai geresnė už fermos gyvulių mėsą, tai jau panašu į susirgimą . Mėsainis irgi gali būti ir ekologiškas, ir iš žvėrienos, jį galima pritaikyti ir gurmanams, ir veganams, bet kalba, rodos, prasidėjo nuo McDonalds . O McDonalds nors ir stengiasi keistis abejoju, ar sugebės atsikratyti to savo pigaus perkaitintu aliejumi atsiduodančio įvaizdžio.
Čia turbūt esminis mūsų pasaulėžiūrų skirtumas. Vienas gyvena įvaizdžiais, mitais, kospiracijų teorijomis ir pezalais, kai kitam rūpi pavalgyti, kai yra alkanas.
Ne pasaulėžiūrų, o maisto įtakos sveikatai suvokimo. Tavo požiūriu turbūt maistas lemia maždaug 10 proc. arba tas dalykas visai nerūpi, mano požiūriu - 50 proc. ir daugiau. Tai kai nerūpi, tada galvojama, kad visas maistas vienodas, svarbu paėsti
Lygiai, kaip ir užtenka paprastos bandelės su sūriu ir namų sąlygomis darytos kavos iš ryto, vietoj ėjimo į Pret ar Starbucks.
Beje, jei jau reikia rinktis ar geras šaltas sumuštinis (iš Pret, Eat, Paul ar panašių), ar McD/Burger King burgeris, rinkčiausi sumuštinį.
Vienintelė situacija, kur tikrai atsispirti bet kokiam burgeriui neįmanoma, yra stiprus pachmelas ... Po to graužia sąžinė, aišku, tačiau tuo momentu jį valgant jausmas yra bliss.
Aš pateikiau tris vietas su gerais burgeriais, kur komplektas kainuoja iki 20Lt. 28Lt ne minimumas, o jau apiplėšimas už "prestižą".
Esmė tokia, kad tarp geros kokybės mėsos ir blogos kokybės mėsos kainos skirtumas yra gal 1Lt, tarkim grubiai imam dar 1Lt kitų ingridientų kokybė. Taigi sutaupysi nebent 2Lt maximum darydamas "taupiai". Taupantieji pagamins už 4Lt, darantys gerai pagamins už 6Lt. Su tokiu pat antkainiu vieni parduos už 14, kiti už 16. Gali ir už 28, bet tai nereiškia, kad jo savikaina nebėra tie patys 6Lt..
Tiek Drama, tiek tokie Zoe's ar Town daro rankų darbo kotletus iš šviežios mėsos. Tiekėjai - smulkūs ūkininkai. Nu niekaip toks vienas negali kainuoti mažiau 20 LTL.
There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).
/\ Viskas priklauso nuo pajamų ir prioritetų. Šiaip, Vilniuje kainos išaugusios.
Kur nebus išaugusios kainos, kai restoranams sunku rasti kvalifikuotų virėjų, padavėjų ir kito aptarnaujančio personalo. Kai kur visokie lankstinukai apie ieškomus darbuotojus labiau kišami nei pats restorano meniu.
Tiek Drama, tiek tokie Zoe's ar Town daro rankų darbo kotletus iš šviežios mėsos. Tiekėjai - smulkūs ūkininkai. Nu niekaip toks vienas negali kainuoti mažiau 20 LTL.
Kiek pamenu, Meat Lovers prieš porą metų burgeris kainavo ar ne 35+ Lt. Tai maždaug aš tokią ir įsivaizduoju "tikro" burgerio kainą t.y. ~3 kartus daugiau, nei, tarkim, koks nors BigMac'as. Tai skirtingi segmentai ir jie kainuoja skirtingai. Burgerio už 35Lt šiaip sau užsinorėjęs paėst dažniausiai neieškosi.
Kaip bebūtų, kalba prasidėjo būtent nuo McD. Savo segmente jie yra lyderiai, kad ir kaip bežiūrėsi. Jų burgeriai ir visa kita teistina irgi gerai ir tai rodo faktas, kad McD logotipas puikuojasi kone visame pasaulyje (išskyrus NoKo). Žmonėms Mac'as patinka, pradedant storais amerikonais, baigiant urban middle class kiniečiais, ir tai yra realybė, kurią visi pseudo sveikuoliai ir ekoligiški švaruoliai geriau tepriima, jei nenori atrodyti kaip elementarūs dalba***ai.
Aš dabar pats čia berašinėdamas užsinorėjau McD. Jaučiu varau suėsiu naktipiečiams. Nebent pakeliui sugalvosiu swappinti for KFC. Ten vienas šalia kito stovi ir abu 24 hours.
Tiek Drama, tiek tokie Zoe's ar Town daro rankų darbo kotletus iš šviežios mėsos. Tiekėjai - smulkūs ūkininkai. Nu niekaip toks vienas negali kainuoti mažiau 20 LTL.
Kiek ta ūkininkų mėsa kainuoja daugiau nei ne ūkininkų? Ar susidarys bent 1Lt skirtumas nuo kotletuko?
Dar kartą kartoju - taupiausiai pagamintas ir gamintas iš gerų ingredientų burgeirs skirsis per porą litų... Reiškia jei "nekokybiški" pardavinėjami po 14Lt tarkime tai kokybiškas atsieitų 16Lt su tokiu pačiu antkainiu.
Pasiklausius tavęs susidaro išvada, kad savikaina skiriasi 10 ir daugiau litų
Mizeris yra savikainos skirtumas ir 10+ litų skirtumas sudaromas tik iš "prestižo" mokesčio.
O tokios kainos kaip 35LT tai ir visi 20++ litų tik prestižo mokestis
Jei yra naivuolių, kurie jį moka, kodėlgi ne
Kiek ta ūkininkų mėsa kainuoja daugiau nei ne ūkininkų? Ar susidarys bent 1Lt skirtumas nuo kotletuko?
Va specialiai sugalvojau paskaičiuoti. Nemažas kotletukas sveria apie 100g. Pigi jautiena kainuoja 30 Lt, gera (kaip burgeriui) bent jau 70 Lt. Pigios jautienos kotletas tada kainuos apie 3 Lt, geros - 7 Lt.
Va specialiai sugalvojau paskaičiuoti. Nemažas kotletukas sveria apie 100g. Pigi jautiena kainuoja 30 Lt, gera (kaip burgeriui) bent jau 70 Lt. Pigios jautienos kotletas tada kainuos apie 3 Lt, geros - 7 Lt.
Iš kiaulienos tegul daro - pigiau kainuos. Arba iš vištienos.
Kiek ta ūkininkų mėsa kainuoja daugiau nei ne ūkininkų? Ar susidarys bent 1Lt skirtumas nuo kotletuko?
Dar kartą kartoju - taupiausiai pagamintas ir gamintas iš gerų ingredientų burgeirs skirsis per porą litų... Reiškia jei "nekokybiški" pardavinėjami po 14Lt tarkime tai kokybiškas atsieitų 16Lt su tokiu pačiu antkainiu.
Pasiklausius tavęs susidaro išvada, kad savikaina skiriasi 10 ir daugiau litų
Mizeris yra savikainos skirtumas ir 10+ litų skirtumas sudaromas tik iš "prestižo" mokesčio.
O tokios kainos kaip 35LT tai ir visi 20++ litų tik prestižo mokestis
Jei yra naivuolių, kurie jį moka, kodėlgi ne
Jei savikaina skiriasi 4 LTL, komercinė kaina skirsis jau 8 LTL, nes prie savikainos skirtumo reikia pridėti pelno maržą.
Dar kartą sakau, kad benchmarkas čia yra Drama Burger, kurie išspaudžia gan high-endinius hamburgerius po 22 LTL.
There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).
Kiek ta ūkininkų mėsa kainuoja daugiau nei ne ūkininkų? Ar susidarys bent 1Lt skirtumas nuo kotletuko?
Dar kartą kartoju - taupiausiai pagamintas ir gamintas iš gerų ingredientų burgeirs skirsis per porą litų... Reiškia jei "nekokybiški" pardavinėjami po 14Lt tarkime tai kokybiškas atsieitų 16Lt su tokiu pačiu antkainiu.
Pasiklausius tavęs susidaro išvada, kad savikaina skiriasi 10 ir daugiau litų
Mizeris yra savikainos skirtumas ir 10+ litų skirtumas sudaromas tik iš "prestižo" mokesčio.
O tokios kainos kaip 35LT tai ir visi 20++ litų tik prestižo mokestis
Jei yra naivuolių, kurie jį moka, kodėlgi ne
yra konkurencija, o ir šiaip jei valgai bare, tai net neverta skaičiuota litų, nes moki už pasisėdėjimą. Gerai jei tu sažiningas ir ne vien su bokalų prasėdėjai visą vakarą, bet yra ir tokių nemažai.
Dar kartą kartoju - taupiausiai pagamintas ir gamintas iš gerų ingredientų burgeirs skirsis per porą litų... Reiškia jei "nekokybiški" pardavinėjami po 14Lt tarkime tai kokybiškas atsieitų 16Lt su tokiu pačiu antkainiu.
Viešajame maitinime galioja grubi taisyklė - produkto savikaina sudaro 1/3 pardavimo kainos. T.y. jei savikainą pakeli viso labo pora litų, pardavimo kaina auga visais 6Lt. T.y. jei prastesnį burgerį parduosi už 14Lt, už geresnį prašysi jau 20Lt. Tik Vilniaus ponams tokį prestižą ryt, o padoriems piliečiams užteks ir McD
It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on
Viešajame maitinime galioja grubi taisyklė - produkto savikaina sudaro 1/3 pardavimo kainos. T.y. jei savikainą pakeli viso labo pora litų, pardavimo kaina auga visais 6Lt. T.y. jei prastesnį burgerį parduosi už 14Lt, už geresnį prašysi jau 20Lt. Tik Vilniaus ponams tokį prestižą ryt, o padoriems piliečiams užteks ir McD
Dar galima parduotuvėje jau paruoštą produktą nupirkti ir pašildyti mikrobangėje.
Va specialiai sugalvojau paskaičiuoti. Nemažas kotletukas sveria apie 100g. Pigi jautiena kainuoja 30 Lt, gera (kaip burgeriui) bent jau 70 Lt. Pigios jautienos kotletas tada kainuos apie 3 Lt, geros - 7 Lt.
Didmeninė kaina labai skiriasi nuo mažmeninės, pvz. Maxima produktus iš gamintojų perka 2-5 kartus pigiau, nei jie kainuoja parduotuvėje. Bet restoranams apskritai maisto produktai sudaro labai mažą dalį išlaidų, pagrinde yra nuoma/paskolos, mokesčiai valstybei, darbo užmokestis, komunaliniai ir aišku pelnas.
Comment