Savaitės pokalbis. Vytas Petruškevičius apie gyvenimą ant parako: viskas galėjo sprogti vienu garu
-------------
http://www.lzinios.lt/index.php/Tyri...ngo-be-pedsaku
Vytas Petras Petruškevičius šią savaitę žiniasklaidos buvo pastebėtas tik todėl, kad Medininkų bylos teismo procese pareiškė, kad tarp įrodymų nėra jo filmuotos medžiagos ir tai, kas rodoma jo vardu, – ne jo darbas. V. Petruškevičiaus filmuota medžiaga yra aukso vertės, nes jis pirmasis įamžino dar karštus istorinio nusikaltimo vaizdus ir svarbius daiktinius įrodymus. Deja, visa tai kažkur dingo, o bylos tyrimas užsitęsė du dešimtmečius...
Sausio 9-ąją, kai tapo aišku, kad kariškiai pasiruošę pulti, mes, 41 muitininkas, be jokių ginklų išėjome į Aukščiausiąją Tarybą – Atkuriamąjį Seimą. Turėjome tik muitinės striukes ir kepures. O sausio 17-osios naktį, kai mus iš ten išleido, tai iš atėjusiųjų 41 išėjome tik 11. Vadinasi, 30 žmonių kažkuriuo metu išėjo – tai nebuvo draudžiama. O padėkų gavimo sąraše buvo jau 21, dešimt kažkaip prisirašė.
Vytai, tai Jūs taip ir negavote jokių apdovanojimų – nei kaip Aukščiausiosios Tarybos, nei kaip Lietuvos sienos gynėjas?
Neturiu jokių apdovanojimų, esu nepartinis, niekam nepriklausiau, esu tiesiog Lietuvos pilietis.
Neturiu jokių apdovanojimų, esu nepartinis, niekam nepriklausiau, esu tiesiog Lietuvos pilietis.
Kaip LŽ pasakojo pats V.Petruškevičius, pačiupęs MD priklausančią vaizdo kamerą, kuria išvakarėse fiksavo Lazdijų muitininkų su kontrabandininkais sudarinėjamus sandėrius, Medininkuose jis atsidūrė brėkštant, kai dar nebuvo spėję atvažiuoti nei prokurorai, nei kiti pareigūnai. V.Petruškevičius prisiminė, kad tuo metu medikų buvo ką tik išvežtas sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas, aplink nebuvo beveik jokių kitų žmonių, tik vienas kitas vairuotojas. Tad jis pradėjo viską detaliai filmuoti.
"Tuo metu, kai pradėjau filmuoti, dar trūko šviesos, kad būtų galima užfiksuoti labai kokybišką vaizdą. Tačiau vis vien filmavau. Tai truko 30-40 minučių, kol atvažiavo tuometis generalinis prokuroras Artūras Paulauskas, kiti pareigūnai.
"Tuo metu, kai pradėjau filmuoti, dar trūko šviesos, kad būtų galima užfiksuoti labai kokybišką vaizdą. Tačiau vis vien filmavau. Tai truko 30-40 minučių, kol atvažiavo tuometis generalinis prokuroras Artūras Paulauskas, kiti pareigūnai.
Apie tai, ką pamatė tragedijos dieną, pirmą kartą V.Petruškevičius parodymus davė tik praėjusį gruodį Lietuvos apeliaciniame teisme, nuo žudynių praėjus 21 metams. Iki šiol nei teisėjams, nei prokurorams buvo neįdomu, nei ką V.Petruškevičius nufilmavo ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkuose, nei ką šis liudytojas matė.
Comment