Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Politika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Mano nuomone, tai Socialdemokratai yra mirštanti partija. Po šių rinkimų supratau, kad Lietuvoje su laiku (tikriausiai ne taip jau ir greitai), bet gali nebelikti kairiojo, "tradicinio", polio. Jie tiesiog nesiadaptuoja prie naujų žaidimų taisyklių.

    Visų pirma tai aš manau, kad norint, jog partija būtų "tradicinė", kokie dabar yra laikomi socdemai, liberalai ir konservatoriai, reikia turėti pastovius rinkėjus. +/- 50% rinkėjų yra nepastovūs, dar vadinami runkėliais, protesto balsais ir pan. Jie dažniausiai yra populistų rinkėjai, tačiau visa esmė, kad jie pastoviai balsuoja prieš tuos, kurie yra valdžioje. Ir jeigu jų mėgstami populistai bus valdžioje - jie susiras kitus populistus, kurie bus naujieji jų mėgstamieji. Dėl to populistinių partijų "apykaita" yra labai didelė. Su kiekvienais rinkimais vis atsiranda naujų ir vis kuri nors yra palaidojama.

    Kita pusė rinkėjų nėra runkėliai ir jų taip lengvais pažadais nesuviliosi. Užsitarnauti jų balsus yra nepalyginamai sunkiau, tačiau užsitarnavus - jie atsilygina pastovumu. O pastovumas garantuoja, kad partija neišnyks. Bet kokia gi Socdemų retorika ir politika? Ištiesų aš tai nematau skirtumo tarp jų ir tarp populistų. Na, gerai, matau - jie šiek tiek turi daugiau sveiko proto ir pažadai yra mažesni.

    Tik populistai gali pasigauti minimalios algos šūkį ir su juo joti į rinkimus. Socdemai nuo jų neatsiliko. Atsiliko tik MMA dydžiu - tačiau esmės tai nekeičia, nes MMA ir prieš rinkimus ir dabar yra jų "pagrindinis koziris". Su tokiais kozeriais aš manau, kad jie turėtų prarasti normalius ir pastovius savo rinkėjus.

    Man tai kliūna ne dėl to, kad tą MMA reikėtų ar nereikėtų kelti, o dėl to, kad jie visiškai nesivadovauja ekonomine logika. Jie neatliko jokių skaičiavimų, kokią tai įtaką turės šalies ekonomikai. Nežino, kiek tai paveiks nedarbą, infliaciją. Atrodo, kad pagrindinė problema yra kaip surasti papildomų milijonų biudžete MMA padidinimui. Jeigu jie ekonominę logiką nustumia į šalį ir tik vadovaujasi taisykle "iš turtingesnio atimk ir pridėk skurdesniam", na, tai tada aš tikrai nematau skirtumo tarp jų ir tarp populistų. Galbūt tai ir yra socializmas, tačiau tokiu atveju ir populistai socializmu vadovaujasi ir Sodemus jie savo socializmu nukonkuruoja, bent jau pažadais. Tai puikiai pasimatė ir per rinkimus, kai Darbo partija gavo daugiau balsų, nei jie. Žinoma, galime sakyti, kad va, kokie šaunuoliai Socdemai, kad atsilaiko prieš Uspaskicho spaudimą dėl neliečiamybės, tačiau aš labai abejoju ar jie būtų atsilaikę, jeigu Grybauskaitė nebūtų gražiai sužaidųsi kortomis ir pačioje pradžioje neišpešusi iš jų pažado, kad jie parems apkaltą.

    Kiek aš žinau, tai Socialdemokratai turėtų pasižymėti žmogaus teisių sklaida, tai jau yra progresyvesnės idėjos ir tai galėtų būti jų arkliukas užsitarnauti nepopulistinių rinkėjų pasitikėjimą, tačiau kiek aš dabar matau, tai jie toje srityje nelabai ką ir gali pasiūlyti. Dauguma Socdemų buvo išrinkti vienmandatėse apygardose. Ir visi jie iš provincijos. O iš provincijos atėję seimo nariai retai kada draugauja su progresyviomis žmogaus teisių idėjomis. Dėl to ir šioje vietoje jie pralaimi kovą liberalams.

    Sodemai neturi ir realaus lyderio. Galima mėgti ar nemėgti Brazausko, bet jis buvo labai stiprus lyderis. Butkevičius nepasižymi jokiomis lyderio savybėmis ir jo laukia Kirkilo likimas, jeigu ne dar prasčiau.

    Tačiau pagrindinė jų problema yra tai, kad jie yra užstrigę laike. Konservatoriai pastoviai atnaujina savo partiją, tokia jaunuolė, kaip Agnė Bilotaitė, konservatorių saraše ėjo net trečiu numeriu. Tuo tarpu dabartinių Socdemų vyriausybė yra pati seniausia, tarp pagrindinių jų veikėjų visiškai nesimato naujų veidų, o ministrais tapo visi tie, kurie panašias pozicijas užėmė dar LDDP laikais.

    Dėl to aš matau, kad kuo toliau, tuo labiau Socdemai nusivažiuoja. Jeigu jie toliau tapasinsis su populistais, naudos tą pačią retoriką, neišryškins savęs progresyvesnėmis idėjomis, nesivadovaus ekonomine logika ir blokuosis nuo naujų žmonių - tai perspektyvos jų išties nekokios.

    Comment


      Puikūs patebėjimai.
      Kas dar išskiria LSDP iš europietiško socializmo, tai orientacija pagrindinai į mokesčių kėlimą samdomam darbui, monopolinio ir oligopolinio kapitalo rėmimas bei visiškas abejingumas visuomeniniams judėjimams (profsąjungos, bendruomeninės, municipalinės ir socialinės grupės).

      Comment


        Jų dvasinius palikuonis vis tiek renkame į valdžią.
        http://www.voruta.lt/pamirstu-pirmuj...osios-metines/

        Comment


          Parašė Sula Rodyti pranešimą
          Puikūs patebėjimai.
          Kas dar išskiria LSDP iš europietiško socializmo, tai orientacija pagrindinai į mokesčių kėlimą samdomam darbui, monopolinio ir oligopolinio kapitalo rėmimas bei visiškas abejingumas visuomeniniams judėjimams (profsąjungos, bendruomeninės, municipalinės ir socialinės grupės).
          O tai nors viena partija LT pasižymi kažkuo kitu? Realiai LT nėra nė vienos progresyvaus mastymo partijos.

          O šiaip tai ką. Nauja valdžia nepadidino MMA iki 1509Lt nuo Naujųjų metų (nors to niekada ir nežadėjo). Neįvedė progresinių mokesčių nuo Naujųjų metų (nors to irgi nežadėjo). Gal ir pasaulio pabaigos nebus?
          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

          Comment


            Parašė Tomas Rodyti pranešimą
            O tai nors viena partija LT pasižymi kažkuo kitu? Realiai LT nėra nė vienos progresyvaus mastymo partijos.
            Na yra skirtumų. Tik tiek, kiek LSDP pati save pozicionuoja kaip programinę-ideologinę partiją, o realybė kiek kita.

            Comment


              Eidvis:Kiek aš žinau, tai Socialdemokratai turėtų pasižymėti žmogaus teisių sklaida, tai jau yra progresyvesnės idėjos ir tai galėtų būti jų arkliukas užsitarnauti nepopulistinių rinkėjų pasitikėjimą, tačiau kiek aš dabar matau, tai jie toje srityje nelabai ką ir gali pasiūlyti.
              Jie turi ką pasiūlyti - Aušrinę Mariją Pavilionienę.
              Jeigu jie toliau tapasinsis su populistais, naudos tą pačią retoriką, neišryškins savęs progresyvesnėmis idėjomis, nesivadovaus ekonomine logika ir blokuosis nuo naujų žmonių - tai perspektyvos jų išties nekokios.
              Visos sisteminės partijos baidosi naujų narių - viena kita Bilotaitė ar koks atlikėjas dar ne pavasaris. Partijoms svarbu išlaikyti status quo.
              Lietuvos politinė sistema kaip egzistencinės grėsmės veiksnys
              Ne sykį esu rašęs ir kalbėjęs, bet, matyt, nepakenks išdėstyti dar kartą, kur, mano manymu, glūdi pagrindinė mūsų politinės sistemos yda, nuo kurios mes visi kenčiame ir kuri mums visiems kelia grėsmę. Ta yda yra partinės nomenklatūros vienvaldystė.
              Lietuvoje susiklostė tokia politinė sistema, kai visa valdžia yra partinės nomenklatūros rankose. Tai labai aiškus paveldas iš sovietmečio. Akivaizdu, transformuotas, nepaprastai sustiprintas, nes visi partiniai nomenklatūrininkai tapo ne tik ideologais, kokiais buvo anksčiau, bet ir nepaprastai turtingais žmonėmis – ekonominiais subjektais. Gavę valdžią ir kapitalą jie tik sustiprino savo galią ir, akivaizdu, susilpnino visuomenės padėtį, nes visuomenė to kapitalo neįgavo, visuomenė tapo tiktai darbo jėga.
              Galime padaryti labai paprastą politologinę išvadą – mes gyvename procedūrinės demokratijos šalyje, kitaip tariant, šalyje, kurioje vykdomos procedūros, tad yra forma, ir visiškai nėra demokratijos turinio. Klausimas, kas sudaro tą demokratijos turinį? – Mano galva, atsakymas yra vienintelis, kuris plaukia iš visos demokratijos tradicijos – tai yra Piliečių savivalda. Kiek piliečiai savivaldūs ir savavaldūs savo kasdieniniame gyvenime, tiek visuomenė yra pilietinė visuomenė. Tiek visuomenė turi politinės jėgos.
              Šiaip bet kokia politinė jėga kalba ne su pavieniais piliečiais, bet taip pat su jėga. Valdžia, kaip jėga, kalbasi su visuomene, kaip jėga, jeigu visuomenė yra jėga. Bet jeigu visuomenė nėra jėga, tai valdžiai nėra su kuo kalbėti – tą mes ir matome. Su visuomene tada kalbasi policija, teismai ir taip toliau. Valdžiai su visuomene nereikia kalbėtis.
              Tad prieinu išvadą ir dar kartą kartoju, jog jeigu valstybėje nėra realios savivaldos, ta valstybė nėra demokratiška. Ir valstybėje, kur nėra realios savivaldos, pati politinė sistema tampa grėsme tos tautos ir tos visuomenės egzistencijai.
              Iš savivaldos kyla ir politika. Nes daugelyje Vakarų šalių politikų žingsniai yra labai paprasti – ne per partinių sąrašus, susitarus arba įstojus į partiją ir nusipelnius partinei nomenklatūrai, bet labai natūraliai kylant iš savivaldos, iš vietų, iš žemių, iš seniūnijos, ir visą laiką tiesiogiai atstovaujant žmonėms.
              Mes neturime tokių politikų, mes turime politikus, kurie vienaip ar kitaip yra reikalingi partinei nomenklatūrai arba gali nusipirkti sau vietą rinkimų sąrašuose. Ir tą vietą nusipirkti, pasirodo, nėra labai brangu.
              Dėsto logiškai, nes valdžios ir visuomenės atskirtis Lietuvoje seniai įvardyta. Tas nuolatinis balsavimas prieš valdžioje esančią partiją yra nusivylimo apskritai valdžia išraiška. Toks išeina kaip užburtas ratas, iš kurio nerandama išėjimo - balsuok kaip nori, bet vis tiek į Seimą pateks porą dešimtmečių besivaidenantys ir visiems nusibodę veidai. Ar kas nors įsivaizduoja socdemų vyriausybę be kokio Oleko ar Andriukaičio? Tai neįmanoma, nes jie tiesiog nepakeičiami. Manau, kad tai ne tiek valdžios (kurią esama situacija visai tenkina), kiek visuomenės problema. Reikėtų mažiau nuolankumo, o daugiau aktyvumo ir organizuotumo.
              Paskutinis taisė senasnamas; 2012.12.19, 12:14.

              Comment


                Aš sutinku su argumentais, kad pagrindinė problema Socdemų yra jų maža kadrų kaita. Tačiau, pritarčiau AA Veselkai, kuris sakė, kad jaunimas turi patys prasimušt į tokias vietas. Man asmeniškai matyti viceministro pozicijose tokius jaunus kaip Audickas atrodo keistai. Turi būt žmonės su patirtimi, o ne tik teorija. Tokie kaip Andriukaitis, Oleka yra daug patirties sukaupę vilkai, ir jų kompetencija tikrai yra neabejotina. Yra ir dabartiniame seime jaunimiečių - Požėla, Petrulis.

                Comment


                  Estai jau seniai jaunimą prie valdžios prileido, reformas pasidarė - nepasakyčiau, kad dabar gyventų blogiau už mus.

                  Comment


                    Bet nepasakyčiau, kad ir geriau:
                    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cac...2012-AP-EN.PDF
                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                    Comment


                      Tai kad BVP per capita Estijoje didesnis, o 2011 m. Lietuvos šuoliuką daugiausia sąlygojo gyventojų skaičiaus pokytis remiantis surašymo duomenimis. Tik Lietuvos vartojimo duomenys aukštoki, palyginti su Estijos. Mažesni atlyginimai, mažesnis BVP, tačiau didesnis vartojimas rodo vieną dalyką - šešėlį . Tuo labiau, kad lietuviai negarsėja kaip išlaidautojai.

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                        Jie turi ką pasiūlyti - Aušrinę Mariją Pavilionienę.

                        Visos sisteminės partijos baidosi naujų narių - viena kita Bilotaitė ar koks atlikėjas dar ne pavasaris. Partijoms svarbu išlaikyti status quo.
                        Taip, dauguma partijų viršūnių yra užsėstos ir tenais nelabai nori priimti naujų/jaunų veidų ir galbūt net nereikia tų patikrintų viršūnėlių pastoviai keisti ir pan. Tačiau kažkoks tais atsinaujinimas turėtų būti.

                        Konservatoriai tikrai nėra užstrigę su savo senąja nomenklatūra. Tiek Šimonytė, tiek ir ūkio ministras Žylius buvo tikri jaunuoliai, lyginti su Socdemų ministrais. O be Bilotaitės į konservatorių elitą įstojo ir Kreivys. Vienas iš ryškiausių konservatorių šiuo metu yra K. Masiulis, nors jis nėra labai jaunas, tačiau jis naujas veidas, kas rodo, jog Konservatoriai nebijo keistis.

                        O Požela, na, taip, bene vienintelis Socdemų "update'as", tačiau kur jis dabar? Ar jam skyrė bent kokį ryškesnį postą?

                        Visa esmė, kad senoji nomenklatūra užsėdo visus pagrindinius Socdemų postus. Pagrindiniai postai yra matomi, o kadangi yra matomi - žmonės susipažįsta su tais, kas tenais sėdi. Dėl to žinomiems ministrams ar šiaip partijos veikėjams yra daug lengviau laimėti rinkimus vienmandatėse apygardose, nes jie yra žinomi.

                        Kaip ir visada, per sekančius rinkimus, t.y. 2016 metais, Socdemai surinks kur kas mažiau balsų ir praras valdžią, o tai reiškia, kad nebegalės užsiauginti naujų socialdemokračiukų. Juolabiau, kad gavus kur kas mažiau kėdžių seime - visos jos bus apsėstos šitos pačios nomenklatūros (nes jau dabar reikėtų pradėti ruošti jaunimą, jeigu norėtų, kad būtų kitaip). Taigi sekantis kartas, kada jie galės pradėti auginti naujus savo lyderius bus tik po 8 metų (jeigu pasiseks laimėti rinkimus). Vėsaitei tada jau bus 70 metų. Ir jie tik tada turės galimybę pradėti ruošti jaunimą, tik nežinia, ar nebus per vėlu.

                        O kas dėl Pavilionienės, tai koks skirtumas ką ta Pavilionienė galvoja ar daro, kai didžioji dalis Socdemų yra atėję iš provincijos ir tai jie sprendžia kokią politiką vykdo Socdemai. Na, ok, labai svarbi ir lyderio nuomonė, tačiau tas lyderis yra renkamas tų pačių Socdemų partijos runkėlių, dėl to atstovauja jų pozicijai, o ne Pavilionienės. Pavilionienė yra patupdyta į kamputį, kur turi tyliai tupėti ir per kiekvienus rinkimus Socdemams feminisčių ir homoseksualų balsų surinkti. Tokia tai jos pareiga.

                        Comment


                          Kiek netikėtai Seimas panaikino V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.

                          Comment


                            O man atrodo, kad tikėtai. neįsivaizdavau kito varianto Įdomu kaip bus su kitais 2. Ar jau nuspręsta jų "neatiduoti"?
                            N N N

                            Comment


                              Gal žinotumėt, kaip pažiūrėti, kas kaip balsavo?

                              Comment


                                Balsavimas
                                Life is a game that no one wins

                                Comment


                                  Už tokį nutarimą balsavo 86 Seimo nariai, prieš balsavo 29 Seimo nariai, 15 susilaikė.
                                  Visą straipsnį galite rasti http://www.balsas.lt/naujiena/706021...as-panaikintas

                                  Reik manyt, tie 29 yra visa DP frakcija, 86 apytiksliai gaunasi LSDP 38 + TSLKD 33 + Liberalai 10 + mišri frakcija.
                                  Susilaikė gal lenkai 8 ir drąsos kelias 7
                                  TT 10 turbūt nedalyvavo iš viso
                                  N N N

                                  Comment


                                    vyktar, pashli v rasiju. SU VISAM

                                    Comment


                                      Belieka tik džiaugtis kad jam pagaliau įstatė ragus
                                      You might surprise yourself.

                                      Miestai.net FB

                                      Comment


                                        Džiugu dėl Seimo sprendimo. Gal bent kažkiek toms atmatoms bus leista suprasti, kad net ir jiems nėra viskas leidžiama ir kad atviras tyčiojimasis ir visuomenės yra no-go. Šį kartą Socdemai nusipelno bent šiokio tokio pagyrimo.

                                        Comment


                                          jaučiu dalytė apie būtent apie šitą pasitikėjimo rezervą ir kalbėjo nemanau, kad ji neiškniso gerai butkevičiui smegenų dėl šito reikalo, pasikvietus ant kilimėlio bet kokiu atveju džiugu, gal užsilenks ta pseudopartija pagaliau

                                          Comment

                                          Working...
                                          X