Asmenims iki 18 metų, ne valstybės piliečiams (nors ir gyvenantiems joje) balsuoti neleidžiama, taigi tam tikros visuomenės grupės jau yra išskiriamos, balsavimo teisė nėra visiškai universali, nepaisant to, kad septyniolikmetis dažnai gali būti kompetetingesnis už šią teisę turintį pilietį. Jungtinėse Amerikos Valstijose du trečdaliai į laisvę išėjusių kalinių per trejus metus grįžta atgal į kalėjimą (nežinau Lietuvos statistikos). Ir čia tik tie, kurie pagaunami. Tai parodo, kad dauguma jų yra linkę nusikalsti vėl. Į kalėjimą jie uždaromi tam, kad būtų izoliuoti nuo visuomenės ir negalėtų jai pakenkti. Taip, kalinių Lietuvoje ne tiek ir daug, bet jei didelė jų dalis balsuoja už tą patį (tuos pačius) kandidatą, tai gali turėtį įtaką rinkimų rezultatams. O kas galėtų paneigti, kad kažkuris kandidatas gali turėti ryšių su nusikalstomo pasaulio atstovais? Priminsiu, kad aktyvumas kalėjime didesnis nei bendro elektorato. Mano nuomone, jei šiurkščiai pažeidinėji įstatymus, neturėtum turėti galimybės įtakoti jų leidimą.
Beje, 8 JAV valstijose sunkius nusikaltimus (felony) įvykdę asmenys netenka galimybės balsuoti visą gyvenimą. Nesiūlau to. Buvę kaliniai turi turėti teisę balsuoti. Bet ne kol sėdi kalėjime.
p.s. Čia tik mano nuomonė. Tokiu klausimu objektyvios tiesos būti nelabai ir gali.
Beje, 8 JAV valstijose sunkius nusikaltimus (felony) įvykdę asmenys netenka galimybės balsuoti visą gyvenimą. Nesiūlau to. Buvę kaliniai turi turėti teisę balsuoti. Bet ne kol sėdi kalėjime.
p.s. Čia tik mano nuomonė. Tokiu klausimu objektyvios tiesos būti nelabai ir gali.
Comment