Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Prie Sovietų buvo... (1961-1990)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė disident Rodyti pranešimą
    Nereikia pamiršti, jog 1926 - 1938 metais Lietuva anaiptol nebuvo demokratiška valstybė, taigi nebuvo partinių pjautynių ir buvo laikomasi nuoseklios politikos, tai žinoma turėjo įtakos nuosekliam ekonomikos kilimui. Kai tuo tarpu dabar vyksta nuolatinės valdžios sūpuoklės "kairė - dešinė" ir vieniems pradėjus eiti viena kryptimi, po 4 metų laimėjusios priešingos jėgos jau eina kita kryptimi, sumoje trypčiojam vietoje, tačiau džiaugiamės demokratija. Mes esame linkę idealizuoti tarpukario Lietuvą, tačiau įdomu, kokia ji būtų buvus, jei valdžioje ilgą laiką būtų buvę ne tautininkai, o pvz. socialdemokratai?
    Visiškai sutinku, jaunos valstybės valdymęsi buvo problemų. Autorikratizmas apskritai buvo paplitęs tuo metu, tai buvo laikmečio atspindys. Lietuva- ne išimtis. O kai būtų buvę dabar kalbėti negalime, nes galimybė savarankiškai tvarkytis ir vystytis buvo brutaliai atimta ir pasisavinta. Aš manau, jog su laiku Lietuva būtų tapusi brandžia demokratine valstybe. Deja, šalis buvo 50 metų prievartaujama ir šiuo metu kapstosi savo pačios psichologinėse problemose ir tame, kas liko bei jų palikuonyse.
    Paskutinis taisė dr.; 2011.05.01, 11:19.
    Skrydis- lyg amžinybės blyksnis

    Comment


      Parašė dr. Rodyti pranešimą
      ..... Aš manau, jog su laiku Lietuva būtų tapusi brandžia demokratine valstybe. Deja, šalis buvo 50 metų prievartaujama ir šiuo metu kapstosi savo pačios psichologinėse problemose ir tame, kas liko bei jų palikuonyse.
      O aš manau, kad – ne, nes Lietuva niekada niekada tokia nebuvo, ir dabar nėra, nors jau yra ir ta jaunoji karta (kuri neturi jokių ambicijų dalyvauti visuomeniniame ir politiniame gyvenime, jei nekvepia gardžiu ir skaniu kąsniu).

      Jau yra daugiau nei 20 metų praėję nuo nepriklausomybės atkūrimo, o mes vis grimstame ir grimstame. Stebiu tik svaiginimąsi, kai kokiais narkotikais, apie Smetoninę tobulą santvarką, apie blogą Rusiją, apie kaimyną diktatorių Lukašenką, apie visai jau nevykusį „sovietinį“ palikimą, apie tai, kad „jeigu ne, tada mes. . . .“. Stebiu, kad labiau rūpi įlįsti į „svetimą daržą“, bet ne savas problemas spręsti, tokiomis idėjomis tūpų, prisitaikėlių ir išverstaskūrių Lietuvos humanitarinių universitetų dėstytojų pliurpalais užkerčiant ir jaunų žmonių smegenis, kurie vėliau gieda čia kai kokios papūgos.

      O ar pats ne TSRS palikuonis esi (neturėjai tokio paso ar gimimo liudijimo?), ir kodėl manai, kad kažkuo esi pranašesnis už kitus „palikuonis“ ir gali sau „kartelę pasikelti“?

      Diskutuojant ir trūkstant argumentų, nereikėtų nukrypti į šoną ir „nurašyti“ ant oponentų ir kitaminčių įsivaizduojamų trūkumų.
      Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

      Comment


        Parašė Tomizmas
        Eiliniai, paprasti žmonės TSRS buvo tikrai vertinami, gerbiami ir jais buvo rūpinamasi. Ne elitu, ne turtuoliais, o būtent eiliniais - kaip ir turi būti.
        Parašė oranger Rodyti pranešimą
        Bet kam taip meluoti?
        Kiek tau metų?
        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
        Dviratis mano buvo senas, pirktas dar 2000 metais (tada man buvo dar 14 metų)

        Comment




          Jei teisingai supratau, Tomizmas gimė Černobylio atominės sprogimo metais

          Comment


            Parašė Čikupakas Rodyti pranešimą
            Vaido foto:
            Atvaizdas
            Vien jau į reklamą pažiūrėjus matosi smetoninės Lietuvos europietiškumas - pavardės, vietovardžiai originalo kalba. Po sovietizacijos to neliko ir dar dabar kalbininkai nesutaria, kaip reikia rašyti.

            Comment


              Parašė dsanto Rodyti pranešimą
              Vien jau į reklamą pažiūrėjus matosi smetoninės Lietuvos europietiškumas - pavardės, vietovardžiai originalo kalba. Po sovietizacijos to neliko ir dar dabar kalbininkai nesutaria, kaip reikia rašyti.
              Nesąmonė, kokių reta. Vietovardžiai buvo ir išliko lietuviški. Atlietuvinti Vilniaus krašto vietovardžiai. Pavardžių rašyba ir prie Smetonos nebuvo sutvarkyta iki galo. Užtat dabar yra kalbininkų, kurie palaiko nelietuviškų pavardžių rašybą originalo kalba...

              Comment


                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                Nesąmonė, kokių reta. Vietovardžiai buvo ir išliko lietuviški. Atlietuvinti Vilniaus krašto vietovardžiai. Pavardžių rašyba ir prie Smetonos nebuvo sutvarkyta iki galo. Užtat dabar yra kalbininkų, kurie palaiko nelietuviškų pavardžių rašybą originalo kalba...
                Kalbu apie užsienio šalių vietovardžių rašybą.

                Comment


                  Parašė Combat Rodyti pranešimą
                  Tada bent kažkam pasiskųsti galėjai, jei jauteisi netinkamai vertinamas, o dabar: kaip „Wycka“ pataria – emigruok.
                  Na na na, neiškraipykite mano žodžių. Pasiskųsti visada gali, lietuviai visada garsėjo kaip 'stukačių' tauta, tuo patys sovietai labai pasinaudojo pokaryje. O dėl emigracijos, kur galėjai emigruoti sovietmečiu? Nebent į Sibirą, ir tai nelabai savo noru... Dabar yra galimybė emigruoti kur tik širdis geidžia ir kur tik tave priima — Europa, Azija, Afrika, Australija, etc.. Tokių plačių galimybių neturėjome nuo XVIII amžiaus.
                  I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                  Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                  Comment


                    Parašė dsanto Rodyti pranešimą
                    Kalbu apie užsienio šalių vietovardžių rašybą.
                    Rašoma buvo labai įvairiai. Ir lietuvinant, ir paliekant originalią rašybą.

                    Comment


                      Parašė Tomizmas
                      Realiai, dėl dabartinio Lietuvos atsilikimo kaltas ne sovietmetis, o labai kvailas šalies valdymas po 1990-ųjų, griaunant ekonomiką, vietoj to kad palikti viską funkcionuoti, išsaugoti darbo vietas ir modernizuoti viską palaipsniui.
                      Prašom besti pirštu į tą žmogų, kuris 1990m. Lietuvoje buvo valdžioje ir jau mokėjo administruoti rinkos ekonomikos ūkį?
                      Beje, verta pastebėti, kad griuvus socialistinei/komunistinei ekonomikai, nuosmūkis ištiko visas šalis. Ne išimtis ir VDR, nors vakariniai vokiečiai per ją perpumpavo virš bilijono JAV dolerių (adekvačiai to meto markėmis).
                      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                      Comment


                        Parašė Tomizmas
                        O kas vertė staigiai, kaipmat peršokti prie rinkos ekonomikos? Ką aš ir sakau - perėjimas turėjo būti laipsniškas, o ne skubant, negalvojant, kad tik greičiau. Jeigu nemokėjo, tai nereikėjo ir skubėti su pertvarkomis.
                        Žmogau, akivaizdžiai nesi ekonomikos specialistas (kaip, beje, ir aš). Natūralu, kad Lietuvoje TURĖJO sugriūti karo pramonė, o nemažai iš pirmo žvilgsnio civilinių gamyklų didžiąją dalį produkcijos tiekė karo pramonei. Ekonomikos smukimas prasidėjo dar 1988m. pavasarį, bet dėl griežtos centralizacijos jį pavyko nuslėpti nuo eilinių žmonių. Juk pats matai, kad geriausiai santvarkos perversmą išgyveno tos pramonės šakos, kurios buvo ir tebėra orientuotos į vietinius išteklius/žaliavas arba itin platų vartojimą (nafta, elektra, putojantis vynas, tabakas). Kaip manai, kodėl latviai nebegamina RAF mikroautobusų?
                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                        Comment


                          Parašė Tomizmas
                          Tu tikrai manai kad dėl dabartinio Lietuvos atsilikimo kalti sovietai? O tai kodėl 1989 metų Lietuvos pragyvenimo lygis pasiektas tik 2006 metais, kaip čia buvo? Kodėl po nepriklausomybės atgavimo gyvenimo lygis taip krito, prasidėjo masiniai bankrotai, pramonės griovimai (tik nereikia čia, kad jos buvo nekonkurencingos su vakarais - visda galima modernizuoti, be to, buvo ir vidaus, ir kitų buvusių socialistinių šalių rinkos, su kuriomis jau buvo ekonominiai ryšiai, kurie buvo trumparegiškai nutraukti). O kaip su žemės ūkio reforma, kam reikėjo viską sugriauti? Realiai, dėl dabartinio Lietuvos atsilikimo kaltas ne sovietmetis, o labai kvailas šalies valdymas po 1990-ųjų, griaunant ekonomiką, vietoj to kad palikti viską funkcionuoti, išsaugoti darbo vietas ir modernizuoti viską palaipsniui.

                          O tarpukariu Lietuva buvo agrarinė kaimo trobų šalis, kaimo žmonėms (kurių buvo dauguma) net išsilavinimas nebuvo prieinamas, apie sveikatos apsaugą geriau nešnekėti - kaimietis nebūtų išsimokėjęs, tie kurie dirbdavo, darbas buvo už grašius ir darbininkai buvo išnaudojami (žinau konkrečius atvejus, kai sėdėdavo siuvykloje iki išnaktų už apgailėtiną atlyginimą), darbininkas, eilinis žmogus buvo niekas.
                          O kodėl Tarpukario Lietuvos ekonomikos lygį Sovietinė Lietuva pasiekė tik 7 dešimtmečio pabaigoje? Kodėl prieškarinį gyventojų skaičių pasiekė tik 1969? Kas žudė ir trėmė gyventojus, vertė atseit repatrijuoti, o iš tiesų trėmė vokiečius su lenkais, žydus? Kodėl Vilnių pirmą pokario dešimtmetį statė Leningrado architektai? Kur dingo architektai lietuviai? Taigi, buvo priverstas pasitraukti visas intelektualinis elitas, o kas liko, buvo pašalinta trėmimais ir repatriacijomis...
                          Agrarinė trobų šalis, kurios sviestą ėsdavo pusė Vokietijos, o vėliau pusė Britanijos, ko dėka visą laikotarpį turėjo teigiamą užsienio prekybos saldo ir gana klestėjo. Apsižvalgyk kiek Tarpukario mokyklų Lietuvos miestuose ir miesteliuose
                          Autostrada Vilnius- Kaunas pradėta tiesti dar 1939, kodėl baigta tik po 30 metų?

                          Gana beviltiška diskusija: kas geriau 6 arai ar dešimtys hektarų? Namas ar šitas š: http://pdf.viko.lt/uploads/images/PDF_bendrabutis.jpg ir prie tokios š būklės dar smegenis pastoviai plaudavo apie Leninus. Ar žinojai, kad Leninas net nekakojo?

                          Dabar visi draugiškai paverkim, kad prie Stalino saulės buvo geriau ir kaip šaunu būtų vėl turėti Vilniuje Dzeržinskio memorialinį muziejų
                          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                          Comment


                            Nereikia užmiršti, kad 1795-1915 metais Lietuva opkupuota ir aneksuota Rusijos Imperijos, 1915-1918 - okupuota Vokietijos.

                            Comment


                              Parašė music Rodyti pranešimą
                              O kodėl Tarpukario Lietuvos ekonomikos lygį Sovietinė Lietuva pasiekė tik 7 dešimtmečio pabaigoje?
                              Na, šalis buvo tiesiog nusiaubta karo. O kas per rodikliai (šaltinis?), kad galima būtų teigti, jog 1939=1969 Lietuvoje?

                              Parašė music Rodyti pranešimą
                              Agrarinė trobų šalis, kurios sviestą ėsdavo pusė Vokietijos, o vėliau pusė Britanijos, ko dėka visą laikotarpį turėjo teigiamą užsienio prekybos saldo ir gana klestėjo.
                              Čia jau perlenki. Jei taip būtų buvę, tai UK ir Vokietija pirmosiomis savaitėmis būtų iš bado paliegę griuvus Smetoninei santvarkai.

                              Parašė music Rodyti pranešimą
                              Gana beviltiška diskusija: kas geriau 6 arai ar dešimtys hektarų? Namas ar šitas š: http://pdf.viko.lt/uploads/images/PDF_bendrabutis.jpg ir prie tokios š būklės dar smegenis pastoviai plaudavo apie Leninus.
                              6a Vilniuje geriau, nei dešimtys – tolimame kaime.

                              Jei ne visas tas tarybinis būsto palikimas, kaip dabartinėje, nepriklausomoje Lietuvoje, būsto problema būtų sprendžiama? Tarkime, TSRS ir planinė ekonomika gyvavo taip, kad žmonėms nestatė ir nedovanojo būstų, taip pat ir patys žmonės jį nestatė (nors, vien išsvaidytas plytas surankiojus iš pakelių, galėjai kažkokią trobikę suręsti). Tarkime, būtume paveldėję šimtus tūkstančių žmonių be būstų. Kaip ta problema būtų išspręsta dabar? Gi ir po šiai dienai daugėja žmonių be adreso, t.y, prisiregistravusių tiesiog Savivaldybėje.
                              Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                              Comment


                                Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                Jei ne visas tas tarybinis būsto palikimas, kaip dabartinėje, nepriklausomoje Lietuvoje, būsto problema būtų sprendžiama? Tarkime, TSRS ir planinė ekonomika gyvavo taip, kad žmonėms nestatė ir nedovanojo būstų, taip pat ir patys žmonės jį nestatė (nors, vien išsvaidytas plytas surankiojus iš pakelių, galėjai kažkokią trobikę suręsti). Tarkime, būtume paveldėję šimtus tūkstančių žmonių be būstų. Kaip ta problema būtų išspręsta dabar? Gi ir po šiai dienai daugėja žmonių be adreso, t.y, prisiregistravusių tiesiog Savivaldybėje.
                                Paskaitau TSRS fanų komentarus ir susidarau įspūdį, kad jei ne TSRS, tai būtumėme gyvene olose, dirbę žemę su kauptukais, pačių pasigamintais iš bebrų dantų, vairavę būtumėme arklius su keturkampiais ratais ir t.t.
                                Ir iš tiesų, kai pasižiūri į tas visas suvargusias nustekentas valstybes į vakarus nuo buvusios TSRS - toks scenarijus Lietuvoje būtų buvęs labiausiai tikėtinas...

                                Comment


                                  Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                  Čia jau perlenki. Jei taip būtų buvę, tai UK ir Vokietija pirmosiomis savaitėmis būtų iš bado paliegę griuvus Smetoninei santvarkai.
                                  Pasidomėk bent UK ekonomine padėtimi po antro pasaulinio karo, buvo tukstančiai badaujančių ir vargstančių. Vienaip ar kitaip pigi lietuviška kiauliena ir pieno produktai prieš karą leido vakarams pigiau būti sotiems.

                                  Jei ne visas tas tarybinis būsto palikimas, kaip dabartinėje, nepriklausomoje Lietuvoje, būsto problema būtų sprendžiama? Tarkime, TSRS ir planinė ekonomika gyvavo taip, kad žmonėms nestatė ir nedovanojo būstų, taip pat ir patys žmonės jį nestatė (nors, vien išsvaidytas plytas surankiojus iš pakelių, galėjai kažkokią trobikę suręsti). Tarkime, būtume paveldėję šimtus tūkstančių žmonių be būstų. Kaip ta problema būtų išspręsta dabar? Gi ir po šiai dienai daugėja žmonių be adreso, t.y, prisiregistravusių tiesiog Savivaldybėje.
                                  Logikos irgi nerasta, tai kur žmonės iki TSRS gyveno? Vigvamuose, medžiuose?
                                  Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

                                  Comment


                                    Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                    Na, šalis buvo tiesiog nusiaubta karo. O kas per rodikliai (šaltinis?), kad galima būtų teigti, jog 1939=1969 Lietuvoje?



                                    Čia jau perlenki. Jei taip būtų buvę, tai UK ir Vokietija pirmosiomis savaitėmis būtų iš bado paliegę griuvus Smetoninei santvarkai.



                                    6a Vilniuje geriau, nei dešimtys – tolimame kaime.

                                    Jei ne visas tas tarybinis būsto palikimas, kaip dabartinėje, nepriklausomoje Lietuvoje, būsto problema būtų sprendžiama? Tarkime, TSRS ir planinė ekonomika gyvavo taip, kad žmonėms nestatė ir nedovanojo būstų, taip pat ir patys žmonės jį nestatė (nors, vien išsvaidytas plytas surankiojus iš pakelių, galėjai kažkokią trobikę suręsti). Tarkime, būtume paveldėję šimtus tūkstančių žmonių be būstų. Kaip ta problema būtų išspręsta dabar? Gi ir po šiai dienai daugėja žmonių be adreso, t.y, prisiregistravusių tiesiog Savivaldybėje.
                                    Ekonominiai 1939 ir 1969 rodikliai.
                                    Eksporto ir importo apimis irgi galima susirast info.
                                    Tingiu vėl ieškoti, ilgai trunka, o algos man už tai nemoka

                                    Ne Sovietų Sąjunga išrado namų, daugiabučių statymą. Tas pats Kaunas pastatytas Tarpukary, augo Šiauliai, Klaipėda.

                                    Be Tarybų Sąjungos įsikišimo gal būtų mažiau:

                                    http://fotokudra.lt/img.php?img=37204

                                    o daugiau:

                                    http://img2.oplius.lt/beta.plius.lt/...866815_big.jpg

                                    http://www.eikosstatyba.lt/uploads/i...tyba_src_1.jpg

                                    Nėra ta Lietuva tragiškai tankiai gyvenama, kad reikėtų tiek daug tų daugiabučių, net ir mažiausiuose, vos tūkstantį gyventojų turinčiuose miesteliuose... Smarkiai abejoju ar Didžiasaly, Pagiriuos, Juodšiliuos situacija būtų prastesnė nei socialines problemas keliančiuose blokiniuose namuose vidury laukų...
                                    http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                    Comment


                                      Parašė music Rodyti pranešimą
                                      Ekonominiai 1939 ir 1969 rodikliai.
                                      Eksporto ir importo apimis irgi galima susirast info.
                                      Tingiu vėl ieškoti, ilgai trunka, o algos man už tai nemoka

                                      Ne Sovietų Sąjunga išrado namų, daugiabučių statymą. Tas pats Kaunas pastatytas Tarpukary, augo Šiauliai, Klaipėda.

                                      Be Tarybų Sąjungos įsikišimo gal būtų mažiau:

                                      http://fotokudra.lt/img.php?img=37204

                                      o daugiau:

                                      http://img2.oplius.lt/beta.plius.lt/...866815_big.jpg

                                      http://www.eikosstatyba.lt/uploads/i...tyba_src_1.jpg

                                      Nėra ta Lietuva tragiškai tankiai gyvenama, kad reikėtų tiek daug tų daugiabučių, net ir mažiausiuose, vos tūkstantį gyventojų turinčiuose miesteliuose... Smarkiai abejoju ar Didžiasaly, Pagiriuos, Juodšiliuos situacija būtų prastesnė nei socialines problemas keliančiuose blokiniuose namuose vidury laukų...
                                      Daugiaaukščiai blokiniai daugiabučiai buvo statomi, kad būtų galima gana greitai ir daug žmonių apgyvendinti. Nors dabartiniai kvartalai irgi panašiai atrodo (Perkūnkiemis, Fabijoniškės, Pilaitė) ir netgi dar labiau sugrūsti namai. Tik aišku išoriškai gražiau atrodo.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                        Daugiaaukščiai blokiniai daugiabučiai buvo statomi, kad būtų galima gana greitai ir daug žmonių apgyvendinti. Nors dabartiniai kvartalai irgi panašiai atrodo (Perkūnkiemis, Fabijoniškės, Pilaitė) ir netgi dar labiau sugrūsti namai. Tik aišku išoriškai gražiau atrodo.
                                        Dabartiniai taip atrodo, nes postsovietinis mentalitetas, kas yra sovietinio žmogaus formavimo pasekmė

                                        Tai žinoma, kad buvo statomi greitai apgyvendinti, bet ar tikrai reikėjo forsuoti (teatleidžia kalbininkai ) miestų plėtrą? Be sovietmečio jie būtų vystęsi palaipsniui, sveikiau, o ne staiga ir beveik stichiškai dėl milžiniškų gamyklų statybos. Kažin ar Lietuvai reikia būtent sunkiosios pramonės ir dar tokių mastų, kad galėtų aprūpinti produkcija ne 3, o kaip minimum 30 ar net 300 milijonų... Gal sviesto gamyba ir eksportas ir yra optimalus variantas?

                                        Dėl tų mažų miestelių, tokie kaip Pagiriai ar Didžiasalis- tai yra tragedija. Jie yra priklausomi nuo vienos vienintelės milžiniškos gamyklos, žmonės kaime gyvena 5 aukšte, neturi nė sklypelio žemės... Sužlugdytos mažų miestelių tradicijos, per prievartą primestas kitoks, netinkamas mažai gyvenvietei gyvenimo būdas. Ar ką nors dar stebina, kad Elektrėnuose didelis nusikalstamumas?
                                        http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                        Comment


                                          Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                                          Žmogau, akivaizdžiai nesi ekonomikos specialistas (kaip, beje, ir aš). Natūralu, kad Lietuvoje TURĖJO sugriūti karo pramonė, o nemažai iš pirmo žvilgsnio civilinių gamyklų didžiąją dalį produkcijos tiekė karo pramonei. Ekonomikos smukimas prasidėjo dar 1988m. pavasarį, bet dėl griežtos centralizacijos jį pavyko nuslėpti nuo eilinių žmonių.
                                          Ekonomikos smukimas (tiksliau - švinkimas) prasidėjo gerokai anksčiau. Tik jį užmaskuoti pavyko dėl naftos ir dujų eksporto į imperialistinius vakarus (praktiškai vienintelės SSRS eksporto prekės). Daug pasako faktas, kad SSRS netgi grūdus importuodavo.

                                          O kai naftos kainos pas kapitalistus sumažėjo - užmaskuot jau nebesigavo.

                                          P.s: įdomiai atrodo, kai žmogus, gimęs ~1985 metais, visiems įrodinėja tarybinės ekonomikos privalumus.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X