Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Prie Sovietų buvo... (1961-1990)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Čikupakas Rodyti pranešimą
    Kartais ne.
    Baisu žiūrėt, kai 5 kolona taip lengvai išplauna jaunų žmonių smegenėles..
    Jau senyvi žmonės teigia, kad tą posakį visą gyvenimą žino. Beje, naršydamas tvarto tema, radau gana įdomų straipsnį:

    o gero, liūdniausi lietuvio bruožai yra jo nuosaikumas, nuolankumas ir nevisavertiškumas. Dėl šio komplekso Lietuva nuo pat savo susikūrimo desperatiškai stengiasi įsilieti j Europą, aukodama tiek savo valstybingumą, tiek tautiškumą. 1385 m. Lietuva integravosi Europon per Krėvos uniją su Lenkija. Dėl šios priežasties Lietuvos valdovai tapo priklausomi nuo Lenkijos, mūsų šalj užplūdo lenkų dvasininkai, lietuvių bajorai - sulenkėjo, visai tautai grėsė asimiliacija. Šios unijos tąsa buvo 1569 m. Liublino unija, pagal kurią Lietuva, kaip valstybė, galima sakyti, liovėsi egzistavusi, o polonizacija jgavo tokj pagreitį, kad jau XVII a. mokslininkai aprašė lietuvių tautą, kaip nykstančią. Gaila, jog daugelis mūsų taip ir nepasimoko iš istorijos.

    Iš lietuviško nuosaikumo išplaukia dar vienas bruožas - besąlyginė tolerancija. Netgi prisijungusi didžiules rusų teritorijas, Lietuva palikdavo galiojusią jose tvarką, tikybą, kultūrą, tik paskirdavo ten savus kunigaikščius, kurie dėl minėto nuosaikumo greitai patys surusėdavo. Vėliau šis nuosaikumas padėjo lenkinimo (Didžiojoje Lietuvoje) ir vokietinimo (Mažojoje Lietuvoje) politikai. 1990-aisiais atgavusi Nepriklausomybę, Lietuva vienintelė iš Baltijos valstybių suteikė pilietybę rusų kolonistams. Šiandieną Lietuvoje veikia ne tik lenkų bei rusų mokyklos, bet ir šių tautybių politinės partijos, spauda, radijo stotys, TV laidos, tuo tarpu Lenkijos užgrobtame Suvalkų trikampyje lietuviams ne tik neleidžiama būti savimi, bet ir už lietuvių pinigus pastatytuose namuose lenkai įsirengia užkardą, o Rusijos aneksuotame Karaliaučiaus krašte lietuviški susibūrimai tiesiog išvaikomi - taip neperseniausiai įvyko Tepliavoje (Gvardejske).

    Įsišaknijęs nevisavertiškumo kompleksas turi pragaištingą išdavą. Dažnas lietuvis galvoja esąs blogesnis, kvailesnis negu kiti, nuolat turįs imti pavyzdį iš kitų. Kitos tautos - anglai, prancūzai, vokiečiai - iškilo todėl, kad nebijojo mąstyti originaliai, patys kurti kažką naujo, tuo tarpu lietuvis, prieš ką nors darydamas, ieško tam pavyzdžio svetur. Tai ir būtų pagrindinė priežastis, dėl kurios mūsų kultūra, nors ir būdama viena seniausių pasaulyje, per pastaruosius kelis šimtmečius mažai ką savito išlaikė ir išliekančio tesukūrė, palyginus su Vakarų Europos, Azijos ir netgi ikikolumbinės Amerikos civilizacijomis. Šis faktas mus taip slegia, kad kai kas stengiasi jį paneigti, įrodinėdamas, jog baltai iš tiesų sukūrę daug daugiau, nei priprasta manyti - antai Č.Gedgaudas savo knygoje "Mūsų praeities beieškant" teigia, kad baltiškoji kultūra esanti visos Europos (ir ne tik!) civilizacijos pagrindas. Nors kai kurie jo teiginiai skamba gan įtikinamai, didžioji dauguma šioje knygoje pateiktos informacijos moksliniu požiūriu tėra graži pasaka. Tokie mitai galbūt kiek pakylėtų lietuvio dvasią, pažadintų jo tautinį orumą, bet ar čia neslypi pavojus skaudžiai nusivilti, susidūrus su karčia tikrove? Užuot teisinęsi prasimanytais (anot Č.Gedgaudo - atkurtais) faktais, turime suvokti ir teisingai įvertinti savo pliusus ir minusus bei pasidaryti reikiamas išvadas.

    Visų pirma turime suvokti: lietuvių tauta tam tikrose sferose atsiliko ne dėl tingumo, ar kūrybiškumo stokos, kaip mėgsta teigti savo šaknis niekinantys kosmopolitai, bet dėl neišpasakyto kuklumo, pereinančio į nevisavertiškumo kompleksą.
    ----
    Nuoroda į straipsnį
    ----

    Ir nereikia lia lia, kad dabartinis lietuvis yra baisiai sugadintas sovietų. Apie tai galima svaigti nebent mokykliniame rašinyje (ką aš per egzaminą ir dariau ), bet ne kitur. Lietuviai jau nuo seno buvo aukštos kultūros, bet parsidavėliai, žmonės. (Tai nereiškia, kad man gėda būti lietuviu ar bandau stumti ant visos tautos ir esu Sąjungos šalininkas - priešingai. Čia tik šiap paskaityti.)

    Comment


      Parašė Elkmans Rodyti pranešimą
      Paskaiciau cia kelis puslapius ir tiesiog negaliu patiketi savo akimis, kokios nesamoningos ir beviltiskos diskusijos vyksta
      Tikri lietuviai ir bent 8 klases baige kitatauciai, is kur jus tiek valios dar turit kaska sakyti ir aiskinti tokiam zmogui, kaip Al1. Aisku tai yra gerai, kad bandoma i prota zmogu atvest, kaska paaiskint, bet is patirties galima pasakyti, kad tai bergzdzias reikalas. Tokios temos net nediskutuotinos, o cia pilnu tempu eina
      Čia kas ką bando į protą atvesti? Tokiems kaip tu reikėtų pradėti blaiviai mąstyti ir nusimesti landsberginės propagandos kiautą. Nes, atrodo, apie tuos laikus žinai tik iš jos. O aš žinau ne iš vadovėlių. Niekas čia nesako, kad tada buvo rojus, tačiau to šlykštaus landsberginio melo ir propagandos sluoksnį reikia nuvalyti. Nes ne viskas buvo taip, kaip sako propaganda, arba jei ir buvo taip, tai ne tokiame lygyje... Sakai, tokios temos nediskutuotinos. Ir taip šneka tas, kuris be abejo laiko save demokratu. Tai juk tu elementariai prieš žodžio laisvę ir už cenzūrą. Tai kuo tu skiriesi nuo taip nekenčiamų sovietų?


      Parašė Elkmans Rodyti pranešimą
      O Al1 su tiek daug komentaru, net baisu pagalvoti ka jis cia prirasinejo su tiek komentaru, tai patarciau nebesilankyti visokiuose forumuose, o gyvai sneketi arba isviso susilaikyti tokiomis temomis, o daugiau saves ziuretis, nes matos, kad zmogus nelabai patenkintas savimi, gyvena praeitimi, kuri yra tiesiog jau praeitis net neziurint i jokias santvarkas. Ir vistiek gryzdamas i tuos laikus jis mato viska atvirksciai. Tai gal laikas susimastyti ir keisti poziuri? Juk tie Al1 idealai sunaikino ne vienos kartos gyvenimus, visa rytu Europa dar iki dabar kencia pasekmes. Seip ne taip, su tokiu zmoniu kaip Lanzbergis deka, mes istrukom kruvini is zveries nasru, po biski valomes nuo praeities, jaunimas dar taip pat neissivales, nes gi tevai dar prie sovietu gyveno, reikes dar ne vienos kartos, kad pasinaikintu sovietu dvokas, o cia ateina kaskoks atsilikelis ir desto tokias mintis, del kuriu pietietisko kraujo patriotai uzmetytu akmenim toki zmogu uz izeidimus tautai.
      Dziaukis, kad Lietuvoj gyveni, mes atlaidus zmones. TIk sakau, kad tau reiketu susirupinti paciu savimi ir savo idealais, tai butu tau paciam tik i nauda.
      Jei geriau paanalizuosi, tai pamatysi, kad aš rašau ne vien tik šioje temoje. O kartais ir iš viso nusvyra rankos aiškinti landsberginės propagandos nustekentiems, todėl kurį laiką neskaitau ir nerašau...
      Požiūrį jums reikia keisti, ne man. Jei daugumos požiūris būtų kaip mano, tai apsivalymas būtų seniai įvykęs ir gyventume geriau. Mano idealai nesunaikino nei vienos kartos, bet gaila, kad jie kol kas nepanaudojami kovojant su parazitais, griaunančius valstybę ir naikinančius tautą.


      Parašė Elkmans Rodyti pranešimą
      "Prie tsrs lietuviai gyveno geriau" cia topinis pasakymas, kuri isgirdus turbut kiekvienam tikram lietuviui iskarto rankos nusvyra .
      Arba pasakymas "vakarai nori mus suzlugdyti, nes bijo konkurencijos". Hm, nu aisku, darbo jega pigesne ir visa kita, zmones nori daugiau dirbti, ypac verslus zmones, bet pats pasakymas, kad visas ju tikslas suzlugdyti konkurentus yra daugiau nei absurdiskas. Kiekvienos valstybes, kad ir prieso valstybes ekonomikos zlugdymas yra ir savo ekonomikos zlugdymas, sita manau visi jau zino per siuos krizes laikus... Ir jeigu kalbama apie zlugdyma, tai visi zino, kad Rusija pacia pirma diena suzlugdytu Lietuva, jeigu tik galetu.
      Kas del europos sajungos pinigu, ju issvaistyta begales, bet europai vistiek apsimoka juos svaistyti, pvz tokios valstybes kaip Vokietija, eksportas i tas besivystancias salis dideja tiek, kad jai apsimoka svaistyti eurus lietuviams, nors jie dali ju ir pavagia. Lietuvos augimas yra naudingas visai Europai, isskyrus nebent kokiam Kremliui ar eiliniam praplautom smegenelem ruseliui, kuriam buvusios tsrs salys, kurios lenkia Rusija, visada bus prieses is pavydo.
      Deja, nei aš, nei kiti nieko naujo nepasakė, o tik pakartojom didelės dalies visuomenės nuomonę. Žinoma, jaunimui smegenys praplautos, tai jie ir netiki... O vyresni, kurie dabar geriau gyvena, irgi neigs ir šlovins dabartinius laikus... Bet tokių yra ne dauguma?
      O apie konkurenciją tu nieko neišmanai. Čia tik vartotojui konkurencija dažnai, bet ne visada yra naudinga. Bet gamintojams ir paslaugų teikėjams, taip pat galima imti ir visą valstybę, konkurencija yra nenaudinga ir jos stengiamasi išvengti. Visiškai laisvoje rinkoje konkurencija yra nepageidautina ir visi jos dalyviai veikia prieš kitus, stengdamiesi eliminuoti konkurentus, kol galiausiai įsigali arba oligopolija, arba monopolija. Išlieka stipriausi ir agresyviausi.
      O apie ES pinigus tu nusišneki. Pinigai neatsiranda iš nieko. Juos turi kažkas uždirbti, tas pats vokietis, kad atiduotų paskui iššvaistyti lietuviams??? O kodėl ne patiems vokiečiams?

      Comment


        Nieko įdomaus. Tiesiog išsigalvojami įvairūs dalykai tam, kad galėtų "pagrįsti" savo susapnuotas teorijas. Apskritai, kaip galima lygint viduramžius su XXa.? Be to šis straipsnis neturi nieko bendro su posakiu "Lietuvis džiaugiasi, kai kaimyno tvartas dega".

        Lietuviai jau nuo seno buvo aukštos kultūros, bet parsidavėliai, žmonės.
        Kvailas ir neteisingas stereotipas.

        Comment


          Parašė Čikupakas Rodyti pranešimą
          Be to šis straipsnis neturi nieko bendro su posakiu "Lietuvis džiaugiasi, kai kaimyno tvartas dega".
          Tai jis ir nėra dėtas šia tema.

          Kvailas ir neteisingas stereotipas.
          Sakai, kvailas ir dar stereotipas? Istorija, literatūra, tautosaka rodo visai ką kitą. O kodėl kišami viduramžiai? Nes istorija kartojasi. Vis kažkur integruojamės, vis kažko klausom, vis su kažkuo tariamės, o patys savo galva nieko daryt nenorim.
          Lietuviai yra tokie, kokie jie yra, ir nereikia prikišinėt visokių okupacijų, unijų ar kitokio mėšlo. Idealistinis landzberginis lietuvis net neegzistuoja. Jūs būkit ne tokio lietuvio ir ne landzberginės Lietuvos patriotai, o patriotai realio krašto ir jo gyventojų, nes bet koks bandymas, kokius čia forume atlieka, iškelt lietuvį kaip kažkokį etaloną, bet nuskriaustą, yra juokingi. Nesigaudot situacijoj.

          Comment


            Parašė Egiuxz Rodyti pranešimą
            Sakai, kvailas ir dar stereotipas? Istorija, literatūra, tautosaka rodo visai ką kitą. O kodėl kišami viduramžiai? Nes istorija kartojasi. Vis kažkur integruojamės, vis kažko klausom, vis su kažkuo tariamės, o patys savo galva nieko daryt nenorim.
            Mes ir nesam koki nors japonai, kad stebuklus išdarinėtume. Jeigu imame pavyzdžius iš valstybių, kurios dabar klesti, tai aš jau geriau pabūsiu tas "parsidavėlis", nei išradinėsiu dviratį.

            Lietuviai yra tokie, kokie jie yra, ir nereikia prikišinėt visokių okupacijų, unijų ar kitokio mėšlo. Idealistinis landzberginis lietuvis net neegzistuoja. Jūs būkit ne tokio lietuvio ir ne landzberginės Lietuvos patriotai, o patriotai realio krašto ir jo gyventojų,
            Reikia prikišinėt, nes sovietinis rėžimas iš tiesų žmones pakeitė.

            nes bet koks bandymas, kokius čia forume atlieka, iškelt lietuvį kaip kažkokį etaloną, bet nuskriaustą, yra juokingi. Nesigaudot situacijoj.
            O kas šiame forume, konkrečiai, lietuvius apibūdino kaip etaloninę tautą?

            Comment


              Parašė Čikupakas Rodyti pranešimą
              Mes ir nesam koki nors japonai, kad stebuklus išdarinėtume. Jeigu imame pavyzdžius iš valstybių, kurios dabar klesti, tai aš jau geriau pabūsiu tas "parsidavėlis", nei išradinėsiu dviratį.
              Imt pavyzdį yra gerai, jeigu taip pat galvojama ir savo galva. Tarkime: neseniai EK REKOMENDAVO įveisti automobilių mokestį. Po to jau pradėjo rodytis įvairios žinios apie siūlymus, siūlymų pataisas, pataisų pataisas ir t.t. Dingus rekomendacijoms - viskas kaip peiliu perkirsta nutilo. Tai ar čia yra naudojama sava galva?

              Reikia prikišinėt, nes sovietinis rėžimas iš tiesų žmones pakeitė.
              Kiekvienas rėžimas kažką keičia, bet nepakeitė neatpažįstamai. Kiekviename lietuvyje galima atpažinti literatūrinį, etnologinį lietuvį, sovietinė dalis priklauso nuo amžiaus ir gyvenamosios aplinkos. Taip kad, sovietizmas nėra kiekviename iš mūsų.

              O kas šiame forume, konkrečiai, lietuvius apibūdino kaip etaloninę tautą?
              Ne tiesiogiai, bet bandant paneigti kiekvieną paminėtą neigiamą lietuvio bruožą, nesigilinant į tai, kad paminėtoji yra aiškiai lietuviška, o ne kokia babajiška ypatybė. Prie to paties dar pastoviai yra kišami ir tobulieji suomiai, kurie, kažkieno aiškinimu, yra genetiškai panašiausi į lietuvius. Vadinasi, ir mes idealūs, jo?

              Comment


                Parašė Egiuxz Rodyti pranešimą
                Imt pavyzdį yra gerai, jeigu taip pat galvojama ir savo galva. Tarkime: neseniai EK REKOMENDAVO įveisti automobilių mokestį. Po to jau pradėjo rodytis įvairios žinios apie siūlymus, siūlymų pataisas, pataisų pataisas ir t.t. Dingus rekomendacijoms - viskas kaip peiliu perkirsta nutilo. Tai ar čia yra naudojama sava galva?
                Pasakysiu trumpai, nes atsibodo tie nusisvaigimai kaip mes parsidavėm ES: neieškok sliekų kur jų nėra.

                Taip kad, sovietizmas nėra kiekviename iš mūsų.
                Taip, ne kiekviename, bet daugumoje.

                Ne tiesiogiai, bet bandant paneigti kiekvieną paminėtą neigiamą lietuvio bruožą, nesigilinant į tai, kad paminėtoji yra aiškiai lietuviška, o ne kokia babajiška ypatybė.
                Lietuvis nebuvo per amžius vienodas, bet keitėsi. Didžioji dalis dabartinių "bruožų" yra, viso labo, kvaili stereotipai

                Prie to paties dar pastoviai yra kišami ir tobulieji suomiai, kurie, kažkieno aiškinimu, yra genetiškai panašiausi į lietuvius. Vadinasi, ir mes idealūs, jo?
                Suomiai yra duodami kaip pavyzdys ką Lietuva būtų pasiekus, jeigu ne sovietizacija. Jie irgi nėra ideali tauta, bet užtat jie nebuvo 50 metų okupuoti atsilikusios imperijos.
                Paskutinis taisė Čikupakas; 2011.07.07, 22:14.

                Comment


                  prie Smetonos Lietuva buvo ganetinai aukstam lygyje, Lietuva turejo net moderniu tanku prisipirkusi ( po i PK jie buvo patys geriausi, gaila jie IIPK jau nebetiko, o uzsakyti nauji nespejo musu pasiekti), konstravo daug lektuvu , tai ne tik ponas Gustaitis, kuriu lektuvai buvo aprasomi net uzsienio spaudoje, sklandytuvai kur dar... Sostine Kaunas, smarkiai pletesi,
                  visi pagal to laikmecio moderna statyti, Kauno sporto hale tai vienas pirmuju tokiu inzineriniu statiniu rytu europoje. O siaip fbooke yra Lietuva senose fotografijose, va ten ir paziurekit. Ner ka lygint su sovietmeciu, kai kiekvienas tinginys islaikomas.

                  Comment


                    Parašė auris88 Rodyti pranešimą
                    prie Smetonos Lietuva buvo ganetinai aukstam lygyje, Lietuva turejo net moderniu tanku prisipirkusi ( po i PK jie buvo patys geriausi, gaila jie IIPK jau nebetiko, o uzsakyti nauji nespejo musu pasiekti), konstravo daug lektuvu , tai ne tik ponas Gustaitis, kuriu lektuvai buvo aprasomi net uzsienio spaudoje, sklandytuvai kur dar... Sostine Kaunas, smarkiai pletesi,
                    visi pagal to laikmecio moderna statyti, Kauno sporto hale tai vienas pirmuju tokiu inzineriniu statiniu rytu europoje. O siaip fbooke yra Lietuva senose fotografijose, va ten ir paziurekit. Ner ka lygint su sovietmeciu, kai kiekvienas tinginys islaikomas.
                    Greičiau gajūs aukšo lygio daigai, nei visa šalis aukšto lygio. Bet tema ne apie tai.
                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                    Comment


                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                      Čia tau turbūt mokykloje taip aiškino? Ar tavo tėvai aiškino. Nenoriu įžeisti, bet gal jie irgi vogė? Niekas neneigia, kad buvo vagiama, kombinuoja. Ar aš kur nors tai paneigiau? Ne! Tačiau dabar grobstomi milijonai ir dar daugiau. Tuomet grobstymas ir vogimas apsiribojo dešimtimis, tūkstančiais... Arba iš viso kelių rublių verte... Bet dar kartą sakau, kad vogė mažuma. Korupciją logiška skaičiuoti. Logiška. Beje, biurokratijos tarybiniais laikais buvo mažiau, mažiau valdininkų.
                      ...pats mačiau savo akimimis, ir kažko labai nenostalgiuoju tų laikų.
                      na taip prie sovietų suminę reikšme grobstė mažiau, bet kad nebuvo teisiog sveikos ekonomikos, buvo kažkoks surogatas. O nelygybės buvo kaip šieno, spec polsio namai., spec medžioklės plotai su fanzendom, spec. kekšės spec. pirtelėse, spec. juodos mašinos, aplamai mašina buvo jau gana spec. daiktas ir viskas tas buvo tik labai specialiems žmonėms.
                      Paprasti žmonės galėjo, galėjo pirkti rašalą ir skaityti teisingiausią laikraštį pasaulyje "Tiesa", kuris buvo toks įdomus ir turiningas, kad skaitytojai galėdavo valandų valandas skaityti apie XXVI partijos suvažiavimo nutarimus, iš kurių kievienos eilutės liejosi išmintis. Dar buvo galima paskaityti apie CCCP pramonės laimėjimus, padidėjusį tarybinių ūkių karvių išmelžimo normų procentą, artėjančio XV penkmečio pabaiga ir numatomus liaudės ūkio pasiekimus bei plano daugiakartinius viršijimus.


                      Deja, kai buvo golodomoras, Stalinas dar neturėjo tvirtos valdžios... Taip kad nereikia kabinti visko ant Stalino. Ir be jo buvo pakankamai iniciatyvą rodančių kraugerių. Dalį jų jis po to likvidavo...
                      na kaip RKP(b) generaliniu sekretoriumi draugas Stalinas buvo paskirtas 1922 metais. Holodomoro metais (1932 - 1933m.) ūsuotasis jau buvo neblogai isitvirtinęs. O tai kad jis išskerdė visus, potencialius, savo konkurentus, dargi vėliau ir tuos savo kraugerius (Ježovą pvz) kurie skerdė konkurentus, tai čia daug pasako apie žmogų.

                      Comment


                        Šeriat trolius?

                        Comment


                          Parašė auris88 Rodyti pranešimą
                          prie Smetonos Lietuva buvo ganetinai aukstam lygyje, Lietuva turejo net moderniu tanku prisipirkusi ( po i PK jie buvo patys geriausi, gaila jie IIPK jau nebetiko, o uzsakyti nauji nespejo musu pasiekti), konstravo daug lektuvu , tai ne tik ponas Gustaitis, kuriu lektuvai buvo aprasomi net uzsienio spaudoje, sklandytuvai kur dar... Sostine Kaunas, smarkiai pletesi,
                          visi pagal to laikmecio moderna statyti, Kauno sporto hale tai vienas pirmuju tokiu inzineriniu statiniu rytu europoje. O siaip fbooke yra Lietuva senose fotografijose, va ten ir paziurekit. Ner ka lygint su sovietmeciu, kai kiekvienas tinginys islaikomas.
                          Na šiap geriau neslėpkime, po kažkokia mistine tarpkario Lietuva, apipinta legendomis. Prie Smetonos Lietuva buvo, valdoma gerokai mažesnio oligarchinio klanelio nei dabar. Miestai buvo nedideli, elektra užsienio koncernų rankose, kurie lupo 9 kailius iš LT piliečių. Piliečiai nebagoti, pagrinde valstiečiai. Pramonės veik - 0. Pagrindinė ūkio šaka - žemės ūkis. Idustralializacija/urbanizacija prasidėjo po 1945 kaip taip būtų nemalonu sakyti. Žodžiu Europos užkampis, gūdi atslikusi agrarinė provincija.
                          Taip LT tada turėjo savo batka - Smetoną. O kievienas batka mėgsta kariuomene, dar ir laikai buvo neramus, juolab, Lietuvai buvo tekę kariuoti su lenkais dėl Vilniaus.

                          Comment


                            Parašė LC. Rodyti pranešimą
                            Šeriat trolius?
                            na jo tema tai nekokia, bet galima leisti laisvė kūrybai, pvz atpasakoti ką rašė koks turiningas annų laikų laikraštis, žodžių atkurti pilnai tų laikų aktualijas.

                            Comment


                              Parašė Egiuxz Rodyti pranešimą
                              Jau senyvi žmonės teigia, kad tą posakį visą gyvenimą žino. Beje, naršydamas tvarto tema, radau gana įdomų straipsnį:



                              ----
                              Nuoroda į straipsnį
                              ----

                              Ir nereikia lia lia, kad dabartinis lietuvis yra baisiai sugadintas sovietų. Apie tai galima svaigti nebent mokykliniame rašinyje (ką aš per egzaminą ir dariau ), bet ne kitur. Lietuviai jau nuo seno buvo aukštos kultūros, bet parsidavėliai, žmonės. (Tai nereiškia, kad man gėda būti lietuviu ar bandau stumti ant visos tautos ir esu Sąjungos šalininkas - priešingai. Čia tik šiap paskaityti.)
                              Visiškai atvirkščiai. Lietuviai nori būti geriausi VISUR. Tai ne nepilnavertiškumo, o susisvarbinimo kompleksas, nors vokiečių- 90 mln., lenkų- 45 mln., rusų- 160 mln., o lietuvių- tik 3, bet stengiamasi būti VISOSE srityse geriausiais, ieškoma to, o jei nerandama- nusiviliama, neva esame prastesni. Bet reik įvertinti tautos dydį. Tada ir pasiekimai neatrodys tokie maži, nes mažai tautai jie yra MILŽINIŠKI!
                              http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                              Comment


                                Parašė Tomizmas
                                Bet čia tikrai fantastiškas straipsnis, viskas kaip pirštu į akį. Lietuviai yra tokie, kokie jie yra, ir nei Žečpospolita, nei smetonmetis, nei sovietmetis mūsų tautos nepakeitė - esminiai bruožai buvo ir liko tokie patys. Niūrumas, uždarumas, pavydumas, neapykanta artimui savo, o va šitas tai tiesiog tobulas:



                                Na, argi ne teisybė? Juk taip ir yra. Lietuviai nemoka kurti - lietuviai moka tik kopijuoti, ir tai ne itin sėkmingai (aišku, yra išimčių, bet tai vienetai). Ir visada - kad tik būtų taip, kaip kažkur užsieniuose, užjūriuose. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia - va ir mūsų šiame forume. Vos ne kiekvienas projektas yra lyginamas su vakarais, ieškoma analogų, kad tik atrodytų "skandinaviškai", "britiškai" ar dar kažkaip kitaip. Lietuviška iki kaulų smegenų. Bet būti originalesniems ar tik nebūtų geriau? Bet deja, mūsų tautai su originalumu truputį problemos. O pavydumas, džiaugsmas kai "tvartas dega", neapykanta vos ne kiekvienam - čia tikrai sovietmečio nuopelnas? Nesąmonė. Juk dauguma dar turite gyvus senelius, bent vaikystėje gyvenusius prieškario Lietuvoje, paklausinėkit gi jų, iš gyvų žmonių žinių semkitės, kol dar gyvi, nes jie gi neamžini, ir ko šiandien nepaklausėt, rytoj gal jau negalėsit paklausti - ar tikrai lietuviai prieš sovietmetį buvo kitokie? Deja, bet dauguma senesnių žmonių patvirtina, kad lietuviai kokie buvo, tokie liko, netgi mūsų literatūrinėje klasikoje, tarkim Žemaitės kūriniuose, galime atpažinti mažai pasikeitusį uždaro, pikto, kompleksuoto ir pavydaus lietuvio tipažą. Aišku, nesakau kad mes esame kažkuo prasta tauta (visos turi savo nacionalinius charakterius su savais "pričiūdais"), ar kad aš kažkuo geresnis - aš irgi lietuvis, viskas kas lietuviška ir man nesvetima, bet reikia nors sugebėti suprasti ir priimti ne tik savo tautos teigiamas savybes (darbštumas, tvarkingumas, gana aukštas išsilavinimo ir kultūros lygis, tradicijų saugojimas), bet ir neigiamas (prieš tai paminėti lietuviški dalykėliai), ir nezyzti eilinį kartą "mes labai geri, tik va atėjo blogi žmogai ir mus sugadino, o mes tai iš tikrųjų baisiai geri". O čia kažkas kalba apie tai, kad sugadino sovietmetis... Tas pezalas kad "sovietmetis sugadino" yra eilinis šiuolaikinis propagandinis triukas (vienas iš daugybės), skirtas naiviems ir patikliems žmonėms (ypač jauniems) - juk natūralu, kad kiekviena santvarka save nori pavaizduoti kuo geriau, o kai kažko realiai naudingo ir teigiamo nesugeba nuveikti, tai nors kompensuoja visa tai dergdama ankstesnę santvarką ar visus šunis ir kaltę dėl dabartinių problemų sukardama ant jos. Eilinis triukas.

                                Beje, labai įdomių paralelių galima išvesti tarp smetoninės ir dabartinės Lietuvos. Turtingas elitas ir oligarchija, varganai gyvenanti didžioji dalis tautos, masinė emigracija, netolygus vystymasis, darbdavių nesiskaitymas su darbininkais - buvo ir tada, ir dabar. Sovietmetis turėjo minusų, kas be ko, bet bent jau žmonėms gyvenimas tapo UŽTIKRINTAS, ir ne tik "grietinėlei", bet VISIEMS. Aišku, galima daug kalbėti apie ekonominius dalykus, skaičiukus, bet vis dėlto, žmogiškasis faktorius yra svarbiau, ir VISI turi teisę gyventi normaliai savo šalyje, o ne su raudonais diplomais negaudami darbo lėkti į užsienius braškių skinti.
                                Gerumas nėra nei lietuviškas nei britiškas. Yra arba geras projektas, arba prastas, o lyginama visada su gerais ir geriausiais. Ką čia keisto matai?
                                O gal su Baltarusijos projektais reikėtų lygintis?
                                Kazachstane lietuviai laimi aukščiausius įvertinimus, Astanoje laimi daugelį konkursų (tame mieste kuria tas pats Forsteris- pasaulyje pripažintas architektas), Rygoje pastato bene gražiausią ir geriausią biuro pastatą per visą Nepriklausomybės laikotarpį ar suprojektuoja ultramodernų požeminį dailės muziejaus priestatą, kuriuo žavisi ne tik latviai, bet ir švedai su suomiais, etc... Tad man atrodo čia gal pats nebent esi niūrus niurzgalius, kuriam viskas blogai, pavydi ir jauti neapykantą. Nereik kitų tuo tepti, tiesiog persižiūrėk savo pranešimus ir atsakyk sau, ką pats juose esi parašęs gero apie Lietuvą, o kiek procentiškai jų yra Lietuvos juodinimas, nihilizmo persmelkta neapykanta šaliai, jos pasiekimų neigimas ir tik tikro ar tariamo, susigalvoto negatyvo kėlimas, glaistymas juo visų gerų dalykų

                                Nelygybė, nelygybė. Atsakyk man, kodėl geriausias inžinierius turi gauti tokią pačią algą kaip 8 klases baigęs dzibilas, nemokantis įsukti varžto ar sujungti dviejų detalių? Už ką jam mokėti ne 1000- 1500, o bent 3500?
                                Kiek kas vertas, tiek tas ir gauna. Pykit nepykit, bet geri ir geriausi specialistai ir Lietuvoj neskursta, o tie, kas įpratę, kad jiem turi duoti, išmokėti pašalpą, bet jie patys nesitobulins, nekurs, nerodys jokio verslumo ar iniciatyvos, kodėl jie turėtų gauti specialisto algą, būti verti jos??
                                http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                Comment


                                  Parašė music Rodyti pranešimą
                                  Atsakyk man, kodėl geriausias inžinierius turi gauti tokią pačią algą kaip 8 klases baigęs dzibilas, nemokantis įsukti varžto ar sujungti dviejų detalių? Už ką jam mokėti ne 1000- 1500, o bent 3500?
                                  Kiek kas vertas, tiek tas ir gauna. Pykit nepykit, bet geri ir geriausi specialistai ir Lietuvoj neskursta, o tie, kas įpratę, kad jiem turi duoti, išmokėti pašalpą, bet jie patys nesitobulins, nekurs, nerodys jokio verslumo ar iniciatyvos, kodėl jie turėtų gauti specialisto algą, būti verti jos??
                                  Aš atsakysiu, jei galima: nes jie irgi yra žmonės, jiems taip pat reikia pavalgyti ir jiems taip pat reikia pramogų. Kokiu gimti nepasirinksi.

                                  Parašė music
                                  Visiškai atvirkščiai. Lietuviai nori būti geriausi VISUR. Tai ne nepilnavertiškumo, o susisvarbinimo kompleksas
                                  Nevisavertiškumo komplekso simptomai būna tokie: siekimas kitų žmonių dėmesio įvairiais emociniais signalais, žmonių baimė, draugų trūkumas, baimė suklysti, pastovus nerimas, negatyvus aplinkos suvokimas, perdėtas pareigingumas

                                  Nepilnavertiškumo kompleksas

                                  Comment


                                    Parašė Egiuxz Rodyti pranešimą
                                    Aš atsakysiu, jei galima: nes jie irgi yra žmonės, jiems taip pat reikia pavalgyti ir jiems taip pat reikia pramogų. Kokiu gimti nepasirinksi.
                                    Niekas negime mokedamas, viskas ismokstama gyvenime. Taip, charakterio ar kitos savybes itakoja, kad vienas gal ismoksta greiciau, kitas ilgiau - taciau vistiek viskas priklauso nuo musu PACIU PASTANGU.
                                    Jei specialistas mokesi, tobulejo, o kitas dare bonkele su draugeliais ar kitaip sh male. Jis vistiek turi gauti vienoda alga?
                                    Man vis kliuna socializmo salininkui fraze "paprastas zmogus" (cia like nuo tarybiniu ir baudziavos laiku, kai visi turtingesni buvo "buozes", kas ir dabar reiskias pavydu daugiau uzdirbantiems zmones), o kas trukdo tam zmogui buti "nepaprastu"? Kas trukdo mokytis, tobuleti, tapti asmenybe. Kazkaip visi tie kurie tai supranta turi ir pinigu ir patogias gyvenimo salygas net ir tam baisiajam kapitalistiniam pasaulyje. Kas trukdo kurti verslus? Kas trukdo tarkim dometis lazeriu technologijose kur LT viena lyderiu pasaulyje ar pan.? Manau tai dar vienas tarybiniu laiku blogas palikimas, tai kad musu smegenyse neliko suvokimo, kad reikia siekti gyvenime kuo dauigiau, siekti tapti geriausiu.
                                    Aisku visada reikes ir "paprastu", kurie sluotu gatves, stampuotu gaminius gamykloje ir dirbtu kitus maziau kvalifikacijos reikalaujancius darbus. Bet reikia suvokti kita dalyka - kuo daugiau zmoniu nores buti "nepaprastais", tuo daugiau darbo ir pajamu tures ir tie "paprasti". Tai puikiai parode ekonominio piko laikotarpis kai, ypac statybu ar pervezimu sektoriuje, kiekvienas furistas kure savo imone, nes uzsakymu buvo tiek, kad net nereikejo verslumo ismanymo, kad pinigai byretu. Aisku, krize viska sustate i savo vietas. Liko gyvi tie, kurie suvoke, kad reikia buti "nepaprastu".

                                    Comment


                                      Parašė Tomizmas
                                      Juk dauguma dar turite gyvus senelius, bent vaikystėje gyvenusius prieškario Lietuvoje, paklausinėkit gi jų, iš gyvų žmonių žinių semkitės, kol dar gyvi, nes jie gi neamžini, ir ko šiandien nepaklausėt, rytoj gal jau negalėsit paklausti - ar tikrai lietuviai prieš sovietmetį buvo kitokie? Deja, bet dauguma senesnių žmonių patvirtina, kad lietuviai kokie buvo, tokie liko(...)
                                      Tomizmai, nereikėtų imti pavyzdžio iš Al1 ir lengvai svaidytis tokiomis frazėmis kaip "dauguma" kontekste, kai nori pagrįsti vieną ar kitą savo teiginį. Kas tau leidžia daryti išvadą, kas yra "dauguma" dalykuose, kuriuose nėra atlikti jokie objektyvūs tyrimai su pakankamai didele imtimi? Kaip ir šiuo atveju, kodėl darai išvadą, kad dauguma senesnių žmonių patvirtina tavo teiginį? Kodėl dauguma, o ne tik tavo aplinkos žmonės? Pvz. mano aplinkos žmonės dalinasi patirtimi, kuri yra visiškai priešinga tavo dėstomai daugumoje pranešimų. Tai kieno dauguma gausesnė?

                                      Comment


                                        Parašė taspac Rodyti pranešimą
                                        Niekas negime mokedamas, viskas ismokstama gyvenime. Taip, charakterio ar kitos savybes itakoja, kad vienas gal ismoksta greiciau, kitas ilgiau - taciau vistiek viskas priklauso nuo musu PACIU PASTANGU.
                                        Jei specialistas mokesi, tobulejo, o kitas dare bonkele su draugeliais ar kitaip sh male. Jis vistiek turi gauti vienoda alga?
                                        Man vis kliuna socializmo salininkui fraze "paprastas zmogus" (cia like nuo tarybiniu ir baudziavos laiku, kai visi turtingesni buvo "buozes", kas ir dabar reiskias pavydu daugiau uzdirbantiems zmones), o kas trukdo tam zmogui buti "nepaprastu"? Kas trukdo mokytis, tobuleti, tapti asmenybe. Kazkaip visi tie kurie tai supranta turi ir pinigu ir patogias gyvenimo salygas net ir tam baisiajam kapitalistiniam pasaulyje. Kas trukdo kurti verslus? Kas trukdo tarkim dometis lazeriu technologijose kur LT viena lyderiu pasaulyje ar pan.? Manau tai dar vienas tarybiniu laiku blogas palikimas, tai kad musu smegenyse neliko suvokimo, kad reikia siekti gyvenime kuo dauigiau, siekti tapti geriausiu.
                                        Aisku visada reikes ir "paprastu", kurie sluotu gatves, stampuotu gaminius gamykloje ir dirbtu kitus maziau kvalifikacijos reikalaujancius darbus. Bet reikia suvokti kita dalyka - kuo daugiau zmoniu nores buti "nepaprastais", tuo daugiau darbo ir pajamu tures ir tie "paprasti". Tai puikiai parode ekonominio piko laikotarpis kai, ypac statybu ar pervezimu sektoriuje, kiekvienas furistas kure savo imone, nes uzsakymu buvo tiek, kad net nereikejo verslumo ismanymo, kad pinigai byretu. Aisku, krize viska sustate i savo vietas. Liko gyvi tie, kurie suvoke, kad reikia buti "nepaprastu".
                                        Mokymo įstaigose yra trys tipai: kalikai, supratingieji, beviltiškieji. Vienas visą naktį mokosi tam tikrą dalyką, kitam užtenka perskaityt, trečias išmoksta viską mintinai per mėnesį, bet vistiek nieko nesupranta. Turiu ir keletą draugų, kurie bonkelės net nekelia, bando mokytis iš paskutiniųjų, bet nesigauna. Taigi ne viskas priklauso vien nuo noro ir pastangų.

                                        Ekonominis pikas buvo tik gyvenimas į skolą, už kurią dabar ir mokam. Verslus trukdo kurti tai, kad ne visi supranta kaip įkurti, o ir sukūrę nesugeba jo išlaikyt. O ir apie vienodas algas niekas nekalba, tiesiog tos algos turi būti padorios ir mokamos pagal darbo pobūdį, o ne vargani 800 neatskaičius mokesčių tiek šlavėjui, tiek statybininkui. Tokia alga tėra tik pasityčiojimas iš žmonių.

                                        Comment


                                          Parašė taspac Rodyti pranešimą
                                          Niekas negime mokedamas, viskas ismokstama gyvenime. Taip, charakterio ar kitos savybes itakoja, kad vienas gal ismoksta greiciau, kitas ilgiau - taciau vistiek viskas priklauso nuo musu PACIU PASTANGU.
                                          Jei specialistas mokesi, tobulejo, o kitas dare bonkele su draugeliais ar kitaip sh male. Jis vistiek turi gauti vienoda alga?
                                          Man vis kliuna socializmo salininkui fraze "paprastas zmogus" (cia like nuo tarybiniu ir baudziavos laiku, kai visi turtingesni buvo "buozes", kas ir dabar reiskias pavydu daugiau uzdirbantiems zmones), o kas trukdo tam zmogui buti "nepaprastu"? Kas trukdo mokytis, tobuleti, tapti asmenybe. Kazkaip visi tie kurie tai supranta turi ir pinigu ir patogias gyvenimo salygas net ir tam baisiajam kapitalistiniam pasaulyje. Kas trukdo kurti verslus? Kas trukdo tarkim dometis lazeriu technologijose kur LT viena lyderiu pasaulyje ar pan.? Manau tai dar vienas tarybiniu laiku blogas palikimas, tai kad musu smegenyse neliko suvokimo, kad reikia siekti gyvenime kuo dauigiau, siekti tapti geriausiu.
                                          Aisku visada reikes ir "paprastu", kurie sluotu gatves, stampuotu gaminius gamykloje ir dirbtu kitus maziau kvalifikacijos reikalaujancius darbus. Bet reikia suvokti kita dalyka - kuo daugiau zmoniu nores buti "nepaprastais", tuo daugiau darbo ir pajamu tures ir tie "paprasti". Tai puikiai parode ekonominio piko laikotarpis kai, ypac statybu ar pervezimu sektoriuje, kiekvienas furistas kure savo imone, nes uzsakymu buvo tiek, kad net nereikejo verslumo ismanymo, kad pinigai byretu. Aisku, krize viska sustate i savo vietas. Liko gyvi tie, kurie suvoke, kad reikia buti "nepaprastu".
                                          Džiugina tai, kad vis daugiau žmonių pradeda taip mąstyti.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X