Jie nemokėjo už ŽŪ produktus. Jie juos pasiimdavo...
parašei nepagalvojęs, prancūzijos vyndariai tik dėl to ir išsilaikė, kad vermachtas iš jų pirko vyną ir konjaką. jiems tai buvo pakilimo laikotarpis. manau ir kituose kraštuose vyko ne grobimas o pirkimas
parašei nepagalvojęs, prancūzijos vyndariai tik dėl to ir išsilaikė, kad vermachtas iš jų pirko vyną ir konjaką. jiems tai buvo pakilimo laikotarpis. manau ir kituose kraštuose vyko ne grobimas o pirkimas
Na galbūt ir taip. Bet aš labiau turėjau omenyje vokiečių atsitraukimą, kai jie viską lygino su žeme 1944m.
Iš vienos pusės - pagrindinis vokiečių tikslas Lietuvoje buvo suvokietinti kraštą. Tuo tarpu rusai net pačiu žiauriausiu laikotarpiu į visas tautas žiūrėjo vienodai ir jų naikinti net nesiruošė (ateizmas ir privaloma rusų kalba nėra tautos naikinimas). Taigi, galime tik palyginti, kurie būtų buvę geresni okupantai, nes dažnas kalba maždaug "galėjo vokiečiai okupuot geriau" ir t.t.
Iš vienos pusės - pagrindinis vokiečių tikslas Lietuvoje buvo suvokietinti kraštą. Tuo tarpu rusai net pačiu žiauriausiu laikotarpiu į visas tautas žiūrėjo vienodai ir jų naikinti net nesiruošė (ateizmas ir privaloma rusų kalba nėra tautos naikinimas). Taigi, galime tik palyginti, kurie būtų buvę geresni okupantai, nes dažnas kalba maždaug "galėjo vokiečiai okupuot geriau" ir t.t.
įdomiai čia pavarei: kurie okupantai geresni?
gerų okupantų nebūna. bet kokiu atveju primetama svetima kalba ir kultūra, o nenorintys to priimti represuojami...
gerų okupantų nebūna. bet kokiu atveju primetama svetima kalba ir kultūra, o nenorintys to priimti represuojami...
Kodėl nebūna? Jeigu tie okupantai aukšesnės kultūros, kaip šiuo atveju buvo su vokiečiais? Aišku, kai nėra laisvos šalies irgi negerai...
Taip, bet jeigu ne rusai, tuomet greičiausiai lietuvius būtų ištikęs prūsų likimas, todėl vienareikšmiškai pulti vien dėl to, kad rusai okupantai - kvaila. Kaip sakiau, SSRS turėjo ir pliusų, ir minusų.
Jeigu ne sovietai dabar būtume tokio lygio valstybė kaip Suomija.
Nu bet kas per įprotis lyginti save su Suomija. Pirmiausia, Suomijos geografinė padėtis leido apsiginti nuo SSRS, Lietuva - tarp rytų ir vakarų, gintis laaaabai sunku. Antra, skiriasi suomių ir lietuvių mentalitetas, todėl vienodo lygio nebūsim. Trečia, palyginkim Estiją ir Lietuvą: abiejų šalių XX a. istorija vos ne identiška, o šiandien matom kas yra labiau pažengęs. Taip yra dėl antro punkto, t.y. žmonių mentaliteto. Todėl su visokiais "jeigu ne sovietai, būtumėm kaip Suomija ar Danija" reikėtų atsargiau, nes niekas nežino, kaip būtų, jei būtų.
Arba čia išvis šituo bandoma save guosti "aš buvau geras, bet mane sutraumavo" tematika.
Žinau panašių ir aš, tik ten vietoje avarinio griuvėsio prastose sąlygose gavo keturių kambarių butą mikrorajonuose
Tuomet visi tie lazdynai buvo nauji rajonai, atrodė labai modernūs, su infrastruktūra, patogumais (centrinis šildymas, karštas vanduo ir t.t.) Centre daug kur to nebuvo. Dabar turbūt nagus graužiasi
Trečia, palyginkim Estiją ir Lietuvą: abiejų šalių XX a. istorija vos ne identiška, o šiandien matom kas yra labiau pažengęs. Taip yra dėl antro punkto, t.y. žmonių mentaliteto. Todėl su visokiais "jeigu ne sovietai, būtumėm kaip Suomija ar Danija" reikėtų atsargiau, nes niekas nežino, kaip būtų, jei būtų.
Arba čia išvis šituo bandoma save guosti "aš buvau geras, bet mane sutraumavo" tematika.
Nesąmonė. Estai "labiau pažengę" tik tuo, kad nuo Talino Helsinkis už 80 km t.y. arčiau nei nuo Vilniaus Kaunas, ir estas gali ryte išplaukt į darbą, o vakare grįžt. Na ar po savaitės- ne tame esmė, tiesiog už suomišką algą gyventi Estijoje. Tai jiem reikia emigruoti? Ne. O be to ir kiek pagalbos gauna iš tų pačių suomių, investicijų, suomiai architektai stato kvartalus, gamyklas steigia ir t.t.
Atsargiau ar neatsargiau, bet faktas tas, kad būtų daug geriau nei dabar. Gal būtume graikai ar dar kas. Na ir kas? Graikijos BVP bene dvigubai didesnis nei Lietuvos ir sukurta infrastruktūra nepalyginama.
O gal išvis būtume buvę kaip kokia Zimbabvė. Niekas juk nežino. Bet esmė tame, kad esame tokie, kokie esame ir nereikia nieko kaltinti bei gyventi "aaa, mane traumavo sovietai" mintimis ir verkšlenti. Kas buvo, tas pražuvo. Lygiai taip pat lietuviai yra daug kam Europoje įvarę baimės ar skausmo, bet kažkodėl apie tai dažnai pamirštama, o visada gyvenama aukos principu. Per 20 metų būtume susikūrę gerą valstybę, jeigu nerūpėtų tik vogti ir vogti. Sakysit, sovietai įpratino, bet kad ir jaunimas toks pat. Sakysit, mokė tėvai, bet vogti niekas nemokė tikrai. Apibendrinant, patys lietuviai nenori geriau gyventi, o tie, kas nori, arba eina į valdžią, arba tiesiog plauna anglų indus.
Beje, tie patys estai SSRS laikais buvo užkietėję nacionalistai, o ne tokie kaip lietuviai, svarbu kas kąsnelį skanesnį duos.
Tuomet visi tie lazdynai buvo nauji rajonai, atrodė labai modernūs, su infrastruktūra, patogumais (centrinis šildymas, karštas vanduo ir t.t.) Centre daug kur to nebuvo. Dabar turbūt nagus graužiasi
Nes Vilniaus Senamiestis buvo vienas labiausiai apleistų Europoje. Štai jums ir gerieji sovietai. Dabar juk Centrinė miesto dalis blizga kaip auksas, o Senamiestis- tikras deimantas.
Apgailėtina, kad per 45 metus po karo daugiau kaip pusė Senamiesčio buvo griuvėsiai, o tokie rajonai kaip Užupis buvo ištisas išbombintas karo laukas, į kurį iki pat kokių 95-96 tiesiog būdavo baisu įžengti.
Apskritai jie iki pat 8 dešimtmečio griaudavo istorinius šimtamečius pastatus. Tikri barbarai, o iki šiol 45 proc. Senamiesčio teritorijos- dykros, atsiradusios po sovietų griovimų.
Kuris akiplėša tai paneigtų?
Nesąmonę kažkokią parašei. Lietuva Europoje, Zimbabve taptų nebent jei visi Smetonos prievartine tvarka būtų perkelti į Madagaskarą ir ten su vietiniais sumištų
Nesąmonę kažkokią parašei. Lietuva Europoje, Zimbabve taptų nebent jei visi Smetonos prievartine tvarka būtų perkelti į Madagaskarą ir ten su vietiniais sumištų
Tai juk Europoje esame. Ar labai įsivaizduoji, kad, tarkim, kuri nors JAV valstija, tarkim Juta, taip imtų ir taptų socialine ir ekonomine prasme Bangladešu, nors aplinkui Amerika? Nelogiška
Comment