Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Prie Sovietų buvo... (1961-1990)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    LC Negi dabar jau nesupratai minties kad reikėjo paryškinti.
    Tauro apygarda (Stirnos rinktinė)| 立陶宛

    Comment


      Parašė Sefas20 Rodyti pranešimą
      LC Negi dabar jau nesupratai minties kad reikėjo paryškinti.
      Žinai, ne. Arba neatidžiai skaičiau. Prabėgomis.

      Comment


        Oj, kokios čia batalijos verda
        Na, asmeniškai aš labai didelės nostalgijos sovietmečiui nejaučiu. Aišku, buvo vienas geras dalykas - buvo visiems užtikrintas minimumas, o, kad žmogus nejaustų savo nepilnavertiškumo, visiems duota po lygiai - parduotuvėse tos pačios bandelės po 3 kapeikas, ta pati daktariška dešra, ta pati lietuviška duona (jei neklystų po 36 kapeikas). Dabar gi, kai perki tą pačią "daktarišką" su pavydu žiūri į tas visas skanesnes ir brangesnes. Na, kalbant apie Brežnevo periodą (kituose neteko gyventi), galiu pasakyti, kad buvo kažkiek tos demagogijos (grynai dėl paukštelio) ir būtiniausių daiktų parduotuvėse netrūko. Karts nuo karto išmesdavo "deficitus" tipo bananus, apelsinus, krasovkes (sportinius batelius) arba importinius džinsus, dėl kurių eilėse tekdavo stovėti N valandų. Na, bet tenka pripažinti, kad visa ta materialinė "gerovė" buvo didelių burbulu, atsižvelgiant į tai kad darbo našumas buvo labai žemas (vardan nedarbo nebuvimo), pagrinde didelės žmonių masės gamino visokį š..., na ir laikui bėgant labai žema pažanga gilino prarają tarp TSRS ir likusio pasaulio, kol vieną gražią dieną viskas susprogo...

        Comment


          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
          Ne prastesni, tiksliau yra visokių, bet gali pasirinkti. O pasirinkimas net nėra ką lyginti. Beto sovietmečiu norint gauti šakotį, kuriame yra kiaušinių, ar dešrelių iš mėsos, reikdavo pažinčių gamyboje ar prekyboje...Žodžiu mafija buvo vos ne kiekvienoje gyvenimo situacijoje. Kažkokie prekybininkai, kurie dabar kepa kebabus kalvarijų turgavietėje, vos ne Dievai buvo, o dabar skiedi kokie verslininkai šiais laikais yra kapitalistai vagiai
          Dešrelės tuomet buvo visos iš mėsos. Ir jokių tirštiklų nebuvo, anei skonio stipriklų, anei konservantų, anei sojų. Tėvas dirbo, kontroliavo tai, žino. Užtat dabar dešrelėse mėsos gali būti tik vos keli procentai - taukų, kraujo plazmos, virtų plėvių ir kaulų nuogramdų. Visa kita krakmolas, sojos, krūva E....
          Ir kas iš to, jei dabar gali pasirinkti iš 10 rūšių dešrelių, jei visos jos beveik vienodas šlamšas. Taip, kai kuriose šiek tiek daugiau mėsos. Užtat rūkyti jų niekas nerūko. Tik dūmų aromato prideda. Seniau tai bent jau rūkė. Pačiam teko jaunystėje chaltūrinti mėsos kombinato dešrų ceche - duris užmūrinti. Mačiau, žinau.
          Taip, su šakočiais buvo problema, nes jų pramoninės gamybos nebuvo. Juos gamindavo namų sąlygomis.

          Comment


            Parašė Al1 Rodyti pranešimą
            Dešrelės tuomet buvo visos iš mėsos. Ir jokių tirštiklų nebuvo, anei skonio stipriklų, anei konservantų, anei sojų.
            O apie žiurkių kailiukus pamiršai?

            Comment


              Parašė micku Rodyti pranešimą
              Oj, kokios čia batalijos verda
              Na, asmeniškai aš labai didelės nostalgijos sovietmečiui nejaučiu. Aišku, buvo vienas geras dalykas - buvo visiems užtikrintas minimumas, o, kad žmogus nejaustų savo nepilnavertiškumo, visiems duota po lygiai - parduotuvėse tos pačios bandelės po 3 kapeikas, ta pati daktariška dešra, ta pati lietuviška duona (jei neklystų po 36 kapeikas). Dabar gi, kai perki tą pačią "daktarišką" su pavydu žiūri į tas visas skanesnes ir brangesnes. Na, kalbant apie Brežnevo periodą (kituose neteko gyventi), galiu pasakyti, kad buvo kažkiek tos demagogijos (grynai dėl paukštelio) ir būtiniausių daiktų parduotuvėse netrūko. Karts nuo karto išmesdavo "deficitus" tipo bananus, apelsinus, krasovkes (sportinius batelius) arba importinius džinsus, dėl kurių eilėse tekdavo stovėti N valandų. Na, bet tenka pripažinti, kad visa ta materialinė "gerovė" buvo didelių burbulu, atsižvelgiant į tai kad darbo našumas buvo labai žemas (vardan nedarbo nebuvimo), pagrinde didelės žmonių masės gamino visokį š..., na ir laikui bėgant labai žema pažanga gilino prarają tarp TSRS ir likusio pasaulio, kol vieną gražią dieną viskas susprogo...
              Susprodo, nes atėjo tokie kaip Gorbis, kurie tik važinėjo po šalį, pliurpė ir flirtavo su Vakarais. O ekonomika toliau ėjo pod otkos. Tuo tarpu reikėjo mažiau kalbų, o daugiau darbų. Ką maždaug tuo pat metu ir padarė kiniečiai.

              Comment


                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                Dešrelės tuomet buvo visos iš mėsos. Ir jokių tirštiklų nebuvo, anei skonio stipriklų, anei konservantų, anei sojų. Tėvas dirbo, kontroliavo tai, žino. Užtat dabar dešrelėse mėsos gali būti tik vos keli procentai - taukų, kraujo plazmos, virtų plėvių ir kaulų nuogramdų. Visa kita krakmolas, sojos, krūva E....
                Ir kas iš to, jei dabar gali pasirinkti iš 10 rūšių dešrelių, jei visos jos beveik vienodas šlamšas. Taip, kai kuriose šiek tiek daugiau mėsos. Užtat rūkyti jų niekas nerūko. Tik dūmų aromato prideda. Seniau tai bent jau rūkė. Pačiam teko jaunystėje chaltūrinti mėsos kombinato dešrų ceche - duris užmūrinti. Mačiau, žinau.
                Su normaliomis (be E ir tik iš mėsos) dešrelėmis ir dabar maža problema — jeigu nerandi prekybos centre ar specializuotoje parduotuvėje, eini į turgų. Pvz aš labai džiaugiausi netyčia radęs „tašką“ (ta prasme gaminančią šeimą), ir kokybiškas natūralias dešreles kelis metus pirkau pigiau nei parduotuvėje. Deja, prieš pat krizę ta šeima emigravo...
                I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                Comment


                  Parašė LC. Rodyti pranešimą
                  O apie žiurkių kailiukus pamiršai?
                  Tu tiki tom nesąmonėm, tai Vakarų agentūros ir sabotažininkų mitais? Užtat dabar visa chemija ne mitas, o realybė. Ir dar neaišku nuo ko pastipusio gyvulio mėsos atliekos naudojamos. Nepamenat, prieš kelis metus viename LT paukštyne dėl sugedusios ventiliacijos išgaišo keli tūkstančiai viščiukų. Manot, kad juos kas nors sunaikino? Ne, dešras pagamino.

                  Comment


                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                    Dešrelės tuomet buvo visos iš mėsos. Ir jokių tirštiklų nebuvo, anei skonio stipriklų, anei konservantų, anei sojų.
                    O nepamirškim kad dar pagardindavo popieriumi, čia jau tikrai teisybė.
                    Tauro apygarda (Stirnos rinktinė)| 立陶宛

                    Comment


                      Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                      Su normaliomis (be E ir tik iš mėsos) dešrelėmis ir dabar maža problema — jeigu nerandi prekybos centre ar specializuotoje parduotuvėje, eini į turgų. Pvz aš labai džiaugiausi netyčia radęs „tašką“ (ta prasme gaminančią šeimą), ir kokybiškas natūralias dešreles kelis metus pirkau pigiau nei parduotuvėje. Deja, prieš pat krizę ta šeima emigravo...
                      Tai ir tarybiniais laikais buvo turguje prekiaujančių kaimiečių mėsa, dešromis, lašiniais, kiaušiniais, daržovėmis.

                      Comment


                        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                        Nepamenat, prieš kelis metus viename LT paukštyne dėl sugedusios ventiliacijos išgaišo keli tūkstančiai viščiukų. Manot, kad juos kas nors sunaikino? Ne, dešras pagamino.
                        Pamenu tą įvykį, kai viščiukai išgaišo. Bet apie dešras nebuvo paskelbta. Gal A|1 galėtų apšviesti bent jau forumo visuomenę, ištaisyti šią begėdiškai nedovanotiną klaidą bei įvardinti paukštyną, mėsos perdirbimo įmonę bei dešros prekinį pavadinimą?
                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                        Comment


                          Parašė Sefas20 Rodyti pranešimą
                          O nepamirškim kad dar pagardindavo popieriumi, čia jau tikrai teisybė.
                          Čia irgi vienas iš mitų. Na nebuvo tokio poreikio, nes pakako subproduktų ir netgi ne visi subproduktai nebūdavo pilnai išnaudojami maisto produktų gamybai, o verčiami į sąvartynus ar atiduodami į šunų, lapių ir pan, šėrimui...

                          Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                          Pamenu tą įvykį, kai viščiukai išgaišo. Bet apie dešras nebuvo paskelbta. Gal A|1 galėtų apšviesti bent jau forumo visuomenę, ištaisyti šią begėdiškai nedovanotiną klaidą bei įvardinti paukštyną, mėsos perdirbimo įmonę bei dešros prekinį pavadinimą?
                          Jei suvalgei, tai jau nebepadės. Bet aš tai porą mėnesių nepirkau jokių vištienos produktų. Na nebūkim naivūs. Niekas apie tai neskelbs. Nėra tokio nusikaltimo kuriam nesirįžtų kapitalas dėl didelių pinigų. Kaip sakė vienas iš korifėjų...
                          Paskutinis taisė Al1; 2011.04.20, 23:03.

                          Comment


                            Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                            Tai ir tarybiniais laikais buvo turguje prekiaujančių kaimiečių mėsa, dešromis, lašiniais, kiaušiniais, daržovėmis.
                            Taip, buvo, bet kai konkurencija buvo mažesnė, tų prekių ne visada gaudavai ir jos būdavo tokios brangios, kad ne visi verždavosi jas pirkti. Be to, jei tikėti pletkais, sovietmečiu jei norėjai prekiauti mėsa, turėjai ilgai įrodinėti, kad tikrai turi gyvulių ir tikrai prekiauji savo paties užaugintų gyvulių mėsa. Todėl paprasčiau buvo išparduoti mėsą giminaičiams, draugams ir giminaičių draugams. Turgų pasiekdavo daug mažesni kiekiai nei šiandien.
                            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                            Comment


                              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                              Čia irgi vienas iš mitų. Na nebuvo tokio poreikio, nes pakako subproduktų ir netgi ne visi subproduktai nebūdavo pilnai išnaudojami maisto produktų gamybai, o verčiami į sąvartynus ar atiduodami į šunų, lapių ir pan, šėrimui...
                              Žinom tavo tuos šėrimus. Pats lyg iš Alytaus? Jeigu taip, tai turbūt atsimeni globalinį tvaiką nuo mėsos kombinato pusės, kai degindavo kiaulių lavonus? Ai, turbūt, čia įmečiau vėl kažko į ugnį, nes tvirtinsi, kad degint kiaulės lavoną yra geriau nei permalt, pamaišyt su tualetiniu popieriumi ir patiekti į rinką.

                              Comment


                                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                Čia irgi vienas iš mitų. Na nebuvo tokio poreikio, nes pakako subproduktų ir netgi ne visi subproduktai nebūdavo pilnai išnaudojami maisto produktų gamybai, o verčiami į sąvartynus ar atiduodami į šunų, lapių ir pan, šėrimui...
                                Čia jau nemitas, mano dėde dirbo vienoje mėsos firmų tai kad taupytų mėsa juk galima pigiau viska pagaminti, jo žodžiai
                                Tais laikas kaip ir dabar nevisur mėsos yra kiek turi būti, tik dabar deda soja, o aksčiau popierių
                                Tauro apygarda (Stirnos rinktinė)| 立陶宛

                                Comment


                                  Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                                  Taip, buvo, bet kai konkurencija buvo mažesnė, tų prekių ne visada gaudavai ir jos būdavo tokios brangios, kad ne visi verždavosi jas pirkti. Be to, jei tikėti pletkais, sovietmečiu jei norėjai prekiauti mėsa, turėjai ilgai įrodinėti, kad tikrai turi gyvulių ir tikrai prekiauji savo paties užaugintų gyvulių mėsa. Todėl paprasčiau buvo išparduoti mėsą giminaičiams, draugams ir giminaičių draugams. Turgų pasiekdavo daug mažesni kiekiai nei šiandien.
                                  Nes šiandien tuguje jau nebeprekiauja tie, kas tuos augina. Netgi daržoves. Ir absoliuti dauguma produktų yra arba smulkių pramonės įmonėlių produkcija, arba kontrabada.
                                  Tarybiniais laikais viskas buvo paprasta. Nueidavai pas turgaus veterinarą, duodavai jam gabaliuką mėsos, dešros ar kelis rublius, ir viskas. Manot dabar korupcijos nėra? Dar didesnė...

                                  Comment


                                    Sovietikų svaigalai apie "skaniausią pasaulyje maistą" jau net nebejuokingi. Pats prisimenu tą laiką ir ką mes valgėme. Tai kad nesekit čia pasakų...

                                    Comment


                                      Parašė LC. Rodyti pranešimą
                                      Žinom tavo tuos šėrimus. Pats lyg iš Alytaus? Jeigu taip, tai turbūt atsimeni globalinį tvaiką nuo mėsos kombinato pusės, kai degindavo kiaulių lavonus? Ai, turbūt, čia įmečiau vėl kažko į ugnį, nes tvirtinsi, kad degint kiaulės lavoną yra geriau nei permalt, pamaišyt su tualetiniu popieriumi ir patiekti į rinką.
                                      Atsimenu. Tik ten niekas kiaulių lavonų nedegindavo. Ten tvaikas eidavo iš skerdyklos, kurioje būdavo skerdžiami tūkstančiai gyvių. Ir tik tuomet, kai vėjas papūsdavo į miesto pusę. Kombinatas buvo pats didžiausias Lietuvoje.

                                      Parašė Sefas20 Rodyti pranešimą
                                      Čia jau nemitas, mano dėde dirbo vienoje mėsos firmų tai kad taupytų mėsa juk galima pigiau viska pagaminti, jo žodžiai
                                      Kada dirbo? Gal prie Lietuvos dabar ar prieš įstojimą į ES taip ir darė...

                                      Comment


                                        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                        Nes šiandien tuguje jau nebeprekiauja tie, kas tuos augina. Netgi daržoves. Ir absoliuti dauguma produktų yra arba smulkių pramonės įmonėlių produkcija, arba kontrabada.
                                        Tarybiniais laikais viskas buvo paprasta. Nueidavai pas turgaus veterinarą, duodavai jam gabaliuką mėsos, dešros ar kelis rublius, ir viskas. Manot dabar korupcijos nėra? Dar didesnė...
                                        Juk rašiau apie deficitus, o ne kontrabandą. Pripažinkime, kad absoliučiai daugumai yra „iki lemputės“ kur kas pagaminta ir užauginta, svarbiausia kad būtų arti namų ir kai reikia, bei nebrangu. Sovietmečiu mėsos šiek tiek trūko, nes ji nebuvo importuojama; priešingai, net žemiau savikainos eksportuojama į socialistines Afrikos valstybes.
                                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                        Comment


                                          Parašė oranger Rodyti pranešimą
                                          Sovietikų svaigalai apie "skaniausią pasaulyje maistą" jau net nebejuokingi. Pats prisimenu tą laiką ir ką mes valgėme. Tai kad nesekit čia pasakų...
                                          Dabar tavo skonio receptoriai yra pakutenami E priedaisi ir tau atrodo, kad viskas skaniau. Iš tiesų valgai dar didesnį šlamštą, kurio forma, spalva, šiaip išvaizda, kvapas, skonis yra chemijos pramonės "laimėjimų" rezultatas.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X