Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Prie Sovietų buvo... (1961-1990)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Visas tas kiaulių auginimas šiltame tvarte ir racionalus šėrimas jau buvo prieš 50 metų. Deja, kiaulės neišaugdavo per pusmetį.
    Viščiukai broileriai mėsai auginami 65 dienas. Niekaip jų neišauginsi per tiek laiko, jei lesinsi grūdais, kombikormu be cheminių priedų, žole, runkeliais, bulvėmis ar pan.

    Comment


      Parašė Lettered Rodyti pranešimą
      Per 2 mėnesius tikrai neužauga:
      Nesvarbu per kiek mėn., svarbu, kad šeriamos antibiotikais, papildais ir kitomis nesamonėmis. O ką jau kalbėti apie veikėjų iš Briuselio norą uždrausti kastruoti paršus, "nes tai nehumaniška", o nuo specifinio mėsos kvapo gelbėtis antibiotikais. O skaniausia kiauliena gaunasi, kai likus 15-20 dienų iki skerdimo kiaulė šeriama tik duona.

      Comment


        Briuselio pusgalviai jau seniai užsiima kvailystėmis.



        Iš 1962 m. liepos 15 d. "Komunistinio rytojaus".

        Comment


          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
          Visas tas kiaulių auginimas šiltame tvarte ir racionalus šėrimas jau buvo prieš 50 metų. Deja, kiaulės neišaugdavo per pusmetį.
          Viščiukai broileriai mėsai auginami 65 dienas. Niekaip jų neišauginsi per tiek laiko, jei lesinsi grūdais, kombikormu be cheminių priedų, žole, runkeliais, bulvėmis ar pan.
          Tai norite nurašyti visą 50 metų mokslo darbą? Kam tuomet reikalingos visokios moderniausios KTU maisto laboratorijos ir pan?
          Taip pat nepamirškite, kad visuotinio deficito laikais nebuvo galvojama apie tobulą pašarą. Buvo galvojama apskritai kuo pašerti. Ką jau kalbėti apie gyvulius, kai ir žmogui nebuvo lengva gauti tokio paprasto dalyko kaip grikiai.

          Comment


            O kas iš to, kad kiaulės išauga greičiau, bet jų mėsa iš esmės yra chemikalais prifarširuota biomasė???
            Apie tobulą pašarą visuomet buvo galvojama, taip pat ir tarybiniais laikais. Tik iki chemijos nebuvo prieita, nors JAV tai jau buvo daroma šeštajame dešimtmetyje. Štai aną savaitę varčiau Vacio Reimerio knygą "Laiškai iš užatlantės", išleistą 1974 m. Vilniuje.
            http://www.sena.lt/dokumentine_liter...laiskai/232890
            Ten jis aprašo savo kelionę po JAV, susitikimus su amerikos lietuviais. Yra skyrelis ir apie "gardų jankišką" maistą. Tik nereikia klykti apie antiamerikietišką propagandą toje knygoje.
            Kuo apskirtai pašerti buvo galvojama pokaryje, o paskui tokios problemos nebuvo. Tai pas mus grikiai yra vertingos kruopos. O Vakaruose buvo naudojamos tik pašarui. Tai nereiškia, kad pas mus žmonės rijo gyvulių kruopas. Ne, tai buki vakariečiai vertingas mitybine prasme kruopas šėrė tik gyvuliams.
            Nors grikių kruopos ir buvo šioks toks deficitas, mūsų namuose jų netrūko ir valgėme gan dažnai. Dabar kur kas rečiau tenka valgyti. Seniau grikių košės laisvai buvo galima gauti valgyklose bent 2 dienas per savaitę. Dabar obščepite grikių košės praktiškai nebūna.
            Paskutinis taisė Al1; 2013.05.10, 23:51.

            Comment


              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
              O kas iš to, kad kiaulės išauga greičiau, bet jų mėsa iš esmės yra chemikalais prifarširuota biomasė???
              Apie tobulą pašarą visuomet buvo galvojama, taip pat ir tarybiniais laikais. Tik iki chemijos nebuvo prieita, nors JAV tai jau buvo daroma šeštajame dešimtmetyje. Štai aną savaitę varčiau Vacio Reimerio knygą "Laiškai iš užatlantės", išleistą 1974 m. Vilniuje.
              http://www.sena.lt/dokumentine_liter...laiskai/232890
              Ten jis aprašo savo kelionę po JAV, susitikimus su amerikos lietuviais. Yra skyrelis ir apie "gardų jankišką" maistą. Tik nereikia klykti apie antiamerikietišką propagandą toje knygoje.
              Kuo apskirtai pašerti buvo galvojama pokaryje, o paskui tokios problemos nebuvo. Tai pas mus grikiai yra vertingos kruopos. O Vakaruose buvo naudojamos tik pašarui. Tai nereiškia, kad pas mus žmonės rijo gyvulių kruopas. Ne, tai buki vakariečiai vertingas mitybine prasme kruopas šėrė tik gyvuliams.
              Nors grikių kruopos ir buvo šioks toks deficitas, mūsų namuose jų netrūko ir valgėme gan dažnai. Dabar kur kas rečiau tenka valgyti. Seniau grikių košės laisvai buvo galima gauti valgyklose bent 2 dienas per savaitę. Dabar obščepite grikių košės praktiškai nebūna.
              Tiesiog verkti norisi, kaip tada buvo gerai, o dabar blogai... be grikių...

              Comment


                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                Briuselio pusgalviai jau seniai užsiima kvailystėmis.

                Atvaizdas


                Iš 1962 m. liepos 15 d. "Komunistinio rytojaus".
                Kiek čia buvo praėję laiko nuo visos TSRS užsėjimo kukurūzais? Spėju, nelabai daug, nes prie draugo Chruščiovo.

                Kol Briuselio pusgalviai aiškino vištoms, kokius kiaušinius dėti, 1962 metų pavasarį tarybiniame rojuje ėmė trūkti duonos, teko pirkti grūdus iš užsienio. Likus pusantro mėnesio iki Al1 nuskanuoto straipsnio, gegužės pabaigoje, "darbo liaudies prašymu" pabrango mėsa ir sviestas, o darbo dienos norma darbininkams padidėjo trečdaliu. Birželio 1-2 d. Novočerkasko elektrolokomotyvų (ar kažko panašaus) gamykloje kilo maištas, žuvo 24 žmonės. Kažkodėl "Komunistinis rytojus" apie tai nerašė, bet užtat nagrinėjo Europos vištų dėslumą.
                Al1 domisi geležinkelių istorija, tai gal galėtų daugiau papasakoti.
                Paskutinis taisė balietis; 2013.05.11, 00:25.

                Comment


                  Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
                  Nesvarbu per kiek mėn., svarbu, kad šeriamos antibiotikais, papildais ir kitomis nesamonėmis. O ką jau kalbėti apie veikėjų iš Briuselio norą uždrausti kastruoti paršus, "nes tai nehumaniška", o nuo specifinio mėsos kvapo gelbėtis antibiotikais. O skaniausia kiauliena gaunasi, kai likus 15-20 dienų iki skerdimo kiaulė šeriama tik duona.

                  Tu bent isivaizduoji kiek antibiotikai kainuoja ? Ukininkas kievkeina lasa skaiciuoja, nes tai milziniski pinigai. O ir limitai griezti yra nustatyti. Negali kiek uzsinori sert tu kiauliu nes uz kiekviena lasa bet kokios medicinos reikia atsiskaityi atitinkamoms tarnyboms. Jei virsijama nustatyta riba, padazneja veterinaro apsilankymai ir patikros. Be to, yra laikas per kuri kiaules organizmas issivalo nuo medicinos. Vieni vaistai per 15 dienu issivalo, kiti ir per menesi. Ir negali kiaules skersti jeigu nepraejo reikiamas laikas. Skerdiena tiriama ir jeigu randama medicinos, ukininkas gauna didziules baudas ir nuostolius. Gyvulininkyste yra istisas eugenikos mokslas. Tik geriausi gyvuliai veisiami. Ir taip karta is kartos.

                  Gal galetum patikslint kokios tos nesamones ?
                  .

                  Comment


                    Parašė TH1 Rodyti pranešimą
                    Tu bent isivaizduoji kiek antibiotikai kainuoja ? Ukininkas kievkeina lasa skaiciuoja, nes tai milziniski pinigai. O ir limitai griezti yra nustatyti. Negali kiek uzsinori sert tu kiauliu nes uz kiekviena lasa bet kokios medicinos reikia atsiskaityi atitinkamoms tarnyboms. Jei virsijama nustatyta riba, padazneja veterinaro apsilankymai ir patikros. Be to, yra laikas per kuri kiaules organizmas issivalo nuo medicinos. Vieni vaistai per 15 dienu issivalo, kiti ir per menesi. Ir negali kiaules skersti jeigu nepraejo reikiamas laikas. Skerdiena tiriama ir jeigu randama medicinos, ukininkas gauna didziules baudas ir nuostolius. Gyvulininkyste yra istisas eugenikos mokslas. Tik geriausi gyvuliai veisiami. Ir taip karta is kartos.

                    Gal galetum patikslint kokios tos nesamones ?
                    Šiaip naudoja tuos antibiotikus gyvulininkystėje ir labai daug. Ypač su vištomis, nes jos labai tankiai apgyvendintos. Labai populiarus tetraciklinas. Mūsų klinikinės farmakologijos dėstytoja pasakojo, kad pas ją kartais ateina pacientai su tipiškais šalutiniais požymiais nuo tetraciklino, nors jokių antibiotikų nevartoja. Ir pačių antibiotikų koncentracija mėsoje per pastaruosius dešimtmečius išaugo dešimtimis kartų (tiksliai nepasakysiu, bet esmė daug). Tai labai prisideda prie bakterijų atsparumo antibiotikams atsiradimo ir t.t. Bet aišku gerai, kad gyvename Europoje. Pagaliau buvo susiimta ir išleistas įstatymas, kad vištas reikia auginti rečiau apgyvendintas (čia ūkininkai buvo labai nepatenkinti tuo). Tada reikės ir mažiau antibiotikų. Čia PSO jau seniai skanduoja, kad besaikis antibiotikų naudojimas gyvūlininkystėje yra didelė problema.
                    Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                    Comment


                      http://rokiskis.popo.lt/2013/04/28/a...a-sovietmeciu/
                      http://rokiskis.popo.lt/2013/05/11/s...s-katastrofos/
                      Įžvalgos.lt - FB - G+

                      Comment


                        Dėkui. Labai įdomūs straipsniai. O tokių Juodųjų skylių Lietuvos teritorijoje sovietmečiu ar buvo?

                        Comment


                          Buvusiuose kolūkiuose DDT (dustas) ir PCB naudojome tonomis ir visi buvome laimingi. ("Pesimistas yra gerai informuotas optimistas")

                          Comment


                            Dėl antibiotikų, tai tereikia atidžiau skaityti. Lettered citatoje iš pokalbio su kiaulių augintojų asociacijos vadovu viskas pasakyta. Tas "eruditas" ne tik Sabonį netiesiogiai palygina su kiaulėmis, bet ir išvardija, kokiomis priemonėmis galima užauginti didelę kiaulę.
                            Kiaulės, kaip ir žmonės, būna įvairios. Pavyzdžiui, žinomas krepšininkas Arvydas Sabonis tokį įspūdingą ūgį pasiekė ne todėl, kad tėvai jį maitino antibiotikais, augimo hormonais ar vertė labai daug ir sočiai valgyti.
                            Sovietmečiu, neskaitant to, kad kai kurių produktų visai nebūdavo arba trūkdavo, tačiau jei būdavo, tai būdavo normalūs maisto produktai: jei sviestas, tai sviestas, jei sūris, tai sūris. Nebuvo tokių maisto pramonės "pasiekimų" kaip tepusis riebalų mišinys, sūrio gaminys, ledai būdavo gaminami iš tikrų pieno produktų ir t. t. Dabar pieno galima ieškoti tik pačiuose brangiausiuose leduose. Gal kažko primaišydavo ar pasukčiaudavo, bet krūvos priedų pridėti negalėdavo, nes tuo metu jų tiesiog nebuvo tiek, kiek yra dabar. Apskritai keistas dabartinis siekis cheminėm medžiagom išspausti produkto ilgaamžiškumą, kai prekybos centrų yra ties kiekvienu kampu. Juk maisto mėnesiui į priekį niekas neperka. Tai galima paaiškinti nebent tuo, kad prekybos centrai taip sumažina nuostolius, jei kokio produkto prekyba lėtai vyksta - tiesiog jis gali ilgiau gulėti lentynoje, kol ras pirkėją. Bet tai galima išspręsti sėkminga rinkodara - paklausos prognozavimas, akcijos ir pan. Sovietmečiu, aišku, prekių užsigulėjimas nebuvo aktualu - dažnesnis reiškinys buvo tuščios lentynos.
                            Paskutinis taisė senasnamas; 2013.05.11, 22:30.

                            Comment


                              Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                              Dėl antibiotikų, tai tereikia atidžiau skaityti. Lettered citatoje iš pokalbio su kiaulių augintojų asociacijos vadovu viskas pasakyta. Tas "eruditas" ne tik Sabonį netiesiogiai palygina su kiaulėmis, bet ir išvardija, kokiomis priemonėmis galima užauginti didelę kiaulę.

                              Sovietmečiu, neskaitant to, kad kai kurių produktų visai nebūdavo arba trūkdavo, tačiau jei būdavo, tai būdavo normalūs maisto produktai: jei sviestas, tai sviestas, jei sūris, tai sūris. Nebuvo tokių maisto pramonės "pasiekimų" kaip tepusis riebalų mišinys, sūrio gaminys, ledai būdavo gaminami iš tikrų pieno produktų ir t. t. Dabar pieno galima ieškoti tik pačiuose brangiausiuose leduose. Gal kažko primaišydavo ar pasukčiaudavo, bet krūvos priedų pridėti negalėdavo, nes tuo metu jų tiesiog nebuvo tiek, kiek yra dabar. Apskritai keistas dabartinis siekis cheminėm medžiagom išspausti produkto ilgaamžiškumą, kai prekybos centrų yra ties kiekvienu kampu. Juk maisto mėnesiui į priekį niekas neperka. Tai galima paaiškinti nebent tuo, kad prekybos centrai taip sumažina nuostolius, jei kokio produkto prekyba lėtai vyksta - tiesiog jis gali ilgiau gulėti lentynoje, kol ras pirkėją. Bet tai galima išspręsti sėkminga rinkodara - paklausos prognozavimas, akcijos ir pan. Sovietmečiu, aišku, prekių užsigulėjimas nebuvo aktualu - dažnesnis reiškinys buvo tuščios lentynos.
                              Iš tokių teiginių (ar reiktų sakyti paistalų? ) būtų galima vesti paralelę kad ir automobilių pramonėje:

                              Va anksčiau tai būdavo mašinos: Pobeda, Volga (Gaz-21), dar ir Žiguliai. Jei langai darinėjasi, tai su rankenėle, mechaniškai. Jei kas sugenda, tai atsidarai variklio gaubtą ir pasiknisęs bei padaužęs su kuvalda, pataisai ir važiuoji toliau, kol nukrenta koks ratas. Tada vėl su kuvalda pataisai.

                              O dabar viskas daroma iš "sintetikos": vidus iš plastmasės, skardos plonos, visokios neaiškios deformacinės zonos (kam jos išvis?). Jeigu kas sugedo, tai reikia mat tempti į servisą, kad su kompiuteriu (kas tai išvis yra?) patestuotų. Gink dieve, pats nieko netaisyk (konspiracija prieš žmones, kurie volgas taisydavo kuvaldomis?). Netgi detalės sukoduotos visaip kaip, kad pats nepakeistum. Vienu žodžiu, sukčiai ir vagiai, kurie tik žiūri kaip apvogti paprastą Marijos žemės vodytėlių.

                              Ir viskas dėl rinkodaros. Visokios ten kuro ekonomijos, NCAP žveigždutės ir tariamas konfortas yra ne kas kita, kaip tų pačių vagių ir sukčių sugalvotas marketingas.

                              Ar ne, senasnamai?

                              Ai, tiesa, šiais laikais "tikrų" mašinų nusipirkti nebelabai išeitų. Kita vertus, tikro sviesto, sūrio, duonos ir viso kito gali nesunkiai nusipirkti. Nebent kyla problemų su etikečių ir sudėties (kuri šiais laikais privaloma) skaitymų. O jeigu žmogus tiek durnas, kad nesusigaudo tokiuose dalykuose, tai niekas nepadės.
                              Paskutinis taisė John; 2013.05.11, 22:49.

                              Comment


                                Jei kalba apie ledus, tai tikrai jie nebe tokie. Ir tai ne mano vieno nuomonė. Pvz. kokia Švyturio Ekstra irgi nusivažiavo, kai gilias tradicijas turinti regioninė darykla tapo tarptautinio giganto "širpotrebo" padaliniu gamybiniu. Glaistytų sūrelių (absoliučios daugumos) šokoladinis glaistas pavirto į kažkokią margarininę tokios spalvos masę. Sūreliai prieš kokis 8 metus dar geri buvo.
                                GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                Comment


                                  Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                                  Jei kalba apie ledus, tai tikrai jie nebe tokie. Ir tai ne mano vieno nuomonė. Pvz. kokia Švyturio Ekstra irgi nusivažiavo, kai gilias tradicijas turinti regioninė darykla tapo tarptautinio giganto "širpotrebo" padaliniu gamybiniu. Glaistytų sūrelių (absoliučios daugumos) šokoladinis glaistas pavirto į kažkokią margarininę tokios spalvos masę. Sūreliai prieš kokis 8 metus dar geri buvo.
                                  Taigi viskas dėl kainos ir konkurencijos. "Tikrų" produktų niekas neperka, arba tiesiog neįperka.

                                  Comment


                                    Aš tą suprantu, bet nereikia nevykusiais payzdžiais neigti akivaizdžių dalykų.
                                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                    Comment


                                      Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                      Taigi viskas dėl kainos ir konkurencijos. "Tikrų" produktų niekas neperka, arba tiesiog neįperka.
                                      Tikrų kokybiškų produktų taip pat didelis pasirinkimas kaip niekad, tiesiog pasikeitė žmonių požiūris, niekas nebenori išleisti pusę atlyginimo maistui, todėl perka pigius produktus.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                        Tikrų kokybiškų produktų taip pat didelis pasirinkimas kaip niekad, tiesiog pasikeitė žmonių požiūris, niekas nebenori išleisti pusę atlyginimo maistui, todėl perka pigius produktus.
                                        Nesakiau, kad nėra. Nors, pavyzdžiui, prekybcentriuose mažai natūralios žuvies. Nedaug gerų užsienietiškų vaisių ir daržovių (lietuviškų - būna). Kas lankėsi Italijoje ar Graikijoje - supras. Nerandu, kažkodėl, naturaliai rukytų vištų.

                                        Comment


                                          Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                                          Jei kalba apie ledus, tai tikrai jie nebe tokie. Ir tai ne mano vieno nuomonė. Pvz. kokia Švyturio Ekstra irgi nusivažiavo, kai gilias tradicijas turinti regioninė darykla tapo tarptautinio giganto "širpotrebo" padaliniu gamybiniu. Glaistytų sūrelių (absoliučios daugumos) šokoladinis glaistas pavirto į kažkokią margarininę tokios spalvos masę. Sūreliai prieš kokis 8 metus dar geri buvo.
                                          Na kas jau kas, bet ledai šiais laikais yra nepalyginamai geresni, nei Sovietiniais laikais. Tiesiog tais laikais, būdami vaikai, džiaygėmės, kad IŠVIS tėvai nupirkdavo (arba duodavo 20 kapeikų) ledų. Su sąlyga, kad jų dar būdavo antroje dienos pusėje. O jeigu būdavo glaistytų šokoladu, tai išvis rojus. Koks skirtumas, kiek jie buvo tikrai geri ir skanūs. Buvo skanu, nes kitokių nebuvo.

                                          Reiktų skirti produkto kokybę nuo gražių prisiminimų ir nostalgijos. Man irgi nostalgiją kelią kažkada tėvų vairuotas VAZ 2107... ech "gera mašina" buvo. Norėčiau dabar tokį pavairuoti. Nors objektyviai suvokiu, kad net koks nudrožtas kibiras šiais laikais yra nepalyginamai geresnis už tą NAUJĄ "Septintuką" tais laikais.

                                          Tiek ledai, tiek maistas, tiek gėrimai šiais laikais yra NEPALYGINAMAI geresni visomis prasmėmis. Net nekalbu apie top of the range ir premium prekes, o viso labo mid-range. Su Tarybinių laikų produkcija galima lyginti nebent value segmento prekes, kaip Optima Linija ar panašius. Skirtumas tik tas, kad tais laikais dėl tokių prekių reikdavo pastovėti eilėse.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X