Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Prie Seimo mitingavę piliečiai iš vyriausybės ragino pašalinti antivalstybines jėgas

    Šiandien Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje įvyko mitingas prieš Lenkų rinkimų akcijos antikonstitucinę veiklą ir reikalavimus. Lietuvos rašytojai, aktoriai, kompozitoriai, akademikai bei signatarai į mitingą „Už mūsų žemę, kalbą ir valstybę“ prie Seimo sukvietė dalyvauti virš 2 tūkstančių žmonių.
    Anot mitingo rengėjų, šiandien susirinkti ir priešintis Lietuvos piliečius paskatino šalies valdžios vykdoma neapgalvota pataikavimo visiems kaimynams politika bei neatsakingi valdančiųjų veiksmai, tenkinant antikonstitucinius Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) partijos primetamus reikalavimus.
    Mitinge pasisakiusieji rašytojai, žurnalistai bei visuomeninių organizacijų atstovai tvirtino, kad ši protesto akcija nėra nukreipta prieš lenkakalbius Lietuvos piliečius, bet prieš antivalstybinę veiklą vykdančią ir lenkakalbių interesais besidangstančią LLRA partiją ir jos siekius Lietuvos valstybėje įtvirtinti dvikalbystę. http://alkas.lt/2013/04/28/prie-seim...tybines-jegas/

    Comment


      Parašė laimutis Rodyti pranešimą
      Lietuvos rašytojai, aktoriai, kompozitoriai, akademikai bei signatarai į mitingą „Už mūsų žemę, kalbą ir valstybę“ prie Seimo sukvietė dalyvauti virš 2 tūkstančių žmonių.
      Per radiją vakar girdėjau, kad tesusirinko gal kokie 500 žmonių.

      Comment


        Melas ir lietuvybės priešų propaganda. Buvo susirinkę virš 1000 žmonių.

        Comment


          Parašė MikasRidikas Rodyti pranešimą
          Per radiją vakar girdėjau, kad tesusirinko gal kokie 500 žmonių.
          O radijas kam priklauso? Tikrai ne Lietuvos žmonėms. Tai propagandos priemonė, tokia jis išvirto per 20 metų. Sąjūdžio laikais visi klausėme radijo su džiaugsmu, o dabar tai melo mašina, kaip sovietmečiu. Tas pats su TV.

          Comment


            pliurpia kažkokias nesąmones..atskirti teritoriją nuo Lietuvos, de facto autonomija...
            ietovardžių ir gatvių pavadinimai ne valstybinėmis kalbomis iš esmės paneigtų Lietuvos valstybės teritorinio vientisumo principą, faktiškai pripažįstant, kad Pietryčių Lietuva nėra istorinių Lietuvos etninių žemių dalis.
            bent suprato, apie ką parašė? autorius ignoruoja vien patį faktą, jog PR Lietuvoje gyvena kitataučiai ar kitakalbiai. O Gardinas irgi Lietuvos etninės žemės, gal Baltarusijai notą reikia siųsti, kad nėra užrašų lietuviškai?

            Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis turi būti nedelsiant atleisti iš užimamų pareigų už Lietuvos valstybės ir jos piliečių interesams kenkiančius veiksmus ir tautos bei valstybės garbės ir orumo žeminimą savo šalyje ir užsienyje“,
            1940.06.14 ?

            Ir dar:
            Mitingo dalyviai valdžios pareikalavo netenkinti antikonstitucinių Lietuvos valstybei keliamų LLRA reikalavimų. Taip pat dar šiais metais įvykdyti suvienodintą baigiamąjį valstybinį kalbos egzaminą visiems šalies abiturientams. Teisinėmis priemonėmis užkardyti prieš Lietuvos Respubliką nukreiptą ardomąją LLRA veiklą
            Šis mitingas nėra nukreiptas prieš lenkų tautybės bendrapiliečius.
            seems legit.

            Comment


              Tai tu pats čia pliurpi nesąmones. Teritorija yra de facto su ne pilnai ir selektyviai veikiančiais Lietuvos teisės aktais. O tai ir yra tam tikra autonomija. Faktinė, nes įstatymais neįteisinta.

              Tame straipsnyje nekalbama apie lietuvių etnines žemes už Lietuvos ribų. Kalbama apie etnines lietuvių (ir tik lietuvių, o ne lenkų, rusų ar kitų) žemes čia pat, sostinės pašonėje, dabartinės Lietuvos teritorijoje. Esmė tame, kad Gardine jau seniai nėra lietuvių, o ten, kur jie dar gyvena Baltarusijoje, abi šalys - Lietuva ir Baltarusija laikosi nesikišimo pozicijos. Ir nei baltarusiai turi privilegijų (ar jų reikalauja) Lietuvoje, nei lietuviai Baltarusijoje. Tačiau visiškai kita situacija yra su Lenkija.
              Ir nors daug kam Vilniaus krašto reali autonomija ar anšliusas atrodo nesąmone, teneužmiršta, kad ES ne amžina ir rieda žlugimo link. O tada gali būti ir Europos perdalinimų. NATO? Jankiams visiškai nerūpi, ar Lietuva bus NATO, ar Lietuvos teritorija, priklausysianti Lenkijai, kuri niekur iš NATO nesiruošia bėgti, vis tiek bus NATO.
              Net jei ir per stebuklą ES nežlugtų, kosmopolitinėje žydroje Europoje nebus vietos mažoms tautoms ir valstybėms, o ateitis priklausys tam tikriems ekonominiams regionams, išeinantiems už esamų valstybių sienų, kuriems bus suteikiama vis daugiau galių atimant jas iš valstybių... Lietuva be abejo pateks į Lenkijos įtakos regioną.

              Comment


                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                Teritorija yra de facto su ne pilnai ir selektyviai veikiančiais Lietuvos teisės aktais.
                ta prasme negalioja? kad kai kurie gyventojai pažeidinėja įstatymus, nereiškia, jog jie neegzistuoja. teisinės institucijos juk dirba, ar ne? plius ta teritorija nėra apibrėžta. kodėl tada "visuomeninkai" nesirūpina Visaginu, kuris jau tikrai neįsipaišo į Lietuvos, o juo labiau, lietuviškumo rėmus?

                Ir nors daug kam Vilniaus krašto reali autonomija ar anšliusas atrodo nesąmone, teneužmiršta, kad ES ne amžina ir rieda žlugimo link. O tada gali būti ir Europos perdalinimų. NATO? Jankiams visiškai nerūpi, ar Lietuva bus NATO, ar Lietuvos teritorija, priklausysianti Lenkijai, kuri niekur iš NATO nesiruošia bėgti, vis tiek bus NATO.
                Net jei ir per stebuklą ES nežlugtų, kosmopolitinėje žydroje Europoje nebus vietos mažoms tautoms ir valstybėms, o ateitis priklausys tam tikriems ekonominiams regionams, išeinantiems už esamų valstybių sienų, kuriems bus suteikiama vis daugiau galių atimant jas iš valstybių... Lietuva be abejo pateks į Lenkijos įtakos regioną.
                gal tiesiog mažiau žiūrėk Russia Today ir skaityk visokius kp.ru ir taip toliau. gal dar manai, jog išsipildys lempiniai rusų paskaičiaivimai "Europa 2030"?
                na aš nežinau apie kokį žlugimą kalbi - Rusijos ekonomika jau seniai nebeturi jokių prošvaisčių, tai apie kokį žlugimą tada reiktų šnekėti? manau, teigti, jog gretu metu gali įvykti sienų perstumimai, yra kvaila, nebent tavo žiniomis yra kurios nors didžvalstybės planai prisijungti naujų teritorijų. o kad "jankiams" nerūpi, su kuo jiems bendradarbiauti, nereiškia, kad jie suinteresuoti kažkokiais pokyčiais. manau reiktų išlipti iš mąstymo, kad dabar sienos gali kisti lengvai. Jeigu Kosovo reikalas taip sunkiai stumiasi, kodėl Lietuvos aneksija turėtų įvykti taip lengvai?

                Comment


                  P.Stonis. LLRA tikslas – lietuvius paversti tautine mažuma savo pačių valstybėje

                  Šiandien į mūsų valstybinę kalbą, teritorinį valstybės vientisumą bei jos suverenumą kėsinasi tikrai ne Lietuvoje gyvenančių lenkų bendruomenė. Šis mitingas taip pat nėra nukreiptas prieš lenkų tautybės bendrapiliečius. Priešingai. Šiandien esame priversti stebėti, kaip mūsų bendrapiliečių lenkų interesais besidangstanti partija – Lenkų rinkimų akcija – vykdo antikonstitucinę ir antivalstybinę veiklą.

                  Manipuliuodama ir dirbtinai eskaluodama tautinės mažumos klausimą, ši partija bando sukiršinti Lietuvos lietuvį su Lietuvos lenku. Turime suprasti – šiandien jokio konflikto su lenkų tautine mažuma nėra! Tai neseniai buvo atskleista ir Lenkijos instituto atliktoje Lietuvoje gyvenančių lenkų apklausoje. Jos rezultatai aiškiai ir vienareikšmiškai byloja – dauguma Lietuvos lenkų visiškai nejaučia jokios diskriminacijos.

                  Todėl kyla klausimas – kodėl ir kokiu tikslu taip agresyviai stumiami lietuvių kalbos valstybinį statusą paneigiantys antikonstituciniai projektai? Ko siekiama mėginant įtvirtinti, kad pavardės asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimai būtų rašomi lenkų kalba? Kas verčia švietimo ministrą paskubomis atidėlioti lietuvių kalbos valstybinio egzamino tvarkos suvienodinimą visiems moksleiviams? Kokiais motyvais užsienio reikalų ministras visų Lietuvos piliečių vardu atsiprašinėja už nepriklausomoje, o ne vasalinėje Lietuvos valstybėje priimamus įstatymus?

                  Jokio realaus pagrindo šiems projektams ir veiksmams nėra. Šiandien visi Lietuvos piliečiai, o taip pat ir Lietuvos vyriausybė yra tapę Lenkų rinkimų akcijos užgaidų įkaitais. Šias jų užgaidas jau esame girdėję. Prieš daugiau nei dvidešimt metų šios partijos pirmtakai Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose bandė paskelbti autonomiją. Šiandien jų įpėdiniai toliau siekia įgyvendinti šį tikslą.

                  Pamažu mūsų valstybėje bandydama įteisinti dvikalbystę, Lenkų rinkimų akcija siekia politiškai ir kalbiškai nužymėti būsimosios autonomijos ribas. Kratydamiesi padoraus lietuvių kalbos mokymosi, jie siekia užkirsti kelią lenkakalbių piliečių integracijai į valstybės gyvenimą. Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose gyvenantys lenkai ir lietuviai jau daugiau nei dvidešimt metų kenčia Lenkų rinkimų akcijos vienvaldystę, o jos pasekmės šiandien aiškiai matomos.

                  Savivaldybėse sukurta Lenkų rinkimų akcijai, o ne Lietuvos valstybei lojalių nomenklatūrininkų kasta. Ekonomiškai nustekentas kraštas. Nuskurdinti ir marginalizuoti šio krašto gyventojai, kuriais ir toliau manipuliuojama, uoliai jiems kalant į galvą melą, kad dėl visų bėdų yra kalta neva diskriminacinė mūsų valstybės politika.

                  Lietuvos lenkų rinkimų akcija šiandien užsimojo lietuvius paversti tautine mažuma savo pačių valstybėje. Švietimo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymu antrarūšiais piliečiais jau paversti lietuviškose mokyklose besimokantys moksleiviai. Užsienio reikalų ministras manipuliuoja mūsų tautos religine savimone ir teigia atsiprašinėjantis neva tai iš krikščioniškos pareigos. Nieko panašaus! Kiekvienas krikščionis puikiai žino, kad turi tarnauti Dievui ir Tėvynei, kurią turi tik vieną!

                  http://alkas.lt/2013/04/29/p-stonis-...iu-valstybeje/

                  Comment


                    N.Balčiūnienė. Mitingas „Už mūsų žemę, kalbą ir valstybę“ arba ką nutyli valdantieji

                    Jau parengti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (toliau LLRA) pareigūnų projektai ir Lietuva palaipsniui taps kaimyninės šalies dalimi su lenkiškais gatvių užrašais, miestų ir vietovardžių pavadinimais, kurie buvo Lenkijos okupacijos metu, o gyventojų pavardės bus rašomos, kaip jas prieškariu sulenkino lenkų kunigai ir okupacinė valdžia, o lietuviai negalės dirbti savivaldybėse ar valstybinėse institucijose, nemokėdami „mažumų“, t. y. valstybinės Lenkijos kalbos bei bus diskriminuojami, stojant į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

                    Artėjant balandžio 28 d. Lenkijos marionetės Lietuvoje, įtakos agentai kitose partijose bei žiniasklaidoje pradėjo agitacinę kampaniją, siekdami suklaidinti Lietuvos piliečius ir pasiekti, kad kuo mažiau jų dalyvautų šiame mitinge. Todėl dar kartą apie tai, kas žiniasklaidoje yra nepakankamai atskleista.

                    http://www.voruta.lt/n-balciuniene-m...i-valdantieji/

                    Comment


                      /\ Voruta.lt ir alkas.lt švelniai tariant, niekada šiuo klausimu nepasižymėjo objektyvumu.
                      Pvz., "Lietuvos žinios" vakar įdėjo ir reportažą iš mitingo, ir gana įdomios sociologinės apklausos duomenis.


                      Lietuvos žinios 2013.04.29
                      Jūratė Mičiulienė
                      Kaip mes mylime lenkus, o jie mus

                      Iš ty­ri­mo aiš­kė­ja, kad vie­ni apie ki­tus per ma­žai ži­no­me, - tei­gė jis. - Tik 1 proc. len­kų re­gu­lia­riai lan­ko­si Lie­tu­vo­je, 9 proc. len­kų yra ka­da nors bu­vę Lie­tu­vo­je. Lie­tu­viai Len­ki­jo­je bū­na ge­ro­kai daž­niau - 5 proc. lan­ko­si re­gu­lia­riai, o kas an­tras lie­tu­vis (50 proc.) yra ma­žiau­siai kar­tą lan­kę­sis Len­ki­jo­je."
                      (...)

                      Len­ki­jo­je gy­vuo­ja mi­tas, kad vos ne vi­si Lie­tu­vo­je su­pran­ta len­kiš­kai. Kaip pa­aiš­kė­jo iš ty­ri­mo, lais­vai len­kiš­kai kal­ba ir su­pran­ta tik 5 proc. lie­tu­vių, 70 proc. vi­sai ne­mo­ka len­kų kal­bos.
                      Lie­tu­vos len­kų bu­vo klaus­ta, ko­kia kal­ba jie kal­ba na­muo­se. Pa­si­ro­do, tik 70 proc. len­kų kal­ba len­kiš­kai, penk­ta­da­lis - ru­siš­kai, 6 proc. - lie­tu­viš­kai, 2 proc. sa­vo bend­ra­vi­mą įvar­di­jo - "su­nku pa­sa­ky­ti, ko­kia kal­ba".
                      Net 64 proc. Lie­tu­vos len­kų sa­vo lie­tu­vių kal­bos mo­kė­ji­mą įver­ti­no kaip la­bai ge­rą. Ir tik 3 proc. pri­si­pa­ži­no jos ne­mo­kan­tys.
                      (...)

                      P.Za­lews­kis ma­no, kad Lie­tu­vos len­kų rin­ki­mų ak­ci­jos (LLRA) rin­kė­jų su­si­tel­ki­mas ne­bū­tų toks stip­rus, jei Lie­tu­vo­je bū­tų iš­spręs­tas ne­lie­tu­viš­kų pa­var­džių ir dvi­gu­bų vie­to­var­džių pa­va­di­ni­mų ra­šy­bos klau­si­mas. Jo įsi­ti­ki­ni­mu, pra­ėju­siais me­tais LLRA ga­vo to­kį ge­rą re­zul­ta­tą, nes sa­vo rin­kė­jus mo­bi­li­za­vo bū­tent dėl šio klau­si­mo.
                      (...)

                      Ta­čiau at­sa­ky­da­mi į klau­si­mą dėl so­cia­li­nių vaid­me­nų lie­tu­viai de­mons­truo­ja blo­ges­nį nu­si­tei­ki­mą len­kų at­žvil­giu nei len­kai lie­tu­vių at­žvil­giu. Be­veik pu­sė len­kų jau­čia lie­tu­viams sim­pa­ti­ją (44 proc.). Apie sim­pa­ti­ją len­kams pri­si­pa­žįs­ta vos kas ket­vir­tas lie­tu­vis. Dau­giau kaip trys ket­vir­ta­da­liai len­kų ne­prieš­ta­rau­tų ma­ty­ti lie­tu­vį kaip sa­vo žen­tą ar mar­čią, o tarp lie­tu­vių toks pri­ta­ri­mas ge­ro­kai re­tes­nis. Tik du treč­da­liai lie­tu­vių su­tik­tų tu­rė­ti len­ką vir­ši­nin­ką, de­pu­ta­tą ar žen­tą, mar­čią.

                      J.Ku­charc­zy­kui ke­lia ne­ri­mą, kad lie­tu­viams ru­sas vir­ši­nin­kas, de­pu­ta­tas ar šei­mos na­rys la­biau pri­im­ti­nas nei len­kas. "Ta­čiau bū­tent tie lie­tu­viai, ku­rie prieš­ta­rau­tų sa­vo vai­ko san­tuo­kai su len­ku ar len­ke, prieš­ta­rau­tų san­tuo­kai ir su ru­sais", - pa­tiks­li­no J.Ku­charc­zy­kas.
                      (...)

                      http://lzinios.lt/lzinios/Lietuvoje/...jie-mus/154652
                      Paskutinis taisė Romas; 2013.04.30, 20:28.

                      Comment


                        Štai kaip reikia tvarkytis.

                        Comment


                          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                          Štai kaip reikia tvarkytis.

                          Atvaizdas
                          gal galima detaliau apie šį įvykį?

                          Comment


                            Tai čia 1940 m.

                            Comment


                              Čia tiems, kuriems autonomija atrodo nesąmonė.

                              Kiek senstelėjęs (2011 m.), bet aktualus straipsnis.

                              Lenkų autonomija: nėra klausimo, ar bus, yra klausimas – kada

                              http://punskas.lt/lenku-autonomija-n...E2%80%93-kada/

                              Comment


                                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                Čia tiems, kuriems autonomija atrodo nesąmonė.

                                Kiek senstelėjęs (2011 m.), bet aktualus straipsnis.

                                Lenkų autonomija: nėra klausimo, ar bus, yra klausimas – kada

                                http://punskas.lt/lenku-autonomija-n...E2%80%93-kada/
                                Gal tiesiogiai lyginti ir neišeina. Bet Moldovoje yra autonominis regionas Gagauzija, kuris pastaruoju metu aktyvizavuojasi "visiškos nepriklausomybės" linkme.

                                Comment


                                  Ir dar pamiršai, kad yra tokia Padniestrė - reali, nors ir nepripažinta valstybė.

                                  Comment


                                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                    Ir dar pamiršai, kad yra tokia Padniestrė - reali, nors ir nepripažinta valstybė.
                                    Tokia ten ir "valstybė" - fiktyvus rusų sukurtas darinys, tam, kad išlaikyti įtaką regione ir turėti vietą karinei bazei (Toks pat kaip Abchazija ir Pietų Osetija).

                                    Nepriklausomybės pradžioje kurtas "Autonominis lenkų regionas" irgi būtų tapęs tokiu pačiu, bet dabar tam jokių prielaidų nebėra.
                                    Post in English - fight censorship!

                                    Comment


                                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                      Ir dar pamiršai, kad yra tokia Padniestrė - reali, nors ir nepripažinta valstybė.
                                      Čia tik pavyzdys, kad "taikus kompromisinis sprendimas" vis vien migruoja į tarpnacionalinį konfliktą ir absurdišką 2 rajonų "nepriklausomybę".

                                      Comment


                                        Parašė index Rodyti pranešimą
                                        Tokia ten ir "valstybė" - fiktyvus rusų sukurtas darinys, tam, kad išlaikyti įtaką regione ir turėti vietą karinei bazei (Toks pat kaip Abchazija ir Pietų Osetija).

                                        Nepriklausomybės pradžioje kurtas "Autonominis lenkų regionas" irgi būtų tapęs tokiu pačiu, bet dabar tam jokių prielaidų nebėra.
                                        Dabar jam prielaidų vis daugėja. Ir nereikia čia naiviai manyti, kad ES ar NATO to neleis. Dar labai neaišku, ką rems Vakarai Lietuvos ir Lenkijos konflikto atveju dėl autonomijos. Kaip rodo istorinė patirtis, Vakarai visuomet rėmė LENKIJĄ.

                                        Comment


                                          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                          Dabar jam prielaidų vis daugėja. Ir nereikia čia naiviai manyti, kad ES ar NATO to neleis. Dar labai neaišku, ką rems Vakarai Lietuvos ir Lenkijos konflikto atveju dėl autonomijos. Kaip rodo istorinė patirtis, Vakarai visuomet rėmė LENKIJĄ.
                                          Atviro Lietuvos ir Lenkijos konflikto nebus, nes tai prieštarautų abiejų šalių pragmatiniams interesams. Lenkija ko reikalaus tai tokio simbolinio "tautiškumo saugojimo". Tame realiai nieko baisaus nėra, tik kai kurių jausmus žeidžia.

                                          O rusai "sovietinės autonominės respublikos" nebesuorganizuos (o tą "autonomiją" ir organizavo jie, o ne Lenkija), nes jau senai išspirti lauk.
                                          Post in English - fight censorship!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X