Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė EUcitizenLT
    Šiuo metu Lenkijos politikai ir Rusijos politikai aktyviai bendradarbiauja ir draugauja, todėl ne logiška tokia pozicija. Čia nėra vienintelio laimėtojo. Nebent galima daryti prielaidą, kad Lenkijos politikai yra Rusijos agentai, todėl piktybiškai kenkia Lenkijos interesams, nes Lenkija ir Lietuva yra abi NATO ir ES narės, todėl kvaila būtų Lenkijai kenkti Lietuvai, nes taip ji kenkia ir sau. Nors pagalvojus logiškiau, tai Lenkijos politikai yra šakalai, šovinistai, todėl pas juos su logika matomai sunkiai gaunasi. Šioje situacijoje pralaimi tik Lietuva, nes pasiduoda šakalo spaudimui, tuo tarpu Rusija su visais palaiko dujiškai draugiškus santykius, kad nebūtų konkurentų jos energetiniams ištekliams. Kaip Rusija dar gali laimėti net neaišku.
    Nesuradikalėk
    Dar romėnai suprato pasaulio užkariavimo principą: skaldyk ir valdyk. Beje, tą patį principą taikė ir kryžiuočiai bei kalavijuočiai XIIIa.-XVa.. Tada užteko išminties lietuviams ir lenkams susivienyti, ir agresorius buvo sutriuškintas.
    Tarpukariu jau Rusija kirto per silpniausią šaknį — Lietuvą. Jai tas buvo naudinga, nes neleido regione įsitvirtinti stipriai Lenkijai, kuri galėjo būti stipriu buferiu komunizmo invazijai į Vakarus. Todėl ypač prancūzai tarpukariu stipriai rėmė Lenkiją, o Rusija (TSRS) palaikė Lietuvą Vilniaus ir Klaipėdos kraštų klausimu.
    Šiandien regione silpniausia grandis yra Latvija. Ir vėl Rusija nusitaiko į silpniausią giją — reikalaujama dviejų valstybinių kalbų Latvijoje, sovietinių paminklų išsaugojimo, daugiau teisių rusakalbiams, etc.. Po trijų Baltijosvalstybių įstojimo į ES ir NATO Rusijos įtaka kažkiek (labai nežymiai, bet visgi) susilpnėjo, bet Rytų kaimynės atkaklumas neblėsta. Ir štai kaip aklai vištai grūdas nukrito lenkų mažumos klausimas Vilnijoje. Užtikrinu — Kremlius stebi šią situaciją per padidinamąjį stiklą. Lietuvos lenkų bendruomenė čia užima mažesniojo brolio rolę. Ir būkite tikri — jeigu lenkai išsikovos viską, ko reikalauja, gal net dar daugiau, Kremlius pereis į kitą barikadų pusę, arba puls reikalauti tokių pačių teisių ir rusų bendruomenei. Vat todėl ir aš prisibijau, kad gali suveikti „gniūžtės efektas“. Ta prasme, norėjome kuo geriau, o gauname kaip visada. Todėl realūs sprendimai šiuo klausimu privalo būti priimami ypač atsakingai ir pamatuotai, taigi nesistebiu Lietuvos Vyriausybės neryžtingumu.
    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

    Comment


      Kažkurį rytą per LTV "Labo ryto" laidą mačiau, kad į studiją buvo pasikvietę Česlovą Okinčicą. Labai įdėmiai nesiklausiau, bet tikrai žmogus dėstė labai protingas mintis. Įdomu, kaip lenkai (tiek mūsų vietiniai, tiek Lenkijos) vertina šį žmogų? Jis tikra priešprieša visokiems tomaševskiams

      Comment


        Parašė HSV Rodyti pranešimą
        Kažkurį rytą per LTV "Labo ryto" laidą mačiau, kad į studiją buvo pasikvietę Česlovą Okinčicą. Labai įdėmiai nesiklausiau, bet tikrai žmogus dėstė labai protingas mintis. Įdomu, kaip lenkai (tiek mūsų vietiniai, tiek Lenkijos) vertina šį žmogų? Jis tikra priešprieša visokiems tomaševskiams
        Okinčicas, sakyčiau TIKRAS lenkas ir TIKRAS Lietuvos pilietis. Lenkijoje turi didelį autoritetą. Lietuvoje... kaip čia pasakius... labai plati tema. Yra žmonių kurie labai jį palaiko ir tokių, kurie nepalaiko. Jis pats nesistengia atstovauti lenkų mažumai, dirba berods premjero patarėju.

        Comment


          Bent jau mano akyse, tai jis iš tiesų vertas pagarbos ir galėtų kur kas objektyviau atstovauti Lietuvos lenkus ar bent jau atlikti tarpininko vaidmenį dabar išpūsto "raidžių konflikto" metu

          Comment


            Parašė HSV Rodyti pranešimą
            Bent jau mano akyse, tai jis iš tiesų vertas pagarbos ir galėtų kur kas objektyviau atstovauti Lietuvos lenkus ar bent jau atlikti tarpininko vaidmenį dabar išpūsto "raidžių konflikto" metu
            Be abejones. O va turiu tokį klausimą Jums. Ne kaip lietuviu ar lenkui, o kaip Lietuvos piliečiui. Kaip Jūs manot, kas galėtų atnešti daugiau naudos Lietuvai politinėje arenoje, vidinėje politikoje... Česlovas Okinčic ar Nijolė Oželytė?

            Comment


              Manau, kad Okinčicas

              Comment


                Šia valanda per "Radio Svoboda" bus pokalbis apie Lietuvos ir Lenkijos santykius. Aš klausau internete.
                "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                Adam Mickiewicz

                Comment


                  Šiaip tai nieko naujo, bet dėti į antraštę neprisistačiusį žmogų yra gana neįprasta

                  BNS 2010 lapkričio mėn. 26 d. 19:02
                  Lietuvos diplomatas: Lenkijos pareigūno svarstymai apie „kompleksus“ nerodo aukštos vidinės kultūros
                  (...)
                  Savo pavardės nenorėjęs atskleisti Lietuvos pareigūnas sakė, kad ketvirtadienį Lenkijos žiniasklaidoje pasirodę Lenkijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretoriaus J.Borkovskio "pasvarstymai apie tariamus Lietuvos valdžios kompleksus diplomatijos kuluaruose sukėlė veikiau šypsenas nei pasipiktinimus". "Pasirodo, jog užimamos aukštos pareigos nebūtinai reiškia aukštą vidinę kultūrą", - sakė Lietuvos diplomatas.

                  J.Borkowskis ketvirtadienį kalbėdamas Lenkijos parlamente vėl apkaltino Lietuvą esą nesprendžiant lenkų tautinei mažumai svarbių klausimų.
                  "Manau, kad Lietuvos valdžia turi kažkokių problemų, kažkokių kompleksų, kurie lemia, kad yra bendras nesugebėjimas teigiamai žvelgti į visus klausimus, kurie turi bet kokį lenkišką aspektą", - sakė pareigūnas.
                  Jis pridūrė, kad klausimai turi būti išspręsti ir Lenkija to "labai tikisi".
                  (...)
                  Apžvalgininkai Vilniuje mano, kad kitokį požiūrį į Lietuvą gali lemti ir pasikeitusi Lenkijos užsienio politika, nes Lenkija siekia didesnio vaidmens Europos Sąjungoje ir suartėjo su Rusija. Taip pat pabrėžiamas ir ministro Radoslawo Sikorskio neigiamas asmeninis nusistatymas, nors daugelis pripažįsta, kad ir Lietuva suteikia pretekstą, nes netesėjo pažado leisti pavardes dokumentuose rašyti naudojant lenkiškus rašmenis.
                  (...)
                  http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=39034681

                  Comment


                    Net jei Barkowskio "vidinė kultūra" nėra pati geriausia, jis yra visiškai teisus... deja.

                    Comment


                      John'ai. Tau seniai reikėjo atimti LR pilietybę.

                      Comment


                        Apibendrinus viską, manau kad Radoslavo Sikorskio asmenybė įeis į istoriją kaip tikro ne tik Lietuvos, bet ir istorinės Lenkijos ir Lietuvos vienybės, o galų gale, kaip ir pačios Lenkijos priešo.
                        Nenustebsiu, jei ateityje bus išaiškinta, kad jis buvo rusų kegebistų šnipas...

                        Comment


                          Parašė John Rodyti pranešimą
                          Net jei Barkowskio "vidinė kultūra" nėra pati geriausia, jis yra visiškai teisus... deja.
                          kadangi šito kuklaus, bet spėjusio pagarsėti lenkų didžvalstybininko pareiškime nebuvo pasakyta nieko konkretaus (netgi kaltinimų lygyje), tai mums belieka vienintele jo "teisumo" apraiška laikyti tokį firminį lenkišką chamizmą, kai kitiems dosniai "atseikėjama" tai, kas patiems lenkams per barzdą varva. Na tik jau ne lenkui-dūšelei dėl svetimų kompleksų sielotis.

                          Na bet jei jau apie juos prakalbome, tai aš, kaip žmogutis, mėgstantis įvairenybes pasiskaityti įvairiausiomis kalbomis, galiu drąsiai pareikšti palyginęs: visoje Vidurio Europoje, visose kaimyninėse "Marijų žemėse" (nuo Agluonos iki Pilzeno, nuo Kretingos iki Košicės) nėra nei vienos kitos tokios tautos, kurios nacionalistinis "punkčiukas" būtų labiau išpampęs už lenkiškąjį. Štai jums ir kompleksas, kuris nei pro duris nepraeina, nei su kaimynu prasilenkti neleidžia - mat visi lenkų nemyli, mat visi lenkams pavydi, mat visi džiūsta aplinkui nuo "anti-lenkiškų kompleksų"....

                          Šiuo požiūriu lenkai - tai ganėtinai liguista tautybė. Kad tuo įsitikintum, pakaktų tiesiog pasikuisti "Jūtūbe" su užklausom apie vyraujančias lenkų-jūzerių svajas "būsimų lenkiškų teritorijų" tema, arba pasiklausyti nesibaigiančių Lenkijos TV sapaliojimų: "Ar pakankamai mus gerbia Regionas?" (suprask - "ar neturėtų mūsų daugiau bijoti?"). Tokiu atveju, gal pan Barkowski pasidomėtų žodyne, ką reiškia žodis "kompleksas", ir gal bent retkarčiais pasidairytų į veidrodį?

                          Aš ir pats asmeniškai pasigrožėčiau lenkiškais kompleksais, jei kokia nors Vokietijos institucija, oficialiai įpareigota dėl vokiško revanšizmo puoselėjimo (tipo dabartinio Lenkijos "Senato"), pareikštų Lenkijai REIKALAVIMUS, UŽ VOKIETIJOS FEDERACINĖS RESPUBLIKOS PAGALBĄ LENKIJAI STOJANT Į EU, kad būtų įvesta dvikalbystė, dvigubi miestų ir gatvių užrašai, oficiali vokiečių kalba kokiame nors vokiškame regione - na sakykime, kad ir Didžiojoje Lenkijoje. Štai jums Lenkijos valstybingumo lopšys, "tikroji Lenkija" - nesenas "Posener Land" (Poznanės kraštas):



                          Kaip matome, nors viršuj ir pūpso skaičiukas 1937 (pilsudskinio lenkinimo pati pabaiga), bet rezultatai sakyčiau pošlykščiai - pusė "lenkiškiausiosios Lenkijos" ... vokiška. Ak tiesa, lenkai pokario metais savo lenkiškus kompleksus pridengė, tarsi figos lapu, lenkišku kumščiu: visa šita "lenkiškiausia Lenkija" (1/3 visos Lenkijos teritorijos) buvo "išvalyta" nuo vokiečių pastariesiems neduodant net išsivežti jų užgyvento turto (vokiečiai, kurie išdrįsdavo savo namuose naikinti savo kilnojamą turtą, kad šis neatitektų lenkams, buvo žiauriai baudžiami). Taigi gaunasi - tas, kas lupa kitam kailį, tas "be kompleksų".

                          Manyčiau tie patys LENKIŠKI KOMPLEKSAI trukdo lenkams prisiminti, kas tuo tarpu vyko LIETUVOS VALSTYBINGUMO LOPŠYJE, iš kurio išėjo 5 iš 10 lietuvių raštijos pradininkų. Tuo tarpu, kai lenkai pokariu "valė" savo "Posener Land" nuo vokiško kvapo (įskaitant vokišką paveldą), Lietuvos "Soliečnyckij kraj" tuo tarpu buvo "valomas" nuo paskutinių ten užsilikusių lietuvių.

                          Išvada aiški: Lietuva per mažai plėšri, kad būtų "nekompleksuota" pagal lenkišką supratimą. Ir pernelyg nuolanki, kad atitiktų lenkišką "vidinę kultūrą".
                          Paskutinis taisė Zosys; 2010.11.27, 21:39.
                          blaivumas išlaisvina

                          Comment


                            Man įdomu, kaip laikosi Lietuviai Lenkijoje? Kokios sudaromos jiems sąlygos? Gal kas nors girdėję, skaitę apie ten susidariusias problemas? Gal jie ten gyvena kaip inkstas taukuose. Gal tą ir praleidau šioje temoje. Labai jau ilga tema su ilgais pasireiškimais, pabodo skaityti viską. Jei taip, tai tada numeskit nuorodą į atitinkamą postą.
                            Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                            Comment


                              Parašė bebop Rodyti pranešimą
                              Man įdomu, kaip laikosi Lietuviai Lenkijoje? Kokios sudaromos jiems sąlygos? Gal kas nors girdėję, skaitę apie ten susidariusias problemas? Gal jie ten gyvena kaip inkstas taukuose. Gal tą ir praleidau šioje temoje. Labai jau ilga tema su ilgais pasireiškimais, pabodo skaityti viską. Jei taip, tai tada numeskit nuorodą į atitinkamą postą.
                              Šiaip apie lietuvius Suvalkų krašte buvo jau minėta, bet kad jau užsiminei, tai ir man kilo klausimų. Kiek lietuviškų mokyklų yra Suvalkų krašte? Ar Lenkijos lietuviai turi galimybę studijuoti Lenkijoje lietuviškai, tegul ir pačią lietuvių kalbą? Ar yra radijo stotis, skirta būtent Lenkijos lietuviams? Ar yra registruota Lenkijos lietuvių politinė partija?
                              I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                              Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                              Comment


                                O kas sakė, kad lenkai be kompleksų? Bet ar tai pretekstas mums elgtis taip pat ar dar kvailiau? Ne į Lenkiją orientuotis čia reiktų, o į pažangesnes ES šalis. Kitaip visada ir liksime tik "blogesnė" ir mažesnė Lenkijos kaimynė.

                                Comment


                                  Šiaip aš nieko prieš, kad būtų dvikalbiai užrašai, tik kol jie patys juos pasikeis ir nereikės įdėti savų pinigų. Žinai krizė ir panašiai...Bet šiaip dabar yra gana nepalankus metas. Matom iš balsavimo, kad dauguma nepritaria šiai įdėjai. Ir tokia nuomonė yra išsilavinusių šio forumo narių. Kadangi Lietuvoje reta tokių, tai visuomenėje (garantuoju) būtų dar didesnis atotrūkis. Žmonėms šiuo metu ypač atrodo, kad valdžia mažumoms skiria žymiai daugiau dėmesio nei paprastiems lietuviams. Todėl tokio dalyko įvedimas šiuo metu, tik dar padidintų įtampą. O jeigu pvz. žinotumėm, kad Lenkijoje lietuviai yra engiami ir nesudaromos tokios pačios sąlygos, tai galėtumėm reikalauti to pačio iš jų ir vis nukėlinėti įvedimą, kol padėtis nepagerės. Gal tada dvikalbių užrašų įvedimas neatrodytų toks baisus. Juk lietuviai nevargsta Lenkijoje ir jei rūpinasi jais, kodėl ir mes negalim to pačio padaryti. Tik aišku galėtų žiniasklaida daugiau apie lietuvių padėtį Lenkijoje informuoti. Žinai ranka ranką plauna.
                                  Paskutinis taisė bebop; 2010.11.28, 07:35.
                                  Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                  Comment


                                    Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                                    visoje Vidurio Europoje, visose kaimyninėse "Marijų žemėse" (nuo Agluonos iki Pilzeno, nuo Kretingos iki Košicės) nėra nei vienos kitos tokios tautos, kurios nacionalistinis "punkčiukas" būtų labiau išpampęs už lenkiškąjį. (...) Šiuo požiūriu lenkai - tai ganėtinai liguista tautybė.
                                    Palyginus su kokias nors vengrais, kurie buvo nuskriausti 1920 m. Trianono sutatimi, lenkai išvis neturi jokių kompleksų. O rusų šovinizmas irgi niekur nebuvo išnykęs.

                                    (...)
                                    Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                                    Išvada aiški: Lietuva per mažai plėšri, kad būtų "nekompleksuota" pagal lenkišką supratimą.
                                    Atrodo, kad kai kas supainiojo laikus. Tarpukaryje, kai visi kariavo su visais, tokia "žvirblio plėšrūno" retorika būtų buvusi visiškai normalus dalykas.

                                    Žmogau pažiūrėk į kalendorių, kokie dabar metai. Nedaryk pajuokos iš lietuvių.
                                    Paskutinis taisė Romas; 2010.11.28, 08:25.

                                    Comment


                                      Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                                      Kiek lietuviškų mokyklų yra Suvalkų krašte?
                                      Švietimas

                                      Krasnave, Navinykuose, Pristavonyse, Punske, Vaitakiemyje, Vidugiriuose ir Suvalkuose veikia 6 pagrindinės mokyklos dėstomąja lietuvių kalba. Lietuvos konsulate Varšuvoje t.p. mokoma lietuvių kalbos. Lietuvių kalbos kaip dalyko mokosi apie 900 moksleivių, maždaug pusė jų – Punsko Kovo 11 d. licėjuje. Beveik kiekvienoje mokykloje ar lietuvių klasėse veikia chorai, šokių, dramos būreliai.

                                      Vikipedija

                                      Comment


                                        Parašė bebop Rodyti pranešimą
                                        Man įdomu, kaip laikosi Lietuviai Lenkijoje? Kokios sudaromos jiems sąlygos? Gal kas nors girdėję, skaitę apie ten susidariusias problemas? Gal jie ten gyvena kaip inkstas taukuose. Gal tą ir praleidau šioje temoje. Labai jau ilga tema su ilgais pasireiškimais, pabodo skaityti viską. Jei taip, tai tada numeskit nuorodą į atitinkamą postą.
                                        O kaip jie gali laikytis?Sėkmingai "lenkizuojasi" ir viskas.Ten į juos manau nelabai kas kreipia dėmesį.Aš iš vis nesuprantu koks pliusas emigrantam gyvent kitoj šalį ir reikalaut tokių dalykų.Tai jeigu ponas gyveni mūsų šalyje tai ir taikytis turi prie mūsų.Aš suprantu tokius dalykus kaip bendruomene.Taip viskas puiku yra kažkoks susibūrimas, kur gali žmones susirinkt, pasikalbėt leist laisvalaikį ir t.t bet manau tai turėtų būti viskas ką galima daryti.O čia mums tiesiog užlipę ant galvos.Tas lenkas Tomaševskis "atstovauja" Lietuvą EU parlamente.Ką jis gali atstovaut jei jam tik šalčininkai rūpi?Per gerai gyvena jie pas mus.Mokyklos,spauda,radijas - viskas yra, dėl tokių nesąmonių ir atsiranda tokios problemos, kad nuėjęs ir mėsos parduotuvę turi laukt, kol 50 metu lenkė nesugeba tavęs aptarnaut, nes nesupranta ko tu nori ir turi laukt kol ateis mokanti kalbėt lietuviškai.Ir su žmonėmis sunkiai susikalbėt, kai nebežino žodžių bando savo kalba pasakyt.Taip kad manau užteks čia lipt mums ant galvos. Man labai patiko vieno žmogaus šitam forume pasakyta frazė " Nepatinka?tai grįžk atgal į savo šalį "

                                        Comment


                                          Parašė Grillz Rodyti pranešimą
                                          Man labai patiko vieno žmogaus šitam forume pasakyta frazė " Nepatinka?tai grįžk atgal į savo šalį "
                                          Nesupratau, kas gali tokią frazę sakyti:
                                          - ar vietinis gyventojas atvykusiems iš kitur į Vilniaus kraštą,
                                          - ar atvykėlis ją naudoja bendraudamas su vietiniu gyventoju.

                                          Abiem atvejai tokia frazė yra absurdiška. Niekas niekur nevažiuos.
                                          Juk vistiek reikės gyventi kartu.

                                          Galima pykti ant senesnių vietinių žmonių, kurie nemoka lietuviškai. Bet naujai kartai tokių pretenzijų turbūt nepareikši.
                                          O nieko blogo neatsitiktų, (tarpusavio susikalbėjimui tik padėtų) jei lietuviškose mokyklose kaip fakultatyvas (tik norintiems) būtų dėstomos ir slavų kalbos.
                                          Turbūt nerealu dabar kalbėti apie rusifikacijos ar polonizacijos pavojų.

                                          Dabar dažnas lietuvis gydytojas ar mokytojas kaip velnias kryžiaus bijo važiuoti į tuos kraštus (net Vilniuje susiduriama su ta problema), nes nemoka vietinių kalbų.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X