Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė digital Rodyti pranešimą
    Kad partija laimėjo triuškinančiu rezultatu visiškai nereiškia, kad partijos rinkėjai absoliučiai palaiko dabartinius partijos veiksmus.
    Tai ką daryti? Vėl rinkimus skelbti? Ar jeigu išsirinkai šūdą, tai ir sėdėk jame iki kitų rinkimų.
    Aš neliūdnas - aš blaivus

    Comment


      Parašė J.U. Rodyti pranešimą
      Smetoninis režimas buvo sėkminga minkštojo tipo diktatūra. Jei ne ta diktatūra, tai Lietuva būtų SSSR sudėtyje jau kokiais 1924 metais ir dabar niekas nė nežinotų kas tokie tie lietuviai. Smetona puikiai matė kaip komunistai ruošiasi perimt valdžią ir su grupe patriotiškai nusiteikusių karininkų įvykdė perversmą. Nedemokratiškas variantas? Taip. Išgelbėjo Lietuvą? Taip.
      1924 m. dar valdė krikdemai su Stulginskiu priešakyje - IMHO žymiai labiau gerbtinas asmuo nei Antanėlis, kuris iš tos pačios TSRS tautininkų laikraščiui leist pinigus ėmė.
      Sakot būtų buvus TSRS sudėtyje? Aha, įdomu kaip? Per Lenkiją koridorių iki TSRS būtų padarę?

      Comment


        Parašė geriantis Rodyti pranešimą
        Tai ką daryti? Vėl rinkimus skelbti? Ar jeigu išsirinkai šūdą, tai ir sėdėk jame iki kitų rinkimų.
        Siuo atveju tai teisybe. Tokiems atvejams, pazaboti vienvaldes partijos savivale, jei pradeda daryti nesamones, yra prezidentas su galimybe paleisti seima ir Konstitucinis teismas. Deja prezidentas yra kiseninis, o KT isvaike. Daroma viskas, kad islikti valdzioje bet kokia kaina. Idomu, ko taip bijoma? Juk jei normali partija vedama geru ketinimu, neturetu bijoti KT.

        Comment


          Lenkai nuteisė savo futbolo idiotus - http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...jimo-57-564539

          Comment


            Iš Vilniaus į Varšuvą vėl plaukia skundai


            Len­ki­jos Sei­mo pir­mi­nin­kas Ma­re­kas Kuch­cins­kis at­sa­kė į Lie­tu­vos len­kų at­sto­vų pra­šy­mą ap­gin­ti Vil­niaus mies­te vei­kian­čias len­kų mo­kyk­las.
            Lietuvos lenkai jau pradeda Seimo rinkiminę kompaniją.

            Comment


              Diskusijos apie kaczyński'zaciją, orbán'izaciją ir kitas Vidurio Europos šalių aktualijas iškeltos į atskirą temą [PL, HU, CZ, SK] Vidurio Europos vidaus politikos aktualijos

              Comment


                Mano manymu labai teisingas straipsnis, palaikau, ypač paskutinę frazę. Protingas ją supras ir priims.
                A. Smetona. Ona Kareninienė – kvaila, bet užtat lietuviška

                Doc. dr. Antanas Smetona, VU Filologijos fakulteto dekanas,

                Ar vėl būsiu apkaltintas nepagarba vyresniesiems? Patikėkite, gerbiu aš tą žilą plauką, ir berods nieko blogo apie jį nesu pasakęs, na gal švelniai pasišaipiau, bet negi verta piemens pasvaičiojimus imti į galvą ar net širdį. Nors gal dėl to atsirado nesupratusių mano rašymo esmės. Ji, jau rimtai kalbant, paprasta: na nėra, nors tu ką, jokių lingvistinių priežasčių drausti pasuose tą nelemtąją W (kaip ir Q su X). Nėra. Ir nė vienas nenurodėte nei įrodėte kitaip. Nes tai mums nurodo „Dabartinės lietuvių kalbos gramatika“, o ne „Statrašos ramsčiai“. Gal vis dėlto tikroji reikalo esmė – politinės priežastys? Arba teisinės? Čia kas kita, nesiginčysiu. Tačiau tada gal taip ir reikėtų pasakyti. O politikai su teisininkais nuspręs. Ir nekompromituoti kalbininko profesijos, dangstant ja politinius žaidimus.

                Andai žiūriu, kolegė eina per universiteto kiemą – pagal vyrą turėtų būti Rasa Di Pasquale. Bet pasiliko mergautinę pavardę, nes biurokratai pasiūlė Di Paskuale ar Di Paskvale. Pagalvojau, o kuo blogai būtų Di Paskualienė? O gal visai išverskime – Di Velykienė?

                Kaip Pauwels ir Pasquale teisėtai įsigyti lietuvišką pasą su tikra pavarde Tikriausias, aišku, – teismų kelias. Su santuokos liudijimu Pauwels juk pavyko. Bet kai pagalvoji, kad ir vėl teks pinigus kišti advokatams, net kraujas užverda. Nesiimsiu nagrinėti minėtos bylos teisėjo argumentų ir motyvacijos (gal net nesu tam pakankamai išsilavinęs), bet paskaitinėjus teisės dokumentus, nesunku susigaudyti, kad pase turėti tokią daliai mūsų visuomenės nepriimtiną pavardę (bent jau septyniasdešimčiai tūkstančių „kalbos gelbėtojų“) teisėtų galimybių esama. Tiesa, kelias netrumpas, bet gana paprastas. Vardiju papunkčiui, ką turi padaryti ponios Pauwels ir Di Pasquale: 1) atsisakyti Lietuvos pilietybės; 2) įgyti užsienio pilietybę pagal vyrą; 3) atsisakyti užsienio pilietybės; 4) paprašyti vėl Lietuvos pilietybės; 5) kartu pateikti prašymą įrašyti originalią pavardę (su raide W ar Q), remiantis 1991 m. sausio 31 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos nutarimo Nr. I-1031 „Dėl vardų ir pavardžių rašymo Lietuvos Respublikos piliečio pase“ trečiuoju punktu: „Asmenų, turėjusių kitos valstybės pilietybę, vardai ir pavardės išduodamame Lietuvos Respublikos piliečio pase gali būti rašomi pagal tos valstybės piliečio pasą ar jį atitinkantį dokumentą.“ Viskas, sveikinu naująsias Lietuvos Respublikos pilietes Pauwels ir Di Pasquale.

                ielieji ponai, gal aš esu tiesiog naivus ar visiškai nesusigaudau gyvenime, bet man tai atsiduoda idiotizmu. Tai neteisinga. Tai yra tyčiojimasis iš Lietuvos Respublikos ir jos piliečio. Na, pilietis tiek to – jei turi didį tikslą (truputį pinigų ir Meilę Lietuvai), viską iškęs. Bet juk didžiausia bėda kita – tai yra tyčiojimasis iš pačios Lietuvos Valstybės ir jos Konstitucijos. Ką ši hipotetinė, bet galima istorija rodo? Pirma: lietuviškame pase pagrindiniame įraše raidės W, Q ir X iš principo yra galimos ir teisėtos. Antra: lietuvių kalba nuo to nei žlunga, nei nyksta, nei kitokios negandos ją ištinka. Trečia: Konstitucijos dvasios tokios galimybės irgi nesmerkia. Tai kokia problema? Kodėl teisėtai įgijusiai pavardę kaip svetimvardį moteriškei negalima tiesiog perrašyti tos pavardės į jos pasą, ir viskas. (Beje, mūsų laikais taip ir vyriškiui gali nutikti – antai Akselis H. nuo mažens buvo Axeliu rašomas, bet lietuviškame pase staiga patapo Akseliu. Ir tai ne šiaip koks prašalaitis, o universiteto profesorius, tarptautinio matomumo mokslininkas, įvairių valstybių ordinų kavalierius.) Teismai, atrodo, blaivėja ir nurodys atitinkamiems mūsų organams įrašyti į už užsieniečių ištekėjusių moterų pasus neiškraipytas vyrų pavardes (jei jau ryžosi tai padaryti santuokos liudijime). Bet kodėl negalime to padaryti kaip žmonės, be metų metus besitęsiančių teisinių ginčų dėl nežinia ko, be kvailiausių parašų rinkimo iniciatyvų, be žmonių mulkinimo ir tampymo po teismus...? Kodėl? Nesuprantu.

                Baigiamoji pastaba
                Taigi, kuo čia dėti lenkai? Ogi niekuo!

                Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/....d?id=70489348
                Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                Comment


                  Jonas Vaiškūnas. L. Linkevičius Lietuvoje norėtų matyti daugiau Lenkijos

                  Kalbėdamas apie Lietuvos „nepadarytus namų darbus“ L. Linkevičius turėjo omenyje iki šiol Lietuvos neišpildyta Lenkijos svajonę, kad Lietuvos piliečių pasuose atsirastų įrašai lenkų kalba ir, kad Lietuvos mokyklose būtų mažiau lietuvių kalbos. Lenkijos valdžios atstovai visų lygių susitikimuose ir visais diplomatijos kanalais jau daug metų spaudžia nepaklusnią Lietuvą nuosekliai ir metodiškai reikalaudami, kad Lietuvoje būtų daugiau Lenkijos. Lietuvai ir Lenkijai atgavus nepriklausomybes Lenkijos politikų užsakymu šalyje buvo pradėta kurti ir nuosekliai įgyvendinti taip vadinamą Lietuvos repolonizacijos strategija, kurios tikslas, kad visi lenkakalbiai lietuviai imtų sieti save ne su Lietuvos o su Lenkijos kultūrine ir politine erdve. Itin palankios sąlygos tam susidarė kuomet Lietuva ir Lenkija įstojo į Europos sąjungą ir tarp abiejų valstybių faktiškai buvo panaikintos valstybinės sienos.

                  http://alkas.lt/2016/03/12/l-linkevi...ments#comments

                  Comment


                    /\ Alkas...

                    Comment


                      Parašė Romas Rodyti pranešimą
                      /\ Alkas...
                      Na ir kas, gal koki lenkų laikraštuką reikėtų pacituoti, nežinau ką ten jie rašo.

                      Comment


                        "Lenkijos politikų užsakymu šalyje buvo pradėta kurti ir nuosekliai įgyvendinti taip vadinamą Lietuvos repolonizacijos strategija" - kuo autorius grindžia šitą teiginį? Yra tokia strategija? Kažkaip labai tuo abejoju. Ir kas yra "lenkakalbis lietuvis" šiais laikais?

                        Comment


                          Parašė laimutis Rodyti pranešimą
                          Lietuvai ir Lenkijai atgavus nepriklausomybes Lenkijos politikų užsakymu šalyje buvo pradėta kurti ir nuosekliai įgyvendinti taip vadinamą Lietuvos repolonizacijos strategija, kurios tikslas, kad visi lenkakalbiai lietuviai imtų sieti save ne su Lietuvos o su Lenkijos kultūrine ir politine erdve.
                          Kažkaip ta programa visiškai neveikia - Lietuvos lenkai žiūri Putin TV, nemoka normaliai kalbėti lenkiškai ir dažnai nesupranta tikros lenkų kalbos, nors mokykloje ją mokina...
                          Manau, kad Lenkijai Lietuvos lenkai rūpi tik simboliškai ir tik Vilniuje. Lenkijos ir apskritai jokia kultūra iki Lietuvos lenkų, apart Putinkultūra, nenukeliauja, kaip bebūtų gaila... Lenkija ne tik juos paliko likimo valiai, bet ir mums kažkiek pridirbo, juos palikdami be kultūros su iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.

                          Comment


                            o tau rupi, ane?
                            When a man lies, he murders some part of the world

                            Comment


                              Parašė andyour Rodyti pranešimą
                              Kažkaip ta programa visiškai neveikia - Lietuvos lenkai žiūri Putin TV, nemoka normaliai kalbėti lenkiškai ir dažnai nesupranta tikros lenkų kalbos, nors mokykloje ją mokina...
                              Manau, kad Lenkijai Lietuvos lenkai rūpi tik simboliškai ir tik Vilniuje. Lenkijos ir apskritai jokia kultūra iki Lietuvos lenkų, apart Putinkultūra, nenukeliauja, kaip bebūtų gaila... Lenkija ne tik juos paliko likimo valiai, bet ir mums kažkiek pridirbo, juos palikdami be kultūros su iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.
                              Aš taip kategoriškai nesakyčiau... yra Lietuvos lenkų tarpe ir tų tikrų lenkiško nacionalizmo atstovų, bet tai nėra gausi grupė. Bėda ta, kad nėra vietinio kultūrinio elito. Vietoje to dominuoja provinciali ar tiesiog rusiška pop-kultūra.

                              Comment


                                Parašė Willow Rodyti pranešimą
                                Aš taip kategoriškai nesakyčiau... yra Lietuvos lenkų tarpe ir tų tikrų lenkiško nacionalizmo atstovų, bet tai nėra gausi grupė. Bėda ta, kad nėra vietinio kultūrinio elito. Vietoje to dominuoja provinciali ar tiesiog rusiška pop-kultūra.
                                Lenkų elito Lietuvoje ir nebus niekad, nėra iš ko tam elitui atsirasti. O jei koks atsiranda šviesesnis, tai greičiausiai grįžta namo pas savo tautą. Vienintelis kelias yra susigrąžinti savo piliečius į Lenkiją. Pasistengus ir gerai pasubsidijavus, galima labai daug jų prisikviesti, pvz. jaunimą po vidurinės.
                                Paskutinis taisė andyour; 2016.03.12, 19:35.

                                Comment


                                  Parašė andyour Rodyti pranešimą
                                  Lenkų elito Lietuvoje ir nebus niekad, nėra iš ko tam elitui atsirasti. O jei koks atsiranda šviesesnis, tai greičiausiai grįžta namo pas savo tautą. Vienintelis kelias yra susigražinti savo piliečius į Lenkiją. Pasistengus ir gerai pasubsidijavus, galima labai daug jų prisikviesti, pvz. jaunimą po vidurinės.
                                  o nepagalvojai, kad dalis vilnijos ir yra istorine Lenkija? A?
                                  When a man lies, he murders some part of the world

                                  Comment


                                    Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                    o nepagalvojai, kad dalis vilnijos ir yra istorine Lenkija? A?
                                    Koks skirtumas kieno ta vilnija, žemės visada keitėsi. Esmė, kaip tie lenkai dabar gyvena Lietuvoje ir kaip gyvena jų tautiečiai Lenkijoje. Tu prasiblaivyk ir pasižiūrėk video ar paveiksliukų kas yra Lenkija ir pasidomėk jų pragyvenimo lygių. Latvija gal irgi kada buvo lietuviška žemė, bet ten nėra lietuviškos kultūros ir nebus.

                                    Comment


                                      When a man lies, he murders some part of the world

                                      Comment


                                        Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                        o nepagalvojai, kad dalis vilnijos ir yra istorine Lenkija? A?
                                        Sapnuoji ir matai kaip Vilnius atiduodamas Lenkijai ir Kaunas tampa sostine. Ar ne taip? Nesvarbu kas bus Lietuvoje, svarbu, kad atsikratyti Vilniaus ir tapti sostine?
                                        Atsibodo būti antru/trečiu miestu pagal galią ir reikšmę?
                                        Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                        Comment


                                          zakai zemelapi?

                                          When a man lies, he murders some part of the world

                                          Comment

                                          Working...
                                          X