Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ
    P O T V A R K I S
    1991 m. rugsėjo 9 d. Nr. 614p
    Vilnius

    Vykdant Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos l99l
    m. rugsėjo 4 d. nutarimą Nr. I-l754 "Dėl Šalčininkų rajono,
    Vilniaus rajono ir Ignalinos rajono Sniečkaus gyvenvietės Tarybų
    paleidimo", laikinai, iki bus paskirti rinkimai arba įvestas
    tiesioginis valdymas šiuose administraciniuose - teritoriniuose
    vienetuose:
    l. Laikyti paleistomis Šalčininkų rajono ir Vilniaus rajono
    valdybas bei neturinčiais įgaliojimų Ignalinos rajono Sniečkaus
    gyvenvietės viršaitį ir jo pavaduotojus.
    2. Skirti Vyriausybės įgaliotiniu šių savivaldybių
    teritorijoje valdymo funkcijoms vykdyti:
    Šalčininkų rajone - Arūną Eigirdą;
    Vilniaus rajone - Artūrą Merkį;
    http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpai...erk%E1&p_tr2=2



    Artūro Merkio pranešimas, perskaitytas rugsėjo 21 d. 2011m. Lietuvos Respublikos Seime vykusioje konferencijoje „Iššūkiai valstybės vientisumui prieš dvidešimt metų ir šiandien“, skirtoje pietryčių Lietuvos problemoms aptarti.

    "Iš trečios pusės padėtį komplikavo tai, kad Vilniaus rajone buvo daug sodo bendrijų, kurioms reikėjo žemės, be to buvo daug visuomeninės paskirties sklypų – gyvenviečių, kelių, aikštelių, geležinkelių ir pan. Be to sovietmetis ir ypač autonomijos kūrėjai suspaudė dar vieną labai stiprią spiralę – buvo dirbtinai sustabdyta augančios sostinės plėtra bei individuali statyba. Pradėti teko nuo šių darbų – individualių sklypų skyrimas miesto gyventojams vyko per Vyriausybės įgaliotinio administraciją, o vietos gyventojams – per seniūnijas. Per 1,5 metų trukusį tiesioginio valdymo laikotarpį Vilniaus rajone, padedant mano patarėjams – Zofijai Paulikaitei ir Aleksandrui Andriuškevičiui, buvo suformuota ir individualiai statybai išdalinta per 5000 sklypų, iš kurių apie 2000 išdalijo savarankiškai veikusios seniūnijos. Šis darbas man ir mano pagalbininkams kainavo daug nervų, nes pasipylė baisi kritikos ir purvo lavina. Man suprantama, kodėl mus kritikavo autonomistai – jie kategoriškai nenorėjo, kad atvyktų nauji, nuo jų nepriklausomi ir autonomijos nenorintys bei autonomistų nebijantys gyventojai.Per spaudą pasipylė purvas ant manęs ir mano padėjėjų, kad mes neva kyšius imame…
    (...)
    Dabar man dažnai tenka važiuoti pro gražiai apstatytas Vilniaus apylinkes ir pasąmonėje vis pagauti save, kad juose yra nemažai mano bendražygių ir mano nuveikto darbo. Abi Riešės, Avižieniai, Tarandė, Bendoriai, Pikutiškės, Pagiriai, Saldonė, Juodšiliai, Trakų Vokė ir dar eilė mažesnių gyvenviečių virto šiuolaikiniais moderniais priemiesčiais. "
    http://alkas.lt/2011/09/23/seimui-ir...o-kurstytojus/
    http://alkas.lt/2011/09/22/a-merkys-...baigti-darbai/

    LLRA narys teigia, kad 1993 m. Vilniaus krašte konfliktą dėl žemės slopino kariuomenė
    2013-12-02 / 07:00 — Joana Lapėnienė, LRT laida „Savaitė“, LRT.lt
    Straipsnyje dėstoma, kaip valdžia diskriminuoja Lietuvos lenkus. Viename iš epizodų – 20 metų senumo istorija, kai Vilniaus apskrityje buvo dalijami sklypai privačių namų statyboms, nors vietiniai tam priešinosi. Autoriaus duomenimis, 1993 metais Gudelių kaime protestuotojus tramdė policija ir ginkluota kariuomenė.
    „Eilinis konfliktas įsiplieskė 1993 m. balandžio 27 d., kai vietinius gyventojus malšinti atvyko kariniai padaliniai. [...] Kai paaiškėjo, kad bauginimo akcija nepavyko, į 282 protestuotojų pusę pasipylė šūviai. Tik per stebuklą išvengta aukų. Ant aplinkinių namų sienų liko daugybė kulkų žymių - nusakoma tuometinė situacija J. Skuderio rašinyje „Lenkai Lietuvoje: konflikto istorija“.
    http://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoj...ino_kariuomene

    LLRA: LRT parodytas eilinis melagingas reportažas
    2013-12-02, 17:16
    „P.S. Reportaže minima 1993 metų istorija, kai Vilniaus apskrityje buvo dalijami sklypai privačių namų statyboms, nors vietiniai žemės savininkai tam priešinosi, o jiems pagąsdinti jų žemėse buvo organizuoti ginkluotos kariuomenės pratimai. Tai yra realus įvykis. Deja, net ir šiandien, praėjus 20-čiai metų, dauguma teisėtų savininkų Vilniuje iki šiol neatgavo savo žemės (http://dvs.nzt.lt/naczt/m/m_files/wfiles/file20866.pdf). Panaši padėtis yra kai kuriose priemiesčio seniūnijose: Riešėje, Avižieniuose ir Zujūnuose. Ten žemė teisėtiems savininkams nėra grąžinta, kadangi, kaip dar 1995 metais nustatė Valstybės kontrolė, daugiau kaip 2000 sklypų Vyriausybės atstovo A. Merkio neteisėtai skirta praktiškai už dyką (po apie 40 Lt už sklypą) Aukščiausio Tarybos deputatams, Aukščiausio ir kitų teismų teisėjams, aukšto rango valdininkams ir jų giminaičiams."
    http://l24.lt/lt/visuomene/item/2266...gas-reportazas
    Paskutinis taisė Romas; 2015.04.07, 20:19. Priežastis: Per ilga citata. Perteklinis ištiso teksto paryškinimas

    Comment


      Parašė mellopark Rodyti pranešimą
      Is visu Lietuvos istorijoje teises aktu ir konstituciju: LDK laikais, tarpukario 1922 ir 1938 metu konstituciju, Tarybines Lietuvos reglamento - dabartine tvarka yra griezciausia tautiniu mazumu atzvilgiu ir dar nekada Lietuvoje nematyta.
      Puiki, taisyklinga lietuvių kalba, tik be paukščiukų ir nosinių.

      Comment


        Ar pastebėjote, kaip per 2 savaites kolegos mellopark rašliavose 5000 neteisėtai paskirtų sklypų susitraukė iki 2000. Laukiam toliau, gal dar sumažės.
        Dėl Vilniaus miesto, tai LLRA koalicijoje vadovavo miestui paskutinius nebežinau kiek metų, tai gal kas galėtų smulkiau paaiškinti tą negrąžinimo paradoksą?

        Comment


          Parašė balietis Rodyti pranešimą
          Ar pastebėjote, kaip per 2 savaites kolegos mellopark rašliavose 5000 neteisėtai paskirtų sklypų susitraukė iki 2000. Laukiam toliau, gal dar sumažės.
          Dėl Vilniaus miesto, tai LLRA koalicijoje vadovavo miestui paskutinius nebežinau kiek metų, tai gal kas galėtų smulkiau paaiškinti tą negrąžinimo paradoksą?
          Merkio straipsnyje yra paaisknimas tokiu skaiciu. O LLRA visko negali, jeigu galetu tai gal kitap butu, pavyzdys: koalicija centriniame lygyje su LLRA irgi problemu tautiniu mazumu neiisprende. Be to cia ne vienos partijos reikalas, tiktai valstybes. Zemetvarkos ir teisesaugos institucijos privalo elgtis teisingai, pagarbiai, pagal konstitucija - o ten yra ginama nuosavybes teise.

          Comment


            Tai kad LLRA gyvena iš tų problemų, kaip jie gali jas spręsti? Nebūtų besijaučiančių užguitais tautiniu pagrindu, kas ten už juos bebalsuotų.

            Comment


              Parašė balietis Rodyti pranešimą
              Tai kad LLRA gyvena iš tų problemų, kaip jie gali jas spręsti? Nebūtų besijaučiančių užguitais tautiniu pagrindu, kas ten už juos bebalsuotų.
              Cia rimta zmoniu problema, situ siekiu nereikia tapatinti su partija, o su pilieciais. Pilieciai pateike prasymus atgauti zeme i zemetvarkos skyrius, ne partija.
              Paskutinis taisė mellopark; 2015.04.07, 11:42.

              Comment


                Siūlau moderatoriams atskirti žemės grąžinimo problemas į atskirą temą.

                Mano pusė giminės irgi iš Vilniaus krašto, ir irgi turėjo aibes problemų dėl žemės grąžinimo. Nebūdami lenkai! (tiksliau - nesulenkėjusi giminės atšaka)
                Ta problematika tiesiogiai nesisieja su lenkų diskriminacija.
                Paskutinis taisė Sula; 2015.04.07, 12:42.

                Comment


                  Parašė Sula Rodyti pranešimą
                  Siūlau moderatoriams atskirti žemės grąžinimo problemas į atskirą temą.

                  Mano pusė giminės irgi iš Vilniaus krašto, ir irgi turėjo aibes problemų dėl žemės grąžinimo. Nebūdami lenkai! (tiksliau - nesulenkėjusi giminės atšaka)
                  Ta problematika tiesiogiai nesisieja su lenkų diskriminacija.
                  Dėl žemės klausimų atskirimo į atskirą temą sutinku.
                  Dėl atseit egzistuojančios lenkų diskriminacijos - griežtai ne. Tokios nėra.
                  Sutinku dėl W Q X raidžių naudojimo pasuose, tai aktualu ne tik lenkams bet ir pvz.: vokiečiams.
                  Gatvių lentelės diskutuotinas klausimas, didelių problemų nematau.
                  Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                  Comment


                    www.DELFI.lt
                    2015 m. balandžio 9 d. 22:03
                    Kas buvo L. Želigowskis, kuriam iki šiol negali atleisti lietuviai
                    Daugelis lietuvių iki šiol jam negali atleisti už jo „sukilimą“, kurio metu Lietuva neteko Vilniaus. (...) Apie tai LRT laidos „Istorijos detektyvai“ vedėjas Virginijus Savukynas kalbėjosi su istoriku Šarūnu Liekiu.

                    http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=67641492

                    Comment


                      Lietuvos valdzia tuometine o tiksliau Sajudis pazadejo isspresti visas sio regiono ir jo zmoniu lukescius atskiriame istatyme. Jis buvo kuo labiau susvelnintas, kuo labiau nekonkretus, o juo apibreztas uzdavinis isplestas nuo 1-kovo iki 1-birzelio, kad laimeti laika. Vis tiek Sajudis ( ypatingai Ozolas, Garsva, Tyla, Juozaitis - komisijos nariai) is pat pradziu, o gal ir ivykiams begant, neketino laikytis savo balsasais vienareiksmiskai priimto akto.

                      LIETUVOS RESPUBLIKOS AUKŠČIAUSIOSIOS TARYBOS NUTARIMAS
                      Dėl Valstybinės komisijos Rytų Lietuvos problemoms išnagrinėti išvadų

                      (...)
                      1. Įpareigoti Lietuvos Respublikos Vyriausybę iki 1991 m. gegužės 31 d. pateikti Aukščiausiajai Tarybai būsimojo Lietuvos Respublikos teritorijos administracinio suskirstymo projektą, pagal kurį numatomos Vilniaus apskrities pagrindas būtų dabartiniai Šalčininkų ir Vilniaus rajonai.

                      2. Pavesti Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Teisinės sistemos, Piliečių teisių ir tautybių reikalų, Savivaldybių reikalų komisijoms, taip pat Valstybinei komisijai Rytų Lietuvos problemoms išnagrinėti, atsižvelgiant į šiame krašte gyvenančių Lietuvos Respublikos piliečių nacionalinių, kultūrinių, socialinių bei ekonominių poreikių tenkinimo pageidavimus ir pasiūlymus, iki 1991 m. gegužės 31 d. parengti Vilniaus apskrities statuso projektą.

                      (...) Vilnius, 1991 m. sausio 29 d.
                      http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpai...id=627&p_tr2=2
                      Po sausio 13 buvo baime, noras spresti situacija ir kalbetis del sprendimu, po rugpjucio puco Maskvoje - dumai nusileido - rudeni, rugsejo menesi, tuoj po pucio tas pats Ozolas ivede tiesiogini valdyma, o sausio deklaracija, nutarimas liko tiktai archyvuose, o ne realybeje nors praejo jau beveik 25 metai.
                      Paskutinis taisė Romas; 2015.04.12, 09:37. Priežastis: Per ilga citata

                      Comment


                        Pagaliau: vienas didžiausių Lenkijos laikraščių Gazeta Wyborcza vakar išspausdino Tomaszewski triuškinantį straipsnį:

                        Polacy na Litwie - koniec fikcyjnej jedności
                        http://wyborcza.pl/1,75477,17760740,..._jednosci.html

                        Kovo mėnesį Lenkijos senato pirmininkas būdamas : Lietuvoje atsisakė susitiktkti su Tomaszewskiu, o susitiko su liberaliu lenkų jaunimu. Atrodo Lenkijos valdžiai pradeda dašilti kas per paukštis yra Tomaszewskis ir kad reikia skatinti Vilnijos lenkus "kitaip galvoti"

                        Comment


                          /\ Kas nesupranta lenkiškai, esminės mintys:
                          „Gazeta Wyborcza“: baigėsi tariama Lietuvos lenkų vienybė
                          Čia jau „Gazeta Wyborcza“ siūlo patiems sau iškelti bent tris klausimus, liečiančius V.Tomaševskį ir visą lenkų tautinę mažumą Lietuvoje.

                          Pirmiausia – ar tikrai Lenkija LLRA vertina kaip politinę jėgą, ginančią lenkų interesus? „Deja, atrodo, kad V.Tomaševskiui parankiausia išlaikyti lenkų mažumą dabartinėje situacijoje. Prasta socialinė ir visuomeninė situacija bei menkas išsilavinimas juk yra geriausia erdvė kiekvienam populistui“, – į pirmą klausimą atsako laikraštis.

                          Antrasis dalykas – ar Lenkija suvokia, kokią įtaką Lietuvos lenkams daro Rusija? Juk vien tai, kiek Rusijos kanalų retransliuojama Lietuvoje, kiek leidinių rusų kalba galima rasti kiekviename prekybos centre, yra visiškai nepalyginama su lenkiškąja šio reikalo puse.

                          Ir trečias klausimas: ar Lenkija tikrai turi be jokių išlygų remti LLRA? Jeigu Varšuva bent iš dalies konsultuojasi su V.Tomaševskiu dėl savo pozicijos, tai ir jis privalo išgirsti kritiką. Privalo suprasti Lenkijos nuomonę apie dabartinį Rusijos elgesį, o bandymas pataikauti šiai šaliai dėl kelių procentų vietos rusų balsų yra tiesiog lenko ir europiečio orumo įžeidimas.

                          http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...nybe-57-497268
                          Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                          Comment


                            Manau yra daug tiesos ir taiklių pastebėjimų apie valdžios nesugebėjimą matyti šį regioną:
                            Prieš srovę plaukianti lenkė politikė: Ukraina – tema, kurios čia geriau neliesti
                            Padėtis Šalčininkų rajone tikrai menkai skiriasi nuo paplitusių stereotipų – teigiamai atsiliepti apie provakarietišką Ukrainos valdžią čia nerekomenduotina, o vietos jaunimui pavyzdinis lyderis yra... Vladimiras Putinas.
                            Tokias mintis interviu DELFI išdėstė Julija Mackevič – Šalčininkuose gimusi ir užaugusi jaunosios kartos politikė, į didžiąją politiką susiruošusi po Liberalų sąjūdžio vėliava. Į rajono tarybą išrinkta politikė teigia, kad žmonės Šalčininkuose gyvena „geto sąlygomis“, o jeigu vietos bendruomenės integravimui ir toliau bus skiriamas varganas dėmesys, tai gali baigtis labai liūdnai.
                            http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=67693480
                            Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                            Comment


                              Kaip neprisiminti Jono Basanavičiaus žodžių: Tauta, pamiršusi savo praeitį, yra be ateities. Paskaičius šį straipsnį susidaro įspūdis apie žydų getus viduramžiais. Šiandien per tv žinias rodė kad Šalčininkų valdžia kraštą atidavė Kristaus globai.

                              KRISTAUS GLOBA VILNIAUS RAJONUI ŠVENTUMO NEPRIDĖJO

                              Žaliuojantys laukai, kilometrai naujai asfaltuotų kelių, renovuojamos mokyklos, lenkiški gatvių pavadinimai, įdarbinti giminaičiai. Visa tai Vilniaus rajone atsiranda ne be Jėzaus Kristaus pagalbos, kuriam globoti savo valdomą kraštą išmintingai pavedė rajono vadovai. http://m.klaipeda.diena.lt/naujienos...pridejo-524893

                              Comment


                                Socialdemokratų partija balsuos už pavardžių rašymą nelietuviškais rašmenimis

                                Didžiausios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, Premjeras Algirdas Butkevičius duodamas interviu lenkų radijo stočiai pasižadėjo, kad socialdemokratai balsuos už tai, kad kai kurių Lietuvos piliečių pavardės Lietuvos piliečių pasuose ir kituose oficialiuose dokumentuose būtų rašomos būtų rašomos ne valstybine kalba.

                                http://alkas.lt/2015/04/29/scialdemo...is-rasmenimis/

                                Comment


                                  Ar Valstybinė lietuvių kalbos komisija atlaikys politikų spaudimą?
                                  http://alkas.lt/2015/06/15/j-vaiskun...tiku-spaudima/
                                  Nors politkorektiškai teigiama, kad tokios rašybos reikalauja Lietuvos tautinės mažumos, bet išties viskas sukasi apie Lenkiją ir lenkus, nes nė viena kita užsienio valstybė nei oficialiai, nei neoficialiai Lietuvai tokių reikalavimų aukščiausiu lygiu nekelia. Kaip, beje, ir Lenkijos Respublika nė vienai kitai valstybei – nei JAV, nei mūsų kaimynei Latvijai tokių reikalavimų nekelia.
                                  Komitetas nė nemanė atsižvelgti nei į kalbininkų, nei į Lietuvos visuomenės nuomonę, jog sprendžiant nelietuviškų asmenvardžių rašybos klausimą reiktų pasimokyti iš Latvijos (suteikiant galimybę vardo ir pavardės įrašą nevalstybinės kalbos rašmenimis įrašyti paso papildomų įrašų skyriuje). Tačiau tokią alternatyva siūlančio Seimo nario Valentino Stundžio ir Seimo narių grupės įregistruoto projekto (XIIP-1675) eiga Seimo TTK sprendimu buvo pristabdyta.
                                  Dauguma dalyvavusių kalbininkų, politikų ir visuomenininkų pasisakė vienareikšmiškai prieš G. Kirkilo ir I. Šiaulienės projektą ir palaikė alternatyvųjį „latvišką“ variantą. Tačiau TTK, užuot susumavęs klausymų metu išsakytas nuomones ir pasiūlymus, priėmė sprendimą palaikyti antikonstitucinį projektą.
                                  Niekas nepritaria, bet Kirkilas su Šiauliene oriai stumiasi į priekį. „Demokratija“.
                                  Paskutinis taisė senasnamas; 2015.06.16, 08:49.

                                  Comment


                                    Kas nepritaria? "Kalbos tyrumo gynėjai" ir "Alko" naciukai? Šiandien w raidė pase, rytoj vėl Vilnių okupuos?
                                    Post in English - fight censorship!

                                    Comment


                                      Perskaityk visą straipsnį .

                                      Comment


                                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                        Niekas nepritaria, bet Kirkilas su Šiauliene oriai stumiasi į priekį. „Demokratija“.
                                        Per daug skambi frazė. Posėdyje dalyvavę visuomeninkai negali vadintis kad atstovauja visiems.
                                        Aš asmeniškai už tai, kad įteisintų vardų rašyme pasuose Q W X.
                                        Nematau tame problemos, yra kam tikrai to reikia, ne tik lenkams, bet ir pvz.: kai išteka už vokiečio ir iš W verčia turėti pavardę su V.
                                        Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                        Comment


                                          Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                                          Per daug skambi frazė. Posėdyje dalyvavę visuomeninkai negali vadintis kad atstovauja visiems.
                                          Aš asmeniškai už tai, kad įteisintų vardų rašyme pasuose Q W X.
                                          Nematau tame problemos, yra kam tikrai to reikia, ne tik lenkams, bet ir pvz.: kai išteka už vokiečio ir iš W verčia turėti pavardę su V.
                                          Ar jūs nesuprantant ar apsimetat? Lietuvių kalboje rašoma kaip girdima ir tokiomis raidėmis kokios yra raidyne. Sutinku, kad pakeiskime iš pradžių lietuvių kalbos raidyną, pamodernizuokime kalbą ir rašybą, ir jau tik tada galima kalbėti apie kitokią pavardžių rašybą. Nestatykit vežimo prieš arklį. O kol lietuvių kalba yra visos Lietuvos priimta bendrai, o ne asmeniškai kiekvieno žmogaus, kol Konstitucija gina ją, tol ir kalbėkime bei rašykime kaip ir priklauso.
                                          Aš neliūdnas - aš blaivus

                                          Comment

                                          Working...
                                          X