Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė manometras Rodyti pranešimą

    Kresai = Lenkijos žemės. Rytiniai kresai, Rytinės Lenkijos žemės.
    Klausimas, kodėl Lenkija nepretenduoja į Baltarusijos valdomas II-os Žečpospolitos žemes, kurios pusantro karto didesnės nei visa Lietuva??
    Bijo Lukašenkos? Juolab, kad ten lenkai iš tiesų išnyks arba bus išnaikinti. Nors dar sovietmečių jų ten buvo virš pusės milijono.

    Comment


      Parašė Sula Rodyti pranešimą

      Lenkija nepretenduoja į Baltarusijos valdomas II-os Žečpospolitos žemes
      Lenkija nepretenduoja ir į Lietuvos valdomas II-os Žečpospolitos žemes. Skirtingai nei teigia žmonės, bet kokia kaina norintys pateisinti savo primityvią ksenofobiją.

      Comment


        Kresai - BUVUSIOS rytinės Lemkijos žemės.
        Turbūt ir kalbama būtent apie buvusias žemes. Na, o lenkai vis dar dažnai su skausminga nostalgija ir mitologizuotai vertina ne tik buvusias rytines Lenkijos (tarpukario nacionalinės valstybės) bet ir Respublikos (ATR) žemes.

        <<"Kresai” tai vis dar mūsų grąžiųjų mitų šaltinis. Taip pat ir tokių apie lenkų ponus bei lietuvių ar rusų chamus.

        Transparantas „Lietuvių chame, nusilenk prieš lenkų poną“ Poznanės Lecho stadione neatsirado iš niekur. Rugpjūčio 1-ąją Lecho sirgaliai vyko į susitikimą su Vilniaus „Žalgiriu“, kurį Poznanės svečiai nuosekliai vadino Grunwaldu. Žygiuodami į stadioną, lenkų sirgaliai užsuko prie Aušros vartų, kur sudainavo Dąbrowskio maršą (Lenkijos himną), parėkavo „Vilnius lenkų“ bei „Šis miestas mums priklauso“. Rungtynių metu vėl dainavo himną, į ką šeimininkų sirgaliai atsakė šūksniais „Lenkija k...a“, o du Poznanės siraglių automobiliai buvo subraižyti ir pradurtos padangos.>>


        <<Kresy to nadal rezerwuar naszych pięknych mitów. Także tego o polskich panach i litewskich czy ruskich chamach.

        Transparent „Litewski chamie, klęknij przed polskim panem” na stadionie Lecha Poznań nie wziął się znikąd. 1 sierpnia kibice Lecha pojechali na spotkanie z Żalgirisem Wilno, przez gości z Poznania konsekwentnie nazywanym Grunwaldem. Maszerując na stadion, Wielkopolanie zawędrowali pod Ostrą Bramę, gdzie odśpiewali Mazurka Dąbrowskiego, wykrzyczeli „Polskie Wilno” oraz „To miasto do nas należy”. Podczas meczu ponownie zaśpiewali Mazurka, w odpowiedzi kibice gospodarzy wznieśli okrzyki „Polska k...wa”, dwa samochody poznaniaków zostały porysowane i przedziurawiono w nich opony.

        W sumie wyjazd do Wilna okazał się bardzo spokojny, obawiano się przecież, że będzie jak latem 2007 r., gdy w stolicy Litwy gościła Legia Warszawa. Sześć lat temu dwumecz z tamtejszą Vėtrą zakończył się po 45 minutach, bo kibice Legii, sfrustrowani fatalną formą piłkarzy przegrywających już dwoma bramkami, wybiegli na murawę i brutalnie starli się z policją.
        Rachunek krzywd

        Na meczu rewanżowym w Poznaniu, obok słynnego już transparentu, na trybunach pojawiła się także grupa na co dzień wspierająca polską Polonię Wilno. Klub powstał ponad 20 lat temu, ale dopiero teraz doczekał się prężnych kibiców, którzy podczas meczów w drugiej lidze litewskiej śpiewają Mazurka, wieszają biało-czerwone transparenty i sięgają po patriotyczną symbolikę polską. To m.in. ta grupa rozlepia na wileńskich ulicach naklejki z kotwicą Polski Walczącej i maluje graffiti „Polskie Wilno”.

        Kibice drużyn z Polski – przez polonistów zwanych Koroniarzami lub kolegami z Korony – często wypuszczają się na Litwę (jeżdżą też do Lwowa, gdzie wystawiają wieńce w klubowych barwach na cmentarzu Łyczakowskim i kwaterach Orląt Lwowskich).>>
        https://www.polityka.pl/tygodnikpoli...skie-pany.read

        <<Lenkija kažkaip sugeba užtikrinti lietuvių kalbos statusą lietuvių gyvenamoje teritorijoje>>
        Lenkija sudarė galimybes užsirašyti pavardes originalo kalba nuo 2008 m ir dvikalbius užrašus turbūt nuo 2005 m, t.y. pakankamai vėlai, kai iš lietuvių gyvenamos teritorijos beliko tik skansenas Punske, o ir patys lietuviai (kap ir kitos mažumos) nei lenkų kalbos mokėjimu nei vardais ar pavardėmis nieko nesiskyrė nuo lenkų. Lenkijos liaudies respublika skirtingai nei LTSR, turėjo galimybes visiškai "išspręsti" nacionalinį klausimą, nac. mažumų beliko 2%, o ir likę nelabai buvo linkę manifestuoti savo tautybę, todėl Lenkijoje tikrai buvo lengviau priimti minėtus įstatymus.
        Paskutinis taisė Bartas1; 2023.12.24, 11:52.

        Comment


          Legios srigaliai nėra reprezentatyvi imtis. Dauguma lenkų yra patenkinti su savo sienomis.

          Na, Lenkija bent jau suteikė šiuos dalykus savo mažumoms 2008 ir 2005, mes 2022, o dvikalbiai užrašai sukelia moralinę paniką.

          Comment


            Aišku, komentatoriai, kurie rašineja apie ksenofobijas, nesidomi lenkų vidiniais naratyvais, o ir ar skaito lenkiškai? Ar domisi istorija bent jau XX a.? Bendrai žiūrint Lenkijos politinis elitas tikrai nėra revanšistinis ar agresyvus lietuvių tautai, to tik galima rasti tarp oficiozinių partijų kaip "Konederacja". Skirtumas tarp lietuivų ir lenkų nacionalistų yra toks, kad lietuviams nebūdingas teritorinių pretenzijų aspektas, išskyrus, žinoma, mėmų lygio kalbas apie "nuo jūros iki jūros", arba 1920 m. sutarties su Sovietine Rusija sienų žemėlapio demonstravimas. Nesijaučia ir pretenzijų į Suvalkus ir Seinus. O štai lenkų, jeigu skaitote jų komentarus (kariniuose formuose, twitteryje ar spaudos komentaruose) arba pabendrautumėte su labiau radikaliau nusiteikusiais, pamatytumėte tą stigmą dėl Vilniaus krašto... kad siaubas net skaityti. Jau nekalbu kiek lenkų karininkų į snukį Lietuvoje gavo už tai, kad bendrame baliuje sugebėjo leptelpti "Wilno nasze".
            Šiaip bendrai kažkokio ryškaus pavojaus tikrai nėra ir ksenofobijų ieškoti nereikia, bet kaip paaiškinti 1988-1992 autonominkų judėjimą (turbūt gimėte kokiais 1995 m., kurie mato ksenofobijas ir nepamena... ir lietuviai lenkams tokių bajerių nesugalvojo iškrėsti, bet pukutuokai gyvena iliuzijų pasaulyje, kad visi geri ir pukuoti) arba atvirą kremlinio š gabalo Tomaševskio nepašalinimą, o protegavimą, kaip "lenkų teisių Lietuvoje atstovo", kuris realiai užsiima destrukcine veikla.
            Paskutinis taisė R.D.; 2023.12.24, 12:54.

            Comment


              O lenkų mažumos de facto diskriminacija (tokių pat teisių nesuteikimas, kokias lietuvių mažuma turi Lenkijoje):

              a. Skatina anti lietuviškus naratyvus Lenkijoje ir pila žibalą į ugnį
              b. Daro tokius naratyvus labiau nepagrįstais ir sunkiau suprantamais vidutiniam lenkui

              Comment


                Jau cia kazkokie bleniai prasideda. Atvirai pasakius 99% lenku yra p***i ant Vilniaus ir Wilno nasze yra memu pavirtes. Kad ten kokiom futbolo ultrom ar siaip encefalitiam nacikai susiviete kazka pasukau, tai atvirai pasakius jiem galima pasiulyt toli nueit. Didziajai daliai lenku mes esam istoriskai artimiausia salis ir viena is artimiausiu sajungininkiu. Kur yra problema, tai, kad mes nedirbam, kad atsirastu siu dienu artimi insitutciniai ir visuomeniniai santykiai, kad dar labiau stipretu dialogais ir visapusiai rysiai. Ir cia reikia dirbti ant to. Tarkim tuteisu klausimu reikia dirbti, kad Lenkijos spaudoj pradetu rastis straipsniai apie lesu grobstyma ir ir tai, kad nemaza dalis Vilniaus krasto "lenku" nekalba lenkiskai ir garbina rusija.

                Del Sikorskio, elementariai uztektu vaikina i vieta nusodint. Nera nei jis super diplomatas, nei uzsienio salyse jis daug draugu turi. Savo laiku jo diplomatija Europoj remesi tuo, kad jis pabeges is socialistines Lenkijo i Jungtine Karalyste, ten baige Oxforda kartu su buvusiais UK premierais Cameronu ir Johnsonu, ir del to, kol UK buvo ES turejo nemazai rysiu. Problema, kad UK dabar nera ES, jis tiek Europoj ir Lenkijoj yra jau neblogai visiem nusibodes, ypac po skandalu susijusiu su medvedevu. Lietuva irgi pasikeitusi ir mes tikrai turim daugiau svorio negu pries 10-15 metu. Taigi, jei jis vel atvaziaves Lietuva pradetu issikalinet ir lakstyt po lenkakalbias mokyklas ir ieskot Lietuviu skiraudos pedsaku, tokiu reiktu su kiausianiais ir straipsniais uzsienio ir Lenkijos ziniasklaidoj pasitikt, kad kisa nosi kur jam nereikia.

                Comment


                  Legios srigaliai nėra reprezentatyvi imtis.
                  Turbūt geresniam teksto suvokimui pritrūko pačio teksto, kadangi buvo pacituota tik straipsnio pradžia kalbanti apie sirgalių elgesį. Sirgaliai, šiaip jau, pakankamai gerai reprezentuoja vyraujančius tautinius stereotipus. Radau visą straipsnį lietuviškai, tiesa, propatrijoje, vertimas nors ir prastas bet suprantamas:

                  – Žvėriškos neapykantos ir blogo auklėjimo manifestacijų, kurios neturi nieko bendro su sportu, pasitaiko visur, tačiau šis transparantas tai visų pirma lenkų omertos „kresų“ klausimu pasekmė, – mano istorikas prof. Daniel Beauvois, prancūzas, dešimtmečius skyręs „kresų“ visuomenės santykių tyrimams, „Politikos“ Istorinės premijos laureatas. – Po 1989 m. lenkų įsivaizdavimai apie „kresus“ įgavo tiesiog revindikacijos žymių, o be galo didelis knygų ir visuotinių publikacijų kiekis deformavo lenkų viziją. Jų dėka įsigalėjo Sienkievičiaus veikaluose pateiktas lenkų pranašumas, lenkiant lietuvius, baltarusius ir ukrainiečius, bei Mickevičiaus idiliškumas. Jau pats laikas energingai atsisakyti to angeliškumo ir pasenusios laikysenos.
                  https://www.propatria.lt/2013/08/jed...-skausmai.html

                  Dauguma lenkų yra patenkinti su savo sienomis.
                  Turbūt net kažkiek ir nerimauja, kad Vokietijoje neatgimtų revanšizmas. Visgi nemažai norinčių šalia Silezijos ir Rytprūsių dar ir Vilniaus su Lvovu.

                  Na, Lenkija bent jau suteikė šiuos dalykus savo mažumoms 2008 ir 2005, mes 2022, o dvikalbiai užrašai sukelia moralinę paniką
                  Niekas to ir neneigia, bandžiau tiesiog paaiškinti kodėl jiems buvo tai padaryti lengviau. Seime šie įstatymai būtų sutvarkyti taip pat prieš eilę metų, jei Lietuvos lenkai kompaktiškai begyventų tik pvz. Vandžiogalos dydžio miestelyje, niekuo nei kalba nei vardais ar pavardėmis nesiskirtų nuo lietuvių.
                  Paskutinis taisė Bartas1; 2023.12.24, 18:45.

                  Comment


                    Click image for larger version

Name:	hg.jpg
Views:	367
Size:	236,5 kB
ID:	2104095
                    „Džiaugiuosi, kad antrasis mano užsienio vizitas buvo į Vilnių. Lenkija ir Lietuva turėtų dirbti kartu, kad pasipriešint...
                    Paskutinis taisė melepetaa1234; 2024.01.14, 17:58.

                    Comment


                      neblogas visai Rakučio "podkastas" šia temą
                       

                      Comment


                        Papiktino Šalčininkų savivaldybės atstovų veiksmai minėjime: lietuviški vainikai pakeisti lenkiškais https://kauno.diena.lt/naujienos/vil...iskais-1158669
                        Sekmadienį viešojoje erdvėje pasipiktinimą sukėlė Šalčininkų rajono savivaldybės atstovų elgesys Kaniūkų tragedijos 80-mečio minėjime. Sovietų partizanų aukas pagerbti atvykę Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) direktorius Arūnas Bubnys, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas bei parlamentaras Valdas Rakutis sekmadienio pavakarę buvo nemaloniai nustebinti, kai, praėjus kelioms valandoms po sukakties minėjimo, prie paminklo nebeliko vainikų su Lietuvos vėliava. Kaip matyti socialiniuose tinkluose paplitusiose nuotraukose, nuo monumento taip pat buvo pašalinta ir trispalvės spalvų juostelė.
                        Oi, žynocia nespodzianka įvyko, prisipažino tuteišių valdininkai, kad tai jie netyyyczia taip padarė:
                        LGGRTC direktorius pripažino svarstęs kreiptis į teisėsaugą dėl vandalizmo ir valstybinių ženklų išniekinimo. Vis dėlto, sekmadienio vakarą sužinojo, jog Šalčininkų rajono savivaldybės atstovai atsiprašė minėjime dalyvavusių ir vainikus atnešusių lietuvių bei grąžino juos prie paminklo. Tuo metu Šalčininkų rajono vicemero atsiprašymo skambučio sulaukęs Seimo vicepirmininkas P. Saudargas incidento nesureikšmina ir vadina jį nesusipratimu. „Norėčiau tikėti, kad tai – nesusipratimas ir kad kolegos nenorėjo nieko blogo, juolab, kad vėliau Šalčininkų savivaldybės atstovas atsiprašė. Todėl neturiu pagrindo teigti kaip nors kitaip“, – Eltai teigė P. Saudargas. Jis pripažįsta turėjęs ketinimų kreiptis į teisėsaugą, vis dėlto, dabar yra linkęs manyti, jog incidentas – bent jau „dalinai išspręstas“.
                        Nežinantiems tai tas kaimas buvo išskirtinai lietuviškas


                        https://lt.wikipedia.org/wiki/Kani%C...%BEudyn%C4%97s
                        Nepirk iš Decathlon, Ritter Sport, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, ypač Kalnapilis myžalų,
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                        Comment


                          Baudžiavinis mentalitetas. Negi ką nors apie pono elgesį pasakysi.

                          Comment


                            Naujojo švietimo ministro Jakšto ir radikalaus Vilniaus vicemero Šilerio nacionalistinė varžtų priveržimo politika sukelia atitinamą reakciją

                            15 min. lt 2024.03.22
                            Piktindamasi tautinių mažumų mokyklų padėtimi, Lenkų sąjunga Vilniuje rengia eitynes
                            Piktindamasi tautinių mažumų mokyklų padėtimi Lietuvoje, Lenkų sąjunga Vilniuje rengia eitynes ir mitingą.Akcija prasidės prieš vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo, vėliau eisena pajudės Gedimino prospektu iki Vinco Kudirkos aikštės, prie Vyriausybės, o baigsis Simono Daukanto aikštėje, prie Prezidentūros. Čia ir vyks mitingas.

                            Anot organizatorių, Lietuvoje nuosekliai vykdomas „radikalus tautinių mažumų mokyklų reformavimas“. Lenkų sąjunga kritikuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) siūlymą palaipsniui didinti lietuvių kalbos pamokų skaičių ir lietuvių kalbos vartojimą tautinių mažumų mokyklose.

                            Ji šiuos siūlymus vadina pakeitimais, kuriais „privaloma tautinių mažumų kalba mokyklos tarybos sprendimu gali tapti nebeprivaloma“.
                            „Šiuo metu viešojoje erdvėje tęsiasi diskusijos apie tautinių mažumų mokyklų ateitį. Blogiausia – neapibrėžtumas, su kuriuo susiduria šių mokyklų mokiniai, jų tėvai ir mokytojai. Jie baiminasi dėl savo ir mokyklų ateities, o nauji mokslo metai visiškai nekelia optimizmo“, – nurodo Lenkų sąjunga

                            https://www.15min.lt/naujiena/aktual...nes-56-2212794
                            Kaip pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, eitynės vyks šeštadienį nuo 11 iki 12.30 val.
                            Dalyviai eis nuo Nepriklausomybės aikštės Gedimino prospektu, Vilniaus, Vokiečių ir Didžiąja gatvėmis iki Aušros vartų.

                            https://www.tv3.lt/naujiena/lietuva/...itynes-n250541
                            Paskutinis taisė digital; 2024.03.23, 09:20. Priežastis: [quote]

                            Comment


                              Tegu protestuoja, no problem.

                              Comment


                                Kodėl jie nekalba apie lietuviškų mokyklų ir daželių padėtį Vilniaus apskrityje? Sunkiai įmanoma rasti lietuviškuose vasltybiniuose vietą savo vaikaims. Pasirinkimas: vesk į privačią arba užsiknisk.

                                Comment


                                  Parašė Paukšis Rodyti pranešimą
                                  Kodėl jie nekalba apie lietuviškų mokyklų ir daželių padėtį Vilniaus apskrityje? Sunkiai įmanoma rasti lietuviškuose vasltybiniuose vietą savo vaikaims. Pasirinkimas: vesk į privačią arba užsiknisk.
                                  Tam reiktų Vilnijos lietuvių protesto. Natūralu, kad Tomaševskio šitas klausimas nelabai rūpi. Tiksliau kaip tik norima padaryti kuo opesniu.

                                  Comment


                                    Iš tiesų, norėtųsi, kad ir lietuviai pakeltų galvas. Kita vertus mano mintis buvo Tomaševskio rinkiminių balų siekimas, aiškinant, kad nusitaikyta išskirtinai į mažumų mokyklas, kuomet iš tikrųjų tai visuotinė apskrities problema.

                                    Comment


                                      Parašė Paukšis Rodyti pranešimą
                                      Iš tiesų, norėtųsi, kad ir lietuviai pakeltų galvas. Kita vertus mano mintis buvo Tomaševskio rinkiminių balų siekimas, aiškinant, kad nusitaikyta išskirtinai į mažumų mokyklas, kuomet iš tikrųjų tai visuotinė apskrities problema.
                                      Tomaševskis labiau verkia dėl per daug lietuvių kalbos. Vietų trūkumo lenkiškose švietimo įstaigose lyg ir nelabai yra. Nebent paskutiniu metu ukrainiečiai/baltarusiai užpildė, bet neteko girdėt. Su lietuvių kalba visiškai kita situacija

                                      Comment


                                        Prieš pradedant bet kokią diskusiją šita tema siūlau perskaityti straipsnį Stravinskienė, Vitalija, Rytų ir pietryčių Lietuvos gyventojų repatriacija į Lenkiją (1944 m. pabaiga–1947 m.) /

                                        https://vb.mab.lt/object/elaba:6215484/

                                        Sėkmės skaitant! Kaip aš sakau - yra du miestai Lietuvoje, kurie nežino savo istorijos - Vilnius ir Klaipėda.

                                        Comment


                                          Parašė udrius Rodyti pranešimą
                                          Prieš pradedant bet kokią diskusiją šita tema siūlau perskaityti straipsnį Stravinskienė, Vitalija, Rytų ir pietryčių Lietuvos gyventojų repatriacija į Lenkiją (1944 m. pabaiga–1947 m.) /

                                          https://vb.mab.lt/object/elaba:6215484/

                                          Sėkmės skaitant! Kaip aš sakau - yra du miestai Lietuvoje, kurie nežino savo istorijos - Vilnius ir Klaipėda.
                                          Istoriją žino. Bet nepamiršta ir tarpukario bei carinių laikų įvykių.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X