Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Taigi žėme nuo žmoniu pavogė, ne kitap, o vardan to kad pakeisti is dalies tautine sudeti Vilniaus pakrasciu, apylinkiu taigi kaip čia ne ižvelgti tautinio pagrindo? Ir teigi kad reikia susitaikyti kad pora milijonu vertes sklypus savininkai prarado? Taigi čia nusikaltimas, o žėme šita reikia papraščiausiai atiduoti.
    Ne Lietuvos valstybė neteisėtai nacionalizavo ar kitais neteisėtais būdais nusavino savininkų turtą, todėl ji, siekdama bent iš dalies atkurti teisingumą – atkurti pažeistas nuosavybės teises, pasirinko ne restitutio in integrum, bet ribotą restituciją. Nutarime pažymėta, kad, atkuriant teisingumą savininkų atžvilgiu, negali būti nepaisoma teisingumo visos visuomenės, kurios nariai yra ir šie savininkai, atžvilgiu; nuosavybės teisių atkūrimo procese turi būti siekiama pusiausvyros tarp asmenų, kuriems atkuriamos nuosavybės teisės, ir visos visuomenės interesų. Be to, nutarime priminta, kad atkuriant okupacinės valdžios neteisėtai visuotinai paneigtas piliečių nuosavybės teises teisinga kompensacija taip pat užtikrina nuosavybės teisių atkūrimą, kad, atsižvelgiant į valstybės galimybes, gali būti nustatyti atitinkami kompensacijų už valstybės išperkamą turtą dydžiai, tačiau valstybė negali nustatyti tokių kompensavimo būdų ir dydžių, kurie visuomenei ir valstybei būtų finansiškai nepakeliami, dėl jų visuomenei tektų neproporcingai didelė finansinė našta, galėtų kilti socialinė įtampa ir priešprieša.
    http://lrkt.lt/lt/teismo-aktai/paieska/135/ta96/summary

    Galima ir būtina suprasti nuosavybę praradusių ir tik nedideles kompensacijas gavusių savininkų jausmus, bet KT argumentai yra daugiau nei įtikinami. Nuosavybės teisių atkūrimo procesas ilgas ir sudėtingas, nes būtina derinti iki sovietinio žemės nacionalizavimo buvusių savininkų, asmenų, kuriems žemė buvo suteikta naudotis po jos nacionalizavimo, ir visos visuomenės interesus. Grąžinti žemės visiems buvusiems savininkams ar asmenims, pagal įstatymą turintiems teisę atkurti nuosavybės teises į turėtą žemę, neįmanoma, nes per ilgą sovietinės okupacijos laikotarpį įvyko daugybė ekonominių, socialinių, visuomeninių pokyčių: pastatyti statiniai, sukurta infrastruktūra, susiformavo nauji visuomenės poreikiai. Ir todėl valstybė pasirinko dalinės, ribotos restitucijos kelią.

    Priimant sprendimus dėl kompensavimo už natūra negrąžinamą žemę būdų ir dydžių nustatymo buvo būtina atsižvelgti į valstybės ekonomines, finansines ir materialines galimybes, taip pat į tai, kaip atitinkami sprendimai atsilieps visiems mokesčių mokėtojams.

    Atsižvelgiant į smarkiai išaugusią žemės vertę miestuose, KT nutarime argumentuojama, kad miestuose žemės vertė priklauso nuo nutiestų gatvių ir komunikacijų, nuo socialinės infrastruktūros objektų, nuo verslo galimybių ir nuo daugelio kitų priežasčių, padidinusių gyventojų trauką į miestus. Tai yra žemės vertė išaugo dėl pačios valstybės ir visos visuomenės, mokesčių mokėtojų investuotų išteklių.

    Iki 1940 m. santykis tarp miestuose ir kaimo vietovėse esančios žemės kainos buvo apie 15 kartų, o šiandien šis santykis yra vidutiniškai 300 kartų. Šio santykio padidėjimo priežastis – ne buvusių savininkų veikla, bet valstybės, savivaldybių ar kitų asmenų tam sudarytos sąlygos, todėl iki 1940 m. buvęs žemės savininkas negali reikalauti atlyginti už valstybės išperkamą žemę ta jos verte, kurią sukūrė valstybė ir kiti asmenys.

    http://www.veidas.lt/ar-pagristas-sa...limas-valstybe

    Dėl žemės perkėlimo. Ši praktika nebuvo sugalvota Vilnijos lenkų skriaudimui ir jų išstūmimui iš gimtųjų žemių. Veikiančios rinkos sąlygomis, žemės perkėlimas nesuponuoja, jog joje būtinai įsikurs lietuvis, o ne ją perpirkęs lenkas ir atvirkščiai. Žymiai didesnę įtaką tautinės sudėties pasikeitimui turėjo pačių lenkų savininkų parduota žemė, nei perkeltuose sklypuose įsikūrę, ar juos perpardavę lietuviams nelenkai. Kita vertus, kai buvo priimta ši praktika žemės ūkio paskirties žemė buvo visiškai pigi, buvo manoma, kad po lenkų repatriacijos bus pakankamai laisvos žemės. Jei skaitote lenkiškai, neblogas straipsnis šia tema:


    Po prostu w latach 90-ych wydawało się, że na skutek braku zainteresowania ziemią rolną (ziemi miejskiej wówczas nie zwracano w ogóle; ten „pęd po ojcowiznę” rozpoczął się mniej więcej 10 lat później, gdy w czasie prosperity, na skutek działań spekulacyjnych, cena ziemi w Wilnie i okolicach osiągnęła zawrotną wysokość i wszyscy postanowili na tym zarobić) oraz tzw. repatriacji Polaków i Niemców na Litwie jest wystarczająco wolnej ziemi rolnej, więc można ją zwracać nie tylko w miejscu, gdzie się znajdowała przed nacjonalizacją. Ten sposób wyglądał na bardziej sprawiedliwy niż płacenie nędznych odszkodowań pieniężnych za ziemię, która nie podlega zwrotowi (na wypłacenie wielomiliardowych rekompensat według cen rynkowych wiecznie zadłużone państwo litewskie nie było stać wówczas, i nie stać dzisiaj;
    http://rojsty.blox.pl/2012/05/Wezel-...otu-ziemi.html
    Paskutinis taisė Bartas1; 2015.03.23, 19:20.

    Comment


      Parašė mellopark Rodyti pranešimą
      Pulkininko Golovatovo valstybės prokuratūra po visa pasauli iešo iki šiandien. Yra bylos dėl partizanu nužudimo po karo, Medininkų bylą, o Artūras Merkys viešai pasakitas Seimo rūmuose skaityto, nors išdalino 3000 sklypų.
      Tamsta gi juristu buvai pasivadinęs, tai turėtum žinoti, kada senatis taikoma, o kada ne?

      Comment


        Problema ta, kad nekilnojamą turtą pavertė kilnojamu, ir dar tokiu metu, kai nebuvo iki galo suskaičiuota ir nustatyta, kiek ten ko reikės grąžinti. Tokie dalykai automatiškai sukuria kai kam galimybę piktnaudžiauti, tik kad ne vien Lietuvos lenkai nuo to nukentėjo.

        Comment


          Parašė digital Rodyti pranešimą
          Tamsta gi juristu buvai pasivadinęs, tai turėtum žinoti, kada senatis taikoma, o kada ne?
          Taigi Artūras Merkys visa laika gyveno Vilniuje, kas trūkde per 25 metų ja nuteisti, o žėme gražinti.? Jeigu senatis netaikoma Golovatovui, taigi ir 3000 sklypų vogimas tai irgi nemenkas nusikaltimas.
          Paskutinis taisė mellopark; 2015.03.23, 17:37.

          Comment


            Tai vis tik nesate juristas, nes neskiriate, kada senatis gali ir kada negali būti taikoma? O apie tai, "kas trūkde per 25 metų ja nuteisti" tai jau iš viso. Matyt niekas į teismą nebuvo padavęs.

            Comment


              Žiūriu, ir rašyba taisosi. Matyt, pamiršo kokiu braižu rašyt turi

              Comment


                Problema ta, kad nekilnojamą turtą pavertė kilnojamu, ir dar tokiu metu, kai nebuvo iki galo suskaičiuota ir nustatyta, kiek ten ko reikės grąžinti. Tokie dalykai automatiškai sukuria kai kam galimybę piktnaudžiauti, tik kad ne vien Lietuvos lenkai nuo to nukentėjo.
                Taip, problema, tačiau paprastai tik ten kur turto vertė itin padidėjo t.y. mieste ir arti miesto. O žemės perkėlimo intencija buvo - taupyti valstybės pinigus, ne diskriminuoti lenkus.

                Comment


                  Žemės kilnojimas yra atskira tema ir ji niekaip su lenkais ar kokiais kitos tautybės piliečiais nesusijęs. Žemės aplink Vilnių neatgauna ir lietuviai, kurie ją čia turėjo. Todėl baksnojimas į negrąžinamą žemę yra demagogija ir melaginga propaganda.

                  Comment


                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                    Žemės kilnojimas yra atskira tema ir ji niekaip su lenkais ar kokiais kitos tautybės piliečiais nesusijęs. Žemės aplink Vilnių neatgauna ir lietuviai, kurie ją čia turėjo. Todėl baksnojimas į negrąžinamą žemę yra demagogija ir melaginga propaganda.
                    Ne mėlas, tiktai tiesa turim 2015 o prašmai yra iš 90-tujų metų. Aiškų kad yra ir lietuvių, bet daugumą yra lenkai, didėle daugumą. Sarašas piliečių, atsiprašau kad antrą kartą įklijuojų, bet čia puikus įrodymas, kad dalykas yra neiššprėstas jau ilgai ir kad kaltinimai tūri pagrindą. Taigi reikia paneigti kad priekaištai dėl negražinamos žėmes yrą tik melas ir demagogija. Taip dažnai sako politikai, ypač konservatoriai, kaip Valentinas Stundys: "Žemės grąžinimas yra pseudoproblema, jos iš principo nėra, nes ji sukurta pačių LLRA žemėtvarkininkų specialistų, dirbančių savivaldybėse. Žemės ūkio ministerijai vadovaujant Kaziui Starkevičiui ta faktologija iš esmės buvo išspręsta, vadinasi, čia nėra jokios problemos." http://apzvalga.eu/lietuvos-lenkijos...beieskant.html
                    Taigi pažvelkit trumpai į šitą Nacionalinės Žėmes Tarnybos eilė i žėmes gražinimą Vilniaus mieste ir pasakykitė - ar sutiktutė su Valentinu Stundziu ir atskirais forumo dalyviais, kad tai pseudoproblemą?
                    http://dvs.nzt.lt/naczt/m/m_files/wfiles/file20866.pdf
                    Paskutinis taisė mellopark; 2015.03.23, 19:48.

                    Comment


                      Kiek tau galima kartoti, kad žemė negrąžinama visiems, kurie ją turėjo ir ne tik aplink Vilnių, bet ir Pajūryje, visur, kur žemė yra brangi.

                      Comment


                        Artūras Merkys ne dėl pinigų dalino žėme Vilniaus apylinkėse, čia ne sovietinis mąstymas, nes jis kartojo savo išvadas 2011 metais, kaip jau daug metų praėjo. Ne dėl pinigų, o dėl kitu dalykų žėme buvo dalinta Avižieniuose, Riėšėje, Zujūnuose 1991 metais. Jis dar labai nustėbes kalba savo disertacijoj kad jam baudžiamoji bylą buvo iškėltą, visiškai nesupranta gal kad išdalinimas 3000 žėmes sklypų tai gana nėmažas fokusas. Taigi pasysakymai kad lietuvai žėme atimdinėjo nėra tiktai sapnai ir legendos o tikrausia tiesa, kuria visi gali pažiurėti savo akimis. Čia vaizdo įrašas iš konferecijos kurioje Artūras Merkys - Vilniaus rajono komisaras 1991-92m. giriasi 5000 žėmes sklypu dalinimu: http://goo.gl/fl7OsC

                        Comment


                          Ne 5000, o 3000, nes 2000 išdalijo lenkai seniūnai, o lenkams seniūnams priekaištų lenkai neturi. Be to, A. Paulausko žmona lenkė, tai jau 2999, o ne 3000.

                          Comment


                            Rimvydas Valatka. Kodėl buvę Algirdovičiai ir Žygimantasovnos tęsia rusiškų patyčių politiką?
                            Viena radijo stotis prieš porą dienų pakvietė į diskusiją, ar leisti Lietuvos lenkams rašyti savo pavardes teisingai, ar iškraipytai? Be jokios abejonės, radijo žurnalistas klausimo taip tiesiai temos neformulavo. Diskusijos tema buvo įvardyta taip, kaip mums, lietuviams, patogiau – dėl „w“.

                            Tačiau ši ugniasienė yra skirta tik lietuvių sąmonei. Už mūsų vartojimo lauko ji neišlaiko kritikos. Todėl, kad noras rašyti žmogaus pavardę iškraipytai – kad ir kokios šaunios būtų tokio sumanymo intensijos – kvepia ne tik privačios nuosavybės ir žmogaus tapatybės vagyste, bet ir praeitimi, kai mus pačius pasuose okupantai, be vardų ir pavardžių, pravardžiavo Vytautovičiais ir Žygimantasovnomis.

                            Norim mes to ar ne, bet toks nusistatymas reiškia, kad Lietuva ir toliau tęsia Rusijos carų ir sovietų politiką rašyti dabar jau tik dalies piliečių pavardes iškraipytai. Tokia pat rusiška maniera Seimo nariai be jokio humoro siūlo jau apvogtų žmonių tikrą vardą ir pavardę įrašyti kur nors 30-ame paso puslapyje.

                            Tokie įrašai pase – žymos apie religiją, tautybę, registracijos vietą, žmoną, vaikus, skyrybas ir dar balažin ką – taip pat ateina iš carų Rusijos ir sovietų okupacijos laikų. Nes demokratinėse šalyse pasas yra tik žmogaus tapatybės, bet ne jo šeiminių ar kitokių ryšių dokumentas.

                            Tačiau ne dėl atviros aliuzijos į sekimą okupantų tradicija pirmą kartą atsisakiau dalyvauti tokioje diskusijoje. Ir ne todėl, kad klausimo formuluotė, ar lenkų pavardes privalome rašyti teisingai, ar iškraipytai, savaime absurdiška.

                            Tiesiog šmėtelėjo mintis, kad tai jau bus kokia 111-a kaip du vandens lašai panaši diskusija, kai į argumentą, kad pavardė yra žmogaus nuosavybė, atrėš sąmokslo teorija „o tada lenkai pareikalaus autonomijos“. Visiškai girto žmogaus logika – tokiems atrodo, kad autonomijos lenkai negali pareikalauti tik tol, kol neturės pase „w“.

                            Diskusija dėl „w“ tęsiasi jau 21 metus. Ir toliau kito lapo pase Lietuva nenuėjo. Todėl tokia diskusija mane, laisvos Lietuvos pilietį, įžeidžia asmeniškai, nes:

                            1) kartoti 21 metus tą patį per tą patį yra neprotinga;

                            2) tai rodo, kad mano valstybės politikai yra neįgalūs prisiimti atsakomybę net už vieną raidelę.

                            O juk Lietuvos ir Lenkijos prezidentai bene 1994 metais susitarė rašyti Lietuvos lenkų ir Lenkijos lietuvių pavardes originalo kalba. Lenkija šį įsipareigojimą seniai įvykdė. Tie Lenkijos lietuviai, kurie to norėjo, savo pavardes pasuose įrašo lietuviškai. Tuo metu Lietuva vis dar diskutuoja.

                            Vietoj paprasto Seimo sprendimo atsakomybė numetinėjama tai Kalbos komisijai, tai specialiai atrinktiems kalbininkams, tai Konstituciniam teismui. Tas pats politikas, būdamas premjeru, siūlo įteisinti lenkų pavardes, o atsidūręs opozicijoje rėkia, kad jos sugriaus Lietuvą, ir atvirkščiai.

                            Diskusija dėl vienos raidės rašymo viename dokumente negali tęstis daugiau kaip dvidešimt metų. Nieko čia nebeišdiskutuosi. Jei žmogus ir prieš du dešimtmečius manė, ir dabar mano, kad Lietuva privalo sekti carinės Rusijos ir Sovietų sąjungos okupantų pavyzdžiu, kai ir lietuviai, ir lenkai buvo vadinami algirdovičiais–olgierdovičiais, ką čia bepadės diskusija?

                            Diskutuoti reikėjo iki Lenkijos ir Lietuvos susitarimo dėl teisingo pavardžių rašymo. Po susitarimo galima tik vykdyti. Sprendimą dėl pavardžių seniai turėjo priimti Seimas. Nuspręsti dėl „w“ Seimas pasirodė neįgalus.

                            Tačiau tokiu atveju, kai Seimas yra neįgalus vykdyti valstybės įsipareigojimų, jis bent neturėtų raginti visuomenę be perstojo diskutuoti, ar dukart du yra keturi.

                            Seimas turi dvi išeitis. Pirma – priimti sprendimą ir užbaigti moderniai Lietuvai gėdą darantį reikalą. Antra – Seimas pripažįsta, kad, nepaisant geopolitinės padėties, Lietuva, vadovaudamasi istorinėmis skriaudomis, renkasi ne Europą su Lenkija, o V. Putiną ir Rusiją.

                            Tolesnė diskusija dėl pavardžių rašymo reiškia, kad mes ne tik tyčiojamės iš savo pačių sveiko proto, bet ir be jokių ten diskusijų pripažįstame, kad neturime kiekvienai politinei tautai privalomos savigarbos.

                            Komentaras skambėjo per LRT Radiją.

                            Comment


                              Lietuvoje iš vis šite klausimai yrą labai jau ilgai vilkinami:
                              1.tautinių mažumų įstatymas jau dabar yra ilgiausiai svarstomas teises aktas Lietuvos Seimo istorijoje - nuo 2006 metu negali jis išėjti iš komiteto i posėdžių salė.
                              2. Rengės gelėžinkėlio atstatymas jau tesiasi nuo 2008
                              3. žėmes gražinimas įžėngė į 26 metus
                              Dėl šitų trijų dalykų buvo pažadėtą dešimtis ar net šimta kartu.

                              Comment


                                Mažuma neturi valdyti daugumos.

                                Comment


                                  Juokinga, kai dėl keleto žmonių nepagrįstų pretenzijų valstybė verčiama keisti savo abėcėlę. O Valatka periodiškai nusišneka, periodiškai ir teisingai parašo, visko būna.

                                  Comment


                                    Parašė Egiuxz Rodyti pranešimą
                                    Mažuma neturi valdyti daugumos.
                                    Lenkai Vilniaus rajone yra dauguma.

                                    Bet kodėl tu vėl tas mažumas/daugumas čia kiši? Kuo tau taip svarbu būti, jaustis dauguma? Tokie stiprūs nepilnavertiškumo kompleksai? Ant tiek nesi užtikrintas dėl savo identiteto?

                                    Comment


                                      Parašė nesekasi Rodyti pranešimą
                                      Lenkai Vilniaus rajone yra dauguma.

                                      Bet kodėl tu vėl tas mažumas/daugumas čia kiši? Kuo tau taip svarbu būti, jaustis dauguma? Tokie stiprūs nepilnavertiškumo kompleksai? Ant tiek nesi užtikrintas dėl savo identiteto?
                                      Tolerastinių pažiūrų man niekas neprimes.

                                      Comment


                                        Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                        Juokinga, kai dėl keleto žmonių nepagrįstų pretenzijų valstybė verčiama keisti savo abėcėlę. O Valatka periodiškai nusišneka, periodiškai ir teisingai parašo, visko būna.
                                        Taigi jie turi keisti savo vardus, kas nori vadintis iškreipytai.? Neks. Vardus galima kreipyti, o vietovardžiu ir gatvių jau negalimą. - nelogiškas mąstymas. Jeigu ginam pavadinimą Šalcininkai ir Zujūnai priėš iškreipyma i Soleczniki ir Zujuny, taigi ir bukim nuosekli ir ginkim varda Jarosław ir Stanisław nuo iškreipymo i Jaroslav ar Stanislav. Taigi buvo Sovietu Sąjunga su dauguma rusų, ji leido visur lietuviškus užrašus ir lietuviška abėcėlė, matyt teisinga butu pagal mastyma kad viska sulygintu ir visur Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje butu tiktai rusu kalba. Be to vardai ir pavardes ir gatviu lenteles yra gana antraeilis dalykas. Bet kelio i Latvija isardymas ar zemes negrazinimas tai jau yra rimti dalykai, pagal Lietuvos istatymus nusikaltimas. Taigi laikykimes istatymo ir nubauskim zemes grobikus ir geležinkėlio ardytojus.
                                        Paskutinis taisė mellopark; 2015.03.25, 18:52.

                                        Comment


                                          Parašė mellopark Rodyti pranešimą
                                          Bet kelio i Latvija isardymas ar zemes negrazinimas tai jau yra rimti dalykai, pagal Lietuvos istatymus nusikaltimas.
                                          Pagal kokį LR BK straipsnį?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X