Parašė R.D.
Rodyti pranešimą
http://prntscr.com/fbjbnv
Teksto pirmą dalį versčiau taip:
"Abiems besiginčijančioms pusėms pirmaeilės svarbos klausimu tapo nustatyti, kas iš tiesų buvo "lietuvis", t.y. kas iš tiesų turėjo teisę į istorinį ir teisinį paveldą...."
Taigi matome lenkų istoriko Buchovskio tvirtinimą, kad panašiai kaip ir dabartiniams baltarusių litvinistams, šimtu metų anksčiau poreikis neigti etninių lietuvių teisę (su iš to išplaukiančiomis pasekmėmis) vadintis lietuviais lenkų kalba buvo tapęs pirmareikšmiu ir lenkų nacionalistų tam tikrų sluoksnių tarpe. Tai kaltinti mane kažkokių ten "eilinių fantazijų" rašymu, kaip tai bando daryti Romas, gal ir nederėtų
Visą knygos tekstą galima rasti čia:
http://pbc.biaman.pl/Content/2045/li...onizatorzy.pdf
Parašė R.D.
Rodyti pranešimą
Na, nežinau ką tamsta turi omeny, rašydamas "pastaruoju metu" ir "anksčiau". Jei kalbant apie mano patirtį, tai aš tą viešąjį diskursą stebiu daugiau-mažiau aktyviai visų pirma lenkiškoje Lietuvos spaudoje nuo kokių 2010-2011 metų. Ir visą tą laiką tokie tamstos paminėti epitetai lietuvių atžvilgiu iš nacionalistiškai nusiteikusių lenkiškos spaudos komentatorių buvo druska kasdieninė Jei sakysim lenkiškame Delfyje dėl portalo vadovybės politikos nerodyti pasenusių komentarų tokių teiginių patikrinti neįmanoma, tai laisvai tai galima padaryti sakysim "Kurier Wilenski" tinklapio kelių metų
senumo archyve, arba LLRA oficiozo L24.lt pastarojo meto publikacijų komentaruose
Sakysim pastarųjų metų tokį litvinistinių idėjų galimą suaktyvėjimą, kaip tamsta teigi, lenkiškuose portaluose galima būtų aiškinti (rizikuojant būti apkaltintam paranojiškumu ) Kremliaus trolių veikla (kad patys baltarusių litvinistai sugeba organizuoti lenkų tarpe jiems (t.y. litvinistams) palankaus naratyvo platinimą šiuo klausimu, aš, tiesą sakant, labai abejočiau), bet aš manau kad viskas yra paprasčiau ir logiškai paaiškinama - lenkų nacionalistų tarpe toks naratyvas, sutampantis iš esmės su litvinistų siekiais, turi senas, pavadinčiau tradicines, šaknis.
Parašė Romas
Rodyti pranešimą
Parašė Romas
Rodyti pranešimą
Comment