Parašė Galys
Rodyti pranešimą
Čia ir yra visas paradoksas, kad neaišku kokios mes strategijos laikomės, nes kol kas mūsų strategija vadinasi 'atidėkim problemos sprendimą vėlesniam laikui'. Tiesą sakant aš buvau vienas pirmųjų šitame forume, kuris pasisakė, kad reikia kuo ankščiau ir kuo drąstiškiau nutraukti visus skrydžius į Italiją ir pan. Tai buvo laikas, kada dar buvo įmanoma išvengti viruso patekimo į šalį. Jeigu pavyktų užsitikrinti veido kaukių ir respiratorių tiekimą - tai aš būčiau ir už itin griežto karantino Lietuvoje įvedimą. T.y. gyvenimas turėtų absoliučiai sustoji dviem mėnesiams, per kurį virusui neturint galimybės plėstis jis tiesiog išnyktų, o tada jau turint respiatorius ir veido kaukes galima būtų grįžinėti į normalų gyvenimą. Problema ta, kad mūsų karantinas yra kažkoks hibridinis - nei jis nukreiptas į sveikatos apsaugos sistemos pajėgumų maksimalų išnaudojimą, nei jis nukreiptas į viruso išnaikinimą. Kitais žodžiais tariant - yra švaistomas laikas, nes jeigu netikėsim stebuklais, tai greičiausiai ankščiau ar vėliau mes vistiek turėsim pasirinkti vieną arba kitą strategiją. Problema ta, kad kai mes pasirinksim kurią nors strategiją - tai tie mėnesiai karantine, kuriame mes dabar sėdim, bus iššvaistyti, nes viską reikės pradėti nuo nulio. Tai nebūtų blogai, jeigu užsikimštumėm ausis ir neklausytumėm ekonomistų, kurie sako, kad jeigu karantinas tęsiasi du mėnesius - ekonomika sminga 8%, jeigu tris, tai sminga 20%. Tarp 2 ir 5 mėnesių karantino yra radikalus skirtumas, tiesą sakant nuo to ar mes turėsime 2 ar 5 mėnesius karantino priklausys ar mes vakarų Europą ekonomiškai pasivysim dešimtmečiu ankščiau, ar dešimtmečiu vėliau, ar susidursim su dar viena emigracijos banga, ar Lietuva apskritai galės atlaikyti dar vieną emigracijos bangą, žinant, kad jau ir pirmoji užkrovė senstančios visuomenės padarinius. Tiesa sakant nuo to, kiek pas mus mėnesių truks karantinas, priklausys kokia bus Lietuva po 10, 20 ir net 30 metų. Dėl to mes su tuo neturėtumėm žaisti, o labai rimtai įvertinti visus padarinius visoms sritims, o ne matyti tik mirčių statistiką.
Dėl grafiko tikslumo, tai jis labai priklauso nuo to kiek ir kas tiriama. Kad Lietuvoje vaikšto arba namuose sėdi nuo kelių iki keliolikos tūkst. nešiotojų neturiu jokios abejonės.
Comment