Siūlau čia dėti video/nuotraukas/straipsnius, kurie netinka "šiaip linksma" temoje, nenusipelno atskiros temos ir yra bent kiek įdomūs
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Šiaip įdomu
Collapse
X
-
Dažnai tai iš vienos, tai iš kitos pusės (o ypač tai taikau estams) pasigirsta komentarų apie savojo identiteto priklausymą ar nepriklausymą kažkuriai Šiaurės Europos daliai. Tad, pagal savo supratimą, sukūriau Eulerio diagramą, skirtą atvaizduoti Šiaurės Europos šalis pagal jų priklausomybę šios Europos dalies subregionams:
Kitas, kiek detalesnis, variantas (ne mano):
Paskutinis taisė Aš; 2010.03.17, 13:33.
Comment
-
Parašė Aš Rodyti pranešimąDažnai tai iš vienos, tai iš kitos pusės (o ypač tai taikau estams) pasigirsta komentarų apie savojo identiteto priklausymą ar nepriklausymą kažkuriai Šiaurės Europos daliai. Tad, pagal savo supratimą, sukūriau Eulerio diagramą, skirtą atvaizduoti Šiaurės Europos šalis pagal jų priklausomybę šios Europos dalies subregionams:
Atvaizdas
Comment
-
Parašė Lettered Rodyti pranešimąO kodėl Latvija su Lietuva apskritai yra priskirtos prie šiaurės, o ne vidurio Europos?
Tas Baltoscandia iš vis keistai atrodo
Comment
-
Parašė Aš Rodyti pranešimąTodėl, kad jos ten yra
Baltoskandija atrodo lygiai tokia, kokia ji yra pagal savo apibrėžimą.
Tada galima prisigalvoti kokių nors Baltopolska ir pripiešt atitinkamų apskritimų.Paskutinis taisė Lettered; 2010.03.17, 01:40.
Comment
-
Parašė Lettered Rodyti pranešimąPagal ką? Geografinis Europos centras Lietuvoje <...>
Kur kas tiksliau būtų paminėti, jog mes nesame nei piečiau Danijos, nei ryčiau Suomijos (į metrus nesigilinu).
<...> pagal istoriją irgi daugiau susiję su tokiomis šalimis kaip Lenkija <...>
Šiais laikais, nors dar visai neseniai situacija buvo vertinama kitaip, daugiau interesų mes turime būtent šiaurės/vakarų kryptimi. Tą puikiai pastebėjo ir naujoji mūsų prezidentė. O man aktualūs ne tik "šie laikai", bet, dar labiau, perspektyva.
Apskritai, darant išvadas vengiama Lietuvą kategoriškai priskirti prie vieno ar kito Europos regiono. Evaldas Nekrašas, nagrinėdamas klausimą, kuriam iš Europos regionų priklauso Lietuva, šiaurės ar centro, išsisuko darydamas išvadą, jog Lietuva priklauso Baltijos regionui.
<...> pagal ekonomiką taip pat labiau esame panašūs į Lenkiją, Čekiją nei skandinavus <...>
Grįžtant prie perspektyvos, palaukim dar 30 metų ir tada palyginkim. Beje, čia kaip tik puikiai tiktų priminimas, kad prieš pat Antrąjį pasaulinį karą, Lietuvos ekonomika prilygo Danijos ekonomikai.
Tada galima prisigalvoti kokių nors Baltopolska ir pan.
---
Gali eiti piketuoti, gali kurti savo schemas. Patinka tau mano požiūris ar ne, bet man jau laikas miegotiPaskutinis taisė Aš; 2010.03.17, 01:59.
Comment
-
Parašė Aš Rodyti pranešimą
Apskritai, darant išvadas vengiama Lietuvą kategoriškai priskirti prie vieno ar kito Europos regiono. Evaldas Nekrašas, nagrinėdamas klausimą, kuriam iš Europos regionų priklauso Lietuva, šiaurės ar centro, išsisuko darydamas išvadą, jog Lietuva priklauso Baltijos regionui.
Comment
-
Parašė Lettered Rodyti pranešimąBūtent, aš irgi taip manau, kategoriškai negalima priskirti nei prie to, nei prie to. Baltijos regionas teisingiausiai apibūdintų manau.
Reikia sutikti, kad toks skirstymas, daugeliu atveju, aktualus tik įvaizdžio kūrimui. Kita vertus, įvaizdis yra labai svarbus dalykas. Manau, Lietuvai kur kas naudingiau turėti mažiau pasiturinčios, bet labai besistengiančios Skandinavijos kaimynės įvaizdį, nei vienos iš "Rytų Europos" (ar kaip bebūtų pavadintas Lenkijos dominuojamas regionas, išsidėstęs apie tą šalį) katilo narės. Juolab, kad mums šiuo metu svarbiausia yra mokytis ir perimti gerą praktiką versle, politikoje ir visuomenės gyvenime. Būtent Skandinavijos šalys yra mūsų kuratoriai šioje srityje, ką jie įrodė nuo pat nepriklausomybės pradžios čia investuodami, teikdami karinę ir kitokią pagalbą.
Jokiu būdu nereikia kažkaip demonstratyviai atsiriboti nuo visų kitų (ar net nuo Rusijos), bet svarbiausiose ir mūsų vystymuisi fundamentaliose srityse su Nordic šalimis mus yra labiausiai pakeliui. Būvimas "Northern Europe" demonstruoja mūsų pasirinkimą ir kelio kryptį. Ir, mano supratimu, tai yra labai gerai.
Comment
-
Parašė TH1 Rodyti pranešimąTas mūsų noras prisišliet prie šiaurės, šiauriečiams tik juoka kelia
Bent jau Skandinavijos politiniai sluoksniai taip nemano, surengę savo Šiaurės (Nordic) šalių tarybos ministrų susitikimą Vilniuje (pirmąjį tokį ne Skandinavijoje).
Viena yra noras prie kažko šlietis ir apsimesti kažkuo, kuo nesi (pvz. Skandinavais, kaip kai kurie mūsų kaimynai kažkada leptelėjo, jei neklystu ). Bet visiškai kita yra rinktis savo identiteto ir kultūros vystymo kryptį. Mes galime sau tai leisti, nes esame maži, atviri naujovėms ir gan ilgą laiką iš esmės neturėjome savo puoselėjamos šiuolaikinės kultūros ir tegyvenome idealizuoami savo senąją kažkada buvusią (o gal ir nelabai buvusią) kultūrą.
Šiandien galime rinktis, su kuo mes norime būti artimesni: su perdėm arogantiškais ir iš aukšto į mus žiūrinčiais lenkais, su mus atvirai niekinančia Rusija ar su Skandinavija, kuri mus traktavo daugiau mažiau pagarbiai nuo pat 1990.
Svarbu neišsigalvoti ir nepripaišyti dalykų, kurie nebuvo niekieno pasakyti (pvz. Kad mes "esame" Skandinavai ar "Nordai"). Tiesiog esame Šiaurės Europiečiai. Tai, diele dalimi, yra formalus UN apibūdintas regionas ir mes esame legitymūs jo nariai. Lygiai tiek pat legitymūs, kiek ir Skandinavai.
Nematau, kodėl tai kam nors turėtų kelti juoką: mokymasis iš pažangesnių šalių ir noras būti geresniems, juoką gali kelti nebent situacijoje nelabai susigaudančiam ar tiesiog nelabai išsilavinusiam žmogui. Aišku, tiek Skandinavijoje, tiek Lietuvoje tokių irgi yra.Paskutinis taisė John; 2010.03.17, 05:00.
Comment
-
Kadangi turiu centrinės Europos "priemaišų" ir man tas regionas (buv. Austrijos-Vengrijos imperija + pietų Vokietija) yra patrauklesnis ir gerokai įdomesnis nei Skandinavija, geriau ta tema patylėsiu.
Grįžtant prie temos "šiaip įdomu":
1 pikselis = 1 milijonas dolerių:
You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
Comment
-
Parašė Kartmen Rodyti pranešimąApie pinigus irgi atsiminiau www.2g.lt
Comment
-
Parašė Aš Rodyti pranešimąBeje, čia kaip tik puikiai tiktų priminimas, kad prieš pat Antrąjį pasaulinį karą, Lietuvos ekonomika prilygo Danijos ekonomikai.
Comment
-
Parašė Aš Rodyti pranešimąĮsipilame taurę vyno ir keliaujame į Paryžių šviesolaidiniu ekspresu.
Comment
Comment