Keliaujantis turgelis meta iššūkį didiesiems prekybos centrams (video, nuotraukos) (15)
Ginta Gaivenytė
2009-02-14 10:50
Penktadienio vidurdienį Vilniuje oras pobjauris – košia šaltas vėjas ir snigčioja. Tačiau skverelyje šalia Žemės ūkio ministerijos eilės tokios ilgos kaip per šventes prekybos centruose. Kai įmonėse ir valdžios įstaigose prasideda pietų pertrauka, šviežią pieną, natūralią mėsą, lietuviškus obuolius ir pyragus parduodantys prekiautojai vos spėja suktis. Į miestą atvykstantis lietuvių ūkininkų gaminamos produkcijos turgelis – naujas reiškinys, gaivinantis Lietuvoje primirštas turgaus tradicijas.
1 2 3 4 5 6 7
Žolelėmis, kmynais, česnaku, čili pipirais, aguonomis ir razinomis pagardinti sūriai – moterų rankų darbas. S.Vaitonis
Žiūrėkite reportažą.
„Čia skaniau, šviežiau, labai reikia tokių turgų", – pastebi į darbą su dviem sunkiais obuolių maišais skubanti vilnietė Henrieta. „Čia kitoks skonis negu „Maksimoje“, – čia kaimiška, lietuviška“, – pensininkas Jonas rodo nusipirktų raugintų kopūstų pakuotę.
Į šneką įsiterpia vilniečiams gerai pažįstamas miesto bastūnas, save vadinantis kunigaikščiu Vilgaudu. „Aš tai galvoju parduoti lietuvio sąžinę. Kaip manot, kiek kainuoja lietuvio sąžinė?“ – ima visų klausinėti ryškiai raudonu popieriniu vėriniu pasipuošęs pypkutę papsintis keistuolis. Aplinkiniai į jį žvelgia su šypsena, atlaidžiai. Miesto keistuoliai tik pagyvina turgaus šurmulį.
„Nebrangiai parduodam, tai sekasi neblogai. Ir derėtis galima – juk čia turgus“, – šypteli iš Širvintų rajono atvykusi ūkininkė Kasia Jankun. Ji leidžia kyštelėti galvą į furgonėlį, kuriame tvarkingai išrikiuoti plastikiniai sklidini pieno buteliai. Paprastai prekyba pienu turgelyje trunka apie keturias valandas – per tokį laiką žmonės viską išperka. „Paragauja, patinka, paskui kitą savaitę vėl ateina“, – penktadieninis turgelis mieste ėmė veikti prieš kelias savaites.
„Paragaukit. Ypač skanus pašildytas“, – spalvinga prijuoste pasipuošusi ūkininkė Strakšienė atpjauna mažytį kepto varškės sūrio gabaliuką. Žolelėmis, kmynais, česnaku, čili pipirais, aguonomis ir razinomis pagardinti sūriai – jos rankų darbas. Plušėti tenka daug ir nuolat. „Karvėms kraniukų neužsuksi, – juokiasi trisdešimties karvių savininkė. – Pora trejetą dienelių paprekiaujam, o paskui vėl reikia pieną ruošti“.
Taip pat verčiasi ir kartu prekiaujanti ūkininkė Nijolė Šopienė – moterų sūriai net su vienodomis etiketėmis, ant kurių parašyta „Sūris su visa smetona“. Ūkininkės tvirtina ne tik prekiaujančios sūriais, bet ir pristatančios juos kaip lietuvišką kultūros dalį – pirkėjams jos neužmiršta papasakoti, kad moterys Lietuvoje visuomet gamino sūrius. Jos atidžiai išklauso patarimus, kaip dar galima patobulinti produkciją ir labai džiaugiasi iš ragaujančių žmonių išgirdusios „tokį sūrį darė ir mano močiutė“.
Ne taip džiugu tuomet, kai susimąsto, jog iš tokio verslo daug neužsidirbs. „Išgyvent įmanoma, nesėdim prie Sodros rankas ištiesusios. Tačiau užsidirbt iš žemės ūkio nelabai didelė galimybė“, – atsidūsta N.Šopienė.
Jei projekto „Turgelis“ koordinatoriui Mindaugui Maciulevičiui nerūpėtų klausimas, kaip ūkininkai gali užsidirbti daugiau, greičiausiai jis taip užsidegęs nelakstytų po turgelį. Rengti į miestą atvykstančius ūkininkų turgelius – šio jauno vyriškio idėja. Aštuonerius metus jis gyveno Airijoje, daug keliavo po Europą ir maisto produktus visur pirkdavo turgeliuose arba specializuotose ūkininkų parduotuvėse. Grįžęs į Lietuvą stebėdavosi – kodėl pas mus turgaus tradicijos tokios sunykusios.
Turgelio mintis galutinai subrendo tuomet, kai ūkininkai ėmė piktintis mažomis pieno supirkimo kainomis. „Parduotuvėje žmogus moka už litrą pustrečio lito, tačiau superka už penkiasdešimt centų. Mūsų turgelyje ūkininkai parduoda pieno litrą po du litus – taip ir jiems gerai, ir vartotojai moka pigiau“.
Viena iš su pienu susijusių problemų buvo atsikratyti įsitvirtinusio stereotipo apie ūkininkų parduodamo pieno nešvarumą. Į abejotino švarumo butelius ir stiklainius iš bidonų pilstomo pieno keliaujančiame turgelyje išvysti nepavyks. „Aiškinome ūkininkams, kaip pieną fasuoti į naujus buteliu švariose patalpose, kad būtų saugu. Susitarėme su etikečių gamintojais – butelius puoš spalvingos etiketės“, – pasakoja Žemės ūkio rūmuose dirbantis projekto koordinatorius.
Apie projekte dalyvaujančių ūkininkų produkcijos kokybę M.Maciulevičius gali porinti nesustodamas. Jis aiškina, kad turgelio dešros gaminamos tik iš lietuviškų kiaulių mėsos, be cheminių priedų, sojos ir kraujo plazmos, čia parduodama kalakutiena sveikesnė, nes kalakutai šeriami grūdais ir auginami trigubai ilgiau nei pramoniniuose ūkiuose. „Žinoma, kainomis mes negalime konkuruoti su vadinamosiomis „sosiskomis“, kurios ne visuomet gaminamos iš mėsos ir dėl to yra pigios. Tačiau tokios pačios kokybės produktai prekybos centruose kainuotų gerokai brangiau“.
„Turgelis“ niekada netaps dideliu turgumi. „Jei atsiras daugiau ūkininkų, mes keliausime į daugiau vietų. Mūsų idėja ta, kad ūkininkai atvažiuoja pas vartotoją beveik į kiemą“, – aiškina M.Maciulevičius. Turgelis penkias dienas per savaitę keliauja po įvairias miesto vietas. Karoliniškių, Lazdynų, Pilaitės, Naujamiesčio, Žirmūnų, Fabijoniškių, Šeškinės, Justiniškių, Vilkpėdės, Antakalnio gyventojai www.zur.lt gali rasti tikslų grafiką, kada šviežių lietuviškų maisto produktų galės nusipirkti šalia namų.
Šiandien lietuviškos produkcijos turgelis vyksta Žirmūnuose, prie „IKI“ parduotuvės (Žirmūnų g.2) ir Antakalnyje, prie poliklinikos (Antakalnio 59).
Mobilieji ūkininkų turgeliai
Šiuo metu mobilieji turgeliai, kuriuose ūkininkai prekiauja savo užauginta ir pagaminta produkcija, veikia Vilniuje nuo 11:00 val. iki 19:00 val. šiose vietose:
Turgelio vieta
Prekybos laikas
Seniūnija
Adresas
Savaitės dienos
Mėnesio dienos
Karoliniškių
A. J. Povilaičio g. 20, prie parduotuvės „Iki“
Antradieniais
Vasario 3, 10, 17, 24
Lazdynų
Erfurto g. 29, prie parduotuvės „Iki“, prie seniūnijos
Trečiadieniais
Vasario 4, 11, 18, 25
Pilaitės
Vydūno g. 20, prie seniūnijos
Ketvirtadieniais
Vasario 5, 12, 19, 26
Naujamiesčio
Gedimino pr., prie Žemės ūkio ministerijos
Penktadieniais
Vasario 6, 13, 20, 27
Žirmūnų
Žirmūnų g. 2, prie parduotuvės „Iki“
Šeštadieniais
Vasario 7, 14, 21, 28
Turgeliai naujose vietose (nuo vasario 10 d.)
Fabijoniškių
S. Stanevičiaus 42, prie parduotuvės „Maxima“
Antradieniais
Vasario 10, 17, 24
Šeškinės
Gelvonų g. 35, prie parduotuvės „Maxima“
Trečiadieniais
Vasario 11, 18, 25
Justiniškių
Taikos g. 162 A, prie parduotuvės „Maxima“
Ketvirtadieniais
Vasario 12, 19, 26
Vilkpėdės
Savanorių pr. 46, prieš parduotuvę „Maxima“
Penktadieniais
Vasario 13, 20, 27
Antakalnio
Antakalnio 59, prie poliklinikos
Šeštadieniais
Vasario 14, 21, 28
Pasidalinkite ispudziais ar kas nors jau esate pirkes tuose turgeliuose , kas patiko ,kas negerai?
Ginta Gaivenytė
2009-02-14 10:50
Penktadienio vidurdienį Vilniuje oras pobjauris – košia šaltas vėjas ir snigčioja. Tačiau skverelyje šalia Žemės ūkio ministerijos eilės tokios ilgos kaip per šventes prekybos centruose. Kai įmonėse ir valdžios įstaigose prasideda pietų pertrauka, šviežią pieną, natūralią mėsą, lietuviškus obuolius ir pyragus parduodantys prekiautojai vos spėja suktis. Į miestą atvykstantis lietuvių ūkininkų gaminamos produkcijos turgelis – naujas reiškinys, gaivinantis Lietuvoje primirštas turgaus tradicijas.
1 2 3 4 5 6 7
Žolelėmis, kmynais, česnaku, čili pipirais, aguonomis ir razinomis pagardinti sūriai – moterų rankų darbas. S.Vaitonis
Žiūrėkite reportažą.
„Čia skaniau, šviežiau, labai reikia tokių turgų", – pastebi į darbą su dviem sunkiais obuolių maišais skubanti vilnietė Henrieta. „Čia kitoks skonis negu „Maksimoje“, – čia kaimiška, lietuviška“, – pensininkas Jonas rodo nusipirktų raugintų kopūstų pakuotę.
Į šneką įsiterpia vilniečiams gerai pažįstamas miesto bastūnas, save vadinantis kunigaikščiu Vilgaudu. „Aš tai galvoju parduoti lietuvio sąžinę. Kaip manot, kiek kainuoja lietuvio sąžinė?“ – ima visų klausinėti ryškiai raudonu popieriniu vėriniu pasipuošęs pypkutę papsintis keistuolis. Aplinkiniai į jį žvelgia su šypsena, atlaidžiai. Miesto keistuoliai tik pagyvina turgaus šurmulį.
„Nebrangiai parduodam, tai sekasi neblogai. Ir derėtis galima – juk čia turgus“, – šypteli iš Širvintų rajono atvykusi ūkininkė Kasia Jankun. Ji leidžia kyštelėti galvą į furgonėlį, kuriame tvarkingai išrikiuoti plastikiniai sklidini pieno buteliai. Paprastai prekyba pienu turgelyje trunka apie keturias valandas – per tokį laiką žmonės viską išperka. „Paragauja, patinka, paskui kitą savaitę vėl ateina“, – penktadieninis turgelis mieste ėmė veikti prieš kelias savaites.
„Paragaukit. Ypač skanus pašildytas“, – spalvinga prijuoste pasipuošusi ūkininkė Strakšienė atpjauna mažytį kepto varškės sūrio gabaliuką. Žolelėmis, kmynais, česnaku, čili pipirais, aguonomis ir razinomis pagardinti sūriai – jos rankų darbas. Plušėti tenka daug ir nuolat. „Karvėms kraniukų neužsuksi, – juokiasi trisdešimties karvių savininkė. – Pora trejetą dienelių paprekiaujam, o paskui vėl reikia pieną ruošti“.
Taip pat verčiasi ir kartu prekiaujanti ūkininkė Nijolė Šopienė – moterų sūriai net su vienodomis etiketėmis, ant kurių parašyta „Sūris su visa smetona“. Ūkininkės tvirtina ne tik prekiaujančios sūriais, bet ir pristatančios juos kaip lietuvišką kultūros dalį – pirkėjams jos neužmiršta papasakoti, kad moterys Lietuvoje visuomet gamino sūrius. Jos atidžiai išklauso patarimus, kaip dar galima patobulinti produkciją ir labai džiaugiasi iš ragaujančių žmonių išgirdusios „tokį sūrį darė ir mano močiutė“.
Ne taip džiugu tuomet, kai susimąsto, jog iš tokio verslo daug neužsidirbs. „Išgyvent įmanoma, nesėdim prie Sodros rankas ištiesusios. Tačiau užsidirbt iš žemės ūkio nelabai didelė galimybė“, – atsidūsta N.Šopienė.
Jei projekto „Turgelis“ koordinatoriui Mindaugui Maciulevičiui nerūpėtų klausimas, kaip ūkininkai gali užsidirbti daugiau, greičiausiai jis taip užsidegęs nelakstytų po turgelį. Rengti į miestą atvykstančius ūkininkų turgelius – šio jauno vyriškio idėja. Aštuonerius metus jis gyveno Airijoje, daug keliavo po Europą ir maisto produktus visur pirkdavo turgeliuose arba specializuotose ūkininkų parduotuvėse. Grįžęs į Lietuvą stebėdavosi – kodėl pas mus turgaus tradicijos tokios sunykusios.
Turgelio mintis galutinai subrendo tuomet, kai ūkininkai ėmė piktintis mažomis pieno supirkimo kainomis. „Parduotuvėje žmogus moka už litrą pustrečio lito, tačiau superka už penkiasdešimt centų. Mūsų turgelyje ūkininkai parduoda pieno litrą po du litus – taip ir jiems gerai, ir vartotojai moka pigiau“.
Viena iš su pienu susijusių problemų buvo atsikratyti įsitvirtinusio stereotipo apie ūkininkų parduodamo pieno nešvarumą. Į abejotino švarumo butelius ir stiklainius iš bidonų pilstomo pieno keliaujančiame turgelyje išvysti nepavyks. „Aiškinome ūkininkams, kaip pieną fasuoti į naujus buteliu švariose patalpose, kad būtų saugu. Susitarėme su etikečių gamintojais – butelius puoš spalvingos etiketės“, – pasakoja Žemės ūkio rūmuose dirbantis projekto koordinatorius.
Apie projekte dalyvaujančių ūkininkų produkcijos kokybę M.Maciulevičius gali porinti nesustodamas. Jis aiškina, kad turgelio dešros gaminamos tik iš lietuviškų kiaulių mėsos, be cheminių priedų, sojos ir kraujo plazmos, čia parduodama kalakutiena sveikesnė, nes kalakutai šeriami grūdais ir auginami trigubai ilgiau nei pramoniniuose ūkiuose. „Žinoma, kainomis mes negalime konkuruoti su vadinamosiomis „sosiskomis“, kurios ne visuomet gaminamos iš mėsos ir dėl to yra pigios. Tačiau tokios pačios kokybės produktai prekybos centruose kainuotų gerokai brangiau“.
„Turgelis“ niekada netaps dideliu turgumi. „Jei atsiras daugiau ūkininkų, mes keliausime į daugiau vietų. Mūsų idėja ta, kad ūkininkai atvažiuoja pas vartotoją beveik į kiemą“, – aiškina M.Maciulevičius. Turgelis penkias dienas per savaitę keliauja po įvairias miesto vietas. Karoliniškių, Lazdynų, Pilaitės, Naujamiesčio, Žirmūnų, Fabijoniškių, Šeškinės, Justiniškių, Vilkpėdės, Antakalnio gyventojai www.zur.lt gali rasti tikslų grafiką, kada šviežių lietuviškų maisto produktų galės nusipirkti šalia namų.
Šiandien lietuviškos produkcijos turgelis vyksta Žirmūnuose, prie „IKI“ parduotuvės (Žirmūnų g.2) ir Antakalnyje, prie poliklinikos (Antakalnio 59).
Mobilieji ūkininkų turgeliai
Šiuo metu mobilieji turgeliai, kuriuose ūkininkai prekiauja savo užauginta ir pagaminta produkcija, veikia Vilniuje nuo 11:00 val. iki 19:00 val. šiose vietose:
Turgelio vieta
Prekybos laikas
Seniūnija
Adresas
Savaitės dienos
Mėnesio dienos
Karoliniškių
A. J. Povilaičio g. 20, prie parduotuvės „Iki“
Antradieniais
Vasario 3, 10, 17, 24
Lazdynų
Erfurto g. 29, prie parduotuvės „Iki“, prie seniūnijos
Trečiadieniais
Vasario 4, 11, 18, 25
Pilaitės
Vydūno g. 20, prie seniūnijos
Ketvirtadieniais
Vasario 5, 12, 19, 26
Naujamiesčio
Gedimino pr., prie Žemės ūkio ministerijos
Penktadieniais
Vasario 6, 13, 20, 27
Žirmūnų
Žirmūnų g. 2, prie parduotuvės „Iki“
Šeštadieniais
Vasario 7, 14, 21, 28
Turgeliai naujose vietose (nuo vasario 10 d.)
Fabijoniškių
S. Stanevičiaus 42, prie parduotuvės „Maxima“
Antradieniais
Vasario 10, 17, 24
Šeškinės
Gelvonų g. 35, prie parduotuvės „Maxima“
Trečiadieniais
Vasario 11, 18, 25
Justiniškių
Taikos g. 162 A, prie parduotuvės „Maxima“
Ketvirtadieniais
Vasario 12, 19, 26
Vilkpėdės
Savanorių pr. 46, prieš parduotuvę „Maxima“
Penktadieniais
Vasario 13, 20, 27
Antakalnio
Antakalnio 59, prie poliklinikos
Šeštadieniais
Vasario 14, 21, 28
Pasidalinkite ispudziais ar kas nors jau esate pirkes tuose turgeliuose , kas patiko ,kas negerai?
Comment