Ne taip senai teko lankytis vištų pašarų gamykloj - vištų išmatų ten nededa, bent jau dideliais kiekiais Tiesa beveik visa žaliava - genetiškai modifikuota ...
It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on
Skaičiau, kad vištoms fermose pakartotinai sušeria jų išmatas, dėl tos likutinės vertės. O žmonės niekada to nevartos nes jau ir mėsa dažnam nebėra tokia skani, būten dėl ko vegetarų daugėja, dėl psichologinio nusistatymo, bet ne dėl sveikos mitybos. Tuo labiau, kad tas pavertimas kainuos tik 20 kartų brangiau.
Tai kad seniau kaimuose arklių šūdus maišydavo į kiaulių ėdalą. Arkliai prastai virškina grūdus, todėl jų šūduose yra nemažai apvirškintų grūdų.
Sakai, žmonės nevartos? O tu net ir nesužinosi, jei specialiai nesidomėsi, kad po kokiu nors maisto priedu E slepiasi iš šūdų padarytas maisto priedas. Žinoma, niekas kepsnių iš perdirbtų šūdų nedarys, tačiau į faršą ar pigiausias dešras gali dėti.
Tai, kad apie tai vartotojai neinformuojami. Ar matei kur nors parašyta, kad višta išauginta naudojant pašarus, pagamintus iš genetiškai modifikuotų augalų? Gamintojai yra įpareigoti skelbti tik apie žmonėms skirtus augalinės kilmės produktus, pagamintus iš genetiškai modifikuotų augalų. Gal "netyčia" užmiršo tokius įpareigojimus? Nemanau, tiesiog norima nusplėti informaciją nuo visuomenės. O kai GMO galutinai įsitvirtins, tada jau bus šaukštai po pietų. Tada prasidės mekenimas - konkurencija, kaina, rinka ir kitokios nesąmonės. Atseit, nieko pakeisti negalima, nes tai nepakeliama ekonomikai ,žemės ūkiui ir t.t. ir pan., ėskite GMO.
Na tai senai žinoma, kad būtent hidrinti augaliniai riebalai daro didžiausią žalą sveikatai (o ne pieno riebalai - sviestas, ar kiaulytės lašinukai).
Šiaip beveik visuose "valdiškuose" konditeriniuose ir kulinariniuose gaminiuose vietoje sviesto būtent ir naudojamas nuodas - margarinas. Taip, kad "Laimos" produkcija niekuo neišskirtinė.
It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on
Tai, kad apie tai vartotojai neinformuojami. Ar matei kur nors parašyta, kad višta išauginta naudojant pašarus, pagamintus iš genetiškai modifikuotų augalų? Gamintojai yra įpareigoti skelbti tik apie žmonėms skirtus augalinės kilmės produktus, pagamintus iš genetiškai modifikuotų augalų. Gal "netyčia" užmiršo tokius įpareigojimus? Nemanau, tiesiog norima nusplėti informaciją nuo visuomenės. O kai GMO galutinai įsitvirtins, tada jau bus šaukštai po pietų. Tada prasidės mekenimas - konkurencija, kaina, rinka ir kitokios nesąmonės. Atseit, nieko pakeisti negalima, nes tai nepakeliama ekonomikai ,žemės ūkiui ir t.t. ir pan., ėskite GMO.
"Kas iš to", turėjo reikšti "ką tie GMO blogo daro"? Nes kiek žinau, tai tėra nieko neišmanančių išpūstas burbulas. Kadangi mes patys mokėmės genetiką, biochemiją, fiziologiją - galiu sakyti, kad visa ta baimė tėra nesąmonė. Kai nieko nesupranti - tai ir visko bijai
Čia viskas yra paprasta konkurencija. Pardavinėjantys "ekologišką" produkciją, kad pakeltų pardavimus, didina niekuo neparemtą baimę. Ir aišku žmonės tiki, nes juk didžiosios kompanijos yra blogis. Ir atrodo kaip kvaileliai, tiesiog maustomi kitų įmonių.
Panaši situacija ir su homeopatiniais vaistai. Dažnai Lietuvoje pacientai nevartoja normalių vaistų, nes mano, kad tai yra nuodai, eina pas visokius pardavinėjančius homeopatinius vaistus ir žoleles, kol galiausiai sugrįžta su visiškai įsisiautėjusia liga, nes nieko jiems nepadeda. Ir dėl to nebegali nieko jam padėti. Ir aišku visada būna gydytojas kaltas.
P.S. Šią temą reikėtų iškelti kur nors kitur, nes nelabai tinka šioje.
"Kas iš to", turėjo reikšti "ką tie GMO blogo daro"? Nes kiek žinau, tai tėra nieko neišmanančių išpūstas burbulas. Kadangi mes patys mokėmės genetiką, biochemiją, fiziologiją - žinom, kad visa ta baimė tėra nesąmonė. Kai nieko nesupranti - tai ir visko bijai
Gal tu pats labiau pasidomėk ir internetą panaršyk?
Jo, daug dar pas mus naivuolių idealistų, bet atleistina
Pavojai sveikatai neištirti
Paprastai augalai genetiškai modifikuojami siekiant pagerinti jų skonį, dydį bei palengvinti auginimo sąlygas, kad jie taptų atsparesni kenkėjams bei oro pokyčiams. Kadangi GMO atsirado kiek daugiau nei prieš dešimtmetį, dėl jų poveikių mokslininkai iki šiol ginčijasi. Nors vyrauja nuomonė, kad nėra pakankamai duomenų, leidžiančių GMO susieti su pavojingais susirgimais, neužtenka, vis dažniau pasigirsta įspėjimai apie tai, kad GMO gali sukelti pavojingas alergines reakcijas, kadangi žmonės ne visada žino, ką valgo. Pavyzdžiui, jei sojos pupelių genas atsidurs genetiškai modifikuoto kukurūzo sudėtyje, sojos pupelėms alergiškam žmogui toks kukurūzas sukels alerginę reakciją.
Nustatyti, ar naujai sukurtas augalas yra sukeliantis alergiją, nesudėtinga. Pasaulyje sukauptos didžiulės duomenų bazės, į kurias įtraukti visi žinomi maisto produktų alergenai. Tačiau jai bus įdėtas žmonių niekada nevalgytų produktų genas, pavyzdžiui, kažkokio viruso fragmentas, kaip jis paveiks alergišką žmogų, iš anksto niekas nepasakys
Dar viena grėsmė – galimas genų persikėlimas iš genetiškai modifikuoto maisto į žmogaus organizmo ląsteles, ir dėl to šis, pavyzdžiui, gali tapti atsparus kai kuriems antibiotikams. Turint omeny, kad atsparumas antibiotikams jau dabar yra problema, tokie nuogąstavimai skamba gana grėsmingai.
Taip pat teigiama, kad GMO gali sukelti vėžį. Nors toksiškų medžiagų, galinčių sukelti vėžį, yra daugelyje įprastų maisto produktų, tačiau mūsų organizmas per daugybę šimtmečių prie jų prisitaikęs. Tuo tarpu naujas genas gali blokuoti augalo apsauginius mechanizmus, todėl šis pradės gaminti daugiau toksinių medžiagų. Amerikoje jau buvo kilęs skandalas su vienu GMO turinčiu maisto papildu, nuo kurio mirė 37 žmonės.
Toje pačioje Amerikoje, kurioje požiūris į GMO daug liberalesnis nei Europoje, kilo skandalas ir dėl genetiškai modifikuotų hormonų, kurie buvo švirkščiami karvėms, kad šios duotų daugiau pieno. Anot tyrimų, šį pieną geriantys žmonės dažniau sirgo vėžiu.
1. Pusztai. Tiesiog kontraversiškas darbas. Jeigu nesi rimtai užtikrintas savo rezultatais ir tyrimo metodika, geriau taip aršiai nesireikšti, nes pvz. "Three Dutch scientists criticized the study on the grounds that the unmodified potatoes were not a fair control diet, and that any rats fed only on potatoes will suffer from a protein deficiency;" Padarė tai padarė eksperimentą, bet ar tinkamai jis jį padarė? Pirmiausia jam reikėjo publikuoti straipsnius žinomiausiuose žurnaluose NEJM, Science ir t.t. Tada sudominti mokslininkus tolimesniems tyrimams, kurie jo teoriją patvirtintų. Ir tada rimčiau skelbti duomenis. O šiuo atveju vyko atvirkščiai: paskelbė ir po to bandoma įrodyti, ar teisingai atliktas tyrimas.
2. Showa Deuko. Tai buvo gamybos klaida (nuoroda). Juk niekas neuždraudžia vištidės, jeigu dėl jos žmonės suserga salmonelioze. Juk tai yra irgi gamybos klaida.
3. Atsparumas antibiotikams. Vien tik žodžiai gali gali gali. Taip, teoriškai gali, bet ar praktiškai taip yra. Teoriškai ir žemę asteroidas gali trenktis, bet kada taip bus. Antibiotikų klausimas yra labai aktualus pasaulyje. Jeigu būtų radę kokių nors asociacijų, jau seniai būtų skanduojama ir parodytas pavyzdys. Deja...
4. Dėl graikiškų riešutų. Kas kaltas: Ar žmogaus organizmas, kad alergiškas jiems, GMO produktas, ar įmonė, kad nenurodė iš ko pagamintas. Kol kas matau, kad įmonė, nes tiesiog nenurodė. Vėl marketingo ir "pakavimo" klaida. Juk šokolado pakuotėje būna nurodyta, kad gali būti riešutų likučių.
ir t.t. Esmė yra, kad klaidų atsiranda pačiame gamybos procese ir žymėjimo nurodyme (tas gali atsitikti bet kokiai įmonei). O sveikatai įtakos svarių įrodymų kolkas nėra. O juk GMO jau pasaulyje ilgą laiką, bet vis dar dažnai vartojamas žodis gali. Ypač esančiam dabartiniam susidomėjimui turėjo iškilti žymiai daugiau darbų apie jų kenksmingumą, tačiau neiškyla. Pavieniai darbai daryti prieš 20 metų. Aišku reikia imtis atsargumo, kaip ir su bet kuriuo maistu - tinkamai žymėti, tinkamai prižiūrėti gamybos procesą ir .t.t. (kas dabar ir vyksta) Žmonės vartoja juos nuolatos nežinodami ir nieko blogo nėra. Bet kai tik sužino, kad juos naudoja, iškarto sujuda. Mes jau seniai turėtumėm būti išmirę, nes vartojame tuos produktus ilgą laiką. Bet taip nėra. Yra žymiai pavojingesnio maisto.
Šiaip beveik visuose "valdiškuose" konditeriniuose ir kulinariniuose gaminiuose vietoje sviesto būtent ir naudojamas nuodas - margarinas. Taip, kad "Laimos" produkcija niekuo neišskirtinė.
Tame pačiame svieste yra 3-4% transriebalų rūgščių, plius virš pusės sočiųjų riebalų. Lengvame (vidutiniškai) margarine yra 1% transriebalų rūgščių ir iki 10% sočiųjų riebalų, daugiau nei pusė - monosočiųjų ir polinesočiųjų. Taip kad, neaišku, kas yra sveikiau. Aišku viena, geriau vartoti gryną natūralų aliejuką
"Kas iš to", turėjo reikšti "ką tie GMO blogo daro"? Nes kiek žinau, tai tėra nieko neišmanančių išpūstas burbulas. Kadangi mes patys mokėmės genetiką, biochemiją, fiziologiją - galiu sakyti, kad visa ta baimė tėra nesąmonė. Kai nieko nesupranti - tai ir visko bijai
Viena yra teorija, kurioje viskas gražu, o kita - praktika. O praktiškai patikrinti GMO poveikį ir įtaką žmogui reikia laiko. Kol kas dar per mažai laiko praėjo, kol tie produktai vartojami ir jų vartojama dar pakankamai mažai, kad būtų galima pamatyti poveikį. Kiek šimtų metų reikėjo, kad išsiaiškintų, jog alkoholis tikrai kenkia, nors apie kenksmingą jo poveikį organizmui žinota jau senovėje. Analogiškai su tabako poveikiu. Ir pavyzdžius galima vardinti ir vardinti.
Čia viskas yra paprasta konkurencija. Pardavinėjantys "ekologišką" produkciją, kad pakeltų pardavimus, didina niekuo neparemtą baimę. Ir aišku žmonės tiki, nes juk didžiosios kompanijos yra blogis. Ir atrodo kaip kvaileliai, tiesiog maustomi kitų įmonių.
Tai, kad kol kas nėra įrodyta, jog GMO nekenksmingas, nereiškia, kad baimė nepagrįsta. O didžiosios kompanijos yra blogis, nes jos užduoda blogą toną: jos pirmos ima naudoti "pažangius" metodus, medžiagas, žaliavas ir technologijas, ko pasekoje visi turi pasekti jų pėdomis arba bankrutuoti. Deja, tie "pažangūs" metodai, medžiagos, žaliavos ir technologijos dažnai tik padidina pelną, bet kokybę pablogina. Gal nori pavyzdžių? Duonos be konservantų reikia ieškoti lentynoje, ledų iš natūralių žaliavų su mažesniu chenijos priedu taip pat ir t.t., ir .t.t
Tame pačiame svieste yra 3-4% transriebalų rūgščių, plius virš pusės sočiųjų riebalų. Lengvame (vidutiniškai) margarine yra 1% transriebalų rūgščių ir iki 10% sočiųjų riebalų, daugiau nei pusė - monosočiųjų ir polinesočiųjų. Taip kad, neaišku, kas yra sveikiau. Aišku viena, geriau vartoti gryną natūralų aliejuką
Organizmas prisitaikęs prie natūralių (ar gaminamų namų sąlygomis, t.y. nenaudojant cheminių ar kitų technologijų) maisto produktų. Be to visada reikia maitintis subalansuotai.
Viena yra teorija, kurioje viskas gražu, o kita - praktika. O praktiškai patikrinti GMO poveikį ir įtaką žmogui reikia laiko. Kol kas dar per mažai laiko praėjo, kol tie produktai vartojami ir jų vartojama dar pakankamai mažai, kad būtų galima pamatyti poveikį. Kiek šimtų metų reikėjo, kad išsiaiškintų, jog alkoholis tikrai kenkia, nors apie kenksmingą jo poveikį organizmui žinota jau senovėje. Analogiškai su tabako poveikiu. Ir pavyzdžius galima vardinti ir vardinti.
GMO su mumis jau 30 metų. Esant dabartinėms technologijoms, mokslinio tyrimo metodikoms (žinai visi tyrimai su gyvūnėliais ir panašiai), visuomenės baimei dėl šių produktų rezultatai gali būti gaunami per kelerius metus . Ir nereikia pavyzdžiams naudoti alkoholio ir tabako, ir teigti kiek ilgai trūko, kad išsiaiškintų poveikį. Čia ir vėl tas pats dalykas - mokslas buvo apgailėtinas tais laikasi.
Comment