Jei tu esi alergiska ar kazkas tau asmeniskai negerai su bulvemis tai taip iskart ir reikejo rasyt, o ne aiskinti, kad kelia problemas paprastos bulves. Gerai cia kazkas pasake - jei jau bulves keltu problemas (kaip sakau atmetus asmeninius nesuderinamumus) tai beliktu tik vandeni su salotom valgyt
Jei tu esi alergiska ar kazkas tau asmeniskai negerai su bulvemis tai taip iskart ir reikejo rasyt, o ne aiskinti, kad kelia problemas paprastos bulves. Gerai cia kazkas pasake - jei jau bulves keltu problemas (kaip sakau atmetus asmeninius nesuderinamumus) tai beliktu tik vandeni su salotom valgyt
Ne alergiška, tiesiog netoleruoja skrandis ir tiek . Yra vietoj bulvių ryžiai, krupuos ir t.t.
Kadangi su kiaušiniene mėgstu įsimesti kelis gabaliukus rūkyto kumpio, parduotuvėse bandžiau ieškoti geresnio. Pastebėjau, kad praktiškai visi šalto rūkymo kiaulienos kumpiai turi skonio stipriklių, konservantų ir pan. Bet Rimi nusipirkau "UAB Teresės lelešienės mėsos perdirbimo įmonės" kompio, kur prie "Sudėtis" teparašyta "kiaulienos kumpis be odos, česnakai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai.
Ar gali būti, kad jame nebūtų konservantų ir skonio/kvapo priedų? Šiaip net neparašyta, kad sudėtyje yra druskos, dėl ko man kilo įtarimas, kad parašyti ne visi ingredientai. Ar tai nėra privaloma pagal kokius nors teisės aktus?
Beje, prie to paties. Nusipirkau Varėnos kefyro maišelyje. Kaina Rimi 1,89Lt. Yra kitokių kefyro rūšių (visi 2,5% riebumo), bet kainos svyruoja iki 3,5Lt ar pan. Nejaugi tas kefyras kuo nors iš principo skiriasi, kad kaina skiriasi kone dvigubai?
Maisto produktų ženklinimą reglamentuoja "Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklės", Lietuvos higienos norma HN 119:2002 "Maisto produktų ženklinimas"
2. Sudedamųjų dalių sąrašas yra ypač svarbus vartotojui, sudarant maitinimosi racioną. Išvardijamos visos sudedamosios dalys mažėjimo tvarka pagal kiekį, sunaudotą gaminant maisto produktą. Būtina nurodyti ir gaminant panaudotus maisto priedus: maisto priedo grupinį pavadinimą kartu su priedo pavadinimu arba pripažintu identifikaciniu numeriu, pvz., "antioksidantas askorbo rūgštis" arba "antioksidantas E 300"; "konservantas natrio benzoatas" arba "konservantas E 211". Jeigu sudėtinė dalis susideda iš kelių komponentų, šalia jos pavadinimo turi būti išvardyti ją sudarančių komponentų pavadinimai.Vanduo nurodomas, jeigu jis viršija 5 proc. galutinio produkto. Vandens nurodyti nereikia, kai gamybos metu jis vartojamas tik koncentruotos ar dehidratuortos būsenos sudedamosios dalies grąžinimui į pradinę būseną; kai vanduo vartojamas kaip terpė, paprastai nevartojama maistui, arba tokios terpės dalis (pvz., vanduo, marinatas, sūrymas ir pan.,).
Na druska yra maisto priedas, todėl kaip ir reikia nebent ten tikrai nėra druskos...
Sprendžiant iš skonio, druskos ten tikrai yra nemažai. O ir šiaip rūkyti kumpiai negali būti paruošiami be druskos.
Dėl to ir kilo įtarimas, kad jei jau "pamiršo" nurodyti druską, galėjo lygiai taip pat "pamiršti" nurodyti ir sintetinius konservantus bei kvapo/skonio stipriklius. Tai kaip ir reiškia, kad jie nusižengia įstatymui.
Na šiaip maisto produktus tikrina ar viskas yra nurodyta etiketėje. Pamenu neseniai uždraudė pardavinėti kažkokį rusišką maistą, nes nebuvo etiketėje nurodyti kažkokie maisto priedai Tai arba jame tikrai nėra druskos (neseniai mano valgytame Ispaniškame šaltai rūkytame kumpyje irgi nebuvo druskos ), arba dar nespėjo patikrinti.
Na šiaip maisto produktus tikrina ar viskas yra nurodyta etiketėje. Pamenu neseniai uždraudė pardavinėti kažkokį rusišką maistą, nes nebuvo etiketėje nurodyti kažkokie maisto priedai Tai arba jame tikrai nėra druskos (neseniai mano valgytame Ispaniškame šaltai rūkytame kumpyje irgi nebuvo druskos ), arba dar nespėjo patikrinti.
Ar druskos yra ar nėra, aš tikrai atskiriu. Ten jos tiek, kad maža nepasirodys.
Tikriausiai dar nepatikrino.
Maisto srityje neseniai įvyko šis tas pozityvaus. ES patvirtino naujas maisto žymėjimo taisykles, pagal kurias turės būti daugiau aiškumo ir informacijos, įskaitant mėsos kilmės šalį.
Comment