Parašė Tomas
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Alus Lietuvoje ir svetur
Collapse
X
-
bet tu tikrai tuoj tapsi (jei dar netapai) nepageidaujamu siame forume...
Parašė Memelenderis Rodyti pranešimąŠi tema yra netinkama.Argi galima čia alų reklamuoti ?Ši tema yra alkoholio propoganda ir reklama.Paskutinis taisė FlagMan; 2008.02.01, 14:39.
Comment
-
Parašė Memelenderis Rodyti pranešimąŠi tema yra netinkama.Argi galima čia alų reklamuoti ?Ši tema yra alkoholio propoganda ir reklama.Jūsų,
Analitikas PlėtRa™
Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.
Comment
-
Parašė Analitikas PlėtRa Rodyti pranešimąO varge.. kaip kokia davatka.. o atrodo jaunas normalus žmogus..
Comment
-
Parašė Memelenderis Rodyti pranešimąAr tikrai jauni žmonės turi alų gerti ?Tikuosi ateityje ši klaidinga nuostata pasikeis.Jūsų,
Analitikas PlėtRa™
Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.
Comment
-
Parašė Analitikas PlėtRa Rodyti pranešimąKą reiškia gerti? Išgerti su draugais žaidžiant biliardą, boulingą, žiūrint varžybas ar filmą kelis bokalus kartas nuo karto, ar gerti kol sustos širdis?. Visas pasaulis geria, o pas mus matai žmonės kitokie, turi negeri apskritai. Ne musulmonai gi mes.
Comment
-
Parašė Memelenderis Rodyti pranešimąKodėl gerti ''nors kompanijoje'' yra normalu, o negerti visai- nenormalu ?Manau, visai nereikia gerti, nors, be abejo, tai kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas, gerti ar negerti.Tačiau, kai bandoma sumenkinti blaivybės svarbą, raginant visus alkoholį vartoti, tai yra nenormalu.
Memelenderis, parodyk, kurioje vietoje parašyta, kad kompanijoje gerti normalu, o negerti ne. Aš matau tik vieną, kad kompanijoje gerti normalu. Apie negėrimą nematau nė žodžio.
Kaip sakoma, nereikia ieškoti subinėj sliekų.P.
Comment
-
Parašė vap Rodyti pranešimąNegerti yra labai normalu. Sveikintina. Bet nematau problemos, jei šioje temoje pasidalinama informacija ar nuomone, kuri alaus rūšis yra geresnė.
Memelenderis, parodyk, kurioje vietoje parašyta, kad kompanijoje gerti normalu, o negerti ne. Aš matau tik vieną, kad kompanijoje gerti normalu. Apie negėrimą nematau nė žodžio.
Kaip sakoma, nereikia ieškoti subinėj sliekų.
Comment
-
Parašė Memelenderis Rodyti pranešimąKodėl gerti ''nors kompanijoje'' yra normalu, o negerti visai- nenormalu ?Manau, visai nereikia gerti, nors, be abejo, tai kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas, gerti ar negerti.Tačiau, kai bandoma sumenkinti blaivybės svarbą, raginant visus alkoholį vartoti, tai yra nenormalu.
Žmogau, kas pasakė, kad gerti alų yra normalu, o negerti nenormalu?
Comment
-
Parašė deep'as Rodyti pranešimąMemelenderi tu tikras\tipiškas konservatorius. Mėgsti apsunkinti sau gyvenimą, prisikurti baubų, o paskui su jais kovoti, nes tiesiog kitaip negali. Žinoma, žodyne turi būtinai atsirasti ir būti dažnai vartojami tokie žodžiai kaip - komunistai, sovietinis, nomenklatūra ir t.t.
Žmogau, kas pasakė, kad gerti alų yra normalu, o negerti nenormalu?
Comment
-
Parašė Memelenderis Rodyti pranešimąPagaliau, po ilgų visur prirašytų svarstymų, kas aš toks esu jūs atspėjote.Aš tikrai esu konservatorius pagal savo įsitikinimus.O dėl alaus: tikrai dalis visuomenės taip mano, galbūt ne visada atvirai sako, bet mano.Tai yra blogai.Gal ateityje, pasikeitus požiūriui į alkoholio vartojimą, visuomenėje padėtis pagerės.
Comment
-
http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/...16019487&arp=1
E.Račius. Lietuva - gero alaus kraštas? Ne
Girdėjau žmones kalbant, kad Lietuva – alaus kraštas. Beveik sutinku. Bet dar girdėjau, kad ir gero alaus kraštas. O čia tai nesutinku. Ir tam turiu visiškai asmeninių priežasčių, kuriomis progai pasitaikius dalijuosi su sutiktais žmonėmis.
Kadangi buvau paprašytas, šį kartą tai padarysiu viešai, tiesa, virtualioje erdvėje. Bet pirmiausia norėčiau apsidrausti: a) jokiai aludarių ar prekybininkų alumi grupei neatstovauju (tiesą sakant, atstovauju išimtinai sau ir galbūt panašiai jaučiantiems); b) nesu alaus ekspertas nei alaus žurnalistas, o tik paprasčiausias alaus entuziastas.
Taigi pirmoji priežastis.
Gamintojams neapsimoka geras alus
Mano gomurio įsitikinimu, nors Lietuvoje alaus pramonė yra milžiniška, šalyje beveik neverdamas (laivai statomi, maistas ruošiamas, degtinė varoma, o alus verdamas) geras alus. Pirmiausia todėl, kad Lietuvoje, be „lager/pilsener“ tipo alaus (kuris dėl savo prigimties negali būti nei išskirtinai skanus, nei itin geras), neverdamas joks kitas. Tiesa, mėginimų virti kitokį, pvz., „bock“, „ale“, „porter“, „weissbier“ tipų, alų būta.
Deja, beveik visi jie nesėkmingi – tokio alaus paklausa (spėju, dėl prasto jo skonio) menka. Lygiai taip pat menka gal kiek originalesnio, mažų bravorų verdamo alaus paklausa. Kitaip tariant, tautiečiai yra ištikimi pačiam primityviausiam alaus tipui – „lager/pilsener“, o alus populiarioje sąmonėje matomas kaip prasčiokų ir studentų (t.y. socialinių sluoksnių, neišgalinčių nusipirkti „geresnių“ gėrimų) gėralas.
Kodėl Lietuvos bravorai nesugeba pasiūlyti vartotojui originalesnių alaus tipų (ne rūšių, nes to paties prasto alaus tipo rūšių juk siūloma daug) ir nesistengia šviesti šalies gyventojų alaus kultūros srityje, sunku pasakyti. Peršasi mintis, kad jie vadovaujasi principu, kad, jei žmonės geria šlamštą, ir dar gausiai, tai tegul jį ir geria, kol pardavimo mastas, ne be patriotiniais motyvais apie tautos (suprask, tik geriančios alų) vienybę pagardintų reklamų pagalbos, teikia patenkinamus pelnus. Todėl gamintojai nėra suinteresuoti (o gal ir yra negebūs) ką nors keisti.
Mano manymu, tokia apgailėtina padėtis susiklostė pirmiausia todėl, kad Lietuva nepatenka į vadinamąją alaus juostą, įsiterpusią tarp Europos pietuose esančios vyno ir žemyno Šiaurėje esančios degtinės juostų. Lietuva atsidūrė tarpsluoksnyje tarp alaus ir degtinės juostų, nė vienai taip ir nepriklausydama. Nors Lietuvoje degtinės varoma išties daug, kad Lietuva nepriskirtina (geros) degtinės juostai, labai lengva įsitikinti pasaulio oro uostų alkoholio parduotuvėse – lietuviškos degtinės ten nepardavinėja, nors švediškos, suomiškos, rusiškos, net ukrainietiškos beveik visur galima rasti. Norvegams atstovauja akvavitas.
Lietuvos nepriklausymą ir alaus juostai lėmė keli veiksniai. Visų pirma gamta. Pagrindinė alaus sudedamoji dalis yra vanduo. Deja, Lietuvoje, matyt, vanduo gero alaus virimui nėra tinkamas (čia, aišku, geologai galėtų tikriau pasakyti). Neturime ir kito esmingo komponento – apynių, kurie paprasčiausiai čia neauga. Dėl trečiojo komponento – javų (miežių, kviečių ar avižų) – nieko tikra negaliu pasakyti, bet mūsiškės klimato sąlygos neatrodo tokios palankios kaip, tarkim, Bavarijoje, Čekijoje ar Austrijoje.Bet gamtą, ypač šiais laikais, galima įveikti – užsakyti selekcininkams išvesti kokybiškesnes grūdinių kultūrų rūšis arba užsivežti jų iš užsienio ar importuoti žaliavą, net vandenį. Bėda, matyt, yra ne tik ar ne tiek gamta, kiek kultūra. Pastaruosius porą šimtmečių Lietuvos gyventojų dietą stipriai lėmė didžiosios kaimynės gastronominė kultūra, kurioje „arielka“ buvo neabejotinai nustelbusi alų. Todėl visai suprantama, kad alaus kultūra mūsų tėvynėje nebuvo puoselėjama. Čia verta prisiminti, kad alaus juostai priklauso daugiausia katalikų kraštai (Airija, Belgija, Pietų Vokietija, Austrija, Čekija, iš dalies Slovakija ir Lenkija) arba kraštai, turintys dideles katalikų bendruomenes (Jungtinė Karalystė, Šiaurės Vokietija, Olandija).
Tose šalyse alaus virimo tradicijas ištisus šimtmečius tobulino vienuoliai. Neretoje šiuose kraštuose verdamo alaus etiketėje puikuojasi vienuolis, o alus pavadintas jį pradėjusios virti vienuolijos vardu, pvz., „Franziskaner“, „Paulaner“, „Karmelieten“, „Kapuziner“ ir pan. Deja, Lietuvos vienuoliams nebuvo lemta kiek nors ženkliau prisidėti prie europinės alaus kultūrinės įvairovės.
O dabar – apie antrąją priežastį.
Įvežti – irgi neapsimoka
Į Lietuvą beveik neįvežamas geras alus – jo nėra nei prekybos centruose, nei maitinimo įstaigose. Vis dėlto prekyboje reikalai šiek tiek geresni nei gamyboje. Lietuvai įstojus į ES ir liberalizavus alkoholio importą kai kurie prekybos tinklai (tiesą sakant, kol kas žinau tik vieną) įsidrąsino įsivežti kokybiško (todėl, suprantama, ir brangesnio) alaus iš užsienio. Kartu keli drąsūs verslininkai, dirbantys viešojo maitinimo sferoje, kuriems lenkiu galvą, pradėjo patys importuoti gerą alų ir prekiauti savo pačių įsteigtuose restoranuose ir kavinėse. Per porą metų Vilniuje net susidarė savotiškas mažučiukas geru alumi prekiaujančių maitinimo įstaigų tinklelis.
Tačiau gero alaus atsiradimas Lietuvos alaus rinkoje nepraėjo be trukdžių. Prisimintinas vieno prekybos tinklo, tiesa, trumpalaikis, susipykimas su vienais iš Lietuvos alaus monopolininkų. Dėl to buvo pompastiškai paskelbta, kad prekybos tinklas įsiveš gero alaus iš užsienio. Kelis mėnesius tas tinklas netgi vaidino tai darąs, bet su paskutinių tikrai gero bavariško „Paulaner weissbier“ ir ne tokio gero kiniško „Tsingtao“ butelių pardavimu vaidyba tuo ir pasibaigė, o tinklo prekybos centrus dar gausiau užplūdo vietinis ir trečiarūšis importinis miežinis. Panašiai nutiko ir daugeliui maitinimo įstaigų, norėjusių prekiauti importuotu pilstomu alumi – tie patys vietiniai monopolininkai ultimatyviai reikalavo, kad kitokio alaus šalia jų čiaupų nebūtų. Trūkus kantrybei kai kurių maitinimo įstaigų savininkai savo klientams pradėjo siūlyti vien tik importuotą alų.
Bet koks gi alus yra geras?
Gero alaus – daugybė rūšių
Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje ar Bavarijoje atsilankę tikri alaus entuziastai nedvejodami atsakys, kad tokio alaus tipų – pora tuzinų, o kiekviename iš jų – šimtai rūšių. Žinoma, čia ir skonio reikalas, todėl tie, kuriems patinka klasikinis mielių kupinas nefiltruotas (vadinamasis „Naturtrüb“) šviesus ar tamsus „weissbier“ (keliuose Lietuvos didmiesčių prekybos centruose galima rasti „Franziskaner“ (butelyje), o Vilniuje net pilstomo „Schöfferhofer Weizen“ ir „Tucher“), verdamas Pietų Vokietijoje ir Austrijoje, nebūtinai dievins britų „real ale“ (Lietuvoje tokio nėra dar ir todėl, kad toks nepasiduoda transportavimui ir turi būti neatidėliojant geriamas vietoje), lygiai kaip Lietuvoje vienoje knaipėje pabandytą pilstyti belgišką laukinėmis mielėmis raugintą „gueuze“ mėgstantys (tokiems priskiriu ir save) nebūtinai žavėsis vokišku „bock“ ar „rauchbier“ (apie rūkytą alų Lietuvoje, ko gero, daugelis nė nėra girdėję).
Tie, kurie mėgsta lengvesnį ir kvapesnį alų, gali gardžiuotis belgų ir olandų verdamu „witbier“ (plačiausiai paplitęs yra keliose Vilniaus maitinimo įstaigose pilstomas belgiškas „Hoegaarden“, o keliuose prekybos centruose prekiaujama ir austriška jo versija „Edelweiss Snowflake“), bet nė iš tolo nežiūrėti į trapistų alus (kelias rūšis vis dar galima rasti keliuose prekybos centruose), o vaisinį „lambic“ (taip pat Lietuvoje bandytus pilstyti vyšninį „Kriek“ ir avietinį „Framboise“) geriantys nebūtinai bus palankūs airių „stout“ (bene žinomiausia šio alaus tipo rūšis – „Guinness“) ar britų „porter“. Ir tai – tik keli iš pasaulyje verdamų alaus tipų, kurių kiekvienas turi šimtus rūšių. Savaime suprantama, ne visos jos gali būti geros ir kokybiškos. Manyti, kad visi „weissbier“, „gueuze“ ar „lambic“ yra geri, būtų naivu, nors daugelis vis dėlto yra išties skanūs.
Nors gero alaus tėvynė yra Europos alaus juosta, geras alus verdamas ir kituose žemynuose. Pavyzdžiui, Japonijoje verdamos kelios itin skanaus „weizen“, „witbier“ ir „porter“ rūšys, o JAV vien „weissbier“ rūšių yra daugiau nei šimtas. Tiesą sakant, amerikiečiai (ir kanadiečiai) per pastarąjį dešimtmetį padarė grandiozinį šuolį savo alaus kultūroje – tiek gamyboje, tiek prekyboje. Ir nors „Bud“, „Coors“ ir panašūs alaus vardą teršiantys gėralai JAV tebėra populiarūs, vis daugiau amerikiečių bravorų perima senojo žemyno alaus virimo tradicijas.
Alaus kultūra neįsivaizduojama be estetikos, t.y. bokalų ir taurių, iš kurių geriamas skirtingų tipų alus. Pavyzdžiui, belgų ir bavarų alus turi „savo“ bokalus ir taures. Neretas iš jų būna vertas meno dirbinio statuso. Pavyzdžiui, žymioji kolbos formos „Kwak“ taurė, kurią vartant likus tam tikram alaus kiekiui joje pasigirsta garsas „kvakt“. „Kriek“ taurės labiau primena vyno ar kitų (vynuoginių) gėrimų taures nei tradicinį bokalą. Bavariško „weissbier“ taurės pagamintos taip, kad sulaikytų gausingas putas, kad nebūtų prarasti brangaus (skanaus) gėrimo lašai.
Pasaulyje kalbant apie alų neretai paminimas ir sidras. Ne, ne tas cheminis „brudas“, kuriuo nuodijasi mūsų šalies paaugliai. Aš kalbu apie sidrą – obuolių „alų“, tokį, koks gaminamas Vakarų Prancūzijoje ar britų salose. Deja, Lietuvos prekybos centruose prekyboje tokio nemačiau, nors Latvijoje ir Estijoje jų yra net po kelias rūšis.
Ir pabaiga. Neretai, kartais iš intuicijos ir nevalingai, save lyginame su kaimyninėmis valstybėmis, ypač esančiomis į šiaurę nuo mūsų. Nors Latvija ir Estija tikrai negali pasigirti esančios alaus juostos kraštai, alaus (čia pirmiausia kalbu apie importuoto) kultūra jose neabejotinai pažengusi daug toliau – Rygoje ir Taline apstu barų, kuriuose pilstomas jei ne visų, tai bent dauguma mano paminėtų tipų alus, prekybos centruose gausu importuoto (tiesa, nebūtinai visada gero) alaus.
Žinoma, galima savęs su niekuo ir nelyginti, o paprasčiausiai įsivaizduoti, kad esame šauniausi, kad mūsų alus geriausias ir kad jis mus vienija. Bet tiek to, aš sutinku pabūti tokios vienybės užribyje, nes man už miežinę vienybę svarbiau, kad Lietuvoje rastųsi kuo įvairesnio alaus. To linkiu ir visiems alaus entuziastams.
Comment
-
John: Tai gal straipsnio esmė ir yra, kad Lietuvoje praktiškai gali gauti tik tavo mėgstamo šviesaus lagerio/pilsnerio, o kitokio pasirinkimo galima sakyti nėra.
Lentynos prikrautos skirtingomis etiketėmis numargintais buteliais, tačiau visur ta pati rūšis.
Kas kitoks iš lietuviškų? Senasis Porteris, Utenos Porteris, Gubernijos Kvietinis, Švyturio Baltas, Horn Honey Porter, Švyturio Baltijos, Gubernijos Kunigaikščių? O daugiau? Dar mažesnių gamyklų kelios rūšys ir pilstomas Bravarijoj ar Avily?P.
Comment
-
Parašė liutass Rodyti pranešimą
Mano galerija Flickr'yje
Comment
Comment