Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusija apie esmę

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

Parašė Llinass Rodyti pranešimą
    Vat ir ne. Nacionalinė televizija yra LTV. Visos kitos komercinės.
    LTV yra visuomeninis transliuotojas, kiti komerciniai, bet visi kartu nacionaliniai.

sutinku su tais, kurie sako, kad viska reikia transliuoti originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

rusų kalba, Lietuvoje vaidina ir ateityje vaidins didelį vaidmenį, kaip beje ir anglų. tai, kad dabar yra nejaučiamas toks didelis rusų kalbos poreikis, kaip anglų yra todėl, kad visgi labai daug žmonių moka rusų. klysta tie, kurie sako, kad bent didmiesčiuose jau dauguma pramoko angliškai. deja. angliškai pagrinde šneka jaunimas ir tie, kurių darbe ji reikalinga. ir tokių labai daug nėra.

apskritai tai čia beprasmiška diskusija.
    dėl anglų kalbos vartojimo. yra skirta visa skiltis, ten ir naudokimės. vartojimas, kitose skiltyse galimas, tačiau turi būti motyvuotas ir savaime suprantama suvertimu. galu gale pasaulinėmis kalbomis, be anglų dar kiek žinau yra laikomos ispanų, prancuzų, arabų, kinų ir berods rusų.

Comment

Parašė naglisc Rodyti pranešimą
      apskritai tai čia beprasmiška diskusija.
      dėl anglų kalbos vartojimo. yra skirta visa skiltis, ten ir naudokimės. vartojimas, kitose skiltyse galimas, tačiau turi būti motyvuotas ir savaime suprantama suvertimu. galu gale pasaulinėmis kalbomis, be anglų dar kiek žinau yra laikomos ispanų, prancuzų, arabų, kinų ir berods rusų.
      O ka daryti, jeigu zmogus, pavyzdziui, nori suteikti savo temai nuotrauku konkurse angliska pavadinima (tokiu atveju ir gincu jau buvo ne vienas El Greco temose toje skiltyje). Kai kam tai atrodo nepriimtina, nors ar ne kiekvieno reikalas, kaip ir ka jis nori pavadinti?
      Taip pat, ka daryti, jeigu as tiesiog noriu perpostinti kazkieno kito tema (pvz giallo Shanghajaus nuotraukas...), kuri yra anglu kalba (na redaguoti kazkieno kurini turbut irgi nebutu grazu)? Mane ima pyktis, kai butent tokiais ir panasiai atvejais pradedama kabinetis del anglu kalbos vartojimo. Aisku, juk niekas nesiulo visko ir bet ko rasyti angliskai vien vardan paties fakto.

Del "pasaulio" kalbu yra tiesos, bet visgi tiek Kinijoje, tiek Vokietijoje, tiek Japonijoje, nemokedamas vietos kalbos, kalbesi... angliskai (NE ispaniskai, rusiskai ar prancuziskai). Si kalba yra kur kas svarbesne ir suprantama kur kas didesnio skaiciaus zmoniu nei visos kitos kalbos.

Comment

Del nuotrauku pavadinimu as niekada neprikibau, ir man labai nematinka kai zmones raso "Angliskas pavadinimas -2" ar kazka tokio, jeigu autorius nori pavadinimas gali buti '!@#$%^&*()' .

Comment

Dabar tik atkreipiau demesi i savo parasa . Pats sau priestarauju.

Padekit man isversti .

Comment

Parašė John Rodyti pranešimą
            O ka daryti, jeigu zmogus, pavyzdziui, nori suteikti savo temai nuotrauku konkurse angliska pavadinima (tokiu atveju ir gincu jau buvo ne vienas El Greco temose toje skiltyje). Kai kam tai atrodo nepriimtina, nors ar ne kiekvieno reikalas, kaip ir ka jis nori pavadinti?
            aš juk rašiau motyvuotas naudojimas. fotokonkursuose anglų ar kita kalba naudojama (bent jau mano supratimu) nuotraukos nuotaikai išryškinti. todėl tai pateisinu, kaip ir pačio minėtą atvejį su giallo. tai rimtas motyvas. kitas dalykas su vertimu (persistengiau ), galbūt straipsnio versti aišku ir nebūtina, bet pavadinime visgi norėtusi vertimo (ypač kai naudojami specifiniai posakiai ar kitaip tariant idiomos). sorry, bet mano anglų kalba yra ribota techniniais tekstais, kur gyvų išsireiškimų nelabai rasi.

Mane ima pyktis, kai butent tokiais ir panasiai atvejais pradedama kabinetis del anglu kalbos vartojimo. Aisku, juk niekas nesiulo visko ir bet ko rasyti angliskai vien vardan paties fakto.
            tiesa sakant panašias mintis ir aš dėsčiau. deja turbūt netiksliai išsireiškiau, o dar tiksliau, norėjau, kaip įmanoma trumpiau ir matyt persistengiau išmesdamas esminius žodžius

Comment

Parašė taimis Rodyti pranešimą
              Dabar tik atkreipiau demesi i savo parasa . Pats sau priestarauju.

Padekit man isversti .
              „Iš esmės, fotografai yra menininkai, nemokantys piešti“
              Mano galerija Flickr'yje

Comment

Ne taip gerai skamba, geriau isvis atsikratysiu to paraso.

Comment

As tai uz anglu (ir kitas) kalbas forume! Mano nuomone, nera cia nieko blogo, jei kartais vietoj liutuviu kalbos pavartojame kokia kita kalba, o tuo labiau anglu Kartais, kuriant tema, angliski pavadinimai stipriau limpa nei lietuviski. Jeigu, kas nesupranta- as visada galiu isversti (tik duokit zinia), bet kita vertus, galima du ar tris zodzius ir patiems zodyneli susirasti Tad, man asneiskai, anglu kalba netrugdo, kaip ir visos kitos, iskaitant net cigonu

Comment

Vokietija, Suomija ir Azijos krastai, kur anglu kalba nera ju gimtoji kalba, sia kalba mokosi, jeigu nori taip sakyti, "per prievarta" (t.y. turbut nuo pirmuju mokyklos metu ar net darzelio) ir to privalumai labai labai akivaizdus.
                    Vokietija? Pabuvus vien tik Frankfurte (jei buvai tik Frankfurte) kažko spręsti tikrai nereiktų. Frankfurtas iš Vokietijos miestų turbūt yra ta vieta, kur daugiausiai žmonių ( % ) moka anglų kalbą. Nors ir ten, pačiame Frankfurto oro uoste su darbuotojais nevisada susišnekėsi angliškai (asmeninė patirtis).

Beje, Lietuvos mokyklose didžiulė dauguma renkasi anglų kalbą, todėl šioje srityje nesuprantu kuo toks anglofilas galėtų skųstis. Dėl to, kad pakankamai mažai žmonių Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje moka anglų kalbą - keista girdėti kažkokius priekaištus (nežinai šių šalių nesenos istorijos?). Būtent senesnio amžiaus žmonės ir nemoka/blogai moka anglų kalbą.

Ir šiaip kartais juokinga skaityti John/Blitz komentarus, kuriuose pilna propagandos "koks š yra rusų kultūra/rusų kalba" ir "koks neapsakomas gėris yra vakarų kultūra/anglų kalba". Dažniausiai visur matyti tik juodą arba tik baltą nėra labai sveika. Tikrai nesu už Rusiją, bet tiesiog nereiktų būti tokiems kategoriškiems ir vaikiškiems.

"Coca cola plaza palace forum cinemas acropolis" - ledas!

Comment

Parašė Edd Rodyti pranešimą
                      Vokietija? Pabuvus vien tik Frankfurte (jei buvai tik Frankfurte) kažko spręsti tikrai nereiktų. Frankfurtas iš Vokietijos miestų turbūt yra ta vieta, kur daugiausiai žmonių ( % ) moka anglų kalbą. Nors ir ten, pačiame Frankfurto oro uoste su darbuotojais nevisada susišnekėsi angliškai (asmeninė patirtis).

Beje, Lietuvos mokyklose didžiulė dauguma renkasi anglų kalbą, todėl šioje srityje nesuprantu kuo toks anglofilas galėtų skųstis. Dėl to, kad pakankamai mažai žmonių Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje moka anglų kalbą - keista girdėti kažkokius priekaištus (nežinai šių šalių nesenos istorijos?). Būtent senesnio amžiaus žmonės ir nemoka/blogai moka anglų kalbą.

Ir šiaip kartais juokinga skaityti John/Blitz komentarus, kuriuose pilna propagandos "koks š yra rusų kultūra/rusų kalba" ir "koks neapsakomas gėris yra vakarų kultūra/anglų kalba". Dažniausiai visur matyti tik juodą arba tik baltą nėra labai sveika. Tikrai nesu už Rusiją, bet tiesiog nereiktų būti tokiems kategoriškiems ir vaikiškiems.

"Coca cola plaza palace forum cinemas acropolis" - ledas!
                      Da, ja ponemaju, ochen izviniayus, dorogoi tovarisch Edd

Comment

Zęts oukey, dėr Džon.

Comment

Parašė Edd Rodyti pranešimą
                          Zęts oukey, dėr Džon.
                          A vot kak vi dumajete, dorogoj tovarisch, Rossija (velikaja matushka) obogniot Ameriku cerez 5 let ili net?
                          Paskutinis taisė John; 2006.10.09, 00:19.

Comment

NE! o kai as rasau....taip

Comment

Kodel sita kalba nefiguruoja musu TV, as nezinau (turbut del musu provincialumo ir trumparegiskumo), bet idomu, kodel jose daznai figuruoja Rusu kalba ir kazkodel panasiu klausimu del to niekam nekyla (na mazdaug "normalu").

Jei nebūtų buvę to tavo manymu mūsų provincialumo ar trumparegiškumo, mes jau dabar kalbėtume arba lenkiškai, arba vokiškai, arba rusiškai ir apie kažkokią ten kažkur buvusią Lietuvą ir lietuvių kalbą ir kultūrą žinotų tik vienetai istorikų, kaip dabar žino apie prūsus ir kitas mirusias tautas. Man asmeniškai jų gaila.
                              Parašas :)

Comment

Del "pasaulio" kalbu yra tiesos, bet visgi tiek Kinijoje, tiek Vokietijoje, tiek Japonijoje, nemokedamas vietos kalbos, kalbesi... angliskai (NE ispaniskai, rusiskai ar prancuziskai). Si kalba yra kur kas svarbesne ir suprantama kur kas didesnio skaiciaus zmoniu nei visos kitos kalbos.
                                Na nežinau kaip tu lengvai susikalbėsi angliškai Vokietijos mažesniuose miesteliuose ar tuo labiau kaimuose nemokėdamas vokiečių kalbos? Jei tai bus ne viešbutis ar prekybos centras tai bus sunku. Tą patį galima būtų pasakyti pvz. apie Vengriją. Pasaulyje yra daugiau šalių, kur suprantama užsienio kalba nėra anglų kalba. (čia be buvusio rytų bloko šalių).
                                Parašas :)

Comment

Mano nuomone, anglų kalba leistina:
                                  1.Lietuviškai nesuprantantiems vartotojams, kurie kuria temas ir jų temose rašantiems padėkas už nuotraukas ar nuomones.
                                  2.Nuotraukų konkursų pavadinimuose, kur tos kalbos (nebūtinai anglų) vartojimas turi kokią mintį ar prasmę.

Comment

A vot kak vi dumajete, dorogoj tovarisch, Rossija (velikaja matushka) obogniot Ameriku cerez 5 let ili net?
                                    Vhat ei damb kvestion.

Comment

Parašė syle Rodyti pranešimą
                                      Mano nuomone, anglų kalba leistina:
                                      1.Lietuviškai nesuprantantiems vartotojams, kurie kuria temas ir jų temose rašantiems padėkas už nuotraukas ar nuomones.
                                      2.Nuotraukų konkursų pavadinimuose, kur tos kalbos (nebūtinai anglų) vartojimas turi kokią mintį ar prasmę.
                                      Pritariu visu 100 proc.
                                      "Klaipėda - Laisvu stiliumi"

Comment

"...slamsta, ateinanti is Rusijos" - pagal mane, is Vakaru slamsto gaunam daugiau, jei kalbet apie televizija. Nors labai retai ziuriu ir netgi manau, kad reiktu ta deze ismesti, bet namuose yra ziurovu... ir kartais tiesiog pykina nuo "vakarietiskos kulturos". Lavonai pramaisiui su labai intelektualiais desimties merginu bandymais pasikabinti ant kaklo milijonieriui. Zmogau, po to isijunges "Nase kino" kanala (na, jeigu ten ne koki Ciapajeva rodo), atsigauni.
                                        Propaganda - yra koks nors skirtumas tarp Busho ir Putino propagandos? Pagal mane, neverta ziuret nei tos, nei tos.
                                        O del anglu kalbos televizijoj... Pries 20 metu mokyklose moke rusu, dabar - anglu kalbos. Pasikeis karta, ir po 20 metu bus daugiau rodoma anglu kalba.
                                        Arba kinu ar ispanu, ir pazangus jaunimas piktinsis, kad del visokiu seneliu John'u 3Dvizija jie turi ziureti nelabai suprantama anglu kalba
                                        P.S. Pagal mane, kulturos srity Amerika pasauliui dave tik viena gera dalyka - fantastika. Na, dar keli geri rasytojai ne fantastai yra
                                        darbas lietuvoje.lt

Comment

Parašė JaM Rodyti pranešimą
                                          "...slamsta, ateinanti is Rusijos" - pagal mane, is Vakaru slamsto gaunam daugiau, jei kalbet apie televizija. Nors labai retai ziuriu ir netgi manau, kad reiktu ta deze ismesti, bet namuose yra ziurovu... ir kartais tiesiog pykina nuo "vakarietiskos kulturos". Lavonai pramaisiui su labai intelektualiais desimties merginu bandymais pasikabinti ant kaklo milijonieriui. Zmogau, po to isijunges "Nase kino" kanala (na, jeigu ten ne koki Ciapajeva rodo), atsigauni.
                                          Propaganda - yra koks nors skirtumas tarp Busho ir Putino propagandos? Pagal mane, neverta ziuret nei tos, nei tos.
                                          O del anglu kalbos televizijoj... Pries 20 metu mokyklose moke rusu, dabar - anglu kalbos. Pasikeis karta, ir po 20 metu bus daugiau rodoma anglu kalba.
                                          Arba kinu ar ispanu, ir pazangus jaunimas piktinsis, kad del visokiu seneliu John'u 3Dvizija jie turi ziureti nelabai suprantama anglu kalba
                                          P.S. Pagal mane, kulturos srity Amerika pasauliui dave tik viena gera dalyka - fantastika. Na, dar keli geri rasytojai ne fantastai yra
                                          Mane tas ir baugina, kad kai kurie lietuviai labai "bijo" viso to "slamsto" is Vakaru ir vietoj jo renkasi Rusiska "gera" produkcija (kuri yra dar didesnis slamstas su rusiska etikete...).

Dabar paziurekim, ka pasauliui is kulturos puses dave JAV. Jeigu turime omeny tai, ka JAV dave pasaulio kulturai placiaja prasme (t.y. ne vien tokius dalykus kaip kinas, muzika etc., bet apskritai musu civilizacijos pasiekimus), tuomet pamatysim, kad is JAV ateje reiskiniai tiesiog absoliuciai dominuoja bet kokia kultura ir jos pasiekimais naudojasi visi (tiek draugai, tiek ir priesai). Siauresne prasme (t.y., ka paprastai suprantame kaip "kultura": muzika, teatras, kinas ir t.t.) JAV kultura taip pat dominuoja. Ir kalbame ne vien apie kieki, bet ir kokybe...
                                          Cia pat matome kylancias kulturas (pvz Kinija), kurios irgi pradeda eksportuoti savo siuolaikines kulturos pasiekimus.

O ka pasauliui dave Rusijos kultura ir ka ji veikia dabar? Rusija dave pasauliui kelis gerus klasikines muzikos (kuri dabar vargiai ka nors domina) kompozitorius ir pora rasytoju? Cia visas "kulturingu" reiskiniu sarasas kaip ir baigiasi... Rusijos kinas apskritai yra apgailetinas ir nevertas vietos pasaulio rimtuose TV ar kino ekranuose, kur velgi dominuoja JAV (kaip jau minejau, ne vien kiekybiskai, bet ir kokybiskai), V.Europa, Japonija, Kinija ir pagaliau net tokios nelabai dideles salys kaip P.Koreja ar Taivanas. O Rusija, kaip visada, liko idomi tik paciai Rusijai ir jos informacineje erdveje esantiems nesusiprateliams, kuriems "Nase Kino" yra "zymiay giaryau nyagu ten vysokia Vakarietysky fylmai". Ne vien TV3 ar LNK rodo Vakarietiskus fimus. Siais laikais tikrai galima naudotis kur kas patogesniais budais gauti ir vartoti tokia kultura, nepriklausomai, is kur ji yra: JAV, Brazilijos ar Kinijos.
                                          Paskutinis taisė John; 2006.10.13, 01:45.

Comment

Working...
                                          X