Jeigu aptarnavimas geras duodu ~10%, kartais net daugiau. O ir šiaip stengiuosi mokėt apvaliom sumom, t.y. jeigu gaunu saskaitą 13,55 ltl, sumoku 15.
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Ar palieki arbatpinigių?
Collapse
X
-
Aš pats dirbu padavėju, tai visą situaciją puikiai matau... Galiu pasakyti, kad lietuviai jau beveik įprato palikti arbatpinigių, jei aptarnavimas jiems patiko. O palieka dažniausiai 5-10% nuo sumos. Galiu pasakyti, kad padavėjo darbas nėra toks paprastas kaip daugeliui atrodo : "atneši lėkštę, išneši indus..." Didžiąją dalį gėrimų tenka patiems pilstyti, maišyti kokteikius, daryti kavą ir t.t.... Todėl labai malonu, kai klientai tai įvertina... (:
Comment
-
Na, kad nepalikčiau visiškai, tai labai labai retas atvejis Dažniausiai kaip ir priklauso irgi stengiuos ne mažiau 10%. Beje ir pats esu ragavęs ~savaitėlę padavėjo duonos, taigi žinau, kad tikrai nėr lengvaMano nuotraukos @Fotki.com
Auto Show Millennium 2007
Retromobile 2007
"Kova 1". Driftingo čempionatas
"Foje" Gali Skambėti Kitaip
Vilniaus žavesys kauniečio akimis: 1 dalis | 2 dalis
BaltMotorShow 2007, Vilnius: 1 dalis | 2 dalis
Kauno Marių Regioninis Parkas
Comment
-
Procentu nuo sumos neskaiciuoju, bet iki apvalesnes sumos palieku. Nepalieku tik ten, kur i saskaita itrauktas punktas "Aptarnavimas 6%". Cia bent taip pajuryje yra. Kaip suprantu, cia ir yra priverstiniai arbatpinigiai.
O siaip tai dvejopa nuomone pas mane del tu arbatpinigiu. Ir kodel juos palikinejame tik maitinimo istaigose? O gal jus ir kitur palikinejate: kirpykloje, degalineje, parduotuveje ir t.t.?
Nors pagalvojau, kad parduotuveje kartais ir as palieku, kai skubi ir kaina buna 9.99 Lt ar 19.99 Lt ir atsiskaitineji viena kupiuragera gyventi gerai
Comment
-
Parašė Valiukas Rodyti pranešimąNa, aš, kaip ir visi - apie 10%. Tik va pastaruoju metu susimasčiau ką daryti "savitarnos" restoranuose, tokiuose, kaip "Pronto" ar "Delano".. Nu ten tavęs niekas neaptarnauja, bet juk yra tos mergaitės, kurios nurenka panaudotus indus, tai gal ir joms reikėtų kažkiek palikti išeinant..?
as palieku nuo 1lt. iki 3lt. Saskaitos suma nesvarbi
Comment
-
Prieš trejus metus
Parašė Mantas Rodyti pranešimąAš pats visada stengiuosi palikt bent lituką, aišku, jei būna geras aptarnavimas ir sąskaita viršija bent 10 LTMano galerija Flickr'yje
Comment
-
Parašė Valiukas Rodyti pranešimąPragyvenimo lygis kyla?Mano galerija Flickr'yje
Comment
-
Kaip tik straipsnis i tema:
Arbatpinigiai nėra lupikavimas
Daugelyje šalių įprasta restoranuose, kavinėse ir baruose palikti arbatpinigių - apie 10 procentų nuo sąskaitos dydžio. Viešbučiuose arbatpinigiais pamaloninamos kambarinės ir bagažo nešikai. Arbatpinigiai visur laukiami. To nereikėtų vertinti tarsi lupikavimo. Tai yra pasaulinė kultūros dalis, kuri priimama kaip savaime suprantama.
Arbatpinigiai svetur
Japonijoje arba Skandinavijoje arbatpinigių davimas nėra įprastas reiškinys.
Tai netgi įžeistų barmeną ar padavėją. Anot jų, klientas palieka papildomų pinigų, nes mano, kad jų atlyginimas nėra pakankamas.
Kai kuriose šalyse aptarnavimo sferos darbuotojų atlyginimai iš tiesų yra maži. JAV padavėjai negalėtų pragyventi vien iš atlyginimo. Todėl šioje šalyje susiklostė tradicija palikti 20–30 procentų nuo išleistos sumos.
Dosniausi arbatpinigių davėjai yra amerikiečiai ir britai. Prancūzai ir italai pinigų padavėjams nepalieka.
Lietuvos tradicija
Lietuvoje arbatpinigių davimo tradicijos dar tik formuojasi.
Kiek pinigų palikti aptarnavusiam asmeniui - kiekvieno asmeninis reikalas.
Nuomonių taip pat yra įvairių. Vieni mano, kad nereikėtų palikti pinigų, nes darbuotojai gauna algą. Kitų nuomone, palikti arbatpinigių ar ne, galima nuspręsti pagal aptarnavimo kokybę. Dar kiti įsitikinę, kad išeiti nepalikus arbatpinigių yra tiesiog nemandagu. Kai kurie žmonės arbatpinigių palieka tik tada, kai dalis grąžos būna smulkiomis monetomis.
Lemia sezonas
Vasarą padavėjai gauna daugiau arbatpinigių nei žiemą. Karštuoju sezonu padidėja turistų srautai iš užsienio. Ypač tai pastebima kurortiniuose miesteliuose. Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių padavėjai neslepia, kad saulėtomis dienomis susirenka apie 100 litų arbatpinigių.
Pakalbinti padavėjai teigė, kad arbatpinigius skiria pragyvenimui, o algą taupo. Padavėjai dažniausiai uždirba truputėlį daugiau nei minimumą, todėl daugelis kalbintų padavėjų tikino, kad jei nesusirinktų antros neoficialios algos, tokio darbo nedirbtų.
Išgėrę dosnesni
„Arbatpinigių kiekis skiriasi kavinėse, kur žmonės ateina tik papietauti ir baruose bei naktiniuose klubuose, kur įsismaginę klientai plačiau atveria piniginę“, - teigė padavėja Kristina.
Dieną, kai žmonės ateina tik papietauti, dažniausiai lieka vos iki 5 litų arbatpinigių. Atėję pasilinksminti pamalonina aptarnaujantį personalą dešimtimis ar net šimtais litų.
Bando spėti
Turintys patirtį padavėjai sakė, kad vien pasižiūrėję į klientą gali spėti, ar jis bus dosnus. Sprendžiama pagal žmogaus nuotaiką, amžių, numanomą socialinę padėtį.
Kartais įvaizdis būna ir klaidingas.
„Dažnai turtingi žmonės būna šykštesni už mažiau pasiturinčius“, - tikino vieno Klaipėdos viešbučio padavėja.
Žmonėms, kurie dirba aptarnavimo sferoje, arbatpinigiai yra darbo įvertinimas ir paskatinimas.
Noras gauti arbatpinigių įpareigoja aptarnavimo sferos darbuotojus savo pareigas atlikti kokybiškiau.
Deklaracijų nepasitaikė
Oficialiai arbatpinigiai taip pat turėtų būti apmokestinti.
Jeigu darbuotojas arbatpinigių neatiduoda darbdaviui, metams pasibaigus jis tuos pinigus turėtų deklaruoti ir sumokėti 27 procentų pajamų mokestį.
Tačiau Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai sakė, kad tokių deklaracijų dar nebuvo gauta.gera gyventi gerai
Comment
-
Aš tai visada stengiuos palikti po litą-du. Aišku, priklausomai nuo aptarnavimo kokybės
Buvo toks vienas atvejis: aš su draugais vienąkart Šventojoje vakare nuėjau į kažkokią kavinę centre pasedėt. Iš pradžių buvo viskas normaliai - užsisakėm - atnešė, bet kai ruošėmes eit tai ir prasidėjo... Padavėjas velniai žino kur dingo...... Tai sukėlėm vos ne puse kavinės personalo jo paieškoms, o jis, pasirodo, su savo draugeliais ten nusprendė pasisedėt pasislėpęs kažkur Gavo pylos, atnešė sąskaitą - susimokėjom, o arbatpinigiams visi sukrapštėm tiek vien baltų centų kiek tik radom pas save (balti centai arbatpinigiams yra daug žiauresnis dalykas negu išvis nieko nepalikt). Nežinau kiek ten gavos, bet kruvelė išėjo tikrai nemaža
Tai buvo blogiausias aptartnavimas, kokį teko man matyt.
Comment
-
Padavėjai skaičiuoja sumenkusius arbatpinigius
http://www.delfi.lt/news/economy/bus...hp?id=18278093
Comment
Comment