Parašė John
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Azija 2012 (CN, MY, SG, TH, VN)
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Parašė JohnHmmm... bet Vilniuje juk šaltos žiemos, šlapios vasaros, neįprastos mėnulio fazės, Qubiliuz, Landzbergis ir milijonas kitų labai įtikinamų priežasčių, kodėl gatvės, šaligatviai ir bendrai viešosios erdvės atrodo kaip po atominio karo. Tikrai nebandydamas daryti kokių nors sensacingų teiginių turiu pasakyti, kad Vilnius yra žiauriausiai atrodanti vieta šita prasme, kokioje tik yra tekę būti gyvenime. Aš nesuprantu, iš kur toks, atsiprašant, apsišikimas?
Čia turi būti tiesiog valstybinė programa, kaip Čekijoje, kur prieš 10-15 metų per trumpą laikotarpį buvo sutvarkyti šaligatviai. Ne tik Prahos senamiestyje, bet beveik visoje šalyje.
Pas mus paprastai sakoma, kad "yra svarbesnių problemų".Paskutinis taisė oranger; 2012.07.16, 13:28.
Comment
-
Parašė John<...>
Na užterštumo kaip ir nepastebėjau. Bent jau nėra ten jo daugiau, nei kokiam Honkonge, kur žmonės šiaip turi vieną ilgiausių gyvenimo trukmių pasaulyje. Gal nėra tas oro užterštumas ten toks didelis ir gal nėra jis toks blogis, kaip kai kurie trimituoja. Jei tai būtų, ten visi imtų masiškai sirgti ir mirti, bet nieko panašaus kaip ir nevyksta. O žalumos yra daug. Tiek parkų, tiek medžių gatvėse. Aišku, nėra miškų vidury miesto (kaip Vilniuje), bet kadangi tai miestas, o ne miškas, tai taip ir turi būti. Būtent gerai sutvarkyti parkai, imho, yra tai, kas padaro miestą "žaliu".
<...>
Comment
-
Parašė oranger Rodyti pranešimąJohn, o yra koks nors tų šio "alaus butelių atidarytuvo" dizaino sprendimų meninis/mokslinis/istorinis pagrindimas?
Šiaip, negaliu atsistebėti šaligatviais. Tai šiuo metu, mano manymui, didžiausia Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų bėda.
Comment
-
Parašė JohnNa užterštumo kaip ir nepastebėjau. Bent jau nėra ten jo daugiau, nei kokiam Honkonge, kur žmonės šiaip turi vieną ilgiausių gyvenimo trukmių pasaulyje. Gal nėra tas oro užterštumas ten toks didelis ir gal nėra jis toks blogis, kaip kai kurie trimituoja. Jei tai būtų, ten visi imtų masiškai sirgti ir mirti, bet nieko panašaus kaip ir nevyksta. O žalumos yra daug. Tiek parkų, tiek medžių gatvėse. Aišku, nėra miškų vidury miesto (kaip Vilniuje), bet kadangi tai miestas, o ne miškas, tai taip ir turi būti. Būtent gerai sutvarkyti parkai, imho, yra tai, kas padaro miestą "žaliu".考纳斯, 立陶宛
Comment
-
Parašė JohnKiek girdėjau, ta problema bene didžiausia yra Pekine. O aš kažkaip vis užsiraunu ant gero oro Azijoje (rimtai, neironizuoju). Net liūčių sezono įkarštyje kepina saulė ir plaukioja balti debesiukai mėlyname danguje.考纳斯, 立陶宛
Comment
-
Parašė JohnNa kinai (iš Mainland Kinijos) šiaip garsėja blogomis manieromis ir nemandagumu. Teisybės yra. Nors bent man tai jokių problemų nekėlė. Gal dėl to, kad lietuviai irgi negarsėja geromis manieromis ir mandagumu. Šiaip rimtai panašumų su lietuviais yra. Tik tiek, kad Lietuvoje gali būti pasiūlyta ir į snukį. Kinijoje to nebūtų.
Gerai tai, kad nėra agresijos kultūros. Viena, kai žmonės yra agresyvūs chamai (kokių būna Lietuvoje), bet kita, kai žmonės šiaip nemoka elgesio manierų, bet nėra agresyvūs. Teko matyti kaip metro stotyse ir netgi Pudongo oro uoste darbuotojai "auklėja" (t.y. aprėkia) eilėje prie bilietų nenorinčius laukti piliečius. Tai tas nuleidęs galvą ir susigėdęs pėdina į eilės galą ir jau tada ramiai laukai. Na maždaug kaip išgirdęs mokykloje "sėsk, du".
Šiaip dar labai didelis kontrastas tarp miestiečių ir atvykėlių iš kaimo. Jeigu vietiniai būna pramokę normaliai elgtis viešose vietose, tai neseniai atvykę (o tokių miestuose daug), atrodo kaip patekę į jiems nepažįstamą planetą.
Dar teko pastebėti, kad žmonės, kurie kalba angliškai, yra netgi labai smarkiai linkę padėti užsieniečiams arba bent jau pabendrauti. Vieną kartą apsižioplinau metro ir praradau bilietą, dėl ko nebegalėjau išeiti iš metro stoties. Vos tik pamatę, kad stoviu pasimetęs prie bilietų vartelių, priėjo kažkokia atsitiktinė porelė ir klausia angliškai, kas yra? Tada priėjo prie stoties darbuotojo ir kažką jam sušnekėjo, kad tas atidarytų vartelius ir mane išleistų. Aš jiems padėkojau, tie atsakė "my pleasure to help" ir nuėjo sau. Viskas užtruko kelias sekundes.
Kitu atveju tempiau dvi tašes į metro lyjant lietui. Nei šio, nei to priėjo tokia visai simpatiška mergina ir sako "you go to metro station? I share my umbrella"... ir iki metro stoties palydėjo mane su savo skėčiu. Aš taip truputį net nepatogiai pasijaučiau, nes gana keistai atrodo nemažų matmenų vyrukas ir šalia jo skėtį nešanti mažų matmenų mergina. Iš pradžių dar pagalvojau, kad gal ji nori kaip noprs pasukčiauti, bet, pasirodo, ne. Tiesiog norėjo užkalbinti ir panešti skėtį.
Šiaip, imho, kineičiai yra labai paprasti ir kuklūs žmonės (neskaitant super-rich urban klasės, kuri gyvena jau kitame pasaulyje), kuriuos istorija privertė gyventi, kaip sugeba ir kur ryžių lėkštė per dieną dažnai reikšdavo gerą gyvenimą. Kinija visąlaik buvo agrarinė šalis, kur beveik visi gyveno kaimuose. Dėl to naujoje urbanizuotoje, modernioje ir beveik sterilioje miestų aplinkoje (kuri daugeliu atveju yra padaryta netgi geriau, nei seniai turtinguose Vakaruose) ne visi gerai susivokia, kaip reikia elgtis (spjaudosi, stumdosi metro ir t.t.). Bet, kita vertus, nėra tokio dalyko kaip atvira agresija ir smurtas, kas leidžia jaustis gana saugiai net būnant visiškai nepažįstamoje vietoje.
Bent man didžiausia problema su žmonėmis pasirodė ta, kad dauguma nekalba nė žodžio angliškai ir dažniausiai patys tai suprasdami tiesiog ignoruoja užsieniečius ir stengaisi neiti į jokį žodinį kontaktą. Tai kaip ir nėra galimybės su kuo nors bendrauti. Iš esmės, norint ten gyventi ar pilnavertiškai keliauti, privaloma mokėti kinų kalbą, nes anglų kalba nelabai gelbėja. Kitaip esi priverstas jaustis kaip balta varna, nes daug kur net nepavyks pasakyti, ko nori valgyti restorane (angliško meniu dažnai irgi nebus).
Agresijos pasitaiko pavyzdziui bandant kanors isiulyti pirkti kartais perziangia ribas, bet to nebus centrinese gatvese.
Zmones yra abejingi nesikisa i kitu reikalus. pavyzdziui jai vaziuosi autobusu ir tavo kuprine kraustys koks vagisius tai visi matys ir nieko nesakys. paklausus kodel taip elgiasi visi aiskina kad vagys dirba grupemis ir jai kazka sakysiu gausiu smugi is nugaros. Bet siuo atveju didzianosiui gal galiotu kitos taisykles ir jam kas padetu?
Bet seip is esme jie yra visai neblogi tik kad labai uzdari ir mazai kuris is ju kazkuo domisi, arba domisi kitais dalykais nei mes, tad idomiai pasneketi gali ir nepavykti.
Comment
-
Parašė JohnKiaurą parą gal ir neverda (nepaisant populiarių lozungų apie "nemiegančius miestus", taip nėra niekur), bet manyčiau verda pakankamai smarkiai ir iki vėlumos (ar ankstumos).
Comment
-
Parašė John<...>
Dar teko pastebėti, kad žmonės, kurie kalba angliškai, yra netgi labai smarkiai linkę padėti užsieniečiams arba bent jau pabendrauti. Vieną kartą apsižioplinau metro ir praradau bilietą, dėl ko nebegalėjau išeiti iš metro stoties. Vos tik pamatę, kad stoviu pasimetęs prie bilietų vartelių, priėjo kažkokia atsitiktinė porelė ir klausia angliškai, kas yra? Tada priėjo prie stoties darbuotojo ir kažką jam sušnekėjo, kad tas atidarytų vartelius ir mane išleistų. Aš jiems padėkojau, tie atsakė "my pleasure to help" ir nuėjo sau. Viskas užtruko kelias sekundes.
<...>
Bent man didžiausia problema su žmonėmis pasirodė ta, kad dauguma nekalba nė žodžio angliškai ir dažniausiai patys tai suprasdami tiesiog ignoruoja užsieniečius ir stengaisi neiti į jokį žodinį kontaktą. Tai kaip ir nėra galimybės su kuo nors bendrauti. Iš esmės, norint ten gyventi ar pilnavertiškai keliauti, privaloma mokėti kinų kalbą, nes anglų kalba nelabai gelbėja. Kitaip esi priverstas jaustis kaip balta varna, nes daug kur net nepavyks pasakyti, ko nori valgyti restorane (angliško meniu dažnai irgi nebus).
Comment
-
Parašė Gator Rodyti pranešimąDauguma lietuviu zino Sanchaju, bet tuo paciu net nera girdeje Senzeno ar Guongzhou pavadinimu, todel turbut ir nesutikai kazkur kitur ju
Comment
-
Parašė JohnŠanchajuje irgi pilna expatų. Tik pastebėjau, kad jie paprastai bent kažkiek kalba kinietiškai (kai kurie kalba gerai). Šanchajuje angliškai susikalbėti įmanoma, bet tai padaryti nėra labai lengva ir nėra patogu. Bent man pasirodė, kad lygiai tokia pati situacija ir Guangzhou ir Shenzhene. Kažin, ar Pekine kitaip? O gal aš čia pernelyg įpratęs prie SE Azijos, kur visi vienaip ar kitaip (net nemokėdami) bando kalbėti angliškai?
Comment
-
Parašė JohnKažkoks naujas daugiaaukštis namas. Galvojau nesivarginti fotografuoti, bet pagalvojau, kad atrodo visai simpatiškai ir kad daugiau jo niekas tikriausiai nefotografuos...
Atvaizdas
Comment
-
Parašė Gator Rodyti pranešimąReiktu lygint bent tuo paciu laikotarpiu surestus saligatvius
Metai čia ne prie ko. Paklausk John ar jis matė Šanchajuje kažką panašaus į mano pateiktą "Vilniaus viešosios erdvės prie PAGRINDINIO sostinės turgaus" jovalą?
Esmė tame, ar mes norime gyventi normaliai, ar visada ieškosime pasiteisinimų, kad "pas mus irgi yra toks šaligatvis prie savivaldybės"?
Kiek metų reikia tam, kad sutvarkyti vieno miesto šaligatvius bent jau 5 km radiuse nuo centro? 10? 20? 50? 100?
Prahai užteko kokių 5-6 metų. Ir tai miestas beveik trigubai už Vilnių didesnis
Comment
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Mercede...rena_(Shanghai)
Idomu, kad toj arenoj po expo niekas nevyksta, keli koncertai, net ir dj'aus pasirodymas mazojoje saleje itrauktas tarp visu 4-5 renginiu.
Comment
Comment